Magnesium – monipuolinen kivennäisaine

aikka magnesumia on monissa ruoka-aineissa, sen piilevä puute on yllättävän yleinen väestössä, etenkin diabeetikoilla, ja se liittyy D-vitamiinin puutokseen, joka on vähintään yhtä yleinen. Magnesium edistää D-vitamiinin synteesiä auringonvalosta ihossa. Magnesium anto lisää samalla myös D-vitamiinin pitoisuutta veressä ja kudoksissa. Näiden kahden pienoisravintotekijän samanaikainen puutos on yleinen erityisesti diabeetikoilla (ja runsaasti alkoholia nauttivilla), ja se aiheuttaa suuria terveysongelmia myös Suomessa. Tiesitkö, että magnesium ehkäisee myös nivelvaivoja ja luukatoa? Magnesiumvajeen monet haitalliset fyysiset ja psyykkisen vaikutukset on koottu alla olevaan kuvioon.

"Magnesium alentaa (kohonnutta) verenpainetta. Onkohan yksi vanha luonnonkonsti parempi kuin pussillinen uusia? Rytmihäiriötkin saattavat kaupan päälle vähentyä!"
– Sydänprofessori Juhani Heikkilä: Orionin Sydänuutiset syyskuu (4/2002)

Suuri amerikkalainen kyselytutkimus osoitti, että vaikka suurin osa (9/10) ihmisistä tietää, että magnesium on tärkeä ja hyödyllinen kivennäisaine, valtaosa (7/10) ei osannut sanoa, mihin ja kuinka se vaikuttaa. Yritän selvittää asian tässä katsauksessa.

Magnesiumin vaikutuksia elimistössä

Kuva: Magnesiumin puute on yleinen ja se aiheuttaa monia elimellisiä ja psyykkisiä haittavaikutuksia ihmisessä. Puute on helppo korjata halvalla. Lähde Moncayo ja Moncayo 2017.

Magnesium on neljänneksi yleisin elimistön ja toiseksi yleisin solunsisäinen kationi. Magnesium säätää sydänlihaksen solujen kationien (Na+, K+, Ca+) kulkua solulaövojen kanavien läpi säätellen aktiopotentiaaleja ja ehkäisee siten sydämen rytmihäiriöitä, mm. Torsade de Pointes ja leikkauksen jälkeistä eteisvärinää. Magnesium parantaa myös rytmihäiriölääkkeiden turvallisuutta (Baker 2016). Magnesium ehkäisee mm. verisuonten kalkkiutumista ja sen aiheuttamia verenkiertohäiriöitä. Tupakointi alentaa veren magnesiumin pitoisuutta, mistä aiheutuu monia terveyshaittoja.

Melkein kaikilla sairaalaan tehohoitoon joutuvilla potilailla on magnesiumin puute, vaikka seerumin magnesiumpitoisuus olisi viitevälin sisällä, toteavat bergeniläiset lääkärit Hansen ja Bruserud erinomaisessa katsauksessaan (2018). Ks kuva alla heidän katsauksestaan.

magnesium homeostaasi

Magnesiumin runsas saanti vähentää merkitsevästi riskiä sairastua verenpainetautiin, masentua, saada aivohalvaus, sairastua sydämen vajaatoimintaan ja kuolla ennenaikaisesti, osoittaa yli miljoona ihmistä käsittävä meta-analyysi eli koostetutkimus (Fang ym. 2016). Magnesium voi parantaa nopeasti kliinisen masennuksen, osoittaa mm. Vermontin yliopiston kliininen tutkimus (Tarleton ym. 2017). Se tukee useita aikaisempia tutkimusraportteja ja kuluttajien käytännön kokemuksia.

Magnesiumin imeytyminen ja erittyminen

Magnesium imeytyy ravinnosta ja ravintolisistä vereen. Osa jää elimistöön, osa poistuu ulosteeseen ja loput munuaisten kautta virtsaan. Kun magnesiumin saanti on <250 mg/vrk, noin  40–80 mg magnesimiua erittyy pos päivässä. Kun saanti on on > 250 mg/vrk, eritys on 80–160 mg/vrk. Suolisto, munuaiset ja luusto huolehtivat magnesiumin tasapainosta (homeostaasista). Koska vain alle 1 % ihmisen koko magnesiummäärästä on seerumissa tai plasmassa, seerumin tai olasman magnesiumin mittaaminen ei kerro juuri mitään kudosten ja solujen magnesiumtasapainosta. Magnesiumvajeesta huolimatta monien elinten magnesiumntasapaino säilyy hyvänä, sillä elimistö siirtää magnesiumia niihin luustosta, joka sisältää noin 60 % elimistön magnesiumista. (Lähde: Razzaque 2018).

Magnesium ehkäisee sydän- ja muita kuolemia, osoittaa saksalainen 10-vuotinen seurantatutkimus. Magnesium voi ehkäistä aivohalvausta, kertoo puolestaan suuri ruotsalainen meta-analyysi (2012). Magnesiumlisä vaimentaa matala-asteista kroonista tulehdusta (inflammaatiota), joka on yleinen (esi)diabeetikoilla (Simental-Mendía ym. 2014). Vaikutus ilmenee mm. hs-CRP:n alenemisena veressä (Młyniec ym. 2014). Suun kautta nautittu magnesiumlisä parantaa tyypin 2 diabeetikkojen sokeri- ja rasvatasapainoa ja verenpainetta (Solati ym. 2014, Guerroro-Romero ym. 2015, Mooren 2015, Veronese ym. 2016), sillä lähes kaikilla diabeetikoilla on magnesiumvaje, vaikka se ei aina näykään seerumikokeessa (Barbagallo ja Dominguez 2015). Elimistön magnesiumista vain 0,3 % on seerumissa, loput solujen sisällä. Magnesiumoksidi on erinomainen, klinikassa paljon käytetty ravintolisä, joka ehkäisee mm. munuaiskiviä, kertoo tämä katsaus (2011). Magnesiumoksidi korjaa hyvin vajeen ja hoitaa masennusta (Rajizadeh ym. 2017).

Japanissa lääkärit määräävät magnesiumoksidia yleisesti avohoidossa ikääntyville ihmisille, ja se imeytyy hyvin vereen (Horibata ym. 2015). Magnesium kohottaa fyysistä kuntoa ja parantaa kongitivisia toimintoja, kirjoittavat amerikkalaiset ja kiinalaiset tutkijat kirjallisuuskatsauksessaan arvostetussa Nutrients-lehdessä (Zhang ym. 2017.) Magnesiumia saa ostaa terveyskaupoista, apteekeista ja päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta. Magnesiuvalmisteet ovat halpoja ja turvallisia.

Magnesiumin käyttöä

Kuva. Magnesiumia (Mg) käytetään hyvällä menestyksellä monien sairauksien ehkäisyyn ja täydetävään hoitoon.

Slovakialaiset syöpäklinikat korostavat magnesiumin annos tärkeyttä solusalpaaja- (dosetakseli, sisplatina ja 5-fluorourasiili) ja sädehoitoa saaville kaulan ja pään alueen levyepiteelisyöpiä sairastavaille potilaille (Kuhar ym. 2018). Siten voidaan ehkäistä magnesiumin puute ja suojata potilaan munuaisia.

