Aivoverenvuodon leikkauksen jälkihoito kalaöljyllä

Aivoverenvuoto on raju sairaus, joka voi uusiutua. Japanilaiset neurokirurgit osoittivat, että erikoiskalaöljy E-EPA (1800 mg päivässä) parantaa potilaan ennustetta lukinkalvon alaisen aivoverenvuodon leikkauksen jälkeen.

Lukinkalvon alainen aivoverenvuoto (subarachnoid hemorrhage, SAH) on raju tauti, joka aiheuttaa huomattavaa kuolleisuutta ja jälkisairautta. Yamaguchin yliopiston neurokirurgian klinikka tutki E-EPAn vaikutusta SAH-potilailla. Aineistona oli 101 potilasta, jotka kaikki leikattiin. Heistä 73 sai 4–14 päivinä leikkauksen jälkeen E-EPA 1800 mg päivässä kapseleina ja heidän toipumistaan verrattiin muuhun 28 potilaaseen.

E-EPA ehkäisi merkittävästi aivovaltimoiden spasmia ja sen aiheuttamia aivoinfarkteja. Lisäksi E-EPAa saaneet toipuivat kliinisesti nopeammin ja paremmin kuin verrokit. Kukaan E-EPAa saaneista ei kuollut, kun taas kolme verrokkia (11 %) kuoli pian leikkauksen jälkeen.

"Nämä tulokset osoittavat, että E-EPA ehkäisee aivovaltimoiden supistusta (vasospasmia) ja aivoinfarkteja lukinkalvon alaisen aivoverenvuodon leikkauksen jälkeen ja parantaa siten potilaiden ennustetta”, kirjoittavat neurokirurgit Acta Neurologica Scandinavica –lehdessä.

Yoneda H, Shirao S, Kurokawa T, et al. Does eicosapentaenoic acid (EPA) inhibit cerebral vasospasm in patients after aneurysmal subarachnoid hemorrhage? Acta Neurol Scand. 2008;118(1):54-9 Abstract

Aivojen rasvahapot