Terveysuutiset

Vihreä tee parantaa insuliiniherkkyyttä

Päivitetty 11.5.2009

Ylipainoisten ihmisten insuliini menettää usein tehoaan, jolloin voi kehittyä insuliiniresistenssi. Se on tila, joka yleistyy parhaillaan Suomessakin myös lasten ja nuorten keskuudessa. Britanniassa jo 30 % lapsista on insuliiniresistenttejä. Tila johtaa lihomiseen ja usein myös sokeritaudin puhkeamiseen. Kaikki tyypin 2 diabetestä potevat ihmiset ovat insuliinresistenttejä, mutta tila ei ole harvinainen muillakaan, varsinkaan ylipainoisilla.

Tutkijat etsivät kuumeisesti keinoja parantaa insuliinin tehoa. Tähän mennessä onkin havaittu, että kromi, CLA ja E-EPA lisäävät insuliinin toimintatehoa. Koska japanilaisilla on vähemmän diabetestä kuin esimerkiksi suomalaisilla, ja japanilaiset juovat paljon vihreää teetä, on sen vaikutusta insuliiniin alettu tutkia. Tutkimuksia on tehty muun muassa Yhdysvaltain halituksen laboratorioissa tohtori Richard Andersonin johdolla. Hän on maailmankulu kromitutkija, joka on osoittanut kromin olevan tärkeä tekijä sokeritasapainon kannalta. Vihreä tee onkin osoittautunut oivaksi aineeksi, joka lisää insuliinin tehoa 15–20-kertaisesti, sanoo Anderson. Maidon – mutta ei sitruunan – lisääminen teehen vähentää insuliinia tehostavaa vaikutusta.

Vihreä tee sisältää noin 40 % kuivapainosta epigallokatekiinigallaattia (EGCG), joka kemiallisesti kuuluu polyfenoleihin. Musta tee sisältää noin 6 % katekiineja ja 2,5 % teaflaviineja, joita syntyy teen lehtien käymisessä. Vihreä tee sisältää siis enemmän tehokkaita kasviantioksidantteja kuin musta tee.

Eräiden tutkijoiden mukaan epigallokatekiinit ovat parhaita tähän mennessä on löytyneitä luonnon antioksidantteja. Nyt niiden on siis osoitettu lisäävän insuliinin tehoa. Ennestään tiedetään, että vihreä tee hoikistaa, koska siinä on termogeenisiä (kaloreita polttavia) yhdisteitä. Uusien tietojen valossa hoikentava vaikutus voi johtua osittain myös insuliiniherkkyyden lisääntymisestä.

PubMed-kirjastossa on tällä hetkellä 77 raporttia hakusanaparilla "tea; insulin".

Viitteet:

1. Anderson RA, Polansky MM. Tea enhances insulin activity. J Agric Food Chem 2002;50:7182-6 [PubMed]
2. Tewari et al. Comparative study of antioxidant potential of tea with and without additives. Indian J Physiol Pharmacol 44:215-9 (2000).
3. Han MK. Epigallocatechin gallate, a constituent of green tea, suppresses cytokine-induced pancreatic beta-cell damage. Exp Mol Med. 2003;35(2):136-9 [PubMed] [Free full text, pdf]
4. Wu LY, Juan CC, Ho LT, et al. Effect of green tea supplementation on insulin sensitivity in Sprague-Dawley rats. J Agric Food Chem. 2004;52(3):643-8 [PubMed]

Vihreä tee – tohtori Tolosen katsaus
Tea Gives a Big Boost to Insulin: Tohtori Richard Andersonin haastattelu