Diabeetikon magnesiumin puute lisää kuoleman riskiä


Diabetes on yleisimpiä syitä magnesiumin puutteeseen, sillä diabeetikko erittää tätä kivennäisainetta virtsaan tavallista enemmän. Magnesiumin puutetta esiintyy 20–60 prosentilla tehohoitoon tulevista potilaista. Tässä meksikolaisessa tutkimuksessa ilmeni, että 71 % tehohoitoon tulleista tyypin 2 diabeetikoista poti puutetta ja mitä suurempi puutos oli, sitä suurempaa oli myös kuolleisuus. Magnesiumin puutteesta kärsivistä kuoli 80 % ja muista 25 %.

Tehohoitoon joutui 14 tyypin 2 diabeetikkoa erilaisten vakavien komplikaatioiden vuoksi. Heidän seerumistaan määritettiin magnesiumin pitoisuus, ja puutteen rajaksi asetettiin 0,66 mmol/l (1,6 mg/dl). Viitearvot ovat 0,7–1,1 mmol/l. Hoitoon tullessa 71,4 prosentilla oli magnesiumin puute. Sairaalassa kuolleiden magnesiumin pitoisuus oli merkittävästi pienempi (0,51 [0,41; 0,62] mmol/l) kuin hengissä selvinneiden (0,85 [0,65; 1,11], mmol/l). Puute korreloi myös herkkään C-reaktiiviseen proteiiniin (hsCRP), joka kuvastaa elimistössä vallitsevaa kroonista tulehdusta (inflammaatiota). Myös kohonnut hsCRP ennusti kuolemanvaaraa.

Magnesiumin puute on merkittävä kuolemanvaaran ennusmerkki sydän- ja hemolyysipotilailla, tutkijat huomauttavat. Tämä on tiettävästi ensimmäinen tutkimus, jossa selvitettiin magnesiumin puutteen vaikutusta vakavasti sairaiden tyypin 2 diabeetikkojen kuolemanvaaraan.

Curiel-García JA, Rodríguez-Morán M, Guerrero-Romero F. Hypomagnesemia and mortality in patients with type 2 diabetes. Magnesium Research 2008; 21 (3) 163-6 Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Jokaisen diabeetikon tulee aika ajoin (paljon ennen tehohoitoon joutumista) tutkituttaa verestään, onko hänellä mahdollisesti puutetta magnesiumista, sinkistä ja B1-vitamiinista. Näiden puutosten korjaaminen on välttämätöntä, tehokasta ja halpaa. Laboratoriot tutkivat yleensä magnesiumia ja sinkkiä seerumista, mikä ei anna kovinkaan hyvää kuvaa kivennäisaineiden tilasta, sillä ne ovat solunsisäisiä aineita. Parempi olisi mitata nämä aineet punasoluista.

Pidän erittäin valitettavana sitä, että Suomen Diabetesliitto suhtautuu kielteisesti ravintolisien käyttöön, vaikka ne voivat parantaa merkittävästi diabeetikkojen ennustetta.

Diabetes-lehti kirjoittaa ravintolisistä
Uutta tietoa magnesiumin ja diabeteksen suhteista