Eräs lääkärikollega tiedusteli minulta äskettäin, mistä johtuu että magnesiumin puute aiheuttaa samalla D-vitamiinivajeen. Vastaus löytyy amerikkalaisesta artikkelista (Deng ym. 2013, ks kuva 1 artikkelin lopussa). Siitä käy ilmi, että monet D-vitamiinisynteesin entsyymit tarvitsevat riittävästi magnesiumia.

Nuorten häiriökäyttäytyminen
Magnesiumin ja sinkin niukkuus nuorten ravinnosta liittyy usein ulospäin (toisiin ihmisiin) suuntautuvaan häiriökäytökseen, ilmenee Länsi-Australian yliopiston tutkimuksesta (Black ym. 2014). Tulokset puoltavat ravintolisien antoa tällaisille nuorille.

Iltalehti referoi 20.5.2016 Duodecimin lähettämää uutista ravintolisänä syödyn magnesiumin hyödyistä sydämelle. Tähän asti Duodecim ja Iltalehti ovat suhtautuneet kielteisesti ravintolisiin. Duodecim on nimittänyt niiden käyttöä "uskomushoidoksi". Onkohan nyt tuuli kääntymässä?
Iltalehti 20.5.2016: Puolen vuoden magnesiumkuurilla hyviä vaikutuksia - varsinkin sydämelle

Magnesiumin vaikutuksia pähkinänkuoressa

 • osallistuu D-vitamiinisynteesiin
 • antaa lihas- ja sydänsoluille energiaa
 • lisää fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä
 • ehkäisee valtimonkovetustautia ja sydän- ja aivoinfarkteja
 • nopeuttaa toipumista sydän- ja aivoinfarkteista
 • ehkäisee ja hoitaa sydämen rytmihäiriöitä
 • ehkäisee ja hoitaa sydämen toiminnanvajavuutta
 • ehkäisee verenpaineen kohoamista
 • toimii statiinina (alentaa kolesterolia)
 • ehkäisee tulehdusta
 • tehostaa insuliinin toimintaa
 • ehkäisee insuliiniresistenssiä ja tyypin 2 diabetesta
 • ehkäisee nivelrikkoa
 • lujittaa luustoa
 • ehkäisee kuulon heikkenemistä (etenkin meluvammaa)
 • ehkäisee munuaiskiviä (kalsiumoksalaattia)
 • ehkäisee sappikiviä
 • ehkäisee migreeniä
 • ehkäisee epilepsiakohtauksia
 • voi auttaa kivuliaissa kuukautisissa (PMS)
 • ehkäisee "suonenvetoa"
 • ehkäisee levottomat jalat -oireyhtymää
 • lisää vastustuskykyä tulehdusta, syöpätauteja ja vanhenemismuutoksia vastaan
 • lisää urheilijoiden ja kuntoilijoiden suorituskykyä
 • toimii synergisesti B-vitamiinien kanssa
 • rauhoittaa hermoja ja voi auttaa lukivaikeudessa ja ADHD-oireyhtymässä ja vähentää aggressiivisuutta ja väkivaltaista käytöstä
 • ehkäisee stressiä, ahdistusta ja masennusta sekä parantaa yöunen laatua
 • voi auttaa astmassa ja muissa allergioissa
 • vähentää paksusuolisyövän riskiä
 • suojaa maksaa alkoholin haitoilta
 • raskauden aikana nautittuna vähentää vauvan aivovaurion (cerebral palsy) riskiä (Cochrane 2009)
 • kohentaa ikääntyvien naisten suorituskykyä (Veronese ym. 2014)
 • ehkäisee sisplatinan (solumyrkyn) aiheuttamia munuaisvaurioita (Kidera ym. 2014, Solanki ym. 2014, Oka ym. 2014)

Johdanto

Skotlantilainen Joseph Black löysi magnesiumin vuonna 1755. Sitä valmistettiin puhtaana metallina ensi kerran vuonna 1808. Magnesiumilla on lukemattomia käyttötarkoituksia teollisuudessa. Se valkoinen jauhe, jota voimistelijat, painonnostajat ja kuulantyöntäjät ottavat käsiinsä, on magnesiumia.

Leroy osoitti ensimmäisenä vuonna 1926, että magnesium on ihmiselle ja eläimille välttämätön kivennäisaine. Magnesiumin puute ihmisessä raportoitiin ensi kerran vuonna 1930, ja ainetta on tutkittu siitä alkaen hyvin perusteellisesti.

Magnesiumilla on valtavasti positiivisia vaikutuksia elimistössä. Se tuottaa lihas- ja sydänsoluissa energiaa (ATP) ja estää kalsiumia tunkeutumasta näiden solujen sisään. Toisin sanoen magnesium suojaa sydäntä samalla tavalla kuin uudet sydänlääkkeet, ns. kalsiumsalpaajat. Tällä samalla mekanismilla magnesium todennäköisesti estää myös migreeniä ja ehkäisee verenpainetta kohoamasta liian korkeaksi. Uusien tutkimusten mukaan magnesium vaikuttaa kymmeniin geeneihin, jotka säätävät muun muassa insuliinin eritystä ja sokeritasapainoa. Magnesiumin saantisuositusta tulisikin pikaisesti nostaa nykyisestä 350 mg:sta ainakin 500 mg:aan päivässä (naisille annettu viranomaissuositus on vain 280 mg/vrk, mikä on aivan liian vähän). Magnesium on turvallinen, eikä itsehoidossa tarvitse pelätä yliannostusta, kunhan noudatetaan annosteluohjeita. Magnesium sopii hyvin täydentämään lääkehoitoja. (Katso lopussa yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa.)

Magnesiumia yliapainoisille ja diabeetikoille

Aikuisessa ihmisessä on 20–28 grammaa magnesiumia, josta suurin osa on solujen sisällä. Siellä magnesium säätää elintärkeitä entsyymitoimintoja. Suuri osa elimistön magnesiumista on luissa (∼ 52 %), lihaksissa (28 %) ja pehmytkudoksissa (19 %). Seerumissa sitä on vain 0,3 % ja punasoluissa 0,5 %.

Magnesiumin mittaaminen seerumista (kuten usein edelleen kliinisissä laboratorioissa tehdään) ei anna kovin tarkkaa kuvaa ihmisen magnesiumtasapainosta. Seerumi toimii vain välittäjänä kun magnesiumia kulkeutuu luustovarastosta aineenvaihdunnallisesti aktiivisiin kudoksiin (kuten aivoihin), eikä seerumin magnesiumpitoisuus kuvasta elimistön magnesiumstatusta. Magnesium pitäisi mitata mieluummin punasoluista tai kokoverestä. Jos näin tehtäisiin, kävisi ilmi, että magnesiumin piilevä vajaus on Suomessa varsin yleistä.

Vain noin 5 % solujen magnesiumista on vapaata ionisoitunutta magnesiumia (Mg2+), mikä merkitsee sitä, että suurin osa magnesiumista on sitoututunut muihin molekyleihin, kuten proteiineihin ja fosfolipideihin. Vain  Mg2+ reagoi fysiologisesti ja biokemiallisesti solujen homeostaasissa (ja mm. sokeriaineenvaihdunnassa).

