Statiinien sivuvaikutuksia silmissä

Puoli miljoonaa suomalaista syö kolesterolia alentavia lääkkeitä statiineja, useimmat aivan turhaan. Niiden tiedetään ennestään aiheuttavan sivuvaikutuksia lihaksissa ja sydämessä, mutta nyt silmälääkärit kiinnittävät huomiota myös silmissä ilmeneviin haittoihin. Jokaisen statiineja käyttävän henkilön kannattaisi ottaa suojaksi ubikinonia ja E-EPA-nimistä kalaöljyä. Ne ehkäisevät statiinien haittavaikutuksia mitokondrioissa ja suojaavat sydäntä ja verisuonia.

Tohtorit F. W. Fraunfelder ja Amanda B. Richards keräsivät spontaanisti raportoidut statiinien käyttöön liittyneet haitat Yhdysvaltalaisista lähteistä (National Registry of Drug-Induced Ocular Side Effects ja FDA) sekä Maailman terveysjärjestön (WHO) rekisteristä. Yhteensä löytyi 256 tapausta, 143 miestä ja 91 naista ja lisäksi 22 tapausta, joissa sukupuoli ei käynyt selvästi ilmi. Keski-ikä oli 69 vuotta. Kaikilla näillä henkilöillä oli yksi tai useampia seuraavista löydöksistä: kaksoiskuvia, roikkuluomi tai silmälihashalvaus.

Statiiniannokset olivat olleet käyttöohjeen mukaiset. Sivuvaikutukset ilmenivät keskimäärin kahdeksan kuukauden käytön jälkeen. 62 potilasta lopetti statiinien käytön, jonka jälkeen silmäoireet hävisivät, kertoo tohtori Fraunfelder Reuters Healthille.

"Kuudessatoista tapauksessa potilas aloitti lääkityksen uudelleen ja silmäoire palasi”, hän lisää. Havainto vahvistaa käsitystä siitä, että oire todella aiheutui statiineista.

Silmäoireet ovat kuitenkin harvinaisia sivuvaikutuksia. Fraunfelder pitää niiden syynä statiinien ektooppisia vaikutuksia silmän lihaksiin, vastaavalla tavalla kuin statiinit voivat väsyttää ja rappeuttaa myös luuranko- ja sydänlihaksia.

"Kardiologien ja yleislääkäreiden, jotka määräävät näitä lääkkeitä (statiineja), tulisi olla tietoisia näistä mahdollisista sivuvaikutuksista ja lopettaa lääkitys, jos potilaalle ilmaantuu kaksoiskuvia, roikkuluomi tai silmälihaksen halvaus”, Fraunfelder muistuttaa.

Ophthalmology 2008;115:2282-2285.

Uutta tietoa kolesterolilääkkeistä