Itsehoidon artikkelit

Ranskalainen paradoksi

Päivitetty 30.8.2008

Viininlehti (Vitis vinifera)

Käyttötarkoitukset luontaistuotteena: Syöpätautien ehkäisy ja täydentävä hoito · Verisuonten (laskimoiden) seinämien vahvistaminen · Maksakirroosi · Diabeettinen retinopatia · Leikkauksen jälkeinen turvotus · Urheiluvammojen aiheuttama turvotus · Verenpurkaumat · Ateroskleroosi · Maculadegeneraatio (silmänpohjan rappeuma) · Allerginen nuha · Ihon vanhenemismuutosten ehkäisy

Viinin viljely

Viiniä on alettu viljellä Kaspian meren alueella, josta se aikojen kuluessa levisi länteen ja itään. Viinin viljely ja tuotanto mainitaan Raamatussa ja Egyptin hieroglyyfeissä (2 400 e.Kr.).

Nykyään viiniä viljellään laajalti Pohjoisen pallonpuoliskon lämpimillä ja leudoilla alueilla, mutta myös Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Etelä-Afrikassa, Chilessä ja Argentiinassa.

Punaviinin terveyttä suojaavasta vaikutuksesta ilmestyy jatkuvasti uusia tutkimuksia. Lasi tai pari viiniä iltaisin voi vähentää riskiä sairastua aivohalvaukseen, sanovat tutkijat tammikuussa 2001 ilmestyneessä Stroke-lehdessä. Tutkimuksen mukaan päivittäin pari lasillista viiniä nauttivien nuorten naisten riski vähenee peräti 40-60% verrattuna absolutisteihin.

Farmakologiaa

Viinirypäleen, sen siementen ja viininlehden sisältämiä kemiallisia aineita, ns. fytokemikaaleja on tutkittu paljon ja niitä tunnetaan jo useita. Niihin kuuluvat muun muassa oligomeeriset prosyanidiinit (OPC), jotka selittävät suuren osan viininlehden suotuisista biologisista vaikutuksita. (OPC-tuotteita valmistettiin ennen yksinomaan rannikkomännyn kuoresta, mutta nykyään myös suomalaisesta männystä ja viinirypäleestä.) Pigmentit, tanniinit ja hedelmähapot määräävät viinin maun, tuoksun, värin ja "bodyn". Farmakologian kannalta viinin ja viininlehden polyfenolit ovat tämän hetken kiinnostavin tutkimuskohde.

Viinin lehti ja siitä valmistettu uute mainitaan Ranskan farmakopeassa eli lääkeainekirjassa. Lääkkeelliset käyttötarkoitukset ovat verisuonimuutosten ehkäisy, laskimomuutosten hoito sekä pintaverisuonten (kapillaarien) vahvistaminen.

Ranskalainen paradoksi

Ranskalaiset syövät runsaasti rasvaisia ruokia ja heidän kolesteroliarvonsa ja verenpaineensa ovat usein koholla ja he tupakoivat siinä missä muutkin. Kuitenkin ranskalaiset sairastuvat huomattavasti vähemmän sydän- ja verisuonitauteihin kuin esimerkiksi britit, suomalaisista puhumattakaan. Ilmiötä kutsutaan nimellä ranskalainen paradoksi. Jokin tekijä näyttää suojelevan ranskalaisia. Arvoituksen ratkaisua haetaan punaviinistä ja sen ainesosista. Pari uskottavaa selitystä on jo löytynytkin.

Ensinnä, punaviini sisältää huomattavia määriä foolihappoa. Se ehkäisee homokysteiini-nimisen myrkyllisen aminohapon syntyä elimistössä. Homokysteiini puolestaan lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä ja kiihdyttää jo alkanutta tautia. Foolihappo saattaa siis olla yksi selitys ranskalaiselle paradoksille.

Toiseksi punaviini sisältää runsaasti polyfenoleja, jotka toimivat antioksidantteina. Lisäksi niillä on osoitettu monia muitakin kiinnostavia biologisia vaikutuksia. Tutkijat ovat eniten kiinnostuneita proantosyanideista ja antosyaniineista (punaisia väripigmenttejä) ja ennen kaikkea resveratrolista (Res). Lue lisää ranskalaisesta paradoksista englanniksi .

