Kala- ja pellavaöljy sydäntaudeissa

Kalaöljy on huomattavasti tehokkaampaa sydämen suojana kuin pellavansiemenöljy, ilmenee uudesta rottatutkimuksesta. Kalaöjyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA vähentävät tulehdusta, lisäävät adiponektiiniä ja ehkäisevät sydänlihaksen ylikuormittumista. Ruotsissa on noussut kohu elintarviketeollisuuden harhaanjohtavasta omega-mainonnasta.

Ruotsissa kohistaan harhaanjohtavasta mainonnasta
Ruotsissakin elintarviketeollisuus johtaa kuluttajia harhaan mainostamalla kasvin siemenöljyn omega-3:a yhtä tehokkaana kuin kalaöljyn omega-3. Rypsin, rapsin ja pellavan siemenöljyt sisältävät ALA-nimistä omega-3:a. Tutkimusten mukaan se on teholtaan kovin vaatimatonta kalaöljyyn verrattuna.

Elintarviketeollisuus yrittää ratsastaa omega-3-buumissa ja mainostaa rypsi- ja rapsiöljyjen omega-3:a (alfalinoleenihappoa eli ALAa) antaen ymmärtää, että se olisi samanarvoista kalaöljyn omega-3:n kanssa. Näin ei ole asianlaita, kuluttajaa johdetaan harhaan, sanoo Svenska Dagbladetille Upsalan yliopiston emeritusprofessori Tom Saldéen, joka on tutkinut omega-3:a yli 30 vuotta. Kalaöljyn omega-3:t ovat nimeltään eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA). Kasviöljy omega-3 on nimeltään alfalinoleenihappo (ALA). ALA on EPAn esiaste; ALAn on muututtava maksassa ensin EPAksi ollakseen biologisesti tehokasta. Ihmisen maksa kykenee muuntamaan ALAsta vain alle 10 %, sanoo Saldéen.

Rypsiöljyä pitäisi juoda puoli litraa saadakseen biologisesti aktiivista omega-3:a saman veran kuin yksi lohiannos sisältää”, hän tiivistää (lue lisää).

Amerikkalainen tutkimus
Baltimoren yliopiston uusi tutkimus vahvistaa Saldéenin käsitystä. Raportin mukaan kalaöljy vaimentaa tulehdusta ja antaa suojaa sydän- ja verisuonitauteja vastaan. Pellavansiemenöljyn omega-3 (ALA) ei antanut samaa vaikutusta.

Tutkijat vertasivat kala- ja kasviöljyjen omega-3-rasvahappojen tehoa mittaamalla rottien sydämen vasemman kammion toimintaa ylikuormituksessa. Aortan ympärille asetettiin panta, jota kiristämällä vaikeutettiin pulssiaallon pääsyä aorttaan. Tilanne vastasi ihmisellä esimerkiksi kohonneen verenpaineen tai aortan ahtauman aiheuttamaa sydämen kuormitusta. [Ihmisen sydämen vasen kammio pumppaa joka lyönnillä aorttaan noin 100 ml verta, vuorokaudessa yhteensä noin 10 tuhatta litraa.]

Rotat saivat vakioravintonsa lisänä EPA+DHA-yhdistelmää tai ALAa kolmea erilaista päiväannosta, joka vastasi 0,7 %, 2,3 % ja 7 % energian saannista. Rotille annetut määrät vastasivat ihmisille ravintolisinä suositeltuja päiväannoksia.

Ilman rasvahappojen antoa aortan ahtauttaminen lisäsi vasemman kammion seinämän paksuutta sekä systolista ja diastolista loppuvolyymiä. Toisin sanoen sydän yritti kompensoida ahtauman aiheuttamaa haittaa. ALAn lisääminen ruokaan vaikutti vain vähän sydänlihaksen omega-3-pitoisuuteen ja vasemman kammion toimintaan. Sitä vastoin EPA+DHA:n anto lisäsi – annoksen mukaisessa suhteessa – sydänlihaksen solukalvojen omega-3-rasvahappoja ja alensi arakidonihapon (AA, omega-6) pitoisuutta sekä ehkäisi sydänlihaksen paksuuntumista ja diastolisen ja systolisen volyymin muutoksia. EPA+DHA lisäsi myös annoksen mukaan tulehdusta estävän adiponektiinin määrää. Se korreloi vahvasti sydänkammion laajenemisen ehkäisyyn ja plasman adiponektiiniin. EPA+DHA ehkäisi verihiutaleitten (trombosyyttien) kokkaroitumista ja vaimensi tulehdusmuutoksia, mm. tuumorinekroositekijä-alfaa (TNF-alfa).

Kalaöljyn, vaan ei kasviöljyn, omega-3-rasvahapot lisäsivät plasman adiponektiiniä, vaimensivat tulehdusta ja ehkäisivät sydänlihaksen kuormittumista ja sen paksuuntumista”, päättelivät tutkijat. Myös australialaiset tutkijat pitävät kasvien siemenöljyn omega-3:a, ALAa, heikompana kuin merellisiä EPAa ja DHA:ta (Turchini ym 2012).

Duda MK, O'shea KM, Tintinu A, et al. Fish Oil, But Not Flaxseed Oil, Decreases Inflammation and Prevents Pressure Overload-Induced Cardiac Dysfunction. Cardiovasc Res. 2008 Nov 17. [Epub ahead of print]
Turchini GM, Nichols PD, Barrow C, Sinclair AJ. Jumping on the omega-3 bandwagon: distinguishing the role of long-chain and short-chain omega-3 Fatty acids. Crit Rev Food Sci Nutr. 2012 Sep;52(9):795-803.  DOI: 10.1080/10408398.2010.509553

Kala- ja kasviöljyjen omega-3:t punasolun kalvoilla
Kala- ja kasviöljyjen omega-3:n vertailua
Mistä omega-3:t ovat peräisin?
Etyyliesteröity kalaöljy parasta sydämelle
Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS tehtiin E-EPAlla
Sydänpotilaan veressä on liian vähän omega-3:a
E-EPAa suositellaan sydänpotilaille USA:ssa