E-EPA suojaa sydäntä statiinien haittavaikutuksilta

Lähes 470 000 suomalaista syö kolesterolin alentamiseen statiineja – suuri osa ihan turhaan. Niiden harvinainen mutta hengenvaarallinen sivuvaikutus on sydänlihaksen rappeuma, rabdomyolyysi. Japanilaiset tutkimukset osoittavat, että E-EPA-niminen kalaöljy tehostaa statiinien vaikutusta ja suojaa niiden haitoilta. Jokaisen statiineja käyttävän tulisi ottaa ruoan lisänä E-EPAa.

Tutkimuksessa rotille aiheutettiin sydänlihaksen rappeuma antamalla niille 14 vuorokautta tyypillistä statiinilääkettä, pravastatiinia (PV) 200 mg/kg/vrk. Sydänlihasvaurio nosti plasman kreatiinifosfokinaasin (CPK) ja myoglobiinin pitoisuuksia. Osa rotista sai PV:n lisäksi etyyli-EPAa (E-EPAa) 100, 300 tai 1 000 mg/vrk/kg. E-EPA ei vaikuttanut plasman PV-pitoisuuteen, mutta se esti statiinia vaurioittamasta sydänlihasta.

Naba H, Kakinuma C, Oshnishi S, Ogihara T. Improving effect of ethyl eicosapentanoate on statin-induced rhabdomyolysis in Eisai hyperbilirubinemic rats. Biochem Biophys Res Commun. 2006;340(1):215-20. Epub 2005 Dec 9. [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

Yli 18 600 sydänpotilasta käsittänyt japanilainen seurantatutkimus vahvistaa yllä kerrotut rottakokeen tulokset: E-EPAa saavien keskuudessa ilmeni lähes 20 % vähemmän sydänkuolemia ja -kohtauksia. Vuonna 2001 lääketehdas Bayerin statiinilääke Baycol vedettiin pois markkinoilta sen jälkeen, kun Yhdysvaltain lääkelaitos (FDA) oli saanut 15 ilmoitusta lääkkeen aiheuttamasta rabdomyolyysista. Sen jälkeen on ainakin 50 muuta Baycolin käyttäjää kuollut (lue lisää). Suomalaisten ja ranskalaisten tutkimusten mukaan statiinit huonontavat rasvahappojen tasapainoa ja estävät ubikinonin synteesiä maksassa, mikä selittää sydänlihaksen rappeutumista ja luurankolihasten väsymystä.

Statiineja käytetään Suomessa ja muualla aivan liikaa, sillä lääketeollisuus on pessyt lääkäreiden aivot. Lääkärit määräävät mieluusti statiineja, vaikka Bernin yliopiston meta-analyysissa kalaöljy osoittautui merkittävästi tehokkaammaksi sydämen suojaajaksi. Statiinilääkitys ei ole ensisijainen hoito niille, joiden kolesteroli ylittää viitearvon, vaan pikemminkin ruokavalio, magnesium ja E-EPA. Jos kuitenkin statiineja on pakko syödä, kannattaa suojaksi ottaa E-EPAa. Se suojaa hyvin valtimoiden sisäseinämää (endoteelia) sekä solunsisäisiä mitokondrioita, joiden vaurioita pidetään valtimonkovetustaudin pääasiallisina syytekijöinä (lue lisää).

Suojaako LDL-kolesteroli ikäihmisiä kuolemalta?
Kalaöljy on tehokkaampaa kuin statiinit
Magnesium estää kolesterolia statiinin tavoin
Kalaöljy sydän- ja verisuonitaudeissa
EPA-rasvahapon tulehdusta ehkäisevät vaikutustavat
Sydän- ja verisuonitaudit ovat tulehdustauteja
Mitokondriomuutokset syynä valtimonkovetustautiin
GISSI-tutkimuksen tulokset graafisesti