C-vitamiini alentaa C-reaktiivista proteiinia

C-vitamiinin käyttö ruoan lisänä ehkäisee tulehdusta aiheuttavan valkuaisaineen, C-reaktiivisen proteiinin (CRP:n) muodostusta elimistössä, raportoivat Kalifornian yliopiston (UC Berkeley) tutkijat tässä kuussa. CRP on mukana kaikissa kronisissa taudeissa sydäntaudeista diabetekseen, syöpään, allergioihin ja Alzheimerin tautiin.

Tutkijat antoivat vapaaehtoisille koehenkilöille päivittäin kaksi kuukautta 500 mg C-viitamiinia ruoan lisänä, jolloin veren CRP-lukema aleni keskimäärin 24 %.

Entä mikä aiheuttaa CRP:n nousun tulehduksessa? Infektioissa ja kudosvaurioissa – kuten verisuonten ahtautuessa – maksa tuottaa sytokiineiksi kutsuttuja kemikaaleja, kuten CRP:tä ja interleukiini-6:a (IL-6). Infektion tai vaikkapa eturauhastulehduksen aikana veren CRP-pitoisuus voi nousta jopa 100-kertaiseksi normaalin verrattuna, mutta se alenee nopeasti kun tulehdus rauhoittuu. C-vitamiini näyttää nopeuttavan tilanteen korjaantumista. Tutkijat eivät vielä osaa sanoa, kuinka C-vitamiini sen tekee.

Samat tutkijat muistuttavat mieliin, että myös E-vitamiini alentaa tulehdusmarkkereita samoin kuin muut antioksidantit.

Lähde: UC Berkley News

Tri Tolosen kommentti

Suomessa on ollut voimassa yksi maailman alhaisimmista C-vitamiinin saantisuosituksista, 60 mg/vrk, jota ei ole saanut ylittää luontaistuotteissa. E-vitamiinin raja on ollut 10 mg. Nyt vitamiinien enimmäisrajat on poistettu, joten myös luontaistuotteissa on runsaasti C- ja E- vitamiinia ja muitakin vitamiineja. C-vitamiinin päivittäistä saantisuositusta nostetaan ensi kesänä nykyisestä 60 mg:sta, koska tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet, että ihminen hyötyy suuremmasta päiväannoksesta. Kansanterveyslaitos ei vielä kehtaa paljastaa uutta suositusta (koska on itse vastustanut sitä vuosikymmeniä). Tehokas tulehdussytokiineja estävä aine on myös farmaseuttinen kalaöljy, E-EPA.