Triglyseridit ja sydänterveys

Kohonneet veren triglyseridirasva-arvot saattavat uhata länsimaalaisten terveyttä pian enemmän kuin korkeat kolesteroliarvot, kertovat uutistoimistot. Aiheesta kirjoitti myös Helsingin Sanomat.
Aterioiden jälkeen seerumin triglyseridit pysyvät korkealla tuntikausia niin, että 3 kertaa päivässä ruokailevalla ihmisellä pitoisuudet ovat suuria koko valveilla olon ajan, mikä suurentaa sydäntautiriskiä. Sitä voidaan vähentää vhh-ruokavaliolla ja E-EPA-kalaöljyllä.

Kohonneet triglyseridit sydäntautien riskitekijänä ovat jääneet kolesterolin varjoon. Nyt kuitenkin korkeita triglyseridiarvoja mitataan yhä useammalta. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan korkeista rasva-arvoista kärsivien aikuisten määrä on kaksinkertaistunut maassa viimeisen 30 vuoden aikana.

Laaja tanskalaistutkimus valottaa triglyseridin vaaroja. 14 000 ihmisen tutkimuksessa korkeiden triglyseridiarvojen ja aivohalvauksen välillä nähtiin selvä yhteys. Tutkimuksessa mitattiin triglyseridiarvoja ilman, että tutkittavat paastosivat ennen verikoetta. [Tavallisesti triglyseridit mitataan paastoverestä, jolloin aterioiden jälkeiodet pitoisuudet eivät tule esille.]

Triglyseridit ovat tavallisin rasvan muoto verenkierrossa, ja kohonneet arvot johtuvat usein esimerkiksi vyötärölihavuudesta, liiallisesta alkoholin käytöstä tai huonosti hoidetusta diabeteksesta. Ravinnosta peräisin olevat triglyseridit kulkeutuvat seerumissa kylomikroneissa ja maksan (mm. vapaista rasvahapoista) syntetisoimat triglyseridit pre-beta-lipoproteiineissa. Seerumissa on triglyseridejä noin 0,50–1,70 mmol/l. Vereen imeytyneet rasvahapot (esim. EPA, DHA, GLA) kiinnittyvät glyseroliin ja kulkeutuvat verivirrassa triglyserideinä.


Kuva. Triglyseridin kemiallinen muoto.

Etyyliesteröity kalaöljy alentaa

Kohonneita tyriglyseridejä voidaan alentaa tehokkaasti etyyliesteröidyllä kalaöljyllä (E-EPA tai E-EPA + E-DHA). Yleisesti käytetty päiväannos on 4 kappaletta gramman painosia kapseleita. Tällöin sydän- ja verisuonitautien riski vähenee ja alkaneen sairauden ennuste paranee.

Kuva tutkimuksesta, jossa koehenkilöiden kohonneet triglyseridit alenivat 45 % etyyliesteröidyllä kalaöljyllä, joka sisälsi kapselia kohti 840 mg E-EPAa + E-DHA:ta (yhteensä. Kapselin kokonaispaino oli 1 gramma. Päiväannos oli 4 kapselia). Lukemat ovat yksikössä mg/dl. Vasen pylväs: potilaiden keskimääräiset lukemat ennen kalaöljyhoitoa. Oikea pylväs: hoidon jälkeen.

Seerumin triglyseridien pitoisuus suurenee aterian jälkeen 3–4 tunnin ajan ja alenee sen jälkeen paastossa 6–8 tunnissa lähtötasoon (ellei uusi ateria ala uudelleen suurentaa triglyseridien pitoisuutta). Kolme kertaa päivässä syövä ihminen on suuren osan päivästään ns. postprandiaalisessa (aterianjälkeisessä) tilassa, jolloin triglyseridit ovat koholla (kuva alla). Tällainen tilanne voi lisätä valtimonkovettumataudin riskiä. Kalaöljy vähentää sitä (Nakamura ym. 2015).

seerumin triglyseridit aterioiden jälkeen

Nakamura K, Miyoshi T, Yunoki K, Ito H. Postprandial hyperlipidemia as a potential residual risk factor. Journal of Cardiology. 2015 Dec 29. pii: S0914-5087(15)00383-4. doi: 10.1016/j.jjcc.2015.12.001. [Epub ahead of print] Review. Full Free Text pdf

E-EPA alentaa tehokkaasti koholla olevia triglyseridejä

Uutta tietoa veren rasvoista
E-EPA laihduttaa ja alentaa triglyseridejä
Sydäntautien lääke- ja ravitsemushoito