Kalaöljy suojaa sydäntä ja verisuonia

Kalaöljyn vaikutus sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa on aktuelli tutkimusaihe kardiologiassa. Suomessa Duodecim lisäsi huhtikuussa 2009 kalaöljyn omega-3-rasvahapot veren rasvahäiriöiden Käyp hoito -ohjeisiin. Suuri japanilainen kalaöljytutkimus JELIS – yli 18 600 kolesterolilääkitystä saavan potilaan 5-vuotinen seuranta – osoitti vuonna 2007, että E-EPA (1 800 mg/vrk) vähentää vähentää sepelvaltimotaudin riskiä 53 %, ehkäisee kliinisiä sydänkohtauksia sekä angina pectoris -kipuja ja parantaa muutoinkin merkittävästi statiineja käyttävien henkilöiden ennustetta. REDUCE-IT-tutkimus osoitti vuona 2018, että 4 grammaa E-EPAa päivässä parantaa valtavasti statiineja syövien riskipotilaiden sydänkohtauksia ja aivohalveuksia. Tiivistetty ja puhdistettu kalaöljy sisältää runsaasti (70– 98 %) kalaöljyn tärkeintä rasvahappoa EPAa (peruskalaöljyt vain 12–37 %). E-EPAa saa sellaisenaan ja E-DHA:han yhdistettynä. Etyyliesteröity kalaöljy on tehokkainta kalaöljyä niin sydämen, verisuonten kuin aivojenkin kannalta. Se ehkäisee verisuonten seinämäplakkien hajoamista ja suojaa myös statiinien haittavaikutuksilta.

Kalarasva suojaa sydäntä ja valtimoita (2017)

Omega-6/Omega-3-suhde

Omega-6/omega-3-suhde on ratkaisevan tärkeä sydän- ja verisuoniterveydelle. Tätä suhdetta kuvaa parhaiten ihmisen verestä mitattu AA/EPA-suhde. Siitä on saatu uutta tietoa mm. Jyväskylän, Upsalan, Marburgin (Saksa) ja King´s Collegen (Lontoo) tutkimuksissa (lue lisää). AA/EPA-suhde ennustaa parhaiten sydänpotilaan tuleva terveydentilaa. Suomessa ja Ruotsissa suhde on yleensä aivan liian korkea 7–8:1, kun se saisi olla terveillä enintään 3:1, ja sydänpotilailla enintään 2:1 (Jabbar ja Saldeen 2006). Runsaasti EPAa sisältävä kalaöljy (E-EPA) alentaa tehokkaasti korkeaa suhdetta lapsilla ja aikuisilla. Seerumin AA/EPA-suhteen voi mittauttaa kaikissa kliinisissä laboratorioissa. Tutkimus maksaa noin 70 euroa.

EPA-rasvahaposta syntyy elimistössä sydäntä suojaavia F3-isoprostaaneja, mikä selittää uudella tavalla E-EPAn sydänvaikutuksia (Gao ym. 2006).

Sydänpotilaan veressä on liian vähän omega-3:a

Perustietoa

Syvänmeren kalan liha sisältää 0,1–1.2 % omega-3-rasvahappoja, joista tunnetuimmat ovat DHA, EPA ja DPA. Terve aikuinen tarvitsee päivittäin 2–3 grammaa omega-3-rasvahappoja, jonka voi saada syömällä 150 g rasvaista kalaa tai vaihtoehtoisesti ottamalla kalaöljyä ruoan lisänä, sanotaan Lääkelaitoksen TABU-lehdessä (1/2005). Psykiatri Joseph R. Hibbelnin työryhmä suosittaa 3,5 g/vrk, joka ehkäisee ja hoitaa mielenterveysongelmia (Hibbeln ym. 2006). Käytännössä useimpien ihmisten omega-3:n saanti on alle 0,1 g eli huomattavasti tarvetta vähemmän. Japanilaistutkimuksessa annettiin E-EPAa 1,8 g/vrk, vaikka japanilaiset syövät kalaa ja meriruokaa 5 kertaa enemmän kuin suomalaiset.

Tämä suurtutkimus ei ollut mukana siinä 89 tutkimuksen analyysissa, jota Brish Medical Journalissa selostetaan (lue pääkirjoitus) ja josta lehdet (Suomen Lääkärilehtikin!) väittävät, ettei kalaöljystä muka olisikaan hyötyä sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa. Näissä kirjoituksissa on – joko tietoisesti tai tietämättömyydestä – unohdettu se tosiasia, että kalaöljyissä on suuria laatueroja; huonolaatuisilla valmisteilla ei saada yhtä hyviä tuloksia kuin E-EPAlla. Tuore tutkimus osoitti, että E-EPA jopa korjaa diabeetikon valtimomuutoksia. E-EPAn vaikutus valtimoissa perustuu pääasiassa suonen sisäsenämän tulehduksen (inflammaation) ja endoteliinin vaurioiden ehkäisyyn ja vaimennukseen (Lee ym. 2015).

