Tietoa Tri Tolosesta

Tohtori Matti Tolonen

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti, nykyään eläkkeellä, asuu Espanjassa. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista. Life-ketju valitsi Tolosen ensimmäiseksi Vuoden terveysvaikuttajaksi (2009). TerveysSummit 2018 palkitsi tohtori Tolosen elämäntyöstään. Karjala-lehti haastatteli tohtori Tolosta kesällä 2018. Klikkaa alla oleviin linkkeihin.

Tohtori Tolonen FinnRadio.FM haastattelu berberiinistä joulukuussa 2019

Tohtori Tolonen FinnRadio.FM:n haastattelu 6.11. 2019 (video)

Karjala-lehti 6.9.2018 Tohtoli Tolonen, otaksun

TerveysSummit 2018: Tohtori Tolosen elämäntyöhaastattelu

Luontaisterveys: Tohtori Tolosen 70-vuotishaastattelu (2011)

Virkaurasta lyhyesti

Tohtori Tolonen valmistui lääkäriksi 1969 Helsingin yliopistosta ja väitteli tohtoriksi 1974 Turun yliopistosta. Hänet nimitettiin Helsingin yliopiston kansanterveystieteen dosentiksi 1978. Tolonen on toiminut työterveysopin professorina Tampereen yliopistossa, asiantuntijalääkärinä sosiaali- ja terveysministeriössä sekä ylilääkärinä lääkintöhallituksessa ja Työterveyslaitoksessa. Hän toimi 1980-luvulla Maailman Terveysjärjestön (WHO) asiantuntijana (temporary adviser) Euroopan aluetoimistossa Kööpenhaminassa ja päämajassa Genevessä.

Tohtori Tolonen on toiminut pitkään käytännön lääkärinä sairaaloissa, yksityisvastaanotolla ja työterveyslääkärinä muun muassa Suomen IBM:ssä, Mercantilessa, Fazerilla ja Stockmannilla. Tohtori Tolonen on nykyään eläkkeellä; hän on asunut vuodesta 1991 alkaen Espanjassa, eikä pidä enää vastaanottoa. Tolonen kirjoittaa edelleen ravitsemusaiheisia kolumneja Terveys-Hymyyn ja Aurinkorannikolla ilmestyvään Fuengirola.fi -kaupunkilehteen.

Esimerkki TerveysHymyn artikkelista:
Ravitsemustieteen ja lääketeollisuuden sudenkuopat

Tutkija ja kirjailija

Tolonen alkoi tutkia luonnonmukaisia hoitoja ja ravitsemuslääketiedettä 1980-luvun alussa. Hänen kansainvälinen työryhmänsä on julkaissut useita tutkimuksia kongresseissa ja tiedelehdissä ympäri maailman. Tolonen on esitelmöinyt ja kirjoittanut suuren määrän artikkeleita ja julkaissut useita kirjoja. Hänen bestsellerinsä Terveyttä ja pitkää ikää vitamiineista ja hivenaineista on julkaistu seitsemällä kielellä. Kirjaa on painettu yli 120 000 kappaletta. Vuonna 2003 ilmestyi Tohtori Tolosen Terveysoppi, 2005 Voita masennus luonnollisesti ja 2007 Ravitsemus ja mielenterveys. Vuonna 2008 ilmestyi ruotsiksi Näring och mental hälsa, kustantaja Facile-Publishing Oy. Lokakuussa 2011 tohtori Tolonen julkaisi yhdessä DI Leino Utriaisen kanssa kirjan Suuri kolesterolihuijaus (Readme.fi).

Tohtori Tolosen julkaisuja

Tuotekehittäjä

Tohtori Tolonen on kehittänyt monia valmisteita ja menetelmiä itsehoitoon. Hänen valmisteensa ovat tunnettuja, luotettuja ja suosittuja merkkituotteita. Carnosin-, D-vitamiini-, E-EPA- ja ubikinoni-perheet ovat Suomen suosituimpia itsehoitovalmisteita. Kesällä 2009 tohtori Tolonen toi Suomeen suuren suosion saavuttaneen berberiinin. Toloset myivät helmikuussa 2011 perheyrityksenä Bio-Vita Oy:n ruotsalaiselle Midsona-konsernille, eikä tri Tolonen ole ollut sen jälkeen minkään suomalaisen yrityksen palveluksessa, hallituksessa tai muissakaan palkatuissa tehtävissä.