Vitamiinit, magnesium ja karnosiini suojaavat kuuloa

Foolihappo, beetakaroteeni, C- ja E-vitamiinit, magnesium ja karnosiini ehkäisevät kuulon heikkenemistä, osoittavat viimeaikaiset tutkimukset. Floridan, Michiganin ja Washingtonin yliopistojen tutkijat raportoivat tällä viikolla uusista tutkimuksistaan amerikkalaisten korvalääkäreiden yhdistyksen (Association for Research in Otolaryngology) vuosikokouksessa Baltimoressa.


Marsuja ja hiiriä

Ensimmäisessä tutkimuksessa marsuja altistettiin neljä tuntia 110 desibelin (dB) melulle, mikä vastaa rokkikonsertissa vallitsevaa melutasoa. Tällainen melu heikentää kuuloa tilapäisesti. Osa marsuista sai antioksidantteja (beetakaroteenia ja C- ja E-vitamiineja) sekä magnesiumia. Tässä ryhmässä kuulo ei heikentynyt kuten verrokeilla, raportoivat tutkijat.

Toisessa tutkimuksessa koe-eläimet altistettiin yksittäisille koville äänille, jotka heikentävät kuuloa pysyvästi. Tässäkin tapauksessa vitamiinilisä ehkäisi kuulon vaurioitumista suojaamalla sisäkorvan aistisoluja. Juuri nämä solut vaurioituvat myös ihmisellä ikääntymiseen liittyvässä kuulon huononemisessa. Havainnot sopivat hyvin yhteen aikaisempien tietojen kanssa vapaiden radikaalien haittavaikutuksista korvassa.

"Vapaat radikaalit kirjaimellisesti poraavat reikiä solukalvoille”, selittävät Michiganin yliopiston tutkijat.

Vitamiinit ja iPod
Vitamiinien suojaavan vaikutusten tutkimusta kuuloon jatketaan Yhdysvaltain Kansanterveyslaitoksen rahoittamana floridalaisten opiskelijoiden keskuudessa. He kuuntelevat kovaäänistä musiikkia MP3-soittimista. Vitamiineja annetaan myös melulle altistuville amerikkalaisille sotilaille sekä ruotsalaisille ja espanjalaisille tehtaan työtekijöille. Tutkijat odottavat myönteisiä tuloksia näistä kokeista. Jos odotukset osoittautuvat oikeiksi, alettaneen kovaäänisiin konsertteihin meneville ja muille voimakkaalle melulle altistuville ihmisille suositella ravintolisiä, sanovat tutkijat.

"Kuulosuojaimet ovat aina tehokkaimmat, mutta niille ihmisille, jotka eivät voi tai halua käyttää niitä, voivat ravintolisät olla käyttökelpoinen vaihtoehto”, sanoo apulaisprofessori Colleen Le Prell. Hän pitää vitamiiniyhdistelmää kiinnostavana keinona suojata kuuloa melulta, koska vitamiineja voi käyttää pitkiä aikoja ilman riskiä. Hän muistuttaa, että vitamiinicocktail suojaa myös silmiä.
Lähde: Nutraingredients.com

Tohtori Tolosen kommentti

Aikaisemmat tutkimukset ja käytännön kokemus ovat osoittaneet, että foolihappo, magnesium ja karnosiini suojaavat kuuloa. Niiden vakituinen käyttö kannattaa aloittaa ennen kuin kuulo heikkenee pysyvästi.

Foolihappo ehkäisee kuulon heikkenemistä
Karnosiini suojaa kuuloa
E-vitamiini voi korjata kuulovian