Ubikinoni ehkäisee urheiluvammoja

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on etenkin urheilijoiden suosima ravintolisä. Uusi japanilainen tutkimus osoittaa, että Q10 ehkäisee urheilijoiden lihasvammoja. Lihasvauriota osoittavat verikokeet kreatiiinikinaasi, myoblobiini ja lipidiperoksidaasit jäivät merkitsevästi vähäisemmiksi ubikinonilla lumevalmisteeseen verrattuna. Tokion, Koben ja Tsukuban yliopistojen yhteinen tutkimus julkaistiin arvostetussa British Journal of Nutrition -lehdessä.

Ubikinonia käytetään Japanissa yleisesti sydäntautien lisähoitona. Sen vaikutusta kuntoiluun ja urheiluun tutkitaan myös vilkkaasti. Viime vuonna japanilainen tutkimus kertoi ubikinonin lisäävän fyysistä suorituskykyä ja vähentävän rasituksen aiheuttamaa väsymistä (Nutrition, doi:10.1016/j.nut.2007.12.007).

Tohtori Michihiro Konin työryhmä valitsi testiin 18 kendoa harrastavaa eliittiurheilijaa.


Urheilijat jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai 20 päivää 300 mg ubikinonia ja toinen lumetta. Järjestely oli kaksoisskokko. Koehenkilöt treenasivat 5,5 tuntia kerrallaan kuutena päivänä testikauden aikana. Kolmantena ja viidentenä päivänä koehenkilöistä otettiin verikokeita, joista analysoitiin kreatiinikinaasin aktiivisuus, myoblogiini ja hapettuneet rasvat, lipidiperoksidaasit. Kaikkien niiden lisääntyminen viittaa lihassolujen vaurioihin. Ubikinonia saaneiden pitoisuudet nousivat merkitsevästi verrokkeja vähemmän. Tulokset merkitsevät sitä, että ubikinoni ehkäisee lihasvaurioita.

Tutkijat tulkitsevat löydöstään siten, että ubikinoni toimii antioksidanttina, joka kykenee ehkäisemään vaurioita lihassoluissa.

Kon M, Tanabe K, Akimoto T, et al. Reducing exercise-induced muscular injury in kendo athletes with supplementation of coenzyme Q10. British Journal of Nutrition. 2008;100:903–9 [Abstract]

Toisen japanilaisen tutkimuksen mukaan ubikinoni (30 mg/vrk) parantaa terveiden ihmisten autonomisen hermoston toimintaa ja edistää rasvan palamista.

Ubikinoni lisää anaerobista suorituskykyä (Wingaten testi)

Ubikinonin hinta on laskenut. Syynä on patentin umpeutuminen. Kysy edullista Tohtori Tolosen 50 mg:n ubikinonia terveyskaupasta, apteekista tai marketista. Saatavana 60 ja 180 kapselin pakkauksissa.