Magnesiumin puute on yleistä eritoten (esi)diabeetikoilla, ja se lisää heidän riskiään sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja muihin komplikaatioihin. Magnesium on erittäin hyödyllinen ravintolisä diabeetikoille ja sen riskiryhmään kuuluville. Alkoholin runsas ja säännöllinen nauttiminen aiheuttaa magnesiumin puutetta, joka voi vaikuttaa haitallisesti pikkuaivoihin (Te Riele ja Verrips 2014).

Magnesium ehkäisee tyypin 2 diabetesta ja aivohalvausta


Millimoolit ja milligrammat

Lääkärit ja laboratoriot puhuvat magnesiumista yleensä millimooleina mmol, kun taas luontaistuotealalla on pitäydytty vanhoissa milligrammoissa mg. Ne vastaavat toisiaan siten, että 5 mmol on noin 121,5 mg ja 15 mmol vastaa noin 350 mg. Käytän tässä katsauksessa mg-yksikköjä, mutta jokainen voi halutessaan muuntaa ne millimooleiksi.

Tarve ja viranomaissuositus

Ihmisen pitäisi ilmeisesti saada ravinnossaan 500–600 mg magnesiumia, mutta viranomaissuositus on vain 280–350 mg/vrk. Vielä 1900-luvun alussa suomalaiset saivat ruuassa päivittäin noin 1200 mg magnesiumia. Leipä valmistettiin silloin täysjyväviljasta, joka jauhettiin omassa tai lähimyllyssä. Nykyään ruoka on niin puhdistettua (raffinoitua), että magnesiumin saanti on pudonnut kolmasosaan.

Useimmat suomalaiset saavat magnesiumia vajaat 300 mg päivässä. Arviolta 80 % väestöstä saa liian vähän magnesiumia ruuastaan. Keskimäärin ihmiset saavat noin 40 % viranomaisten suosittelemasta määrästä, mikä on alakantissa optimaalista terveyttä ajatellen. Ranskalaisen yli 5 000 henkilön tutkimuksen mukaan 23 % naisista ja 18 % miehistä sai magnesiumia alle 66 % saantisuosituksesta.

Hyviä magnesiumin lähteitä ravinnossa ovat kasvikset (esimerkiksi banaani, parsakaali), täysjyvävilja, liha ja kala. Maito sisältää magnesiumia 28–40 mg/l. Suurella osalla ikääntyvistä ihmisistä on piilevää magnesiumin puutetta, mikä heikentää heidän fyysistä suorituskykyään. Ja kääntäen, magnesium käyttö ravintolisänä parantaa sitä (Am J Clin Nutr 2006). Toisen tutkimuksen mukaan magnesium tehostaa insuliinin toimintaa eli ehkäisee insuliiniresistenssiä ja tyypin 2 diabetesta (Am J Epidemiol 2006).

Imeytyminen ja biologinen hyväksikäyttö

Magnesium alkaa imeytyä tunnin kuluessa sen nauttimisesta ja imeytyminen jatkuu noin 8 tuntia. Kun magnesiumin saanti on 300–350 mg päivässä, imeytyy 25–50 % ruuan magnesiumista suolistosta vereen, ellei elimistössä vallitse puutostilaa. Kun magnesiumin saanti vähenee, lisääntyy imeytymisprosentti. Elimistö pyrkii siten turvaamaan mahdollisimman hyvän saannin. Kun saanti on vähäistä (alle 240 mg/ateria), imeytyy magnesium aktiivisen kuljetusmekanismin avulla, jolloin 50–95 % syödystä magnesiumista imeytyy. Kun ateria sisältää runsaasti magnesiumia (yli 240 mg/ateria), se imeytyy toisella mekanismilla, jolloin imeytyvä osuus jää 15–45 prosenttiin. Runsas kalkin, fosforin, sinkin ja valkuaisaineiden (proteiinin) ja kasvisten fytaattien, eläinrasvan ja kuitujen saanti vähentää magnesiumin imeytymistä ja hyväksikäyttöä. Magnesiumin imeytyminen vaatii seleenin, B6- ja D-vitamiinien sekä lisäkilpirauhasen parathormonin läsnäoloa. Magnesiumia erittyy virtsaan noin 100–150 mg/vrk. Kalkki, natrium ja eräät hormonit säätelevät magnesiumin eritystä virtsaan.

Magnesiumia käytetään eniten sulfaattina, joka on yleisin magnesiumsuola sairaalakäytössä. Magnesiumoksidi (MgO) (Veronese ym. 2014) ja monet muutkin Mg-suolat (esim. sitraatti) imeytyvät hyvin (Kass ym. 2013). Eri tuotteiden imeytymisessä ei ole merkitseviä eroja (Kharitonova ym. 2014), vaikka eri valmisteiden mainonnassa yritetään niin väittää. Esimerkiksi vuonna 2001 julkaisussa tutkimuksessa ei voitu havaita eroja magnesiumoksidin, -sulfaatin, -karbonaatin, -fosfaatin, -aspartaatin, -glukonaatin, -askorbaatin ja -orotaatin välillä. Runsas kalkin ja kuitujen saanti voi vähentää magnesiumin imeytymistä jonkin verran, kun taas prebiootit tehostavat sitä.

Miten magnesium vaikuttaa?

Magnesium lisää yleistä vastustuskykyä ja suojaa ihmistä monilta aineenvaihdunnan häiriöiltä, sairauksilta, rappeutumiselta ja vanhenemiseen liittyviltä muutoksilta. Erityisesti magnesium rauhoittaa hermoja, ehkäisee ja hoitaa stressiä, suojaa sydäntä rytmihäiriöiltä, sepelvaltimotaudilta ja infarktilta. Magnesium ehkäisee myös syöpää, erityisesti rintasyöpää. Magnesium parantaa urheilijoiden ja kuntoilijoiden suorituskykyä ja kestävyyttä. Magnesiumin imeytyminen vaatii B- ja D-vitamiineja. Magnesiumin ja B-vitamiinien yhdistelmä on ollut avuksi myös autismin hoidossa.

Soluissa

Solut tarvitsevat magnesiumia jakaantumiseen ja entsyymien tuottamiseen. Ne huolehtivat hiilihydraattien, valkuaisaineiden ja rasvojen aineenvaihdunnasta. Liian niukka magnesiumin saanti vähentää solukalvojen läpäisevyyttä, jolloin soluista vuotaa ulos kaliumia ja magnesiumia. Samalla soluihin virtaa sisään liikaa natriumia ja kalsiumia. Natriumin sisäänvirtaus johtaa noidankehään, jossa solukalvojen läpäisevyys entisestään lisääntyy ja solun toiminta kärsii ja solu vahingoittuu ja kuolee. Magnesium on luonnollinen ja tehokas kalsiumestäjä. Lihas- ja sydänsoluissa magnesium osallistuu ATP-molekyylien eli energian tuottamiseen.

