Diabetes vaatii lisähoitoa

Diabeteksen käypä hoito – joka keskittyy verensokerin hallintaan – ei riitä ehkäisemään lisätauteja, komplikaatioita. Käypää hoitoa on syytä täydentää muuttamalla elämäntapoja ja ravintolisillä, jotka ehkäisevät sokeroitumisen lopputuotteiden syntyä ja niiden haittoja silmissä, hermoissa, valtimoissa ja munuaisissa. Hyödyllisiä yhdisteitä ovat muun muassa karnosiini ja benfotiamiini, kirjoittavat australialaisen Albert Einstein Centre for Diabetes Complications -instituutin tutkijat Annals of New York Academy of Science -lehteen laatimassaan katsauksessa.


Veren kohonnut glukoosipitoisuus (sokeri) sokeroittaa elimistön valkuaisaineita ja rasvoja. Sokeroitumista kutsutaan tieteellisellä nimellä glykaatioksi ja sokeroitumisen myrkyllisiä lopputuotteita nimellä AGE (Advanved Glycation Endproducts). Niitä syntyy myös ruoan valmistuksessa (lihaa grillatessa, käristettäessä ja paistettaessa) ja niitä on valmiina kolajuomissa. AGE-tuotteet ovat keskeisiä syytekijöitä diabeteksen lisätautien synnyssä ja pahenemisessa. Siksi niitä tulisi ehkäistä ja hoitaa. Valitettavasti käypä hoito – jota Suomenkin terveyskeskukset ja sairaalat noudattavat – ei ota vielä tätä seikkaa riittävästi huomioon, ilmenee artikkelista.

Hoitoaine

Kudosten AGE:t

Veren AGE:t

Karnosiini on on
Benfotiamiini on on
Tiamiini (B1) on ND
Pyridoksiini (B6) on ND
Aminoguanidiini on on
OPB-9195 on on
ACEn estäjät on on
AT1:n estäjät on X
Aspiriini on ND
Tiatsolidiinidionit ND on
sRAGE:t ND ND
ALT-711 (alagebriumi) on onTaulukko 1. kertoo mitkä yhdisteet ehkäisevät sokeroitumisen lopputuotteita (AGE) kudoksissa ja veressä. ND = ei ole määritetty. X = ei tietoa. Lähde: Sourris ym. 2008)


Yleisesti käytetty diabeteslääke metformiini ehkäisee AGE:n muodostusta, mutta sen tehoa voidaan lisätä karnosiinilla, benfotiamiinilla, B6-vitamiinilla ja muilla taulukossa 1. mainituilla yhdisteillä. Karnosiini ehkäisee sokeroitumista ja karbonylaatiota (kuten metformiinikin), mutta lisäksi karnosiini kykenee myös kelatoimaan ja poistamaan elimistöstä myrkyllisiä yhdisteitä. Lisäksi karnosiini toimii AGE:tä estävien lääkkeiden tavoin, mikä vielä tehostaa AGE:n estoa.

Benfotiamiini normalisoi sokerin palamista. Diabeetikon elimistössä glukoosi palaa väärällä tavalla, polyoli- ja heksosamiinireittejä, joilloin mitokondrioissa syntyy myrkyllisiä vapaita radikaaleja, eritoten superoksidia, mikä vaurioittaa herkkiä kudoksia, kuten munuaisia (1).

"Benfotiamiini on erittäin lupaava aine, joka kykenee salpaamaan diabeteksen lisätauteja aiheuttavia biokemiallisia reittejä", kirjoittaa apulaisprofessori Josephine Forberin työryhmä toisessa tuoreessa katsauksessaan (2.) Parhaillaan on käynnissä useita kliinisiä tutkimuksia, joissa selvitetään lisää benfotiamiinin merkitystä diabeteksessa. Valitettavasti EU kielsi 2010 benfotiamiinin käytön ravintolisien raaka-aineena. Benfotiamiinia ei siis saa enää laillisesti EU:ssa ravintolisänä.

Heidelbergin yliopiston uusi tutkimus (Köppel ym. 2011) puoltaa karnosiini käyttöä diabeteksen hoidossa, sillä karnosiini suojaa diabeetikon munuaisia.

1. Sourris KC, Forbes JM, Cooper ME. Therapeutic interruption of advanced glycation in diabetic nephropathy: do all roads lead to Rome? Ann N Y Acad Sci. 2008 Apr;1126:101-6. Review. [Free Full Text]
2. Forbes JM, Fukami K, Cooper ME. Diabetic nephropathy: where hemodynamics meets metabolism. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2007;115 (2): 69-84 . Review. [Full Free Text]
3. Köppel H, Riedl E, Braunagel M, et al. L-carnosine inhibits high-glucose-mediated matrix accumulation in human mesangial cells by interfering with TGF-{beta} production and signalling. Nephrol Dial Transplant. 2011 Jul 12.[/url]

Tohtori Tolosen kommentti

Kollegani, Marbellassa toimiva espanjalainen diabeteslääkäri Francisco Gomez Trujillo kertoi juuri käyneensä Yhdysvalloissa kahdessa diabeteskongressissa. Niissä oli korostettu antioksidanttien tärkeää merkitystä; se tultaneen piakkoin ottamaan huomioon hoidossa nykyistä paremmin.

On ilahduttavaa, että maailman johtavat tiedelehdet nostavat esille ravintolisien tarpeellisuuden diabeteksen lisähoitona. Toivottavasti Suomen Diabetesliiton asiantuntijoilla on aikaa perehtyä näihin katsauksiin. Ne vahvistavat aikaisemmin esittämääni käsitystä, jonka mukaan diabeetikko tarvitsee sokeroitumista estäviä ravintolisiä. Myös luustoa vahvistavat ravintolisät ovat tarpeen, sillä diabetes heikentää luustoa (Diabetes Care syyskuu 2008).

Roomassa juuri pidetty diabetestutkijoiden kongressi asettaa elämäntapojen korjaamisen lääkehoidon edelle, koska vain siten voidaan vaikuttaa tyypin 2 diabeteksen syihin eikä ainoastaan seurauksiin.

Benfotiamiini ja alfalipoiinihappo normalisoivat sokerin palamista
Tyypin 1 diabetes heikentää naisten luustoa
Ubikinoni auttaa diabeettiseen neuropatiaan
Matti Naamangan diabetes pysyy aisoissa näin