Näin probiootit tehostavat immuunipuolustusta

Nutrigenomiikka avartaa ymmärrystämme ravintolisien terveysvaikutuksista. Maitohappobakteerit (probiootit) parantavat ihmisen puolustuskykyä monia sairauksia vastaan vaikuttamalla edullisesti suolen limakalvon geeneihin, raportoivat hollantilaiset tutkijat Proceedings of the National Academy of Sciences -lehden verkkojulkaisussa (PNAS Online Early Edition).

Ennestään tiedetään, että maitohappobakteerit parantavat ihmisen puolustusjärjestelmää. Sitä ei ole kuitenkaan tiedetty, kuinka se tapahtuu. Professori Michiel Kleerebezemin (NIZO Food Research, Maastrichtin yliopisto) työryhmä selvitti asiaa vaihtovuoroisessa kaksoissokkotutkimuksessa vertaamalla erilaisten maitohappobakteerien vaikutuksia suolen limakalvon geeneihin.

Tutkittavat bakteerikannat olivat elävät Lactobacillus plantarum, lämmöllä tapetut L. plantarum ja plasebo. Koehenkilöiden suolesta otettiin koepalat, joista määritettiin geenien ilmentyminen (gene expression analysis). Bakteerikantojen välillä todettiin silmiinpistävät erot niiden vaikutuksissa proteiinikompleksiin nimeltään nuclear factor kappa B (NF-kB). Sillä on tärkeä merkitys immuunijärjestelmän toiminnassa muun muassa infektiotautien ja syövän ehkäisyssä.

Muita uusia tutkimuksia
Monet muutkin tutkimukset ovat äskettäin antaneet uutta tietoa probiooteista. Lactobacillus fermentum parantaa pitkänmatkan juoksijoiden puolustuskykyä hengitystieinfektioita vastaan. Lactobacillus kohentaa T-valkosolujen aktiivisuutta (Br. J. Sports Med). Lactobacillus casei Shirota voi kohentaa immuunijärjestelmän toimintaa heinänuhan oireita vastaan (Clin. Exp. Allergy). Lactobacillus casei Shirota parantaa alkoholistien veren valkosolujen toimintaa (J. Hepatology).

Tohtori Tolosen kommentti

HYKSin syöpälääkärien mukaan maitohappobakteerit vähentävät sytostaatin (5-fluorourasiilin) aiheuttamia sivuvaikutuksia suolistossa. Suomalaiset lastenneuvolat suosittavat nykyisin probioottien käyttöä moniin eri tiloihin. Italiassa probiootit ovat yleisimmin käytetty ravintolisäryhmä.

Probiootti on ravinnon mukana tai lääke- tai ravintolisävalmisteessa nieltävä yhden tai useamman bakteerikannan elävä viljelmä, jonka tarkoituksena on parantaa ruuansulatuskanavan mikrobikantojen koostumusta ja vaikuttaa isäntään edullisesti.

Prebiootti on sulamaton ruuan komponentti, tavallisesti hiilihydraatti (oligo- tai polysakkaridi), joka edistää valikoivasti yhden tai useamman bakteerikannan kasvua tai aktiivisuutta paksusuolessa. Tarkoituksena on, että muuttunut suolistofloora paikallisesti tai systeemisesti edistäisi terveyttä (esimerkkeinä prebiooteista mainittakoon ns. inuliinityyppinen fruktoosipolymeeri sekä ravintokuitu).

Synbiootti on pro- ja prebiootin yhdistelmä.

Probiootit nykytiedon valossa
Maitohappobakteerit ehkäisevät lasten allergioita
Synbiootti tehostaa antioksidanttipuolustusta
Maitohappobakteerit parantavat sokeritasapainoa