EMEA huolissaan Ritalinin sivuvaikutuksista

Euroopan Unionin lääketurvallisuusvirasto EMEA vaatii, että Ritalinia ja muita ADHD-lääkkeitä käyttäville yli 6-vuotiaille lapsille ja nuorille on tehtävä ennen lääkityksen aloittamista ja sen aikana terveystarkastuksia, joissa on tutkittava sydän- ja verenkiertoelimistön kunto ja psyykkinen tila. Uuden raportin mukaan Ritalin aiheuttaa aivoissa samanlaisia muutoksia kuin kokaiini.

EMEA sanoo näiden lääkkeiden olevan turvallisia yli 6-vuotiaille, mutta suosittelee, että heiltä tutkitaan sydän ja verenpaine mahdollisten sivuvaikutusten varalta. Lisäksi on selvitettävä, onko lasten suvussa sydäntauteja. Virasto varoitti vielä, että lääkkeet voivat aiheuttaa masennusta, itsemurha-ajatuksia, vihamielisyyttä, psykooseja ja maniaa.

Yhdysvaltain Lääkeviraston (FDA) tutkijat analysoivat 49 kliinistä tutkimusta, joissa lapset olivat saaneet ADHD-lääkkeitä. Tulosten mukaan lapsilla esiintyi aistiharhoja (hallusinaatioita), joissa madot, ötökät ja käärmeet näyttivät ryömivän heidän päälleen.

"Potilaiden ja lääkäreiden tulee olla tietoisia mahdollisten psykiatristen oireiden littymisestä lääkehoitoon", kirjoittaa FDA:n tutkija tohtori Andrew Mosholderin työryhmä helmikuun 2009 Pediatrics-lehdessä.

Lähde: Wall Street Journal/Europe

ADHD-lääkkeisiin varoituksia
ADHD:n lääkitys kiistanalaista
ADHD:n ravitsemushoidosta
Stimulant drugs cause cocaine-like brain changes
ADHD-Oireyhtymä

Hakusanat: Ritalin, ADHD, ylivilkkaus, masennus, psykoosi.