Sydänpotilaan seerumin EPA-pitoisuuden tulisi olla 5–10 %, kun se on Suomessa tavallisesti noin 1 %. Japanilaisten pitoisuus on keskimäärin n 5 % (koska he syövät 5 kertaa enemmän kalaa kuin suomalaiset). Pitoisuuden voi mittauttaa missä tahansa kliinisessä laboratoriossa otetusta verinäytteestä; laboratorio lähettää sen Mineraalilaboratorio Milaan analysoitavaksi. 16 eri rasvahapon analyysin hinta on n. 80 €.

Kaikki kalaöljy(omega-3-)valmisteet eivät kuitenkaan ole samanveroisia biologisilta vaikutuksiltaan. Nykyään suositellaan etyyliesteröityjä omega-3-valmisteita, sillä ne ovat parhaita myös kustannustehokkuudeltaan (Pharmacoeconomics 2006). Etyyliesteröidyt EPA- ja DHA-tiivisteet (80 % tai yli) ovat merkittävästi tehokkaampia kuin triglyseridimuodossa olevat perinteiset valmisteet. Etyyliesterit alentavat tehokkaammin triglyseridejä, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta (Prostaglandins Leuko Essent Fatty Acids 2006).

Kuva. Etyyliesteröity kalaöljy alentaa kohonneita triglyseridiarvoja keskimäärin 45 % (p<0,001), mikä on omiaan suojaamaan sydäntä ja verisuonia. Suositeltu päiväannos kohonneiden triglyseridien alentamiseen on 4 grammaa. Kuvassa arvot on annettu mg/dl. Vasen pylväs: ennen hoitoa, oikea pylväs: hoidon jälkeen.

Kalaöljy suojaa valtimoiden sisäpintaa (endoteelia) vaimentamalla tulehdussytokiiniä nimeltään TNF-alfa. Kalaöljy estää myös endoteliinin liiallista eritystä valtimoiden seinämissä; näin kalaöljy ehkäisee valtimoiden jäykistymistä ja autautumista ja sydänlihaksen heikkenemistä. Kalaöljyn rasvahapot vaikuttavat yhtäältä solukalvoilla (rasvahappotasapainoon ja entsymaattiseen metaboliaan ja immuunijärjestelmään) ja toisaalta solunsisäisesti tuman kappa-B:hen hilliten yliampuvaa immuunijärjestelmää (Stehr ja Heller 2006). Nämä ominaisuudet selittävät sitä, että kalaöljystä on hyötyä lähes kaikkiin kroonisiin sairauksiin sydäntauteista masennukseen ja syöpään. Etyyliesteröidin kalaöljyn anto kirurgisille potilaille vähentää leikkauksen jälkeisiä infektioita ja antibioottien tarvetta ja lyhentää sairaalassolopäiviä (Stehr ja Heller 2006). Ajatelkaa, mikä suoranainen säästö sairaanhoitokuluissa ja pienempi riski antibioottiresistenttien sairaalabakteerien kehittymiselle!

EPA pysäyttää solukalvon härskiintymisen (lipidiperoksidaation)

EPA-rasvahppo kulkeutuu solukalvon rakenteisiin, joita se stabilisoi ja ehkäisee vapaiden radikaalien syntyä. Näin EPA pysäyttää hapetusstressin aiheuttaman solukalvon lipidiperoksidaation eli härskiintymisen. Solukalvo tervehtyy ja nuortuu (Mason ja Jabob 2015). EPA ehkäisee hapetusstressin aiheuttamia vaurioita ihmisen valtimoiden seinämän endoteelikerroksessa osoittaa myös uusi korealainen tutkimus (Lee ym. 2015).

Enemmän kalarasvaa!

Useimmat suomalaiset tietävät, että kala on terveellistä ruokaa. Entä kuinka paljon me sitten käytännössä syömme kalaruokaa? Tilastojen mukaan keskimääräinen kalan kulutus henkilöä kohti on alle 20 kiloa vuodessa eli vaivaiset 40–45 grammaa päivässä. Japanissa kalaa syödään 70 kg/henkilö/vuosi. Niinpä Japanissa on useimpia kroonisia sairauksia ja itsemurhia paljon vähemmän kuin Suomessa ja muissa länsimaissa (katso korrelaatioita Hibbelnin artikkelin sivulta 1488S). Suomalaisten kalankäyttöä koskevia karttoja voi tarkastella Kansanterveyslaitoksen julkaisusta sivulta 20. Suomalaisten kalan saanti on riittämätöntä omega-3-rasvahappojen saannin kannalta. Itäsuomalaiset verenpainepotilaat syövät keskimäärin 43 g/vrk (miehet 52 g ja naiset 36 g), koska lääkärit ovat suositelleet kalan käyttöä. Vanhempi polvi vielä syö rasvaista kalaa, mutta nuoriso karttaa sitä. Kuivat kalapuikot (seitiä) ei sisällä juuri lainkaan terveellisiä kalan rasvahappoja. Se saattaa kostautua myöhemmin elämässä sydän- ja verisuonisairauksina. Kalaöljyjen riittävä saanti on välttämätöntä myös aivojen normaalille toiminnalle.

