Tohtori Tolosen Terveysoppi

Hyvä kirja itsehoitoon

Ravitsemuslääketieteen pikkujättiläinen

Kirja-arvostelu: Reijo Ikävalko, TerveysHymy 11/2003

"Kroonisissa sairauksissa kannattaa käyttää ehdottomasti täydentävää ravitsemushoitoa perinteisten hoitojen rinnalla ja joskus niiden sijasta", kirjoittaa tohtori Matti Tolonen uudessa kirjassaan Tohtori Tolosen Terveysoppi.

"Se on tarkoitettu oppaaksi tavallisille ihmisille, mutta siitä löytävät runsaasti uutta tutkittua tietoa myös terveydenhuollon ammattilaiset", kirjoittaa terveystoimittaja Reijo Ikävalko.

Moni muistaa tohtori Tolosen 80-luvun menestysteoksen "Terveyttä ja pitkää ikää vitamiineista ja hivenaineista". Kirja oli pitkään Suomen ja Ruotsin bestsellerlistan kärjessä. Kirja ilmestyi seitsemällä kielellä, mutta lähes kaikki sen painokset (yhteensä 120 000) on myyty loppuun.

Tohtori Tolosen Terveysoppia voidaan kutsua perustellusti ravitsemuslääketieteen pikkujättiläiseksi. Ravitsemushoito on mennyt maailmalla eteenpäin harppauksin.

"Vitamiinien ja muiden suojaravinteiden tärkeys on oivallettu laajalti ja niiden tutkimus on vilkkaampaa kuin koskaan ennen", Tolonen iloitsee. Hän tuo hyvin selkeästi esiin sen, että "ravitsemuksella ja liikunnalla on paljon tärkeämpi merkitys elintasosairauksien ehkäisyssä ja hoidossa kuin virallisessa lääketieteessä ymmärretään". Hänen mukaansa myytti 'tavallisen ruuan hyvyydestä' on paha ja valitettavan yleinen väärinkäsitys. Länsimainen ruokavalio sisältää aivan liikaa rasvaa ja suolaa ja usein liian vähän terveydelle välttämättömiä ravintoaineita. Tavallinen ruokavalio ei välttämättä turvaa kaikkien ihmisten tarpeellisten suojaravinteiden riittävää päivittäistä saantia.

Maailman johtavat lääkärilehdet kehottavat jokaista aikuista (myös terveitä) ottamaan päivittäin monivitamiinitabletin. Suomessakin yliopistot, Kansanterveyslaitos, Syöpäjärjestöt, Kela, Reumasäätiön sairaala ja monet muut tutkimuslaitokset tutkivat ravintotekijöiden merkitystä eri sairauksissa. Vastarannan kiiskiäkin on vielä, sillä lääkäreiden ja muun terveydenhuollon ammattihenkilöstön ravitsemuslääketieteen koulutus on vähäistä. Nykyään lääketieteen opiskelijat kyllä lukevat jo perinteistä ravitsemusoppia, mutta lisäravinteiden oikeaa käyttöä heille ei opeteta.

Tolonen näyttää olevan aina pari askelta muiden edellä ravitsemuslääketieteen eturintamassa. Hänen uusimmat 'löytönsä' ovat farmaseuttinen kalaöljy, E-EPA sekä karnosiini - antioksidanttien kuningas. Tolonen muistuttaa, että viime aikoina on paljastunut hämmästyttäviä puutteita suomalaisten B6-, B12-, C-, D- ja E-vitamiinien sekä foolihapon saannissa. Näiden aineiden piilevä puute lisää tarpeettomasti pitkäaikaissairauksia ja dementiaa, jotka jo nyt kuormittavat liiaksi terveydenhoitoamme. Toisaalta Tolosen mukaan eläinrasvoilla pelottelu on johtanut runsaaseen kasviperäisten transrasvojen käyttöön kevytlevitteissä ja muissa elintarvikkeissa. Kuitenkin transrasvat kovettavat valtimoita yhtä lailla kuin maaeläinrasvat.

Tolonen vyöryttää mittavassa kirjassaan lukijan eteen valtavan määrän uutta mullistavaa tutkimustietoa, joka muuttaa käsitystämme terveyden vaalimisesta ja itsehoidon tarpeellisuudesta. Esimerkiksi syöpä, sydän- ja verisuonitaudit, masennus ja jopa stressi ovat sellaisia sairauksia, joiden hoitamiseen Tolonen antaa uuden näkökulman – etenkin niille, jotka eivät entuudestaan tunne lainkaan ravitsemuslääketiedettä ja sen mahdollisuuksia.

Paikka paikoin Tolonen on suorasukainen ja hauska. Kirjoittaessaan kolesterolista hän sanoo, että lääkärit haukkuvat väärää puuta. Paljon tärkeämpää olisi kiinnittää huomiota muihin sydäntautien 'uusiin' riskitekijöihin, kuten homokysteiiniin.

Tohtori Tolosen Terveysoppi sisältää uusinta tietoa helppokäyttöisessä muodossa yli 30 taudin täydentävästä ravitsemushoidosta. Kirjassa käsitellään muun muassa allergioita, Alzheimerin tautia, astmaa, autismia, dementiaa, diabetesta, epilepsiaa, fibromyalgiaa, harmaakaihia, kroonista väsymystä, masennusta, oppimis- ja keskittymishäiriöitä, paniikkihäiriöitä, Parkinsonin tautia, potenssihäiriöitä, psoriasista, skitsofreniaa, stressiä, sydän- ja verisuonitauteja, syöpäsairauksia, vaihdevuosivaivoja, vanhenemista, verkkokalvon rappeumaa, virtsatietulehduksia ja ylipainoa.

Kirjan alussa on joukko kiinnostavia lukuja: Ravitsemuslääketiede, Vitamiinit eilen, tänään ja huomenna, Hapetusstressi sekä laaja Vitamiinikatsaus, jonka perään hän on liittänyt luvut Biotiini - unohdettu vitamiini, Karotenoidit, Eikosanoidit ja Ravinnon ravoista. Tärkeistä 'uusista' lisäravinteista oman lukunsa ovat saaneet Karnosiini, E-EPA ja Karpalo. Myös laihduttamista sekä masennuksen hoitoa käsitellään kirjassa kiitettävästi.

Tohtori Tolosen Terveysoppia voi suositella jokaiselle, joka on kiinnostunut ravinnosta ja terveydestä. Se sopii myös kaikille lääkäreille ja terveydenhoitoalan ihmisille.

Tohtori Matti Tolosen kirjoja:

Suuri kolesterolihuijaus 2011

Näring och mental hälsa, 2008
Ravitsemus ja mielenterveys
, 2007
Voita masennus luonnollisesti, 2005
Tohtori Tolosen Terveysoppi 2003 (loppuunmyyty)
Muita julkaisuja