Aspiriinista ei ole hyötyä diabeetikon sydäntaudin ehkäisyssä

Lääkärit määräävät käypä hoito -ohjeen mukaisesti aspiriinia diabeetikoille sydäntautien ehkäisyyn. Seitsemän tutkimusta kyseenalaistaa tämän käytännön. Uusin tutkimus Skotlannnista julkaistiin 17.10.2008 British Medical Journal Onlinessa.

Neljäkymmentä prosenttia diabeetikoista kuolee 40 vuoden kuluessa diagnoosin asettamisesta, kun samassa ajassa ei-diabeetikoista kuolee vain 10 %. Diabeetikkojen ylikuolleisuus johtuu pääasiassa sydänkohtauksista ja aivohalvauksista, joita käypä hoito ei pysty ehkäisemään. Aspiriinin on uskottu auttavan, mutta nyt verisuonitautien asiantuntijat tyrmäävät tämän ajatuksen.

Tutkimusta johtanut Dundeen yliopiston verisuonitautien professori Jill Belch huomauttaa, ettei ohje aspiriinin käytöstä diabeetikon sydäntaudin primaariehkäisyssä perustu tutkittuun tietoon. Tämä tutkimus on jo seitsemäs laatuaan, jossa asiaa selvitetään tieteellisesti. Kaikki tulokset kyseenalaistavat aspiriinin käytön.

Skottitutkimus
Uusi tutkimus on nimeltään The Prevention Of Progression of Arterial Disease And Diabetes (POPADAD), ja siihen osallistui 1276 yli 40-vuotiasta tyypin 1 ja 2 diabeetikkoa. Heillä ei ollut todettu sydän- ja verisuonitautia, mutta nilkka-olkavarsivaltimoiden paine oli tavallista pienempi, mikä viittaa verenkiertohäiriöön.

Koehenkilöt jaettiin sattumanvaraisesti neljään kaltaistettuun ryhmään, joista yksi sai päivittäin 100 mg aspiriinitabletin ja antioksidanttikapselin, toinen aspiriinia + lumetta, kolmas antioksidanttia + lumetta ja neljäs ryhmä kahta plaseboa. Antioksidanttikapseli sisälsi 200 mg E-vitamiinia, 100 mg C-vitamiinia, 25 mg B6-vitamiinia, 10 mg sinkkisulfaattia, 10 mg B3-vitamiinia, 9,4 mg lesitiiniä ja 800 µg natriumseleniittiä. Kussakin ryhmässä oli 318–320 ihmistä. Heidän terveydentilaansa seurattiin 6,7 vuotta.

Ryhmien välillä ei ilmennyt eroja kuolleisuudessa sydäntautiin eikä aivohalvaukseen. Ei myöskään kliinisiin (ei-fataaleihin) sydäninfarkteihin eikä aivohalvauksiin eikä alaraaja-amputaatioihin. Tulokset ryhmittäin taulukossa.

Tulosten perusteella tutkijat eivät suosittele aspiriinia diabeetikoille ensisijaisena ennaltaehkäisevänä lääkityksenä. He korostavat sen aiheuttamaa verenvuotoriskiä. "Sitä vastoin aspiriinia tulisi määrätä diabeetikoille sekundaariehkäisyyn”, tutkijat kirjoittavat. Sekundaariehkäisyllä tarkoitetaan esimerkiksi sydäninfarktin tai aivohalvauksen uusimisen ehkäisyä.

Pääkirjoitus
Lehden pääkirjoituksessa sydänspesialisti William R. Hiatt (University of Colorado) toteaa, että seitsemän huolellisesti kontrolloidun tutkimuksen mukaan, ”aspiriinista ei ole hyötyä sydänkohtausten primaariehkäisyssä, ei edes henkilöillä, joilla on suuri riski.” Hänen mielestään aspiriini on hyödyllistä henkilöille, joilla on ollut sydäninfarkti tai aivohalvaus.

Lähde: BMJ Online First 2008.

Tohtori Tolosen kommentti

Tässä tutkimuksessa myöskään 1980-luvun antioksidanttikapselista ei näyttänyt olleen hyötyä. Sydänlääkärit uskovat nykyään enemmän uuden polven etyyliesteröityihin kalaöljyihin sydäntautien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. Ne toimivat "sisäisenä aspiriinina", ilmenee tuoreesta katsauksesta. E-EPA-niminen kalaöljy on täysin turvallista myös aspiriinin kanssa, kertoo uusi tutkimus. Pienehkökin määrä E-EPAa vähentää merkittävästi diabeetikon sydän- ja verisuonitaudin riskitekijöitä, ilmenee Diabetes Care -lehdessä julkaistusta japanilaisesta raportista. E-EPA vähentää mm. vaarallista kolesterolin fraktiota, sdLDL:ää (small density LDL cholesterol). Hollantilainen tutkimus kertoo, että E-EPA ehkäisee diabeetikon veritulppataipumusta. Japanilainen raportti kertoo, että E-EPA ohentaa diabeetikon kaulavaltimon paksuuntumista ja parantaa siten aivojen verenkiertoa. JELIS-tutkimuksen mukaan E-EPA ehkäisee aivohalvauksen uusiutumista. E-EPA on siis erinomainen ravintolisä diabeetikoille. Japanissa lääkärit määräävätkin yleisesti diabeetikoille E-EPAa 1800 mg päivässä, mikä on Japanin terveysministeriön hyväksymä päiväannos. E-EPA on ollut Suomessa markkinoilla kesästä 2003.

Miksi diabeetikon sydän sairastuu?