Silmät ja antioksidantit

Liian niukka antioksidanttien saanti ravinnossa altistaa ikääntyvät ihmiset verkkokalvon rappeumalle, ilmenee seitsemässä Euroopan maassa tehdystä tutkimuksesta. Samanaikainen silmien altistaminen kirkkaalle auringonvalolle lisää rappeuman riskiä. Riittävä antioksidanttien saanti suojasi silmiä auringonvalon haitoilta. Tulokset julkaistiin silmälääkärien ammattilehdessä Archives of Ophthalmology.

Verkkokalvon rappeuma, makuladegeneraatio, on yleisin syy ikääntyvien ihmisten näön heikkenemiseen. Verkkokalvo eli retina on hyvin herkkä vaurioitumaan, jos siihen osuu auringon UV-säteitä. Nyt julkaistussa suuressa tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa, että antioksidantit suojaavat ikääntyvien näköä UV-säteiden haitoilta.

Tutkimusta johti professori Astrid Fletcher (London School of Hygiene & Tropical Medicine). Siihen osallistui 4753 yli 65-vuotiasta henkilöä, joista noin puolella oli todettu makuladegeneraatio. Tauti oli yleisin niillä ihmisillä, joiden veressä oli vähiten antioksidantteja. Heidän verestään mitattiin useiden antioksidanttien pitoisuus ja sitä verrattiin silmien tilaan. C- ja E-vitamiinit, sinkki ja luteiini ovat silmillä tärkeitä antioksidantteja, Fletcher sanoo Reutersin uutistoimiston haastattelussa. Hän pitää biologisesti uskottavana, että liian vähäinen antioksidanttien saanti yhdessä auringonvalon kanssa rappeuttaa silmiä.

Flecther AE, Bentham GC, Anew M, et al. Sunlight Exposure, Antioxidants, and Age-Related Macular Degeneration. Arch Ophthalmol. 2008;126(10):1396-1403. Abstract