Terveysuutiset

Krooniset sairaudet ja omega-6/omega-3- rasvahappojen suhde

Päivitetty 25.5.2009

Länsimaisen ravinnon omega-6/omega-3-rasvahappojen suhde on muuttunut viime vuosikymeninä erittäin epäedulliseksi terveyden kannalta. Asiaa on eniten tutkinut professori Artemis P. Simopoulos, jonka kirjoituksia selostan tässä lyhyesti. Maailmankuulut psykiatrian professorit Andrew Stoll ja Joseph Hibbeln ovat sitä mieltä, että mielenterveyspotilaiden omega-6/omega-3-suhdetta tulisi korjata E-EPAlla. Valistunut maallikko voi itsekin hyödyntää uusinta tutkimustietoa oman terveytensä vaalimiseen. E-EPA ja karnosiini ovat verraton voimakaksikko kaikkien kroonisten sairauksien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa.

Ihmiskunta on on noin 150 000 vuotta eli 5 000 sukupolvea vanha. Olemme kehittyneet geneettisesti nykyisenlaisiksi syömällä sellaista ruokavaliota, jossa kasvikunnan omega-6- ja kalarasvasta tunnettujen omega-3-rasvahappojen saanti on ollut yhtä suurta, eli niiden suhde on ollut 1:1 tai ehkä 2:1. Ihmisen geenit ovat kehittyneet rakenteeltaan ja toiminnoiltaan tällaisen rasvahappotasapainon vallitessa. Ravitsemus, ja etenkin omega-3-rasvahapot vaikutavat geenien rakenteisiin ja toimintoihin: Terveellinen ravinto – ravintolisistä etenkin EPA-rasvahappo ja karnosiini – vaimentaa geenivirheiden ilmentymistä, epäterveellinen taas provosoi niitä esille. Nykyisin saamme 20 kertaa liikaa omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3:een. Se heikentä mm. insuliiniherkkyyttä, millä on monia ikäviä seuraamuksia.

Näin kirjoittaa tunnettu lastenlääkäri ja endokrinologi, professori Artemis P. Simopoulos. Hän on syntynyt Kreikassa vuonna 1933 ja johtaa nykyisin Yhdysvalloissa perustamaansa laitosta nimeltään The Center for Genetics, Nutrition and Health, Washington. Hän on kirjoittanut yli 250 tieteellisiä artikkeleita ja kansantajuisia kirjoja. Hän näyttää olevan yhtä mieltä professori David Horrobinin kirjassaan esittämien käsitysten kanssa.

Länsimainen ruokavalio antaa nykyisin näitä rasvahappoja keskimäärin suhteessa 15-17:1 eli noin 15-kertaisesti liikaa omega-6-rasvoja verrattuna omega-3:en. Suhdeluku vaihtelee eri henkilöillä ruokvalion mukaan suuresti 1-100:1. Keskimääräisellä ruokavalion muutoksella on ollut haitallinen vaikutus geenien rakenteisiin ja toimintoihin, mikä ilmenee mm. lasten oppimis- ja keskittymiskyvyn puutteena, häiriökäyttäytymisenä kouluissa ja aikuisten elintasosairauksina.

Eläinkokeiden mukaan jo pienestä (perinataali-iästä) pitäen vääristynyt omega-6/omega-3-rasvahappojen suhde (liian vähäinen omega-3:n saanti) häiritsee aivoperäisen hermokasvutekijän ja dopamiinin tuotantoa hypotalamuksessa ja altistaa myöhemmin elmässä mielenterveysongelmille ja verenpainetaudille (Li ym. 2006).

Tutkimusten mukaan elimistön omega-6/omega-3-tasapaino on järkkynyt mm. seuraavissa tiloissa: anoreksia, astma, atopia, autoimmuunitaudit, Crohnin tauti, diabetes, haavainen paksusuolen tulehdus (colitis ulcerosa), lupus erythematosus (LED), multippeli skleroosi (MS), migreeni ja masennus, psoriasis, skitsofrenia, sydän- ja verisuonitaudit, syöpäsairaudet, tulehdustaudit.