Sydämeen, lihaksiin ja verisuoniin

Lihastyö vaatii runsaasti energiaa, jota magnesium tuottaa. Sen puute johtaa lihasvoiman heikkenemiseen ja väsymiseen, ja vastaavasti magnesiumlisä kohottaa suorituskykyä. Magnesium on erittäin tärkeää sydänlihakselle, ja se estää myös verenpainetta nousemasta liian korkeaksi. Sydänpotilailla on usein piilevää magnesiumin puutetta, jonka korjaaminen ruuan lisänä nautitun tai suoneen annetun magnesiumin avulla parantaa potilaan kliinistä tilaa merkitsevästi. Piilevä magnesiumin puute aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä (lue raportti).

Magnesium ehkäisee ja suorastaan hoitaa sydän- ja verisuonitauteja. PubMed-tietokannassa on tuhansia tieteellisiä tutkimuksia, joiden mukaan magnesiumista on hyötyä sydänpotilaalle. Seuraavassa pari esimerkkiä: Yhdysvaltain sydänliiton (American Heart Association, AHA) tiedelehdessä suositellaan magnesiumia sydäntautien hoitoon.

Magnesium alentaa aikuisten kohonnutta systolista sekä diastolista verenpainetta, osoittaa uusi meta-aanalyysi. Se käsitti 34 erillistä lumekontrolloitua kaksoissokkotutkimusta, joihin oli osallistunut yli 2000 ihmistä (Zhang ym. 2016). Magesiumin nauttiminen ravintolisänä (365–450 mg/vrk) alentaa keskimäärin kohonnutta systolista verenpainetta 4,18 mmHg ja diastolista 2,27 mmHg henkilöillä, joilla on insuliini resistanssi, esidiabetes tai jokin muu ei-tarttuva pitkäaikaissairaus, osoittaa uusi raportti maailman johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä. Tähän meta-analyysiin valittiin 11 erillistutkimusta, joihin oli osasllistunut 543 ihmistä (Dibaba ym 2017). Moni voi päästä eroon verenpainelääkkeestään pelkällä magnesiumilla.

Itävaltalaisen tutkijaryhmän katsauksessa todetaan magnesiumin olevan tärkeä sydämen rytmihäiriöiden, sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin hoidossa. Saat esille tämän katsauksen tiivistelmän klikkaamalla tähän.

Suomessa Kansaneläkelaitos (KELA) on julkaissut väestötutkimuksia, joiden mukaan tulevan sydänpotilaan piilevä magnesiumin puute voidaan todeta verikokeessa jo 5 vuotta ennen kliinistä sydäninfarktia.

Magnesiumin piilevä puute on viime vuosikymmenien ilmiö. Helsingin yliopiston patologian professori Hjelt havaitsi 1900-luvun alussa, ettei 1000 peräkkäisessä ruumiinavauksessa ollut yhtään sydäninfarktia. Silloin magnesiumin saanti oli 3-4 kertaa suurempaa kuin nykyisin, jolloin sydäninfarkti on tuiki tavallinen kuolinsyy. Magnesium suojaa sydäntä myös digitaliksen (digoxin) haittavaikutuksilta.

Pitkäaikainen magnesiumin puute voi aiheuttaa aortan, kaulavaltimon ja raajojen verisuonten kovettumista eli arterioskleroosia. Magnesium vahvistaa valtimon sisäpintaa ja ehkäisee sen romahtamista sisäänpäin (kuin puhkiruostunut auton pakoputki), joka on usein sydän- tai aivoinfarktin välitön syy. Magnesiumin verisuonen seinämää vahvistavasta vaikutuksesta on MEDLINE-tiedokannassa jo 238 tieteellistä raporttia.

Eräässä kaksoissokkotutkimuksessa 50 sepelvaltimotaudista kärsivää koehenkilöä nautti magnesiumia 750 mg/vrk, jolloin heidän rasituksensietokykynsä koheni merkittävästi. Toisessa satunnaistetussa kokeessa 42 koehenkilön veritulpan riski väheni. Magnesiumlisä ehkäisee verenpaineen liiallista kohoamista, parhaiten yhdessä seleenin, sinkin ja foolihapon ja muiden B-vitamiinien sekä välttämättömien rasvahappojen kanssa. MEDLINE-tietokannassa on noin 1400 tieteellistä raporttia magnesiumin vaikutuksesta verenpaineeseen. Magnesium suojaa myös aivosoluja aivoveritulpan aiheuttamilta vaurioilta.

Magnesium ja kalsium ovat kivennäainepari, joita tulisi saada tasapainoisesti. Valitettavasti magnesium ja D-vitamiinin puute ovat yleisiä, ja ne sekoittavat kalsiumin aineenvaihduntaa mm. niin, että ravintolisänä nautittu kalsium voi suurentaa valtimonkovettumataudin riskiä – mutta vain D-vitamiinin ja magnesiumin vajeessa. Tämä selittää yleistä urbaanilegendaa ja joitakin kliinisiä tutkimuksiakin. Kalkin kera tulisi aina nauttia magnesiumia (Ca:K = 2:1). Pelkkä D-vitamiinia sisältävä kalkkivalmiste, joka on yleinen apteekeissa, voi olla haitallinen (DiNicolantonio ym. 2017).

Migreeniin

Magnesiumin vaikutusta migreenin ehkäisyssä ja hoidossa on tutkittu paljon. Magnesiumlisä näyttää ehkäisevän migreeniä (myös kuukautisiin liittyvää migreeniä). Eräässä kaksoissokkokokeessa 81 migreenipotilasta nautti 12 viikon ajan päivittäin 600 mg magnesiumia. Kolmen viimeisen hoitoviikon aikana migreenikohtausten määrä väheni 42 %, kun plaseboa saaneilla verrokeilla kohtauksen vähenivät 16 %. Kahdessa muussa tutkimuksessa saatiin samankaltaiset tulokset, mutta yhdessä tutkimuksessa ei havaittu eroa plaseboon nähden. Eräissä tutkimuksissa suoraan suoneen annettu magnesium on tuonut lähes välittömän avun. Jos kärsit migreenistä, kannattaa siis kokeilla magnesiumia, mieluiten yhdessä B-vitamiinien kanssa.

ADHD-oireyhtymään (oppimis- ja keskittymishäiriöt, ylivilkkaus)

Magnesiumin puute voi aiheuttaa laaja-alaisia neurologisia ja psykiatrisia häiriöitä. Puutteen syynä voi olla liian vähäinen saanti ruuasta ja/tai lapsen nopea kasvu ja sen myötä kasvanut tarve. Kozielec ja Starobrat-Hermelin tutkivat 116 ADHD-lapsen (7-12 v.) hiusten, punasolujen ja seerumin magnesiumin pitoisuuden. Tulosten mukaan 95 %:lla oli normaaliarvoja pienemmät pitoisuudet (seerumin magnesium oli 34 %:lla normaalia pienempi, mutta tämä tutkimus ei kuvasta kovin hyvin magnesiumin merkitystä, koska sitä on eniten solujen sisällä). Lapsista, joilla oli osoitettu magnesiumin puutos, 50 sai 6 kuukauden ajan magnesiumia 200 mg/pv. Verrokkeina oli 30 muutoin samanlaista lasta, jotka saivat samanlaista hoitoa, mutta eivät magnesiumia. Magnesiumia saaneiden tila parani huomattavasti verrokkeihin nähden (Conners parent and teacher ratings (ES = 1.2-1.4).

