Alkoholi nostaa nasten leptiiniä

Leptiini lisää ruokahaluja ja syöpävaaraa. Leptiiniyhteys selittää, miksi alkoholi lihottaa välillisesti.

Yksi tai kaksi drinkkiä päivässä juovien naisten veren leptiinipitoisuus on koholla raittiisiin verrattuna, todetaan Yhdysvaltain Syöväntutkimuslaitoksen (NCI) uudessa tutkimuksessa. Leptiini lisää ruokahalua ja syöpäsairauden vaaraa.

Tutkimusta johtaneen tohtorin Mark J. Rothin mukaan uusi havainto auttaa ymmärtämään, miksi alkoholi lisää syöpävaaraa. Esimerkiksi 4 % rintasyövistä johtuu alkoholista.

Rohtin työryhmä haastatteli 53 tervettä postmenopausaalista naista. Heistä otettiin verikokeita, kun he olivat olleet 8 viikkoa raittiina sekä sen jälkeen kun he olivat 8 viikkoa juoneet yhden drinkin (15 g alkoholia) päivässä. Samat verikokeet toistettiin kun he olivat juoneet 8 viikkoa 2 drinkkiä (30 g) päivittäin.

Yksi drinkki nosti veren leptiiniä keskimäärin 7 % ja kaksi drinkkiä 9 %. Eniten leptiinipitoisuus nousi 49-54-vuotiailla naisilla. Koska leptiini nousi suhteessa alkoholin kulutukseen, Roth uskoo, että enemmän juovilla naisilla voi olla on korkempi leptiinipitoisuus.

Syövän lisäksi leptiini liittyy lihomiseen ja muihinkin tauteihin, kuten tulehdus- ja autoimmunisairauksiin. Veren suuri leptiinipitoisuus näyttää lisäävän alttiutta autoimmuunitauteihin kun taas kovin vähäinen leptiinimäärä altistaa infektioille.

Roth MJ, Baer DJ, Albert PS, et al. Relationship between serum leptin levels and alcohol consumption in a controlled feeding and alcohol ingestion study. J Natl Cancer Inst. 2003;95(22):1722-5. [PubMed]

Foolihappo ehkäisee alkoholin haittoja
Karnosiini ehkäisee alkoholin haittoja
Lue lisää leptiinistä