Metabolinen oireyhtymä lisää aivohalvauksen riskiä

Metabolia tarkoittaa aineenvaihduntaa ja metabolinen oireyhtymä aineenvaihdunnan häiriötilaa, jossa ihmisellä on samanaikaisesti kolme tai useampia diabeteksen ja sydäntaudin riskitekijää: vyötärölihavuus, kohonnut verenpaine, insuliiniresistenssi, sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriö (kohonnut verensokeri, korkea LDL-kolesteroli ja triglyseridit ja matala HDL-kolesteroli). Oireyhtymää potevilla ihmisillä on huomattava riski saada aivohalvaus, osoittaa uusi amerikkalainen tutkimus. Sen julkaisi Yhdysvaltain sydänliiton tiedelehti Stroke.

Riskitekijöiden määrän ja suuruuden sekä aivohalvausriskin välillä vallitsi selvä korrelaatio. Suurin aivoverenkiertohäiriön riski liittyi verenpaineen ja verensokerin kohoamiseen. Nämä häiriöt yleistyvät kovaa vauhtia kaikissa länsimaissa, myös Suomessa. Noin 14 000 suomalaista saa joka vuosi aivohalvauksen. Suomessa elää noin
50 000 aivohalvauksen saanutta henkilöä. Se on kallein kansantautimme, koska siihen sairastuvat usein työikäiset ihmiset, jotka sitten jäävät työkyvyttömiksi. Yhdysvalloissa oireyhtymää potee jo 47 miljoonaa ihmistä ja se yleistyy jatkuvasti väestön lihomisen myötä.

Näin tutkimus tehtiin
Tutkimus (Atherosclerosis Risk in Communities Study) käsitti lähes 15 000 henkilöä, joilla ei ole ollut aivohalvausta. Heidän terveydentilaansa seurattiin yhdeksän vuotta. Seuruun alkaessa keski-ikä oli 54 vuotta. Ryhmässä oli naisia 55 %. Henkilöistä 39 % poti metabolista oireyhtymää ja 11 % oli saanut diagnoosin diabetes mellitus (sokeritauti). Joka toisen tutkitun paastoverensokeri oli kohonnut.

Seuruun aikana 210 henkilöä sai aivohalvauksen. Niistä 188 oli luonteeltaan iskeemisiä eli hapenpuutteesta johtuvia. Aivosolut eivät sitä kestä, vaan ne vaurioituvat pysyvästi lyhyessä ajassa. Hapenpuutteen aiheuttaa aivoverenkierron häiriö, usein aivoveritulppa.

Metabolista oireyhtymää poteneiden aivohalvauksen riski oli yli kaksinkertainen muihin verrattuna. Mitä useampia oireyhtymän komponentteja samassa ihmisessä oli, sitä todennäköisemmin hän sai aivohalvauksen. Viisi oireyhtymän riskitekijää samassa yksilössä lisäsi aivohalvauksen riskiä 5-kertaisesti. Useimmin kyse oli kohonneesta verenpaineesta ja paastosokerista.

"Nämä löydökset auttavat ymmärtämään [entistä] paremmin metabolisen oireyhtymän ja aivohalvauksen välistä suhdetta amerikkalaisessa väestössä”, sanovat tohtorit Duanping Liao ja Sol Rodriguez-Colon Reuters Healthin haastattelussa. Stroke-lehti laati tutkimuksesta myös pääkirjoituksen, jonka voi lukea kokonaisuudessaan TÄSTÄ.

Sol M. Rodriguez-Colon, Jingping Mo, et al. Metabolic syndrome clusters and the risk of incident stroke: The Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. Stroke. 2009;40:200–205. Abstract

Aiheeseen liittyviä muita linkkejä
Kuntoliikunta ehkäisee metabolista oireyhtymää
Joka kymmenes ihminen saa hiljaisen aivoinfarktin
Karnosiini suojaa aivohalvauksen seuraamuksilta
Karnosiinia tutkittu kokeellisessa aivohalvauksessa
E-EPA ehkäisee aivohalvauksen uusimista
KUVA Rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriö ja sen seuraamukset
KUVA Näin rasvat vaikuttavat valtimoissa