C-vitamiini ehkäisee rytmihäiriöitä

Ruoan lisänä otettu C-vitamiini (1 000 mg/vrk) ehkäisee sydämen rytmihäiriöitä (eteisvärinää) ja niiden uusiutumista sydämen rytminkäännön jälkeen. C-vitamiinin vaikutus perustuu osittain hapetusstressin ja hiljaisen tulehduksen estoon, jotka ovat syynä rytmihäiriöihin, tulkitsevat asiaa tutkineet kardiologit. Sydänpotilaan C-vitamiinin tarve on 17-kertainen suomalaiseen viranomaissuositukseen verrattuna.

Eteisvärinää eli flimmeriä hoidetaan lääkkein ja vaikeammissa tapauksissa antamalla sydämeen sähköisku, jonka pitäisi kääntää rytmi normaaliksi. Sähköinen rytminkääntö (kardioversio) kuitenkin muuttaa sydämen eteisten elektrofysiologisia ominaisuuksia, josta syystä flimmeri uusiutuuu herkästi. Eläinkokeissa on havaittu, että C-vitamiini estää eteisten ominaisuuksien muutoksia kardioversion jälkeen. C-vitamiinin on myös osoitettu ehkäisevän sydänleikausten jälkeisiä rytmihäiriöitä, kirjoittavat kardiologit ammattilehdessään.

Tässä työssä tutkittiin 44 perättäistä kardioversioon tullutta potilasta. Puolet heistä sai runsaasti C-vitamiinia: 12 tuntia ennen kardioversiota 2 000 mg:n latausannoksen ja sen jälkeen 500 mg kahdesti päivässä viikon ajan.

Eteisvärinä uusi vain yhdellä C-vitamiinina saaneista, mutta kahdeksalla verrokilla. C-vitamiiniryhmässä valkosolujen määrä ja fibrinogeeni vähenivät merkitsevästi verrokkeihin nähden. Tulehdusmarkkero CRP lisääntyi huomattavasti niillä potilailla, joiden eteisvärinä uusiutui. Viikon kuluttua oli C-vitamiina saaneiden CRP huomattavasti pienempi kuin verrokkien.

Vaikka tämä tutkimusaineisto on pieni, se vahvistaa käsitystä hapetusstressin ja tulehduksen osuudesta rytmihäiriöissä. C-vitamiini toimii sekä antioksidanttina että tulehduksen vaimentajana. Tutkijat päättelevät, että reilu C-vitamiinin käyttö ehkäisee eteisvärinää potilailla, jotka ovat tarvinneet rytminsiirron. Tutkijaryhmän johtajalla tohtori P. Korantropoulosilla on PubMedissä 47 tieteellistä tutkimusta sydän- ja verisuonitaudeista.

Korantropoulos P, Kolettis TM, Kountouris E et al. Oral vitamin C administration reduces early recurrence rates after electrical cardioversion of persistent atrial fibrillation and attenuates associated inflammation. International Journal of Cardiology 2005;102(2):321-6 [PubMed].

Tohtori Tolosen kommentti

Eteisvärinä eli flimmeri on sydämen rytmihäiriö, jossa pulssi on epäsäännöllinen. Flimmeri ei ole pelkkä harmiton lisälyönti, jossa tuntuu yksittäinen, satunnainen rytmin hyppäys. Eteisvärinässä sydän lyö jatkuvasti epärytmissä. Silloin on sähköinen häiriö sydämen eteisten alueella. Häiriö yleistyy iän myötä. Etesvärinää ilmenee joka kolmannella potilaalla sydänkirurgisten toimenpiteiden jälkeen. Silloin eteisvärinä vaatii sairaalahoitoa, lisää kuolleisuutta ja aiheuttaa kuluja. Jos eteisvärinä aiheuttaa oireita tai huomattavaa haittaa terveydelle, voidaan tehdä rytminsiirto lääkkein tai sähköisesti. Tavallisesti flimmeriä hoidetaan digoksiinilla ja beetasalpaajilla. Myös magnesium ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät eteisvärinää.


Eteisvärinä nykyy EKG:ssä

Suomessa uskotaan "virallisesti", että 60 mg/vrk C-vitamiinia riittää kaikille, niin terveille kuin sairaille. Tämän tutkimuksen mukaan eteisvärinästä käsivän tarve on 17-kertainen! Monikohan suomalainen lääkäri osaa suositella potilailleen riittävästi C-vitamiinia ja muita ravintolisiä sydän- ja verisuonitautien hoitoon? Alla aiheeseen liittyviä muita tutkimuksia.

Eteisvärinää joka neljännellä
C-vitamiini vahvistaa verisuonten sisäseinämiä
C-vitamiini estää C-reaktiivista proteiinia (CRP)
CRP heikentää endoteelin toimintaa
CRP on sydänkohtausten todellinen syy
Kalaöljyn uusia sydänvaikutusmekanismeja