Lääketeollisuuden takaiskuja

Acomplia-laihdutuslääke myyntikieltoon
Euroopan Unionin lääkevalvontaviranomainen European Medicines Authority (EMA) päätti määrätä ranskalaisen lääkejätti Sanofi-Aventiksen uuden laihdutuslääkkeen Acomplian (rimonabantti) vedettäväksi pois myynnistä. Lääkkeen haitat ovat suuremmat kuin hyödyt, sanoo EMA. Viranomaisen mukaan lääke aiheutti psyykkisiä häiriöitä, muun muassa itsemurha-ajatuksia. Acomplia sai myyntiluvan Euroopassa vuonna 2006. Tämän vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen myynti oli 81 miljoonaa €. Lääkettä jäi tehtaan varastoon 50 miljoonan € arvosta. Se kirjataan tappioksi.

Yhtiö kiisti pitkään lääkkeen aiheuttavan psyykkisiä häiriöitä, mutta ei kyennyt vakuuttamaan Yhdysvaltain lääkelaitosta (FDA:ta). Se ei ole myöntänyt lääkkeelle myyntilupaa USAssa.

Takaisku aiheutti toimitusjohtaja Gérard Le Furin erottamisen syyskuussa, vain kahden vuoden toimikauden jälkeen. Uusi johtaja Chris Viehbacher tuli GlaxoSmithKlinelta.

Lähde: The Financial Times 23.10.2008


Diabeteslääke Avandia pudotettiin pois suosituksista
Uudet suositukset eivät enää puolla GlaxoSmithKlinen Avandia-nimisen lääkkeen (glitatsoni) käyttöä. European Association for the Study of Diabetes ja American Diabetes Association pudottivat Avandian pois uusista suosituksistaan (2008), koska sen käyttö on lisännyt sydänkohtauksia. Avandian myynti romahti viime vuonna. Toinen glitatsoni, japanilaisen Takedan Actos on vielä listalla.

Lähde: Reutershealth 23.10.2008

Uutta tietoa diabeteslääkkeistä

Kipu- ja tulehduslääkeskandaalit
Muutama vuosi sitten lääketeollisuus lanseerasi uusia tulehduskipulääkkeitä, Vioxx, Bextra ja Celebrex, joita markkinoitiin tehokkaina ja entistä turvallisempia. Nämä ovat uuden polven ns. koksibilääkkeitä, jotka estävät COX-2-entsyymiä. Pian niiden todettiin lisäävän sydänkohtausten riskiä. Vioxx vedettiin pois myynnistä 2004 ja Bextra 2005. Celebrex on yhä myynnissä. Lääkeyhtiöitä vastaan on nostettu valtavia joukkokanteita, joita nyt sovitellaan isolla rahalla. Pfizer on jo sopinut maksavansa 894 miljoonaa dollaria korvauksia.

Pfizerin settlementti

Pitkäaikaistutkimus vahvistaa Vioxxin sydänhaitat