Myös lääkelaitoksen asiantuntijat ovat TABU-lehdessä (1/2005) sitä mieltä, että että meidän tulisi saada päivittäin vähintään 500 mg omega-3-rasvahappoja. Sen saa (lääkelaitoksen mielestä) joko syömällä päivittäin 150 g rasvaista kalaa tai ottamalla 4-6 perinteistä kalaöljykapselia. Yksi E-EPA 500 mg -kapseli antaa jo 500 mg EPA-rasvahappoa, joka on tärkein omega-3.

Omega-3-rasvahapot ehkäisevät ja hidastavat monia kroonisia sairauksia, kuten TABU-lehden artikkelistakin ilmenee. Tutkimusten mukaan sydän- ja verisuonitaudeissa n6/n3-suhde 4:1 vähentää kuolleisuutta 70 %. Sydänlääkäreiden tutkimuksen mukaan yksi gramma kalaöljyä/vrk lisää omega-3:n pitoisuutta sydänlihaksessa 110 %, punasoluissa 100 %, veriplasmassa 140 % ja ihosoluissa 73 % (Harris ym. 2004). Omega-3-indeksi siis muuttuu suotuisaksi, mikä selittää sydämen suojauksen. "Kolesteroli ei olisi mikään ongelma, jos ihmiset tasapainoittaisivat omega-6- ja omega-3-rasvahappojen saannin", sanoo Simopoulos. [Ajatelkaa, mikä kansantaloudellinen säästö ja lääkkeiden sivuvaikutusten välttö!]

Paksu- ja peräsuolisyövässä suhde 2,5:1 ehkäisee syöpäsolujen kasvua, kun taas suhde 4:1 on tässä suhteessa tehoton. Pieni suhdeluku vähentää myös naisten rintasyövän riskiä. Suhde 2–3:1 vaimentaa tulehdusta nivelreumassa ja suhde 5:1 parantaa astman oireita (suhde 10:1 lisää astman oireita ). Uuden tutkimuksen mukaan rasvahapposuhteen korjaus ehkäisee maksasyöpää. Omega-3:n saannin reilu lisäys vaikuttaa näin moniin eri häiriöihin, koska nämä rasvahapot korjaavat geenien rakenteita ja toimintoja ja tuottavat tulehdusta ehkäiseviä yhdisteitä, eikosanoideja, sanoo Simopoulos.

Eri tautien ehkäisyn ja hoidon (sekundaariprevention) kannalta tavoitteet vaihtelevat. Krooniset taudit ovat monisyisiä (multigenic, multifactorial) ja että niissä kaikissa vallitsee tulehdustila, jota omega-6-rasvat ruokkivat (ja omega-3:t hillitsevät). Vaikka myös esimerkiksi pellavansiemenöljyssä on omega-3perheeseen kuuluvaa alfalinoleenihappoa (ALAa), ovat kalaöljyn omega-3:t biologisesti tehokkaampia. Niistä syntyy elimistössä "hyviä", tulehdusta (inflammaatiota) estäviä yhdisteitä.

Kalaöljyn omega-3-rasvahappoja voidaan käyttää terapeuttisina aineina ja annostella sen mukaan kuinka vaikeasta sairaudesta ja geneettisestä alttiudesta on kulloinkin kyse. Nykyistä pienempi omega-6/omega-3-suhde on toivottava monien länsimaisten (ja nykyään myös kehitysmaiden) elintasosairauksien ehkäisyssä ja ja täydentävässä hoidossa. Omega-3:n käyttö ravintolisänä vähentää lääkityksen tarvetta ja ehkäisee lääkkeiden sivuvaikutuksia. Näin sanoo mm. englantilainen psykiatrian professori Malcolm Peet, jonka tiivistelmän englanniksi voi lukea kilikkaamalla TÄHÄN.

Puhtain ja tehokkain omega-3-valmiste on tyhjiössä tislattu etyyli-EPA eli E-EPA, jota professori Peet on tutkinut paljon. Siitä syntyy elimistössä resolviini E1:tä, joka anti-inflammatorisena yhdisteenä tarjoaa aivan uuden selityksen omega-3-rasvahappojen terveysvaikutuksille (Arita ym. 2005, Serhan 2005). E-EPAa kannattaisi odottavien ja imettävien äitienkin ottaa, sillä äidinmaidon korkea omega-6/omega-3-suhde altistaa lapsen ihottumille (Pediatric Allergy and Immunololygy 2006;17(1):4-10). Turun yliopiston lastenlääkäreiden mukaan lasten atooppisessa ihottumassa vallitsee omega-6/omega-3 -epätasapaino (Clin Exp Allergy. 2006 Feb;36(2):166-73).