Proantosyanidiinit and antosyanidit

Punaviinin proantosyanidiinit sisältävät flavonoideja, joita kutsutaan nimillä katekiini, epikatekiini, gallakatekiini ja epikatekiinigallaatti. (Samoja yhdisteitä on myös vihreässä teessä ja männynkuoriuutteessa.) Antosyanidit puolestaan sisältävät malvidiiniglukosideja. Lisäksi punaviinissä on delfidini-, syanidi- ja pertunidiniglykosideja. Ne ovat kaikki tehokkaita antioksidantteja eli hapetuksen estoaineita.

Resveratroli (Res)

Resveratroli, lyhyesti Res, on fenoliyhdiste, jota esiintyy punaviinissä ja viininlehdessä, karpalossa ja lisäksi monissa muissa kasveissa, hedelmissä, marjoissa ja pähkinöissä. Punaviini sisältää Resiä noin 7 mg litrassa, mutta valkoviinissä sitä on huomattavasti vähemmän. Res on kasvien luonnollinen suoja-aine sienitauteja ja auringon UV-säteitä vastaan. Res on luonnon antioksidantti, joka ilmeisesti suojaa myös ihmisen soluja vapaita radikaaleja vastaan.

Ennestään tiedetään, että Res estää "pahaa" LDL-kolesterolia hapettumasta. (Tosin myös ristiriitaisia tutkimustuloksia on esitetty.) Kolesterolin hapettumisen esto on sikäli tärkeää, että vain hapettunut kolesteroli kerääntyy paakuiksi verisuonten seinämiin, mikä ahtauttaa suonia ja haittaa verenkiertoa. Res suojaa sydänsoluja hapenpuutetta vastaan. Res estää myös tulehdusta ja ehkäisee veritulppaa. Nämä vaikutukset perustuvat siihen, että se estää syklo-oksigenaasi-entsyymiä. Tässä on siis nykyisiä käsityksiä siitä, kuinka punaviini suojaa sydän- ja verisuonitauteja vastaan.

Syövän ehkäisy

1990-luvun lopussa Illinoisin yliopiston tutkijat tekivät merkittävän havainnon: Res (erityisesti trans-Res) ehkäisee tulehduksia ja tappaa syöpäsoluja. Resin syöpää estävä vaikutus perustuu siihen, että se estää tietyn proteiinin kiinnittymisen DNA-molekyyliin solun sisällä, sanoo Holmes-McNary, Pohjois-Carolinan yliopiston ravitsemusbiologi. Tämä proteiini on nimeltään NF-kappa B. Se säätää geenien toimintaa kuten sähkökatkaisin: virta päälle - virta pois. (MEDLINE-tietokannassa tästä proteiinista on jo noin 7 000 tieteellistä tutkimusta.)

Kesäkuussa 2000 Holmes-McNaryn työryhmä raportoi Cancer Research -lehdessä, että rotan ja ihmisen soluviljelmissä syöpäsolut kuolevat, kun viljelmään lisätään Resiä. Tukijoiden kielellä ilmaistuna Res edistää syöpäsolujen luonnollista, ohjelmoitua kuolemaa eli apoptoosia. Ilman Resiä ne jatkavat kasvuaan hillittömästi. Res kääntää NF-kappa B-valkuaisaineen "off"-asentoon, jolloin syöpäsolut kuolevat.

Nyt tutkitaan Resin vaikutusta jyrsijöissä (hiiri, rotta, marsu, kani) ja myös ihmisissä. Tutkimukset auttavat ymmärtämään ravinnon syöpää ehkäiseviä vaikutuksia.

Tutkijat ovat muutoinkin kiinnostuneita Resistä, sillä se näyttää suojaavan myös sydäntä ja verisuonia ja ehkäisevän tulehduksia.

Flachsmannin viinininlehtiuute

Sveitsiläinen Emil Flachsmann -yhtiö on erikoistunut valmistamaan kasviuutteita. Se on kehittänyt viininlehtiuutteen, jolla on seuraavanlaisia ominaisuuksia:

Kolminkertainen standardisointi
- polyfenoleja 30-60%
- antosyaniideja 0,4-1,6%
- trans-resveratrolia (Trans-Res) 5-15 mg/100 g

Korkea pitoisuus
Polyfenolien pitoisuus on 2-4 kertaa suurempi kuin Ranskan lääkeainekirjassa viininlehtiuutteelta vaaditaan.

