Voita masennus luonnollisesti

Kirja masennuksen ravitsemushoidosta

Kirjani perustuu yhtäältä pitkään kokemukseeni ravitsemushoitoja antaneena lääkärinä ja potilaiden kokemuksiin ja toisaalta biologisesti suuntautuneiden psykiatrien kokemuksiin ja tutkimuksiin. Niiden mukaan ravitsemuksella ja tietyillä ravintolisillä on mielenterveydelle suurempi merkitys kuin tähän asti on yleisesti tiedetty. Tarjoan helppolukuisessa muodossa uusinta tietoa masennuksesta ja siihen liittyvistä muista sairauksista, kuten sydän- ja verisuonitaudeista, diabeteksesta, astmasta, ADHD:sta, syövästä ja dementiasta. Vaikka kyseessä on uusi ajattelutapa (tieteen paradigma), en pyri täysin hylkäämään vaan täydentämään nykyisiä käsityksiä masennuksen ja muiden psyykkisten häiriöiden syistä ja hoitokeinoista.

Kirja selvittää masennuksen oireita ja erilaisia käsityksiä taudin synnystä ja nykyisistä ja uusista hoitokeinoista. Kerron kuinka masennuslääkkeet keksittiin vahingossa, niiden viimeaikaisesta kehittämisestä, sivuvaikutuksista ja vieroitusoireista. Kirjan käytännöllisintä antia ovat yksinkertaiset ohjeet masennuksen hoidon tehostamiseksi ja taudin uusiutumisen ehkäisemiseksi terveellisellä ruokavaliolla ja tietyillä ravintolisillä. Tutkimusten mukaan ravintolisät ovat tarpeen, sillä ne korjaavat piileviä puutteita, tehostavat lääkitystä ja vähentävät sen sivuvaikutuksia. Masennuksen ennuste ole parantunut viimeisten 40 vuoden aikana huolimatta uusista lääkkeistä ja erilaisista terapioista. Niinpä psykiatriassa tarvitaan uusia strategioita (paradigma), joita ravitsemushoito tarjoaa. Olen saanut ajatuksilleni tukea useilta johtavilta psykiatreilta Yhdysvalloista, Englannista, Hollannista ja myös Suomesta, Kuopion ja Turun yliopistoista.

Masennuksen ravitsemushoito on toistaiseksi keskittynyt paljolti kalarasvoista tunnettujen omega-3-rasvahappojen, foolihapon ja antioksidanttien ympärille. Eri maissa tehtyjen tutkimusten mukaan potilailla näyttää olevan piilevää puutetta näistä ravintotekijöistä. Ravitsemushoidon myönteisiä vaikutuksia on osoitettu pätevissä tutkimuksissa paitsi potilaiden kliinisen tilan kohenemisena myös aivojen tietokonekuvauksissa, ilmenee kirjasta.

Uutta kirjaa voidaan suositella kaikille mielenterveydestä ja ravinnosta kiinnostuneille ihmisille, niin potilaille ja heidän omaisilleen kuin ammattiauttajille.

Paradigma – ajattelutavan muutos

Kirjani edustaa muutosta, uutta ajattelutapaa, joka väistämättä on edessä psykiatriassa. Olen käynyt ravitsemushoidon "paradigmataistelua" yli 20 vuotta ja niinpä minulla on siitä runsaasti käytännön kokemusta. Olen joutunut perehtymään tieteenfilosofiaan ja oppinut puolustamaan näkemyksiäni sen keinoin.

Kirjan tarkoitus ei ole esittää ravitsemushoitoa vaihtoehtona nykyiselle paradigmalle (lue: ns. käypä hoito) vaan sen täydennykseksi. Uskon, että vanha ja uusi paradigma voivat elää rauhassa rinnakkain ja täydentää toisiaan.

