Hiljaiset aivohalvaukset yleisiä alle 65-vuotiailla

Hiljaiset aivoinfarktit ovat alle 65-vuotiailla ja jopa alle 50-vuotiailla paljon yleisempiä kuin tähän asti on uskottu. Maailmankuulun Framinghamin sydäntutkimuksen uusia tuloksia esitettiin 18.2.2009 San Diegossa Amerikan aivohalvaustutkijoiden kongressissa.

Tutkijat kuvasivat 1059 henkilön aivot magneettikuvauslaitteella (MRI). Heistä 925:llä ei ollut kuvissa poikkeavia löydöksiä. Henkilöiden keski-ikä oli 64 vuotta; naisten osuus oli hieman yli puolet. Viiden vuoden kuluttua heidän aivonsa kuvattiin uudelleen. Silloin havaittiin 10,2 prosentilla hiljaisen aivoinfarktin ja 1,5 prosentilla kliinisen infarktin aiheuttamia muutoksia. Hiljaisten infarktien määrä oli alle 65-vuotiailla viisi kertaa suurempi kuin kliinisten infarktien. Jälkimmäisten määrä lisääntyi iän myötä. Alle 50-vuotiailla ei havaittu yhtään kliinistä infarktia, mutta hiljaisia oli ollut 2,4 prosentilla.

Niin sanotut hiljaiset infarktit eivät todellisuudessa ole täysin hiljaisia, sillä niiden aivoissa aiheuttamat vauriot näkyvät MRI:ssä”, sanoo tutkimusta johtanut neurologian apulaisprofessori Jose Rafael Romero.

"Tietyillä aivoalueilla ilmenevät vauriot voivat vaikuttaa puhekykyyn, muistiin, mielialaan ja liikkumiskykyyn", sanoo Teksasin yliopiston neurologian professori Norman Kaplan. Hiljainenkin infarkti saattaa muuttaa henkilön persoonallisuutta ja aiheuttaa muita terveysongelmia, hän lisää. "Aivoinfarktit ovat kooltaan hyvin pieniä, mutta jos ne sattuvat tietyllä spesifillä aivoalueella, ne voivat aiheuttaa epäilyttäviä oireita”, Kaplan selvittää.

Tutkijat korostavat, että on tärkeää tunnistaa riskihenkilöt. Tärkeimmät riskitekijät ovat kohonnut verenpaine ja tupakointi, Romero toteaa. Hiljaisten aivoinfarktien ehkäisy on kuitenkin vaikeaa, koska ihmiset eivät ole aina tietoisia kohonneesta verenpaineestaan eivätkä he välttämättä välitä terveysneuvoista. Romero ei kuitenkaan kehota oireettomia ihmisiä ryntäämään MRI-tutkimuksiin.

Health Day 18.2.2008

Muita aiheeseen liittyviä uutisia:
Joka kymmenes saa hiljaisen aivoinfarktin
Karnosiini suojaa aivohalvauksen seuraamuksilta
E-EPA ehkäisee aivohalvauksen uusimista
Masennus lisää ikääntyvien aivohalvauksen riskiä
Metabolinen oireyhtymä lisää aivohalvauksen riskiä
Aivohalvaus - Uutta tietoa ravitsemushoidosta