Touretten oireyhtymään

Touretten oireyhtymä on sukua ADHD:lle, joten piilevä magnesiumin puute saattaa olla yhteydessä myös tähän oireyhtymään. Kannattaa siis antaa rasvahappohoidon ohessa myös magnesiumlisää. Alle 7-vuotiaille 175 mg/vrk ja isommille 175-350 mg/vrk. Magnesiumoksidi (MgO) imeytyy hyvin, on tehokasta ja turvallista. Jos vatsa menee liian löysäksi, tulee annosta vähentää.

Nuorisorikollisuuteen

Britannian vankeinhoitolaitoksen tutkimus osoitti, että nuorisorikollisten magnesiumin saanti on käytännössä vain 74 % suositusarvosta, vaikka vankilan ruoka vastasi ravintosuosituksia. Tämä johtuu siitä, että vangit eivät käytännössä syö kaikkea heille tarjottua ruokaa. Kun vankien ruokavaliota täydennettiin vitamiineilla, kivennäis- ja hivenaineilla ja rasvahapoilla, havaittiin väkivaltaisuuden vähenevän dramaattisesti.

Kuuloon

Eräässä sotilailla tehdyssä kaksoissokkotutkimuksessa 167 mg/vrk:n magnesiumannos ehkäisi kuulon heikkenemistä. Berliinin Humnboldt-yliopiston tutkijat ovat osoittaneet marsuilla, että magnesiumlisä ehkäisee melun sisäkorvassa aiheuttamaa verenkierto- ja hapetushäiriötä. Magnesium siis ehkäisee meluhaittoja korvassa. Uusi tutkimus vahvistaa tämän havainnon: Magnesiumin ja A-, C- ja E-vitaminien yhdistelmä ehkäisee melun aiheuttamaa sisäkorvan kuulovauriota (lue tutkimus).

Munuaiskiviin

Useimmiten munuaiskivet ovat kalsiumoksalaattia. Koeputkessa magnesium estää kalsiumoksalaatin syntyä. Myös rottakokeissa magnesiumin anto on ehkäissyt munuaiskiviä. Ihmisillä tehtyjen tutkimusten tulokset ovat ristiriitaisia. Eräässä kahden vuoden tutkimuksessa 66 magnesiumia käyttävällä henkilöllä ilmeni vähemmän munuaiskiviä kuin 34 verrokilla. Eräässä 124 henkilön kaksoissokkokokeessa ei havaittu eroja magnesium- ja plaseboryhmien välillä. Tulos oli siis ei-positiivinen, mutta se ei todista, etteikö magnesiumlisä voisi olla tehokas.

Kuukautisvaivoihin

Magnesiumin nauttiminen vähentää kuukautisiin liittyvää mahan ja jalkojen turvotusta, rintojen arkuutta, painon nousua sekä mielialan vaihteluita. Myös kuukautisiin liittyvä migreenitaipumus vähenee. Eräät psykiatrit ovat tutkineet ja suosittelevat magnesiumia PMS-vaivojen hoitoon. MEDLINE-tietokannassa on tällä hetkellä 34 tieteellistä tutkimusraporttia magnesiumin vaikutuksista PMS-oireyhtymään.

Suonenvetoon ja levottomiin jalkoihin

Magnesium vähentää suonenvetoa ja ns. levottomat jalat -oireita (restless legs). Eräässä tutkimuksessa 73 raskaana olevaa naista käytti 3 viikon ajan magnesiumia tai plaseboa. Levottomat jalat -oire väheni merkittävästi magnesiumia saaneilla.

Luustoon

Jokainen ylimääräinen 100 mg/vrk magnesiumia lisää luuston tiheyttä 2 %, osoittaa uusi amerikkalainen tutkimus. Sen perusteella geriatrit suosittelevat nyt ikääntyville magnesiumia ruoan lisänä. Uusi tutkimus viittaa siihen, että magnesium vahvistaa myös nuorten tyttöjen luustoa. Magnesium ehkäisee nivelrikkoa ja luukatoa (Castiglioni ym. 2013)

Vastustuskykyyn - infektioherkkyyteen, astmaan

Magnesium parantaa sekä soluvälitteistä että vasta-aineisiin perustuvaa immuunijärjestelmän toimintaa. Koe-eläimillä (hiiri, rotta, hamsteri) immunoglobuliinien pitoisuus alenee jopa 60 %, kun magnesiumin saantia rajoitetaan. Eniten laskee IgG, mutta myös IgA, IgM ja IgE vähenevät. Syyksi arvellaan sitä, etteivät veren B-valkosolut magnesiumin puutteessa kykene muuttumaan vasta-aineita tuottaviksi plasmasoluiksi. Magnesium saattaa vaikuttaa immuunijärjestelmään myös antibodien ja makrofagien välityksellä. T-valkosolut säätävät puolustusjärjestelmää, joka vaatii oikeissa suhteissa sekä magnesiumia että kalsiumia. T-valkosolut muuttuvat silloin "tappajasoluiksi", jotka tuhoavat muun muassa syöpäsoluja. Magnesiumin puute lisää allergioita (mm. atooppista ihottumaa ja astmaa) ja altistaa syöpätaudeille, kuten leukemioille ja lymfoomille sekä bakteeri- ja sieni-infektioille.

Professorien Nils-Erik Sariksen ja Heikki Karppasen johtama kansainvälinen tutkijaryhmä perustelee magnesiumin merkitystä muun muassa allergioissa ja astmassa artikkelissaan, jonka saat esille klikkaamalla tähän.

Oral magnesium supplementation in asthmatic children: a double-blind randomized placebo-controlled trial

Kemoterapian suoja-aine

Magnesium ehkäisee solusalpaajien, mm. sisplatinan aiheuttamia munuaisvaurioita (Kidera ym. 2014, Solanki ym. 2014, Oka ym. 2014). Sisplatina aiheuttaa munuaisvaurion 25 – 42 prosentille potilaista. Suosittelen kaikille sisplatinaa saaville syöpäpotilaille magnesiumoksidia 350 mg päivässä, näyttipä seerumin magnesiumin pitoisuus mitä tahansa. Magnesiumia kannattaa käyttää ainakin vuosi vielä kemoterapian jälkeenkin, sillä sisplatina on raskasmetallia, joka poistuu elimistötä hyvin hitaasti, noin 8 kuukauden kuluessa. Noin 30 prosenttille setumaksibia saavista syöpäpotilaista kehittyy magnesiumin puuute, joka tulisi ehdottomasti diagnosoida ja hoitaa, kirjoittavat puolalaiset syöpälääkärit (Streb. ym. 2015).

