Ravinnon rasvahappo lisää Alzheimerin taudin riskiä

Neurotieteilijät ovat päässeet askeleen lähemmäs Alzheimerin taudin saloja. Hiirillä tehty tutkimus osoittaa, että kyseessä on häiriö aivojen rasvahappojen tasapainossa. Ravinnossa oleva omega-6-perheeseen kuuluva arakidonihappo (AA) lisää taudin riskiä. Tutkijoiden mukaan havainto voi olla läpimurto taudin ehkäisyssä ja hoidossa. Arakidonihapon vastavaikuttajana toimii kalaöljystä tuttu omega-3-rasvahappo EPA. Tutkimuksen julkaisi arvostettu tiedelehti Nature Neuroscience.

Entuudestaan tiedetään, että ravinnon omega-6- ja omega-3-rasvahapot ovat toistensa vastavaikuttajia ja että länsimaalainen ravinto sisältää liikaa omega-6:tta suhteessa omega-3:een. Nyt neurotieteilijät uskovat, että ravinnon vinoutunut omega6/omega-3-suhde voi olla ratkaiseva tekijä Alzheimerin taudin puhkeamisessa. Liika omega-6-pitoisuus suhteessa omega-3:een näyttää liittyvän dementiaan.

Kyse on tiettyjen rasvahappojen aineenvaihduntaa säätävän entsyymiperheen (PLA2) aktiivisuudesta. Inaktivoimalla PLA2-entsyymejä tutkijat kykenivät säilyttämään Alzheimerin tautiin sairastuneiden hiirten muistin ja ehkäisemään tautiin liittyviä käytöshäiriöitä. Saman entsyymin uskotaan toimivan yliaktiivisesti ihmisillä, jotka sairastuvat Alzheimerin tautiin. Yhtenä mahdollisuutena tutkijat näkevät ”pahan” arakidonihapon vähentämisen ravitsemuksesta. Toisena mahdollisuutena on kehittää hoitoa, joka katkaisee ”virran” yliaktiivisesta entsyymistä.

Tutkimusta johtanut Kalifornian yliopiston neurologian professori Lennart Mucke sanoo: "Yleensä rasvahappoja voidaan säädellä ruokavaliolla tai lääkkeillä. Meidän tuloksemme tarjoavat merkittävän hoitokeinon, jolla voidaan estää Alzheimerin taudin synty. Tarvitaan kuitenkin vielä paljon tutkimustyötä.

Tulokset ovat herättäneet suurta kiinnostusta neurotieteilijöiden piirissä. Professori Clive Ballard (Director of Research at the Alzheimer's Society) kommentoi: "Tämä on vankka ja mielenkiintoinen tutkimustulos, joka viittaa siihen, että hoidon kohdistaminen tiettyihin aivojen rasvahappoihin on uusi innovatiivinen keino hoitaa Alzheimerin tautia. Tutkijat tunnistivat rasvahappoja, joiden pitoisuuden lisäys johtaa solujen kuolemaan silloin, kun valkuaisainepaakkuja syntyy Alzheimer-potilaan aivoissa. Tämä on uusi ja mahdollisesti kinnostava tutkimusalue, joka kuitenkin on vielä varhaisessa vaiheessaan."

Rebecca Wood, Alzheimer's Research Trustin toiminnanjohtaja sanoo: "Tämä hiiritutkimus viittaa häiriöön aivojen rasvahappotasapainossa Alzheimer-potilailla. Havainto antaa aihetta optimismiin, sillä rasvahappojen pitoisuutta voidaan säätää jossakin määrin ruokavaliolla ja lääkkeillä. Emme kuitenkaan vielä tiedä varmasti, ovatko tulokset yleistettävissä ihmisin, ja paljon lisää tutkimusta tarvitaan ennen ihmiskokeiden aloittamista”. Alzheimer's Research Trust rahoittaa useita tutkimushankkeita tällä alueella Isossa-Britanniassa.

Tutkimuksen ja neurologien kommentit uutisoi Daily Telegraph 19.10.2008

Tohtori Tolosen kommentti

Olen korostanut jo vuosikausia, että neuropsykiatrisissa taudeissa vallitsee aivojen rasvahappotasapainon häiriö. Hyvä että nyt asiaan kiinnitetään huomiota johtavassa tiedelehdessä ja uusia tutkimuksia rahoitetaan. Tiedämme tosin ilman niitäkin, että masennusta ja Alzheimerin tautia voidaan ehkäistä ja hoitaa E-EPAlla, joka vaimentaa PLA2-entsyymiperhettä ja korjaa samalla aivojen rasvahappohäiriötä (Song ym. 2009). Tämä animaatio selvittää asiaa havainnollisesti.

Song C, Zhang XY, Manku M. Increased phospholipase A2 activity and inflammatory response but decreased nerve growth factor expression in the olfactory bulbectomized rat model of depression: effects of chronic ethyl-eicosapentaenoate treatment. J Neurosci. 2009;29(1):14-22. Free Full Text

Neurotieteiden kehityksestä
PLA2 masennuksessa
Dementian ehkäisy ja hoito

E-EPA: Kysymyksiä ja vastauksia