Kaikki vaikuttavat aineet uutetaan talteen
Kehittämällään hellällä uuttamismenetelmällä tehdas valmistaa uutetta, jossa on tallessa kaikki farmakologisesti tärkeät viininlehden ainesosat.

Tämän kirjoituksen pohjana on käytetty Flachsmannin kirjallisen luvan nojalla dokumenttia:

Phyto Info Vitis vinifera

by Emil Flachsmann, CH-8820 Wädenswil (Zurich), Switzerland.


Kirjallisuutta:

1. Anonymous: Les médicaments á base de plantes, RF Ministére de l´emploi et de la solidarité. Paris, Agence du Médicament. 1998

2. Arcangeli P (2000). Pycnogenol® in chronic venous insufficiency. Fitoterapia 71(3): 236–244.

3.Bagchi D, et al. (1997). Oxygen free radical scavenging abilities of vitamins C and E, and a grapeseed proanthocyanidin extract in vitro. Res Commun Mol Pathol Pharmacol 95(2): 179–189.

4. Baruch J (1984). Effect of Endotelon in postoperative edema. Results of a double-blind study versus placebo in 32 female patients (translated from French). Ann Chir Plast Esthet 29(4): 393–395.

5. Bertelli AA, et al. Antiplatelet activity of synthetic and natural resveratrol in red wine. Int J Tissue Rect 1995;17:1-3

4. Boissin JP, et al. (1988). Chorioretinal circulation and dazzling: Use of procyanidol oligomers. Bull Soc Ophtalmol Fr 88: 173–174.

5. Bombardelli E, et al. (1995). Vitis vinifera L. Fitoterapia 66: 291–317.

6. Chang WC, et al. (1989). Inhibition of platelet aggregation and arachidonate metabolism in platelets by procyanidins. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 38: 181–188.

7. Clement MV, Hirpara JL, and Chawdhury SH. Chemopreventive agent resveratrol, a natural product derived from grapes, triggers CD95 signaling-dependent apoptosis in human tumor cells. Blood 92: 996-1002, 1998.

8. Corbe C, et al. (1988). Light vision and chorioretinal circulation. Study of the effect of procyanidolic oligomers (translated from French). J Fr Ophtamol 11: 453–460.

9. Das DK, et al. Cardioprotection of red wine: role of polyphenolic antioxidants. Drugs Exp Clin Res 1999; 25: 115-120

10. Delacroix P, et al. (1981). Double-blind study of endotelon in chronic venous insufficiency (translated from French). La Revue de Medecine 31: 1793–1802.

11. Facino RM, et al. (1994). Free radical scavenging action and anti-enzyme activities of procyanidines from Vitis vinifera. A mechanism for their capillary protective action. Arzneimittelforschung 44: 592–601.

12. Frankel EN, et al. (1993). Inhibition of oxidation of human low-density lipoprotein by phenolic substances in red wine. Lancet 341: 454–457.

13. Gehrmann B. Wein und Resveratrol. DAZ 1997; 46: 4150-4

14. Gendre P (1985). Effet protecteur des oligomeres procyandiloques sur le lathyrisme experimental chez le rat. Ann Pharm Fr 43(1): 61–71.

15. Goldberg DM. More on antioxidant activity of resveratrol in red wine. Clin Chem 1996; 42.113-114.

16. Hmamouchi M, et al. Oligomeric and polymeric proanthocyanidins from Moroccon grapewine (Vitis vinifera) leaves. Fitoterapia 1997; 68: 332-7

17. Henriet JP. Exemplary Study for a phlebotic substance, the EIVE study (translated from French). On file with Primary Services International, Southport, Connecticut.

18. Hertog MG, et al. (1993). Dietary antioxidant flavonoids and risk of coronary heart disease: The Zutphen Elderly Study. Lancet 342: 1007–1011.

19. Jang M, Cai L, Udeani GO, et al. Cancer chemopreventive activity of resveratrol, a natural product derived from grapes. Science 275: 218-220, 1997.

20. Johnson JL and Maddipati KR. Paradoxical effects of resveratrol on the two prostaglandin H synthases. Prostaglandins Other Lipid Mediat 56: 131-143, 1998.

