Ubikinoni hidastaa vanhenemista

Terveiden 45–55-vuotiaiden naisten tutkimus toi esille ubikinonin uuden vaikutustavan elimistössä. Se alentaa veren ECTO-NOX-nimisen hormonin aktiivisuutta. Se alkaa lisääntyä veressä 30. ikävuoden jälkeen, ja se kiihdyttää vanhenemismuutoksia ja lisää syöpäsaitauksien riskiä erityisesti 50. ikävuodesta alkaen. Ubikinonilisä (160 mg päivässä) vähensi kuukaudessa naisten ECTO-NOXin aktiivisuutta 25–30 prosenttia. Tutkimuksen teki kuuluisa Stanford University (Palo Alto, California).

Ubikinoni on vitamiinin kaltainen yhdiste, jota tutkitaan erityisesti kardiologiassa, diabetologiassa ja neurologiassa. Stanfordin yliopiston raportti selittää uudella tavalla ubikinonin terveysvaikutuksia: Se vähentää vanhenemiseen ja syöpätauteihin liittyvän hormonin pitoisuutta veressä ja muissa kudosnesteissä.

Kymmenen tervettä naista (45–55 v) sai kuukauden ajan päivittäin 160 mg ubikinonia ja 15 muuta samanikäistä naista toimi verrokkeina. ECTO-NOX eli arNOX-pitoisuus määritettiin seerumista, syljestä ja hiestä. Mittaukset tehtiin vaikutusjakson alussa sekä yhden, kahden ja neljän viikon kuluttua. Kaikissa kolmessa kudosnesteessä arNOX-pitoisuus väheni 25–30 %, mutta vain ubikinonia saaneilla naisilla, ei verrokeilla.

Eniten arNOX väheni 50–55-vuotiailla naisilla (joilla sitä olikin alussa eniten). arNOX kiihdyttää vanhenemismuutoksia erityisesti 50. ikävuodesta eteenpäin. Ubikinonin tehokkuus – nyt tutkitussa suhteessa – on suurempaa 60–65-vuotiailla kuin 45–50-vuotiailla, kirjoittavat tutkijat.

Morré DM, Morré DJ, Rehmus W, Kern D. Supplementation with CoQ10 lowers age-related (ar) NOX levels in healthy subjects. Biofactors. 2008;32(1-4):221-30. Abstract

Morré DJ, Morré DM. Aging-related cell surface ECTO-NOX protein, arNOX, a preventive target to reduce atherogenic risk in the elderly. Rejuvenation Res (2006) 9: 231-6. Abstract


Tohtori Tolosen kommentti

ECTO-NOX (arNOX) on rakenteeltaan valkuaisaine (entsyymi, hydrokinonioksidaasi), joka sijaitsee solujen pinnalla ja tuottaa siellä myrkyllistä superoksidi-nimistä vapaata radikaalia. arNOX kykenee pelkistämään sytokromi-c:n ferrirautaa, jolloin se ei kykene tuottamaan superoksidia.

Kuvassa mitokondrio. Sytokromi c:tä on tumallisten solujen mitokondriossa. Sytokromi-c on noin 104-113 aminohapon mittainen proteiini, jossa on myös hemiä. Siinä rauta esiintyy ferro (Fe2+) ja ferri (Fe3+) muodoissa jotka hapettuvat herkästi. arNOX hapettaa erityisesti ferrirautaa. Mitokondrioiden suojaaminen ubikinonilla, benfotiamiinilla, karnosiinilla ja E-EPAlla jarruttaa vanhenemista.

Superoksidi vaurioittaa mitokondrioiden DNA:ta ja hapettaa (härskiinnyttää) veressä kiertäviä lipoproteiineja (LDL-kolesterolia ja muita rasvoja), jolloin niitä alkaa takertua valtimoiden seinämiin. Sydän- ja verisuonitaudin riski kasvaa.

Vuonna 1995 osoitettiin, että 100 mg ubikinonia päivässä nostaa parissa kuukaudessa veren ubikinonipitoisuuden 0,6:stä 1,5:een mikrogrammaan, jolloin LDL-kolesterolin hapettuminen estyy. Uusi tutkimus osoittaa, että ubikinonilisä ehkäisee arNOX-proteiinien aiheuttaman superoksidien tuotannon, jolloin kolesteroli ei hapetu. Jo yli 30 vuotta on tiedetty, että LDL-kolesteroli kovettaa valtimoita ainoastaan hapettuneessa oLDL-muodossaan. Tutkimus puoltaa ubikinonin käyttöä yleisenä anti-ageing-aineena ja erityisesti suojaamaan valtimoita kovettumiselta.

Aiheeseen liittyviä linkkejä
Voiko vanhenemista hidastaa?
Vanhenemis- ja sairausgeenien vaimentaminen
Karnosiini hidastaa vanhenemista