Alzheimerin tauti ja omega-3:n puute

Kanadalainen hiiritutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan omega-3-rasvahappojen piilevä puute lisää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Tutkimus tehtiin Alzheimerin tautiin erikoistuneen tohtori Carl Julienin johdolla Université Lavalissa ja se julkaistiin Neurobiology of Aging -lehdessä.

Tutkijat syöttivät geenimuunnelluille (transgeenisille) ja tavallisille hiirille erilaisia dieettejä yhdeksän kuukautta. Sen jälkeen hiirten aivot tutkittiin. Vähän omega-3-rasvahappoja ja runsaasti muuta rasvaa sisältävää ruokavaliota saaneiden hiirten aivoissa todettiin 8,7 kertaa enemmän amyloidi-beeta-paakkuja ja 1,5 kertaa enemmän tau-proteiinia. Tau-valkuainen haittaa aivosolujen (neuronien) normaaleja toimintoja ja amyloidi-beeta-paakut ovat Alzheimerin taudille tunnusomaisia muodostelmia, jotka tuhoavat hermosoluja. Rasvainen ruokavalio vähensi myös drebrin-proteiinia aivoissa, mikä myös luonnehtii Alzheimerin tautia.

"Tällainen [vääränlainen] ruokavalio saattaa lisätä tulehdusmuutoksia aivoissa”, tulkitsee tohtori Julien. Monien tutkijoiden mielestä länsimaisessa ravitsemuksessa on liian suuri omega-6/omega-3-suhde.

"Uskomme tulostemme perusteella, että enemmän omega-3:a ja vähemmän tyydytettyä rasvaa sisältävä ruokavalio voi ehkäistä Alzheimerin tautia henkilöillä, joilla on siihen perinnöllistä taipumusta”, kommentoi tutkimukseen osallistunut tohtori Frédéric Calon.

Ravinnon rasvahappo lisää Alzheimerin taudin riskiä

Alzheimerin tauti ja kalaöljyn rasvahapot