Masennukseen

Magnesium on erinomainen luonnonaine masennuksen ehkäisyyn ja hoitoon, (Serefko ym. 2013, 2016, Anjom-Shoae ym. 2018). Itä-Suomen yliopiston 20-vuotinen seurantatutkimus vahvistaa, että masennukseen sairastuvien miesten magnesiumin saanti ruuasta on ollut liian vähäistä (Yary ym.2015). Magnesiumin käyttö ravintolisiä lievittää ahdistusta, kirjoittavat Leedsin yliopisotn psykologit kastauksessaan (Boyle. ym. 2016). Itse suosittelen magnesiumia nautittavaksi D-vitamiinin, E-EPAn, berberiinin, karnosiinin ja muiden antidepressiivisten ravintolisien kera, jolloin saadaan hyvä yhteis- ja vuorovaikutus (lue lisää alla olevasta linkistä).
Masennuksen ravitsemushoito

Tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään

Yli puoli miljoonaa ihmistä ja yli 25 000 diabeetikkoa käsittävä koontitutkimus (meta-analyysi) osoittaa, että mitä suurempi on magnesiumin saanti, sitä pienempi on riski sairastua tyypin 2 diabetekseen (Xu ym. 2015) Diabeetikoilla on yleensä magnesiumin puute, johtuen lisääntyneestä magnesiumin erityksestä virtsaan, mikä myötävaikuttaa heidän riskiinsä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja muihin liiitännäissairauksiin. Tutkimukset ja käytännön kokemukset puoltavat magnesiumlisän käyttöä diabeteksen täydentävänä hoitona (Simental-Mendíaa ym.2106). Magnesiumoksidi on edullinen magnesiumvalmiste. Parhaissa tableteissa on mukana foolihappoas ekä B6- ja B12-vitamiinia, jotka parantavat magnesiumin imeytymistä ja tehoa.

Magnesiumoksidi (250 mg päivässä) parantaa sokeritasapainoa raskausdiabeteksessa sekä taudin ennustetta, kertoo 70 naisen kliininen kaksoissokkotutkimus, jonka julkaisi maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition (Azemi ym. 2015). Magnesiumin käyttö ravintolisänä vähentää riskirymiin kuuluvien sairastumista tyypin 2 diabetekseen, osoittaa suuri eurooppalainen koostetutkimus (Veronese ym. 2016).

Magnesiumin reilu saanti Mg:n suuri pitoisuus veressä vähentää tyypIn 2 diabeetikkojen sydäntaudin riskiä, osoittaa hollantilainen 450 diabeetikon DIALECT-1-tutkimus. Potilaat olivat iältään 66 ± 7 -vuotiaita ja heidän diabeteksensa oli kestänyt keskimäärin 11 (7-18) vuotta (Gant ym. 2018). Näistä 450 diabeetikosta 100 (22 %) sai sydäninfarktin ja 42 % sairastui munuaisten vajaatoimintaan. Tieto magnesiumin suojavaikutukesta on tärkeä, sillä diabeetikot ovat suurin ryhmä tehohoitoon joutuvista sydäninfarktipotilaista.

Haima- ja paksusuolensyövän ehkäisy

Magnesium ehkäisee haima- ja paksusuolen syöpiä, osoittavat jättisuuret väestötutkimukset EPIC ja VITAL. Jokaista 100 mg:n saanninlisäystä kohti syövän riski vähenee yli 20 prosenttia (Dibaba ym. 2015).

Kuinka yleistä magnesiumin puute on väestössä?

Noin 16 000 valikoimattoman ihmisen saksalaistutkimus antaa siitä hyvän kuvan: Kun puutteen rajaksi asetettiin plasman/seerumin arvo 0,76 mmol Mg/l, jäi 14,5 % tutkituista rajan alapuolelle. Puutos oli yleisintä naisilla ja vanhuksilla. Ikääntyneillä naisilla puutosta oli joka kolmannella. Löydös on erittäin tärkeä, sillä magnesiumin puutos altistaa muistihäiriöille ja muutenkin henkisen tason laskulle ja masennukselle.

Italiassa mitattiin yli 1000 verenpainepotilaan veren magnesiumpitoisuus 81 eri sairaalassa. Magnesiumin puute oli yleistä. Mitä suurempi puute, sitä kehnompi muisti potilailla oli. Molemmat yllä selostetut tutkimukset painottavat magnesiumlisän tärkeää merkitystä etenkin ikääntyneille.

Puute voi aiheutua monista eri syistä, kuten liian pienestä saannista, huonosta imeytymisestä tai lisääntyneestä erityksestä virtsaan (esim. diabeteksessa sekä alkoholin ja nesteenpoistolääkkeiden vaikutuksesta). Monet taudit lisäävät magnesiumin eritystä, kuten diabetes, munuaistaudit ja eräät hormonihäiriöt. Diabeetikkojen veren magnesiumpitoisuus on usein terveitä pienempi. Magnesiumin eritys virtsaan yli kaksinkertaistuu, kun verensokeri nousee 5:stä 12:een mmol:in/l.

Tehohoitoon (esim. sydänkohtauksen vuoksi) joutuvista diabeetikoista suurin osa (70 %) potee piilevää magnesiumin puutetta, joka lisää heidän riskiään sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja muihin komplikaatioihin. Magnesium on hyödyllinen ravintolisä diabeetikoille.

Magnesium puute lisää diabeetikon kuolemanvaaraa

Estrogeenin (e-pillereiden ja korvaushoidon) käyttö haittaa magnesiumin saantia. Tutkimuksen mukaan lähes puolella astmapotilaista on magnesiumin puutetta.

Nuorilla vangeilla on usein magnesiumin puutetta, mikä lisää väkivaltaista käyttäytymistä. Eipä ihme, että eräässä tutkimuksessa nuorisovankien väkivaltainen käytös väheni merkitsevästi, kun heille annettiin päivittäin vitamiini- ja kivennäisainetabletti ja neljä rasvahappokapselia.

Kaliumin puute liittyy lähes aina magnesiumin puutteeseen ja päinvastoin. Tämä seikka jää usein lääkäreiltä tutkimatta ja hoitamatta. Kaliumin (ja samanaikaista magnesiumin) puutetta esiintyy usein sydänpotilailla, mutta lääkärit seuraavat yleensä vain seerumin kaliumia ja määräävät kaliumia tarvittaessa. Potilas tarvitsisi aina samalla magnesiumia. Magnesium tulisi aina mitata verestä silloin, kun potilaalle on kaliumin vajausta, muistuttaa tohtori Loughrey British Medical Journalissa.

Pitkään jatkuva magnesiumin puute aiheuttaa monia vähitellen hiipiviä oireita: väsymystä, lihasten heikkoutta, lihaskramppeja, vapinaa, sydämen rytmihäiriöitä ja verenpaineen nousua. Odottavan äidin magnesiumin puute voi aiheuttaa ongelmia sikiön kehityksessä ja raskauden kulussa (keskenmeno tai lapsen pieni syntymäpaino). Magnesiumia onkin käytetty menestyksellisesti vuosikymmeniä raskausmyrkytyksen turvallisena ja tehokkaana hoitona.

Magnesiumin piilevä puute yhdistetään tieteellisessä kirjallisuudessa moniin tauteihin ja oireisiin: astma, sydän- ja verisuonitaudit, munuais- ja maksataudit, migreeni, MS, viherkaihi, Alzheimerintauti, toistuvat bakteeri- ja sieni-infektiot, vatsavaivat, mielialan vaihtelut, kuulon heikkeneminen, huono lihaskunto ja väsymys, diabetes, potenssihäiriöt ja impotenssi, fibromyalgia ja erilaiset syöpätaudit.

