CLA + kalkki lujittavat luustoa

Konjugoitu linolihappo (CLA) ja kalkki yhdessä lujittavat luustoa. Journal of Food Science-lehdessä julkaistu hiiritutkimus tehtiin Wisconsin-Madison-yliopistossa, jonka professori Michael W. Pariza löysi CLA:n vuonna 1987. Se on etenkin laihduttajien suosima ravintolisä, jota myydään maailmassa noin 100 miljoonalla dollarilla vuodessa.

Aikaisemmissa tutkimuksissa ravintolisänä nautitun CLA:n vaikutuksesta luuston lujuuteen on saatu ristiriitaisia tuloksia. Ne voivat johtua siitä, että koe-eläimet ja –ihmiset ovat saaneet erilaisia määriä kalkkia ruoassaan. Nyt julkaistu tutkimus osoittaa selvästi, että CLA:n ja riittävän kalkin samanaikainen anto vahvistaa luustoa. Ilman lisäkalkkia CLA oli tehoton tässä suhteessa.

CLA edistää kalkin imeytymistä ja uudisluun muodostusta, sanovat tutkijat. Vaikutusmekanismia ei tunneta vielä täysin, joten asiaa tutkitaan, he lisäävät.

CLA:ta on kahta eri muotoa (isomeeriä), cis-9,trans-11 (c9,t11) ja trans-10,cis-12 (t10,c12). Näyttää siltä, että luuston lujittamisessa trans-10,cis-12 –isomeeri on tehokkaampi, tutkijat kirjoittavat. Kaupalliset CLA-tuotteet sisältävät yleensä kumpaakin isomeeriä. Tulosten valossa CLA:n käyttö kalkin kera voi olla hyödyksi luukadon eli osteoporoosin ehkäisyssä ja jarruttamisessa.

Park Y, Pariza MW, Park Y. Cosupplementation of dietary calcium and Conjugated Linoleic Acid (CLA) improves bone mass in mice. Journal of Food Science 2008;73:C556–60 [Nutraingredients.com]

Tohtori Tolosen kommentti

Kun käytät CLA:ta, valitse tuote, jossa on mukana kalsiumpyruvaattia. Siitä saat samalla kalkkia, mikä tehostaa CLA:n vaikutusta.