Paniikkihäiriö altistaa sydäntaudille

Noin kaksi prosenttia väestöstä kärsii paniikkikohtauksista. Yleislääkäreiden potilaista niitä on 5–10 prosentilla ja sydäntautiosastojen potilaista 10–53 prosentilla. Paniikkihäiriöisillä henkilöillä on huomattavasti lisääntynyt riski sairastua sepelvaltimotautiin ja sydänkohtauksiin, ilmenee uudesta suuresta brittitutkimuksesta. Havainto tukee käsitystä, jonka mukaan paniikkikohtauksia saavien kannattaisi käyttää sydäntä suojaavia ravintolisiä, kuten karnosiinia, ubikinonia ja etyyliesteröityä kalaöljyä. Monet saavat niistä apua myös itse paniikkihäiriöönsä.


Tutkimus tehtiin Isossa-Britanniassa 650 yleislääkärin vastaanotoilta kerätyssä seuruuaineistossa, joka käsitti 57617 paniikkikohtauksia saavaa henkilöä ja 347039 tervettä kaltaistettua verrokkia. Uudet paniikkikohtaukset liittyivät lisääntyneeseen riskiin sairastua sepelvaltimotautiin ja sydäninfarkteihin, erityisesti alle 50-vuotiaiden keskuudessa. Tutkimus valottaa mielenterveyden ja sydäntautien välistä yhteyttä uudesta näkökulmasta.

”Ennestään tiedetään, että esimerkiksi masennus lisää sydänkohtauksia ja äkkikuoleman riskiä, mutta ahdistus- ja paniikkikohtausten merkitystä ei ole ennen tutkittu ainakaan näin suuressa aineistossa”, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Kate Walters (Department of Primary Care & Population Sciences, Hampstead Campus, University College London).

Walters K, Rait G, Petersen I, et al. Panic disorder and risk of new onset coronary heart disease, acute myocardial infarction,and cardiac mortality: cohort study using the general practice research database. European Heart Journal. 2008;29, 2981–2988 Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan mielenterveyshäiriöissä vallitsee myös biokemiallisia muutoksia. Ne voivat aiheuttaa elimellisiä muutoksia verisuonissa, etenkin niiden sisäseinämissä, ja muualla elimistössä. Paniikkihäiriö ja astma esiintyvät usein samassa ihmisellä.

Hippokrates oli oikeassa sanoessaan: ”Mikä on hyväksi aivoille, on hyväksi myös sydämelle”. Monet paniikkihäiriöistä kärsivät henkilöt kertovat saavansa apua ravintolisistä, kuten karnosiinista ja E-EPAsta.

Paniikkihäirössä välittäjäaineen puutos
Paniikkihäiriö ja astma vuorovaikuttavat
Hakusanoja: Paniikkihäiriö, paniikkikohtaus, sydänkohtaus, sydäninfarkti, karnosiini, E-EPA.