Lihomistautien avain löydetty?

Uusi tutkimus auttaa ymmärtämään, miksi lihavalle ihmiselle ilmaantuu useita erilaisia tauteja, kuten diabetes ja sydän- ja verisuonitauti. Liikojen kalorien syönti saa aivosoluissa aikaan epäjärjestystä. Se voi johtaa ketjureaktioon, jonka seurauksena puhkeaa diabetes, sydäntauti tai jokin muu krooninen sairaus, raportoivat amerikkalaiset tutkijat eilen ilmestyneessä Cell-lehdessä.

Liiat kalorit aktivoivat aivoissa tavallisesti uinuvassa tilassa olevan immuunijärjestelmän reitin, joka lähettää immuunisoluja tuhoamaan kuviteltua hyökkääjää, selittää Dongsheng Cain työryhmä Wisconsin-Madisonin yliopistosta. Havainto voi auttaa tulevaisuudessa ehkäisemään lihomista.

Cain työryhmä selvitti hiirillä kysymykseen, miksi lihavuus aiheuttaa hiljaista kroonista tulehdusta (inflammaatiota) kaikkialla elimistössä. Inflammaatio on merkittävä syytekijä diabeteksessa, masennuksessa, sydän- ja verisuonitaudeissa ja muissa kansantaudeissa.

Tutkijat löysivät solujen tumasta yhdisteen, jolla annettiin nimeksi IKKbeta/NK-kappaB. Immuunisolut kuten syöjäsolut (makrofagit) ja valkosolut (leukosyytit) käyttävät tätä yhdistettä tuhotessaan elimistöön tunkeutuvia bakteereja, viruksia, sieniä, ym. Cain työryhmä löysi sitä myös aivoista hypotalamuksesta, joka osallistuu aineenvaihdunnan säätelyyn (hiirellä ja ihmisellä). Hypotalamus on energiansäädön pääkonttori, kirjoittavat tutkijat. IKKbeta/NK-kappaB:tä oli hypotalamuksessa suuria määriä, mutta normaalisti se oli inaktiivisessa tilassa. Yhdiste aktivoitui kuitenkin heti, kun hiirille annettiin runsaasti rasvaa sisältävää ruokaa. Silloin elimistö jätti huomioon ottamatta leptiinin lähettämät signaalit, jotka normaalisti säätävät ruokahalua ja insuliinin eritystä, joka osallistuu energian tuottoon ruoka-aineista. IKKbeta/NK-kappaB:n aktivoituminen sai hiiret syömään tavallista enemmän, ja kääntäen, yhdisteen vaimentaminen sai ne syömään vähemmän, sanovat tutkijat.

Cai uskoo löytäneensä ylensyönnin aiheuttamien sairauksien avaimen. "Hypotalamuksen IKKb/NF-kB saattaa olla kokonaisten nykyajan liikasyöntiin ja lihavuuteen liittyvien tautiperheiden takana”, tutkijat kirjoittavat.

Cai ei osaa vielä sanoa, miksi tätä yhdistettä on aivoissa ja immuunijärjestelmässä, mutta hän epäilee sen ilmaantuneen kauan sitten evoluution aikana alkeellisiin eläimiin, joilla ei ole vastaavanlaista hienoa immuunijärjestelmää kuten hiirellä ja ihmisellä. "Luultavasti sillä on ollut jonkinlainen tehtävä immuunipuolustuksessa”, hän sanoo Reuterin uutistoimistolle. "Nyky-yhteiskunnassa tämä aineenvaihdunnan reitti aktivoituu aivan toisenlaisen ympäristöhaasteen, liikasyömisen, vuoksi.

Cain työryhmä sammutti hiirillä geenin, joka aktivoi IKKbeta/NK-kappaB :n, jolloin eläimet alkoivat taas syödä normaalisti. Valitettavasti tätä ei voida vielä tehdä ihmisille. Cai uskoo, että on mahdollista kehittää lääke tai geeniterapia, joka saattaisi toimia. Geeniterapiassa elimistöön tuodaan virus tai vektori, joka kantaa DNA-virhettä korjaavaa tekijää. Hoito on vasta kokeiluasteella.

Zhang X, Zhang G, Zhang H, et al. Hypothalamic IKKβ/NF-κB and ER Stress Link Overnutrition to Energy Imbalance and Obesity. Cell 2008; 135, 61-73. [Abstract]

Oikeaoppinen painonhallinta

NF-kB signaling pathways

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->