Ubikinoni (Q10) suojaa diabeetikon valtimoita

Neljä viidestä diabeetikoista sairastuu ja kuolee sydän- ja verisuonitauteihin, huolimatta käyvästä hoidosta. Yhtenä syynä on hapetusstressi, joka vahingoittaa solujen pienoisvoimalaitoksia, mitokondrioita, mikä puolestaan vaurioittaa valtimoiden sisäpinnan solukkoa. Ubikinoni (koentsyymi Q10) on tärkeä rasvaliukoinen antioksidantti, joka toimii mitokondrioissa ja auttaa niitä tuottamaan energiaa ravinnosta ja hapesta. Tutkimus puoltaa ubikinonin diabeetikon ravintolisänä.

Tutkimuksen lähtökohtana oli tieto siitä, että diabeetikoilla on hapetusstressiä, joka kuluttaa elimistön ubikinonia, ja se saattaa vähenetä verestä. Plasman Q10 mitattiin 60 terveeltä henkilöltä ( paastoverensokeri alle 5,5 mmol/l), 63 prediabeetikolta (5,6-6,9 mmol/l) ja 69 tyypin 2 diabeetikolta (yli 6,9 mmol/l).

Tutkijoiden hypoteesi osoittautui oikeaksi: Diabeetikkojen ja prediabeetikkojen (miesten ja naisten) plasman ubikinonin pitoisuus oli sitä pienempi mitä korkeampi oli paastoverensokeri. Erot säilyivät kaikissa ikäryhmissä ja painoindeksiluokissa. Verensokerin nousu merkitsee lisääntynyttä hapetusstressiä, mikä kuluttaa ubikinonia (joka on antioksidantti, hapetuksen estäjä). Hapetusstressin lisääntyminen voi lisätä valtimosairauksien riskiä, päättelevät singaporilaiset tutkijat.

Lim SC, Tan HH, Goh, SK. Oxidative burden in prediabetic and diabetic individuals: evidence from plasma coenzyme Q 10. Diabetic medicine 2006; 23(12), 1344-1349 [Abstract]

Tohtori Tolosen kommentti

Tämäkin tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan diabetes kuuluu "mitokondtiotauteihin". Toisin sanoen, mitokondrioiden vauriot myötävaikuttavat diabeteksen lisätutien syntyyn ja pahenemiseen. Siksi mitokondrioita tulisi huoltaa ja hoitaa ubikinonilla ja E-EPAlla. Statiinien käyttö – mikä on yleistä diabeteksessa – estää ubikinonin synteesiä maksassa, mikä on usein syynä statiinien sivuvaikutuksiin, kuten lihasten väsymisen ja sydänlihaksen rappeutumiseen. Tämäkin näkökohta puoltaa ubikinonin käyttöä ruoan lisänä. Vaikuttava päiväannos aikuiselle on vähintään 50 milligrammaa.

Diabeetikot tarvitsevat monia muitakin ravintolisiä, mutta valitettavasti Suomen Diabetesliitto suhtautuu niihin tuomitsevasti. Tästä asennevammasta saavat kärsiä suomalaiset diabeetikot niin lapset kuin aikuiset. PubMed-tietokannassa on tällä hetkellä 98 dokumenttia hakusanaparilla ´Ubiquinone diabetes´.

Neurologit: Ubikinoni auttaa migreenissä