HDL-kolesteroliharha

Tähän asti meille on uskoteltu, että kun veressä on paljon "hyvää” HDL- ja vähän “pahaa” LDL-kolesterolia, niin sydäntaudin riski on olematon. Sisätautien ja biokemian professori Angelo Scanun johtamat Chicagon yliopiston lääkärit väittävät nyt, että tosiasiassa HDL-kolesterolia on eri laatuja, osa hyvää, osa on terveydelle haitallista. Scanu on veren rasvakemian uranuurtajia. Sveistiläis-saksalainen tutkimus (2009) tukee Scanun käsitystä.

Tutkijat tulivat tällaiseen päätelmään kahlattuaan läpi aiheesta julkaistut tieteelliset tutkimukset. Niistä käy ilmi, että kroonisia tauteja – kuten diabetesta, nivelreumaa ja munuaistauteja – sairastavien henkilöiden HDL on erilaista kuin terveiden, vaikka HDL:n määrä veressä olisikin sama. ”Hyvä” HDL vaimentaa tulehdusta (inflammaatiota), kun taas ”paha” HDL ei niin tee.

"Tämä tutkimuslinja selittää, miksi jotkut ihmiset saavat sydänkohtauksen, vaikka heidän kolesteroliarvonsa ovat ihanteelliset”, sanoo FASEB Journalin päätoimittaja Gerald Weissmann. "Aivan kuten “hyvän” ja “pahan” kolesterolin löytyminen johti kolesterolikirjojen uudelleen kirjoittamiseen, nyt käynee taas niin kun tosiasiassa osa “hyvästä” HDL-kolesterolista onkin “pahaa”, hän kirjoittaa.

Lähde: MedicalNet

"Hyvä" HDL-kolesteroli ei suojaa diabeetikon valtimoita