Ubikinonia (Q10) statiinia käyttäville diabeetikoille

Monille tyypin 2 diabeetikoille on määrätty kolesterolia alentavia lääkkeitä, statiineja. Niiden hyötyä valtimomuutosten ehkäisyssä kuitenkin vähentää se seikka, että statiinit estävät maksassa ubikinonin eli koentsyymi Q10:n biosynteesiä. Silloin ubikinonin pitoisuus veressä alenee, jopa yli 40 %. Ubikinonilisästä on hyötyä statiinihoitoa saaville diabeetikoille, kertoo australialaistutkimus. Sen julkaisi Amerikan diabetesliiton lehti Diabetes Care.

Tutkimukseen valittiin 23 statiineja käyttävää tyypin 2 diabeetikkoa. Heidän LDL-kolesterolinsa oli normaalin rajoissa (<2,5 mmol/l), mutta heidän valtimoissaan oli sisäseinämän endoteelin toimintahäiriö. Se näkyi heikentyneenä olkavarren valtimon laajenemiskykynä (brachial artery flow-mediated dilatation [FMD]<5,5%).

”Tutkimiemme potilaiden valtimoiden endoteelin toiminta oli häiriintynyttä huolimatta verenpaineen, verensokerin ja rasvojen hyvästä hoidosta. Häiriö voi lisätä statiinihoidossa olevien diabeetikkojen sydän- ja verisuonitaudin riskiä”, kirjoittaa professori Wattsin työryhmä. ”Havaitsemamme olkavarren valtimoiden verenvirtauksen ehdoton paraneminen yhdellä prosentilla voi merkitä 10–20 % riskin pienenemistä näillä potilailla”, tutkijat päättelevät.

Näin tutkimus tehtiin
Potilaat kaltaistettiin ubikinonia (200 mg/vrk) ja lumetta saaviin ryhmiin. Hoitojakso oli 12 viikkoa. Sen jälkeen ryhmät vaihtoivat paikkaa. Olkavarren valtimon laajenemiskykyä mitattiin ultraäänilaitteella ja plasmasta mitattiin F2-isoprostaanin ja virtsasta 24 tunnin 20-hydroksieikosatetraeenihapon (HETE) eritystä. Veri- ja virtsakokeet osoittivat hapetusstressin voimakkuutta.

Ubikinonin anto nosti veren Q10-pitoisuuden keskimäärin 2,7-kertaiseksi. Silloin valtimot tulivat joustavammiksi ja veri virtasi paremmin. Virtsakokeissa ei ilmennyt eroja ryhmien välillä.

Johtopäätös: Ubikinonilisä paransi valtimoiden endoteelin toimintaa. Vaikutus perustui mahdollisesti paikalliseen valtimoiden hapetusstressin vähentämiseen eli antioksidanttivaikutukseen.

Hamilton SJ, Chew GT, Watts GF. Coenzyme Q10 improves endothelial dysfunction in statin-treated type 2 diabetic patients. Diabetes Care. 2009 Feb 19. Abstract

Tohtori Tolosen kommentti

Samasta tutkimuslaitoksesta raportoitiin jo vuonna 2002, että 200 mg ubikikonia päivässä parantaa tyypin 2 diabeetikkojen sokeritasapainoa (HbA1c) ja alentaa kohonnutta verenpainetta. Kummallista kyllä, Suomen Diabetesliitto vastustaa ankarasti ubikinonin ja muiden diabeetikoille hyödyllisten ravintolisien käyttöä.

Hodgson JM, G F Watts GF, Playford DA, et al. Coenzyme Q10 improves blood pressure and glycaemic control: a controlled trial in subjects with type 2 diabetes European Journal of Clinical Nutrition. index.php?page=news&lang=fi&id=13872002; 56, 1137-1142. Free Full Text
Ubikinoni parantaa diabeetikon sokeritasapainoa
Suomen Diabeteslehti kirjoittaa ravintolisistä