21. Kopp P. Resveratrol, a phytoestrogen found in red wine. A possible explanation for the conundrum of the 'French paradox'? Eur J Endocrinol 138: 619–620, 1998.

22. Kuttan R, et al. (1981). Collagen treated with catechin becomes resistant to the action of mammalian collagenase. Experientia 37: 221–223.

23. Lesbere FX, et al. (1983). Effect of endotelon on the capillary fragility index in a specific group: cirrhotic subjects. Gaz Med France 90: 332–337.

24. Masquelier J (1990). Procyanidolic oligomers. J Parums Cosm Arom 95: 89–97.

25. Masquelier J, et al. (1981). Stabilization of collagen by procyanidolic oligomers. Acta Therap 7: 101–105.

26. Mgbonyebi OP, Russo J, and Russo IH. Antiproliferative effect of synthetic resveratrol on human breast epithelial cells. Int J Oncol 12: 865-869, 1998.

27. Pace-Asciak CR, et al. The red wine phenolics trans-resveratrol and quercetin block human platelet aggregation and eicosanoid synthesis: implications for protection against coronary heart disease. Clin Chim Acta 1995; 235: 207-219

28. Pace-Asciak CR, Rounova O, Hahn SE, et al. Wines and grape juices as modulators of platelet aggregation in healthy human subjects. Clin Chim Acta 246: 163-182, 1996.

29. Parienti JJ, et al. (1983). Post-traumatic edemas in sports: A controlled test of endotelon (translated from French). Gaz Med France 90(3): 231–236.

30. Pecking A, et al. (1989). Oligomeric proanthocyanidins (Endotelons) in the treatment of post-therapeutic lympedema in the upper limbs (translated from French). Association de Lymphologie de Lange Francaise Hopital Saint-Louis, Paris, 69–73.

31. Pütter M, et al. (1999). Inhibition of smoking-induced platelet aggregation by aspirin and pycnogenol. Thromb Res 95: 155–161.

32. Ray PS, et al. The red wine antixidant resveratrol protects isolated rat hearts from ischemia reperfusion injury. Free Radical Biol Med 1999; 27: 160-9

33. Rotondo S, Rajtar G, Manarini S, et al. Effect of trans-resveratrol, a natural polyphenolic compound, on human polymorphonuclear leukocyte function. Br J Pharmacol 123: 1691-9, 1998.

34. Schulz V, et al. (1998). Rational phytotherapy. New York: Springer-Verlag, p282–284.

35. Schwitters B, et al. (1993). OPC in practice. Bioflavanols and their applications. Rome, Italy: Alfa Omega.

36. Siemann EH, Crease LL. Concentration of the phytoalexin resveratrol in wine. Am J Enol Vitic. 1943: 49-52, 1992

37. St Leger AS, et al. Factors associated with cardiac mortality in developed countries with particular reference to the consumpiton of wine. Lancet 1979; 1: 1017-1020

38. Subbaramaiah K, Chung WJ, and Michaluart P. Resveratrol inhibits cyclooxygenase-2 transcription and activity in phorbol ester-treated human mammary epithelial cells. J Biol Chem 273: 21875-21882, 1998.

39. Thebaut JF, et al. (1985). Study of endotelon in functional manifestations of peripheral venous insufficiency (translated from French). Gazette Medicale 92: 12.

40. Tixier JM, et al. (1984). Evidence by in vivo and in vitro studies that binding of pycnogenols to elastin affects its rate of degradation by elastases. Biochem Pharmacol 33: 3933–3939.

41. Turrens JF, Lariccia J, and Nair MG. Resveratrol has no effect on lipoprotein profile and does not prevent peroxidation of serum lipids in normal rats. Free Radic Res 27: 557-562, 1997.

42. Uchida S, et al. (1987). Condensed tannins scavenge active free radicals. Med Sci Res 15: 831–832.

43. Vercauteren J, et al. (1998) Polyphenols 96, 18th International Conference on Polyphenols, Bordeux July 1996. Institute National de la reserche agronomique.

44. Wegrowski J, et al. (1984). The effect of procyanidolic oligomers on the composition of normal and hypercholesterolemic rabbit aortas. Biochem Pharmacol 33: 3491–3499