Magnesiumhoito

Magnesiumia käytetään koululääketieteessä sekä täydentävässä lääketieteessä yleisesti hyvänä hoitoaineena, jolloin sitä annostellaan suurinakin pitoisuuksina lääkkeen tavoin. Sairaaloissa magnesiumia annetaan tarvittaessa ruiskeena tai infuusiona suoneen, jolloin teho on usein dramaattinen: joskus tajuton potilas herää välittömästi ja orientoituu ajan ja paikan suhteen. Magnesiumia on käytetty vuosikymmeniä hoitona muun muassa raskausmyrkytyksissä (eklampsiassa), jossa sen turvallisuus sekä äidille että sikiölle on osoitettu.

Täydentävässä itsehoidossa magnesiumia nautitaan suun kautta tabletteina ja joskus myös jauheena veteen sekoitettuna. Magnesiumia on monissa ravintolisissä joko sellaisenaan tai yhdistettynä kalkkiin ja muihin kivennäis- ja hivenaineisiin sekä vitamiineihin. Magnesiumia voidaan käyttää hyväksi myös tupakasta ja alkoholista vieroittamisessa, sillä magnesium rauhoittaa hermoja. Magnesiumin käyttö ravintolisänä ei sinänsä riitele minkään lääkityksen kanssa, mutta on syytä ottaa huomioon mitä jäljempänä sanotaan yhteisvaikutuksista.

Tavanomainen annostus ennaltaehkäisyssä on 350 mg/vrk ja hoidossa 600 mg/vrk. Siitä ei yleensä aiheudu minkäänlaisia sivuvaikutuksia, mutta isommat päiväannokset voivat saada aikaan löysän vatsan. Myyntipäällyksiin painettuja annosteluohjeita on syytä noudattaa. Yletön yliannostus voi olla vaarallista varsinkin lapsille.

Dramaattinen teho aivoveritulpassa

Kalifornian yliopiston (UCLA) aivohalvauskeskuksessa tehdyssä tutkimuksessa saatiin erinomainen tulos, kun aivohalvauksen vuoksi hoitoon tulleille potilaille annettiin 16 g magnesiumia suoraan suoneen. Joka neljäs potilas parani "dramaattisesti", raportoi tohtori Jeffrey L. Saver aivohalvaustutkijoiden kongressissa (American Stroke Association's 27th International Stroke Conference) helmikuussa 2002.

Yhteisvaikutus lääkkeiden ja ravintolisien kanssa

Magnesiumia voi ottaa yhtaikaa muiden ravintolisien ja lääkkeiden, muun muassa kaliumin, tiatsidi-diureettien ja estrogeenin kanssa. Kahden tunnin aikaeroa suositellaan käytettäessä ACE-estäjiä, tetrasykliinejä, kinolonia, fenytoiinia, Zantacia, digoksiinia ja sinkkiä. Sulfonylureaa (suun kautta otettava diabeteslääke) käytettäessä magnesiumin käyttöä suositellaan lääkärin valvonnassa, sillä magnesium voi tehostaa verensokerin laskua odotettua enemmän ja aiheuttaa hypoglykemiaa.

Kirjallisuutta:

Razzaque MS. Magnesium: Are We Consuming Enough? Nutrients. 2018 Dec 2;10(12). pii: E1863. doi: 10.3390/nu10121863. Free Full Text.
Anjom-Shoae J, Sadeghi O, Hassanzadeh Keshteli A,et al. The association between dietary intake of magnesium and psychiatric disorders among Iranian adults: a cross-sectional study. British Jpurnal of Nutrition. 2018 Sep;120(6):693-702. doi: 10.1017/S0007114518001782.
Hansen BA, Bruserud Ø. Hypomagnesemia in critically ill patients. Review. Journal of Intensive Care. 2018 Mar 27;6:21. doi: 10.1186/s40560-018-0291-y. eCollection 2018. Free Full Text.
Gant CM, Soedamah-Muthu SS, Binnenmars SH, Bakker SJL, Navis G,  Laverman GD. Higher Dietary Magnesium Intake and Higher Magnesium Status Are Associated with Lower Prevalence of Coronary Heart Disease in Patients with Type 2 Diabetes.Nutrients. 2018 Mar 5;10(3). pii: E307. doi: 10.3390/nu10030307. Free Full Text
Dibaba D, Xun P, Song Y, et al. The effect of magnesium supplementation on blood pressure in individuals with insulin resistance, prediabetes, or noncommunicable chronic diseases: a meta-analysis of randomized controlled trials
American Journal of Clinical Nutrition. First published July 19, 2017, doi: 10.3945/​ajcn.117.155291

Zhang Y, Xun P, Wang R, Mao L, He K. Can Magnesium Enhance Exercise Performance? Review. Nutrients. 2017 Aug 28;9(9). pii: E946. Free Full Text pdf 
Tarleton EK, Littenberg B, MacLean CD, Kennedy AG, Daley C. Role of magnesium supplementation in the treatment of depression: A randomized clinical trial. PLoS One. 2017 Jun 27;12(6):e0180067. doi: 10.1371/journal.pone.0180067. eCollection 2017.
Moncayo R, Moncayo H. Applying a systems approach to thyroid physiology: Looking at the whole with a mitochondrial perspective instead of judging single TSH values or why we should know more about mitochondria to understand metabolism. BBA Clinical. 2017 Apr 4;7:127-140. doi: 10.1016/j.bbacli.2017.03.004. eCollection 2017 Jun. Review. Free Full Text
Rajizadeh A, Mozaffari-Khosravi H, Yassini-Ardakani M, Dehghani A. Effect of magnesium supplementation on depression status in depressed patients with magnesium deficiency: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Nutrition. 2017 Mar;35:56-60. doi: 10.1016/j.nut.2016.10.014.
Fang X, Wang K, Han D, et al. Dietary magnesium intake and the risk of cardiovascular disease, type 2 diabetes, and all-cause mortality: a dose–response meta-analysis of prospective cohort studies BMC Medicine 2016; 14:210 DOI: 10.1186/s12916-016-0742-z Free Full Text

Serefko A, Szopa A, Poleszak E. Magnesium and depression. Magnesium Research. 2016;29(3):112-119. PubMed
Boyle NB, Lawton CL, Dye L. The effects of magnesium supplementation on subjective anxiety.
Magnesium Research. 2016 Nov 17. [Epub ahead of print]
Baker WL. Treating Arrhythmias with Adjunctive Magnesium: Identifying Future Research Directions. European Heart Journal. Cardiovascular Pharmacotherapy. 2016 Sep 15. pii: pvw028.
Veronese N, Watutantrige SF, Luchini C, et al. Effect of magnesium supplementation on glucose metabolism in people with or at risk of diabetes: a systematic review and meta-analysis of double-blind randomized controlled trials. Review. European Journal of Clinical Nutrition. 2016 Aug 17. doi: 10.1038/ejcn.2016.154.
Zhang X, Li Y, Del Gobbo LC, Rosanoff A, Wang J, Zhang W, Song Y. Effects of Magnesium Supplementation on Blood Pressure: A Meta-Analysis of Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trials. Hypertension. 2016 Aug;68(2):324-33. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.116.07664. Free Full Text
Simental-Mendíaa LE, Sahebkarb A, Rodríguez-Morána M et al. A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials on the effects of magnesium supplementation on insulin sensitivity and glucose control. Pharmacological Research. Available online 18 June 2016

Yary T, Lehto SM, Tolmunen T, Tuomainen TP, Kauhanen J, Voutilainen S, Ruusunen A. Dietary magnesium intake and the incidence of depression: A 20-year follow-up study. Journal of Affective Disorders. 2015 Dec 30;193:94-98. doi: 10.1016/j.jad.2015.12.056. Abstract
Streb J, Püsküllüoğlu M, Glanowska I, et al. Assessment of frequency and severity of hypomagnesemia in patients with metastatic colorectal cancer treated with cetuximab, with a review of the literature. Oncology Letter. 2015 Dec;10(6):3749-3755.

