Onko psykiatria harhateillä? D-vitamiinin puute osasyynä mielitauteihin?

D-vitamiinin puute – joka on yleinen muun muassa Suomessa – voi olla yhtenä myötävaikuttavana tekijänä masennukseen ja muihin mielenterveyshäiriöihin, kertoo uusi australialainen tutkimus. Raportti julkaistiin lokakuussa 2008 Australian and New Zealand Journal of Psychiatry –lehdessä.

D-vitamiinin piilevä puute on yhdistetty masennukseenjo pitkään , mutta psykiatrit ja muut terveydenhuollon ammattihenkilöt eivät ole ottaneet sitä vakavasti, poliitikoista ja muista maallikoista puhumattakaan. Nyt tutkijat uskovat, että D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa paitsi masennusta myös persoonallisuushäiriöitä.

Geelongin yksityisessä psykiatrian klinikassa tutkittiin 53 kaksisuuntaista mielialahäiriötä (bipo), masennusta, posttraumaattista stressiä ja skitsoaffektiivista mielitautia potevaa potilasta. Heistä lähes 60 prosentilla todettiin veritutkimuksissa vakava ja 11 prosentilla kohtalainen D-vitamiinin puutostila. Potilaiden seerumin D-vitamiinin pitoisuus oli 29 % pienempi kuin terveiden verrokkien.

Lähde: The Sydney Morning Herald 8.10.2008

Tohtori Tolosen kommentti

D-vitamiinin pitoisuus seerumissa tulisi olla vähintään 80 nanomoolia litrassa (nmol/l). mileuiten 125–150 nmol/l. Valitettavasti 80 nmoliin/l pääsee vain kahdeksan prosenttia suomalaisista, osoitti kesällä 2008 julkaistu elintarviketieteilijä Heli Viljakaisen väitöskirja. Tosin sanoen 92 % suomalaisista potee D-vitamiinin puutetta. Mielenterveyspotilaat kuulunevat tähän joukkoon. Median usein hastattelemat suomalaiset "asiantuntijat", Christel Lamberg-Allart, Ursula Schwab, Paula Hakala, Suvi Virtanen ja kumppanit väittävät, että 50 nmol/l muka riittäisi kaikille. Heitä uskovat potilaat saavat kärsiä ja yhteiskunta saa maksaa tehottomia masennushoitoja.

Suosittelen kaikille suomalaisille vähintään 100 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia päivittäin vuoden ympäri sekä etyyliesteröityä kalaöljyä (E-EPAa), johon on lisätty D-vitamiinia. Se huolehtii myös mielenterveydestä. Minusta on täysin käsittämätöntä, etteivät Suomen johtavat psykiatrit ja päättäjät ole selvillä mahdollisuuksista ehkäistä ja hoitaa mielitauteja ravitsemuksellisin keinoin.