Liikunta ehkäisee diabeetikon rasvamaksaa

Säännöllinen ja tehokas kuntoliikunta laihduttaa diabeetikkoja ja vähentää maksan rasvoittumista. Rasvamaksa on uusi piilevä tautiepidemia, joka johtuu virheellisistä ruokailutavoista, ei niinkään alkoholista, kuten usein luullaan. Rasvamaksa on yleinen diabeetikoilla, ja se lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitautiin. Yläkuvassa näkyvät rasvamaksan syntyyn vaikuttavat tekijät, joita liikunta ja E-EPA-kalaöljy vastustavat.

"Olemme havainneet liikunnalla ennen tuntemattoman terveysvaikutuksen", sanoo tutkimusta johtanut tohtori Kerry Stewart. Hän toimii liikuntafysiologina Johns Hopkinsin sairaalassa Baltimoressa. Stewart raportoi tutkimuksen tulokset American Association of Cardiovascular and Pulmonary Rehabilitation -yhdistyksen kongressissa Indianapoliksessa.

Ylipainoisilla ja lihavilla tyypin 2 diabeetikoilla on usein rasvamaksa. Se aiheuttaa elimistössä hiljaista tulehdusta (inflammaatiota) ja lisää maksakirroosin ja -syövän riskiä sekä nostaa veren rasvapitoisuutta, mikä puolestaan voi vahingoittaa sydäntä ja valtimoita, muistuttaa Stewart. Hänen työryhmänsä jakoi 77 tyypin 2 diabeetikkoa kahteen kaltaistettuun ryhmään, joista toinen suostui harrastamaan ohjattua kuntoliikuntaa puoli vuotta. Liikuntaryhmä treenasi reippaasti kolme kertaa viikossa polkupyöräergometrillä tai juoksumatolla. Verrokkeja pyydettiin välttämään kuntosalia ja harrastamasta aerobista kuntoilua.

Kuten odotettua, liikuntaryhmän fyysinen kunto koheni merkitsevästi ja samalla kehon rasvaprosentti pieneni. Maksan kuvantamistutkimus osoitti, että liikuntaryhmän maksan rasvamäärä väheni huomattavasti, peräti 40 %, kun taas verrokkien pysyi ennallaan.

Vaikka ihmiset tietävät liikunnan olevan terveellistä, he eivät yleensä ole selvillä siitä, että liikunta suojaa myös maksaa rasvoittumiselta, kommentoi Stewart Reuterin uutistoimistolle.

"Tyypin 2 diabeetikoilla on nyt kaksinverroin syytä harrastaa säännöllistä kuntoliikuntaa. Se on yleisesti terveellistä, ja lisäksi se suojaa maksaa ja vähentää sitä kautta sydän- ja verisuonitaudin riskiä", Stewart neuvoo.

Harvardin yliopiston tutkijat raportoivat Cell-lehdessä, että rasvasolujen tuottama hormoni, palmitoleaatti ehkäisee hiirillä rasvan kertymistä maksaan. Palmitoleaatti on omega-7-rasvahappoperheeseen kuuluvan palmitoleiiniihapon johdannainen. Palmitoleiinihappoa on mm. tyrnimarjoissa. Jos havainto pätee myös ihmisillä, palmitoleaatista (tyrnistä) saattaa löytyä uusi keino ehkäistä diabeetikkojen maksan rasvoittumista, uskovat tutkijat. Alustavan japanilaistutkimuksen mukaan E-EPA-niminen kalaöljy on osoittautunut tehokkaaksi ja turvalliseksi aineeksi rasvamaksan hoidossa. E-EPAa saa terveyskaupoista ja markettien luontaistuoteosastoilta.

Tyypin 2 diabetes on luonteeltaan rasva-aineenvaihdunnan häiriö

Lasillinen punaviiniä päivässä suojaa maksaa

Japanissa diabeetikoille annetaan E-EPAa

E-EPAsta apua rasvamaksan hoidossa