Diabeteshoitaja: "Silmäni paranivat ravintolisillä"

Englantilainen sairaanhoitaja Tony Wooster on itsekin diabeetikko. Lisätautina hän sai sydäninfarktin vuonna 2001 ja vuonna 2005 silmälääkäri totesi hänellä muutoksia silmissä, alkavan harmaakaihin ja diabeettisen retinopatian. Tony lisäsi ravintolisien käyttöä, jolloin silmämuutokset korjaantuivat.

Tony Wooster, 58, sairastui 13-vuotiaana tyypin 1 diabetekseen vuonna 1965. Hän opiskeli sairaanhoitajaksi (Registered Nurse) ja työskenteli Englannissa kolmessa eri sairaalassa hoitaen muita diabeetikkoja. Asianmukaisesta lääkityksestä ja äärimmäisen tarkasta ruokavaliosta huolimatta Tony sai vuonna 2001 sydäninfarktin ja joutui eläkkeelle. Lääkärin mukaan infarkti oli diabeteksen lisätauti.

Tony alkoi ottaa ruoan lisänä peruskalaöljyä ja ubikinonia (200 mg päivässä). Vuonna 2005 silmälääkäri totesi hänellä alkavan harmaakaihin ja diabetekselle tyypillisiä muutoksia silmän verkkokalvossa (diabeettisen retinopatian).


Kuvassa alkava diabeettinen retinopatia. Verkkokalvolla näkyvät hiussuonet, mikrovaltimot ja mikroaneurysmia (näkyvät punaisina pisteinä). Aneurysmat ovat pieniä pussimaisia laajentumia. Ne syntyvät siten, että hiussuonen seinämä antaa periksi ja laajenee, kuin polkupyörän sisäkumi, jossa on heikko kohta. Kuva on silmätautien oppikirjasta.

Tony vaihtoi kalaöljyn 90-prosenttiseen E-EPAan (1300 mg päivässä) puolitoista vuotta sitten. Samaan aikaan hän perehtyi Englannissa professori Paul E. Thornalleyn johdolla Warwickin ja Essexin yliopistoissa tehtyihin tutkimuksiiin, joiden mukaan diabeetikoila on B1-vitamiinin puutetta ja benfotiamiini ehkäisee ja korjaa koe-eläimillä kokeellisen diabeteksen mukanaan tuomia muutoksia silmien ja munuaisten valtimoissa. Tony alkoi ottaa entisten ravintolisien lisäksi myös benfotiamiinia (200 mg päivässä) ja B3-vitamiiniin sidottua kromia 200 mikrogrammaa päivässä.

Joulukuussa 2008 Tony kävi silmälääkärillä kontrollitutkimuksessa. Hämmästys oli suuri, sillä sekä harmaakaihi että silmänpohjan muutokset olivat hävinneet! Luonto voi korjata alkavaa diabeettista retinopatiaa (mutta ei harmaakaihia). Tony uskoo ravintolisien auttaneen luontoa hänen tapauksessaan.

Tony Wooster on mukana brittien La Cala Diabetic Support Groupin toiminnassa Espanjan Aurinkorannikolla. Hän neuvoo muita jäseniä – joita on noin 400 – noudattamaan terveitä elintapoja, ja hän mittaa ryhmän kokouksissa "pitkää sokeria" eli sokerihemoglobiinia (HbA1c). Jäsenten lukemat ovat parantuneet merkittävästi vertaistuen ja asiantuntijoiden avulla. Useimmat jäsenet käyttävät myös ravintolisiä, joista kertoo Support Group Newsletter 1/2010.

Tohtori Tolosen kommentti

Muutokset silmänpohjan valtimoissa kertovat, että myös muissa valtimoissa on muutoksia. Kuopion, Turun [1] ja Veronan [2] yliopistojen tutkimukset osoittavat yhtäpitävästi, että diabeettinen retinopatia ennustaa sydänkuolemaa naisilla ja miehillä. Ravintolisien käyttö on perusteltua diabeteksen lisähoitona, kuten Tony Woosterin kokemus osoittaa, ja kuten Hyvän diabeteshoidon oppaassa esitetään.

B1-vitamiini suojaa diabeetikon silmänpohjan perisyytti-soluja
Warwickin yliopisto: Diabeetikoilla B1-vitamiinin puutosta
Essexin yliopisto: Benfotiamiini ehkäisee diabeettista munuaisvauriota
Suomen Diabetes-lehti kirjoittaa ravintolisistä

Kirjallisuusviitteitä