Benfotiamiini ja alfalipoiinihappo normalisoivat diabeetikon veren sokerin palamista

Benfotiamiini on diabeetikolle tarpeellinen ravintolisä, joka normalisoi sokerin aineenvaihduntaa. Diabeetikko näet polttaa sokeria eri tietä kuin muut ihmiset, jolloin syntyy myrkyllisiä vapaita radikaaleja, jotka ovat syynä lisätauteihin. Diabetestutkimuksen professori Michael Brownleen (New Yorkin Albert Einstein College of Medicine) työryhmän uusi tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan diabeetikko tarvitsee benfotiamiinia ruoan lisänä.

Tutkimukseen valittiin yhdeksän miespuolista tyypin 1 diabeetikkoa sekä terveitä kaltaistettuja verrokkeja. Heistä otettiin verinäytteitä, joista mitattiin verensokeri ja muita sokeritasapainoa ilmaisevia muuttujia. Heistä mitattiin kokeen alussa ja 2 ja 4 viikon kuluttua myös solunsisäistä AGE-tuotteiden muodostusta, heksosamiinireitin ja prostasykliinisyntetaasi-entsyymin aktiivisuutta. Diabeetikoilla entsyymin aktiivisuus oli 70 % normaalia heikompaa ennen koetta. Koehenkilöille annettiin ravintolisinä benfotiamiinia ja alfalipoiinihappoa.

Koehenkilöt saivat kuukauden ajan päivittäin benfotiamiinia (300 mg x 2) ja alfalipoiinihappoa (600 mg x 2). Yhdistelmä normalisoi täydellisesti lisääntyneen AGE-muodostuksen soluissa, vähensi 40 % heksosamiinien modifioimia (pilaamia) proteiineja ja normalisoi prostasykliinisyntetaasin aktiivisuuden (1,709 +/- 586 pg/ml 6-keto-prostaglandiini F(1alpha) -> 4,696 +/- 533 pg/ml).

Johtopäätökset: Nämä tulokset vahvistavat, että aikaisemmin jyrsijöillä osoitetut ravintolisien suojaavat vaikutukset pätevät myös tyypin 1 diabetesta sairastaviin ihmisiin. Benfotiamiinin käyttö ravintolisänä vähentää lisätautien riskiä. Tutkimus julkaistaan Diabetologia-lehden lokakuun numerossa.

Du X, Edelstein D, Brownlee M. Oral benfotiamine plus alpha-lipoic acid normalises complication-causing pathways in type 1 diabetes. Diabetologia 2008;51(10):1930-2 [Epub ahead of print]

Clinical Trials (tutkimussuunnitelma)

Tohtorin Tolosen kommentti

Toinenkin amerikkalainen tutkijaryhmä osoitti äskettäin, että benfotiamiini normalisoi diabeetikon sokerin palamista. Saksalaiset diabetestutkijat puolestaan raportoivat, että benfotiamiini ehkäisee DNA-vaurioita diabeetikoilla.

Myös karnosiini ehkäisee sokeroitumista ja sen aiheuttamia muutoksia diabeetikon elimistössä (lue lisää).

Oh SH, Witek RP, Bae SH, et al. Detection of transketolase in bone marrow-derived insulin producing cells: Benfotiamine enhances insulin synthesis and glucose metabolism. Stem Cells Dev. 2008 Apr 7; [Epub ahead of print]
Schmid U, Stopper H, Heidland A, Schupp N. Benfotiamine exhibits direct antioxidative capacity and prevents induction of DNA damage in vitro. Diabetes/Metabolism Research and Reviews April 2008 Online [Abstract].