Benfotiamiini hoitaa silmätulehdusta

Rasvahakuinen B1-vitamiini, benfotiamiini, on vilkkaan tutkimuksen kohteena eritoten diabeteksen lisähoitona. Uusi tutkimus osoittaa, että benfotiamiini kykenee vaimentamaan myös silmätulehdusta, uveiittia.

Vähintään tuhat suomalaista sairastuu vuosittain uveiittiin. Se on yhteinen nimitys silmän värikalvon, sädekehän ja suonikalvon tulehdukselle. Kyseessä on silmänsisäisen rakenneosan tulehdus, lasiainen ja verkkokalvo mukaan luettuina. Uveiitin syynä on useimmiten reuma- tai muu autoimmuunisairaus.

Teksasin yliopiston biokemian ja molekyylibiologian laitoksella (Galveston, Texas, USA) aiheutettiin Lewis-rotille uveiitti ruiskuttamalla ihon alle silmälle myrkyllistä ainetta, lipopolysakkaridia. Sen jälkeen osalle rotista annettiin benfotiamiinia. Rotat uhrattiin 24 tunnin kuluttua ja niiden silmät tutkittiin monipuolisesti.

Benfotiamiinihoito vaimensi merkittävästi silmätulehdusta ja vähensi useita sitä osoittavia biokemiallisia markkereita, kuten tumatekijä-kappaB:tä (NF-kappaB).

"Benfotiamiini vaimentaa hapetusstressin aiheuttamaa tulehdusta ja näin ollen benfotiamiinia voidaan käyttää uutena hoitoaineena silmätulehduksissa, erityisesti uveiiteissa", kirjoittavat Teksasin yliopiston tutkijat.

Yadav UCS, Subramanyam S, Ramana KV. Lipophilic Vitamin-B1 Analogue Benfotiamine Prevents Endotoxin-Induced Uveitis in Rats. Investigative Ophthalmology and Visual Science 2009
published online ahead of print January 10, 2009 DOI: 10.1167/iovs.08-281

Benfotiamiinia saa Suomessa terveyskaupoista, apteekeista ja markettien luontaistuoteosastoilta.

Suomen Diabetes-lehti 4/2008 kirjoitti mm. benfotiamiinista