Uudet tutkimukset ja USA:n Psykitriliitto vahvistavat kirjan sanomaa

Kirjan ilmestymisen jälkeen on jo ehtinyt ilmestyä uusia tutkimuksia, jotka tukevat kirjan sanomaa ravintolisien hyödyllisyydestä. Amsterdamin Vrije-yliopiston psykologit ja ravitsemustutkijat suosittavat kalaöljyn EPA-rasvahappoa masentuneille diebeetikoille (Diabetic Medicine). Englantilaiset psykiatrit suosittavat E-EPAa kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön (Frangou ym. 2006). Israelilaiset psykiatrit suosittavat kalaöjyä lasten ja nuorten masennuksen hoitoon. Englantilaiset ja saksalaiset lääkärit suosittavat ravintolisiä ikääntyneille sydänpotilaille (European Heart Journal). USA:n Psykiatriliiton Omega-3-komitea suosittaa kalaöljyä masennuksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön lisähoidoksi. – Ja lisää on tulossa. Syyskuussa 2008 Oslossa esitellään uusi norjalaisten tekemä E-EPA-tutkimus skitsofrenian hoidossa.

Matti Tolonen

Berger GE, Proffit TM, McConchie M, et al. Ethyl-eicosapentaenoic acid in first-episode psychosis: a randomized, placebo-controlled trial. J Clin Psychiatry. 2007; 68 (12 ): 1867-75 [Abstract]
Freeman MP, Hibbeln JR, Wisner KL, Omega-3 fatty acids: evidence basis for treatment and future research in psychiatry. Journal of Clinical Psychiatry. 2006;67(12):1954-67. [Abstract]
M. de Lorgeril, P. Salen, and P. Defaye. Importance of nutrition in chronic heart failure patients Eur. Heart J. 2005; 26(21): 2215 - 2217
Frangou S, Lewis M, McCrohe P. Efficacy of ethyl-eicosapentaenoic acid in bipolar depression: randomised double-blind placebo-controlled study. British Journal of Psychiatry 2006;188: 46-50. [Abstract]
Chiu CC, Huang SY, Chen CC, Su KP. Omega-3 Fatty Acids Are More Beneficial in the Depressive Phase Than in the Manic Phase in Patients With Bipolar I Disorder. J Clin Psychiatry. 2005;66(12):1613-1614.

Voita masennus luonnollisesti -kirjan kansikuva

218 sivua
Suositeltu vähittäisohjehinta 19,20 €
Akateemisessa kirjakaupassa 19,90 €
Suomalaisessa kirjakaupassa 23,40 €
ISBN: 952-9748-50-7
Kustantaja: Karprint Ky, 03150 Huhmari,
Puh (09) 4139 7300, tilaukset@karprint.fi.

Aihe on niin polttavan ajankohtainen, että tammikuussa 2008 teos ilmestyi myös ruotsiksi, laajennettuna ja ajan tasalle päivitettynä painoksena, 363 sivua nimellä Näring och mental hälsa.

Lukijapalautetta Voita masennus luonnollisesti -kirjasta:

Arvoisa Tohtori Matti Tolonen! Luin uusimman kirjanne masennuksen toisenlaisesta hoitamisesta. Kirja kolahti oli kuin olisi puhuttu juuri minulle. Olen ollut sairaslomalla tämän vuoden diagnoosilla masennus. Minulle on kirjoitettu lukuisia lääkkeitä, joista kirjoitatte kirjassanne. Kaikista saan erilaisia sivuvaikutuksia. Nyt tarvitsisin todella asiantuntevaa hoitoa. Haluaisin saada itseni kuntoon, mutta tarvitsisin nyt todella hyviä hoitotoimenpiteitä en halua enää syödä kaiken maailman myrkkypillereitä.
Terveisin R. S.

Lue sinäkin kirja ja kirjoita arvostelu!

Tohtori Matti Tolosen kirjoja:

Näring och mental hälsa, 2008
Ravitsemus ja mielenterveys, 2007
Tohtori Tolosen Terveysoppi
, 2003
Muita julkaisuja

American Journal of Psychiatry (kesäkuu 2006) käsittelee laajasti kalaöljyä psykiatriassa