Myös karnosiini estää tulehdussytokiineja (lue lisää), joten sitä kannattaa aina ottaa yhdessä E-EPAn kanssa.

Suomalaisten lasten ja aikuisten omega-6/omega-3-suhde
Omega-3-indeksi – uusi tapa arvioida sydäntauturiskiä
Omega-6/omega-3-suhde astmassa ja allergioissa
Tulehdus verisuonitautien syytekijänä

Viitteitä:

Hibbeln JR, Nieminen LRG, Blasbalg TL. Healthy intakes of n–3 and n–6 fatty acids: estimations considering worldwide diversity. Am J Clin Nutr 2006 83: 1483S-1493S. [Abstract]
Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002;56(8):365-79 [PubMed]
Simopoulos AP. Importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids: evolutionary aspects. World Rev Nutr Diet. 2003;92:1-22. Review.[PubMed]
Simopoulos.AP. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. J Am Coll Nutr. 2002;21(6):495-505. Review. [PubMed] [Free Full Text]
Simopoulos AP. n-3 fatty acids and human health: defining strategies for public policy. Lipids. 2001;36 Suppl:S83-9. Review. [PubMed]
Peet M. Nutrition and schizophrenia: beyond omega-3 fatty acids. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2004 Apr;70(4):417-22. Review. [PubMed][Laajempi selostus ruotsiksi)
Harris WS, Sands SA, Windsor SL et al. Omega-3 Fatty Acids in Cardiac Biopsies From Heart Transplantation Patients. Correlation With Erythrocytes and Response to Supplementation. Circulation. 2004 Sep 7 [Epub ahead of print] [PubMed]
Oddy WH, de Klerk NH, Kendall GE et al. Ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids and childhood asthma. J Asthma. 2004;41(3):319-26. [PubMed]
David Horrobin: The Madness of Adam and Eve: How schizophrenia shaped humanity. Bantam Press , London, New York, Toronto, Sidney, Auckland. 2001, 275 s. (kirjan selostus suomeksi)
Ayton AK, Azaz A, Horrobin DF. A pilot open case series of Ethyl-EPA supplementation in the treatment of anorexia nervosa. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2004 Oct;71(4):205-9. [PubMed] [Raportin voi tilata kokonaisuudessaan Bio-Vitasta]
Abel S, De Kock M, Smuts CM, et al. Dietary modulation of fatty acid profiles and oxidative status of rat hepatocyte nodules: effect of different n-6/n-3 fatty acid ratios. Lipids. 2004;39(10):963-76 [ PubMed]
Arita M, Bianchini F, Aliberti J, Sher A, Chiang N, Hong S, Yang R, Petasis NA, Serhan CN. Stereochemical assignment, antiinflammatory properties, and receptor for the omega-3 lipid mediator resolvin E1. J Exp Med. 2005;201(5):713-22 [PubMed]
Serhan CN. Novel eicosanoid and docosanoid mediators: resolvins, docosatrienes, and neuroprotectins. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care 2005;8(2):115-121 [Abstract]
Guo W, Xie W, Lei T, Hamilton JA. Eicosapentaenoic acid, but not oleic acid, stimulates beta-oxidation in adipocytes. Lipids. 2005 Aug;40(8):815-21 [PubMed]
Aas V, Rokling-Andersen MH, Kase ET, et al. Eicosapentaenoic acid (20:5 n-3) increases fatty acid and glucose uptake in cultured human skeletal muscle cells. J Lipid Res. 2005 Nov 21; [Free Full Text]
Li D, Weisinger HS, Weisinger RS, et al.. Omega 6 to omega 3 fatty acid imbalance early in life leads to persistent reductions in DHA levels in glycerophospholipids in rat hypothalamus even after long-term omega 3 fatty acid repletion. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006 May 20; [Epub ahead of print] [PubMed]