Asemi Z, Karamali M, Jamilian M, et al. Magnesium supplementation affects metabolic status and pregnancy outcomes in gestational diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. American Journal of Clinical Nutrition. 2015;102(1):222-9. doi: 10.3945/ajcn.114.098616.
Magnesium reduces the risk of colon and pancreatic cancers in latest studies. Natural News 2012.
Dibaba D, Xun P, Yokota K, et. Magnesium intake and incidence of pancreatic cancer: the VITamins and Lifestyle study. British Journal of Cancer 2015; 10 November | advance online publication doi:10.1038/bjc.2015.382
Xu T, Chen GC, Zhai L, Ke KF. Nonlinear Reduction in Risk for Type 2 Diabetes by Magnesium Intake: An Updated Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Biomedical and Environmental Sciences. 2015 Jul;28(7):527-34. doi: 10.3967/bes2015.075. Free Full Text

Barbagallo M, Dominguez LJ. Magnesium and type 2 diabetes. Review. World Journal of Diabetes. 2015 Aug 25;6(10):1152-7. doi: 10.4239/wjd.v6.i10.1152.

Horibata K, Tanoue A, Ito M, Takemura Y. Relationship between renal function and serum magnesium concentration in elderly outpatients treated with magnesium oxide. Geriatrics and Gerontology International. 2015 Jun 16. doi: 10.1111/ggi.12530.

Guerrero-Romero F, Simental-Mendía LE, Hernández-Ronquillo G, Rodriguez-Morán M. Oral magnesium supplementation improves glycaemic status in subjects with prediabetes and hypomagnesaemia: A double-blind placebo-controlled randomized trial. Diabetes Metab. 2015 Apr 27. pii: S1262-3636(15)00058-0. doi: 10.1016/j.diabet.2015.03.010.
Oka T, Kimura T, Suzumura T, et al. Magnesium supplementation and high volume hydration reduce the renal toxicity caused by cisplatin-based chemotherapy in patients with lung cancer: a toxicity study. BMC Pharmacology and Toxicology. 2014 Dec 4;15(1):70. Free Full Text
Solati M, Ouspid E, Hosseini S, et al. Oral magnesium supplementation in type II diabetic patients. Medical Journal of the Islamic Republic of Iran. 2014 Jul 15;28:67. eCollection 2014. Free Full Text

Black LJ, Allen KL, Jacoby P, et al.  Low dietary intake of magnesium is associated with increased externalising behaviours in adolescents. Public Health Nutrition. 2014 Nov 6:1-7. Abstract
Kharitonova M, Iezhitsa I, Zheltova A, et al. Comparative angioprotective effects of magnesium compounds. Journal of Trace Elemements in Medicine and Biology. 2014 Jul 8. pii: S0946-672X(14)00131-X. doi: 10.1016/j.jtemb.2014.06.026.

Kidera Y, Kawakami H, Sakiyama T, et al. Risk factors for Cisplatin-induced nephrotoxicity and potential of magnesium supplementation for renal protection. PLoS One. 2014 Jul 14;9(7):e101902. doi: 10.1371/journal.pone.0101902. eCollection 2014.

Solanki MH, Chatterjee PK, Gupta M, et al. Magnesium Protects Against Cisplatin-Induced Acute Kidney Injury By Regulating Platinum Accumulation. Am J Physiol Renal Physiol. 2014 Jun 18. pii: ajprenal.00127.2014.
Veronese N, Berton L, Carraro S, et al. Effect of oral magnesium supplementation on physical performance in healthy elderly women involved in a weekly exercise program: a randomized controlled trial. American Journal of Clinical Nutrition. 2014 Jul 9. pii: ajcn.080168.
Młyniec K, Davies CL, de Agüero Sánchez IG,  et al. Essential elements in depression and anxiety. Part I. Review. Pharmacology Reports. 2014 Aug;66(4):534-544. doi: 10.1016/j.pharep.2014.03.001.
Simental-Mendía LE, Rodríguez-Morán M, Guerrero-Romero F. Oral Magnesium Supplementation Decreases C-reactive Protein Levels in Subjects with Prediabetes and Hypomagnesemia: A Clinical Randomized Double-blind Placebo-controlled Trial. Archives of Medical Research. 2014 May 7. pii: S0188-4409(14)00075-7. doi: 10.1016/j.arcmed.2014.04.006.
Castiglioni S, Cazzaniga A, Albisetti W, et al. Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions. Nutrients. Aug 2013; 5(8): 3022–3033. Published online Jul 31, 2013. doi:  10.3390/nu5083022

Magnesium shows insulin benefits in non-diabetics. Nutraingredients.com. 31.10.2013

Wang J, Persuitte G, Olendzki, BC et al. Dietary Magnesium Intake Improves Insulin Resistance among Non-Diabetic Individuals with Metabolic Syndrome Participating in a Dietary Trial. Nutrients 2013, 5, 3910-3919. Free Full Text pdf

Hata A,Doi Y, Ninomiya T, el al. Magnesium intake decreases type 2 diabetes risk through the improvement of insulin resistance and inflammation: The Hisayama study. Diabetic Medicine. 2013, doi: 10.1111/dme.12250.

Song YQ,Dai Q, He K. Magnesium intake, insulin resistance, and type 2 diabetes. North American Journal of. Medicine and Science. 2013;6, 9–15.23. Free Full Text

Kass LS, Skinner P, Poeira F. A pilot study on the effects of magnesium supplementation with high and low habitual dietary magnesium intake on resting and recovery from aerobic and resistance exercise and systolic blood pressure. Journal of Sports Science and Medicine. 2013;12(1):144-50. Free Full Text pdf
Hirai S, Kaida S, Ito T, et al. Magnesium premedication prevents Cisplatin-induced nephrotoxicity in patients with esophageal and hypopharyngeal cancer. Gan To Kagaku Ryoho. 2013 Jun;40(6):743-7. Japanese. PubMed
Deng X, Song Y, Manson JE, et al. Magnesium, vitamin D status and mortality: results from US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001 to 2006 and NHANES III. BMC Med. 2013 Aug 27;11(1):187. Free Full Text pdf
Serefko A, Szopa A, Wlaź P, et al. Magnesium in depression. Pharmacology Reports. 2013;65(3):547-54. Free Full Text
Eby GA, III, Eby KL: Magnesium for treatment-resistant depression: a review and hypothesis. Med Hypotheses 2010, 74, 649–660 Free Full Text
Eby GA, Eby KL, Murck H: Magnesium and major depression. Kirjassa: Magnesium in the Central Nervous System. Eds. Vink R, Nechifor M, University of Adelaide Press, Adelaide, 2011, 313–330 (ks Serefko ym. 2013)