Tyypin 1 diabetes ja ubikinoni

Saksalaisen yliopistollisen lastensairaalan diabeteslääkärit ovat mitanneet tyypin 1 diabesta potevien lasten hapetusstressiä ja veren ubikinonipitoisuutta. Tulosten perusteella lasten huonoon sokeritasapainoon liittyy veren suurentunut ubikinonin pitoisuus, jolla elimistö pyrkii hillitsemään hapetusstressiä. Se on yhtenä syynä diabeteksen lisätauteihin. Tutkimus puoltaa ubikinonin antamista ruoan lisänä diabetesta sairastaville lapsille.

Diabeetikoiden elimistössä vallitsee hapetusstressi, joka vahingoittaa solujen mitokondrioita ja aiheuttaa siten diabeteksen lisätauteja. Hapetusstressin syynä on se, että diabeetikko polttaa sokeria (glukoosia) biokemiallisesti väärällä tavalla, ns. polyoli- ja heksosamiinireittejä (lue lisää).

Saksalaiset lastenlääkärit (Vestische Jugend- und Kinderklinik-Datteln, Universität Witten/Herdecke) tutkivat 43 tyypin 1 diabetesta potevan lapsen ja 43 terveen verrokkilapsen veriplasman ja punasolujen ja verihiutaleiden ubikinonin (koentsyymi Q10:n) pitoisuuksia ja hapetus-pelkistys -tasapainoa. Lisäksi diabeetikot jaettiin sokeroituneen hemoglobiinin (HbA1c) pitoisuuden mukaan kahteen ryhmään, alle ja yli 8 %. Jälkimmäinen luku kertoo huonosta pitkän aikavälin sokeritasapainosta, mikä merkitsee suurta lisätautien riskiä. Lääkärit vertasivat näiden kahden potilasryhmän ja verrokkien plasman Q10-pitoisuutta. Diabeetikkojen plasman ubikinonin pitoisuus oli suurentunut verrattuna terveisiin lapsiin. Syynä on ilmeisesti se, että elimistö pyrkii vastustamaan hapetusstressiä lisäämällä plasman ubikinonin pitoisuutta (maksa valmistaa ubikinonia).

Ryhmien punasolujen ja verihiutaleiden Q10-pitoisuuksissa ei ollut merkitseviä eroja kahden diabeetikkoryhmän välillä, mutta verihiutaleiden hapetusstressi oli huomattavasti lisääntynyt lapsilla, joiden HbA1C oli koholla. Ubikinoni on antioksidantti, joka voi suojata diabetesta sairastavia lapsia hapetusstressin seuraamuksilta (lisätaudeilta), päättelevät lastenlääkärit.

Menke T, Niklowitz P, Wiesel T, Andler W. Antioxidant level and redox status of coenzyme Q(10) in the plasma and blood cells of children with diabetes mellitus type 1. Pediatr Diabetes. 2008 Aug 7. DOI: 10.1111/j.1399-5448.2008.00389.x