Kuopion yliopiston tutkimus verenpainepotilaiden kalankäytöstä

Kanadan eskimot syövät enemmän kalaa, eikä heillä juuri esiinny sydän- ja verisuonitauteja (Dewailly ym. 2002). EPAn ja DHA:n osuudet ravinnon kokonaisrasvasta ovat heillä 0,65 % ja 2,80 %. Juuri eskimoiden vähäisestä sairastuvuudesta kalaöljyjen ja sydäntautien yhteyden tutkimus saikin alkunsa 1970-luvulla (Lancetin pääkirjoitus 1983).

Omega-3:t vai statiinit vaiko molemmat?

Nykyään lääkärit määräävät yleisesti kolesterolia alentavia lääkkeitä. Suomessakin niitä syö puoli miljoonaa henkilöä. Lääkkeiden – kuten ruokavalio-ohjeidenkin – perimmäisenä tarkoituksena on pitää ihmiset mahdollisimman terveinä ja ennen kaikkea hengissä. Scandinavian Simvastatin Survival Study osoittikin, että statiinihoito (simvastatiini) vähensi sydänkohtauksia ja kokonaiskuolleisuutta. Tämä tutkimus käynnisti statiinien yleisen käytön kardiologiassa.

JELIS-tutkimuksen tulokset ovat mullistavat, vaikka siinä noustiinkin latvasta puuhun. Ensisijaisesti olisi pitänyt antaa kalaöljyä (E-EPAa) ja katsoa vasta sitten, tarvitaankon vielä lisäksi statiineja vai ei. Todennäköisesti suurin osa ihmisistä ei niitä tarvitse, jos ottaa riittävästi E-EPAa ruoan lisänä. Sydänlihaksen omega-3-indeksin nosto 8 %:iin suojaa sydäntä paremmin ja halvemmalla kuin statiinit (lue lisää).

Sveistiläisten sydänlääkäreiden meta-analyysi – 97 tieteellistä tutkimusta – vertasi kolesterolilääkityksen, ruokavaliomuutoksen ja omega-3-rasvahappojen tehokkuutta sydänkuolemien ehkäisyssä. Kalaöljy osoittautui tehokkaammaksi kuin statiinit. Tarkastelemme seuraavassa, mihin kalaöljyn sydäntä ja verisuonia suojaava vaikutus perustuu. Uutta tietoa kalaöljyn sydänvaikutuksista voi lukea suomeksi myös tästä.

Kalaöljyn rasvahapot

Kalaöljy sisältää noin 50 erilaista rasvahappoa, joista terveelliset kuuluvat omega-3- eli n-3-sarjaan. Niistä tärkeimpiä ovat EPA (eikosapentaeenihappo, DHA (dokosaheksaeenihappo) ja ETA (eikosatetraeenihappo). Lisäksi kalaöljyssä on omega-6-sarjaan kuuluvia tyydyttymättmiä rasvahappoja, kuten arakidonihappoa (joka liikaa nautittuna tuottaa tulehdusta aiheuttavia eikosanoideja ja ehkäisee EPAn hyviä vaikutuksia) sekä triglyseridejä, kolesterolia, transrasvoja ja ympäristöjäämiä. Kalassa ja kalaöljyssä on siten sekä hyödyllisiä että haitallisia yhdisteitä. Valittaessa kalaöljyvalmisetta, suosittelen tyhjiötislattuja tuotteita, koska niistä on poistettu haitalliset yhdisteet. Vain EPA-rasvahapolla on masennusta ja psykooseja ehkäisevää ja hoitavaa vaikutusta. DHA.n läsnäolo kalaöljyssä ilmeisesti heikentää EPAn antidepressiivistä ja antipsykoottista vaikutusta. Siksi E-EPAa – josta DHA on kokonaan poistettu – tutkitaan ja käytetään psykiatriassa.

Lohi, kirjolohi ja silli sisältävät 10–15 % rasvaa, josta 15–30 % on omega-3-rasvahappoja. Melko suuri vaihtelu aiheutuu siitä, mitä kalat ovat syöneet ravinnokseen.

Lohen ja muiden rasvaisten kalojen omega-3-rasvahappojen pitoisuudet vaihtelevat eri tutkimuksissa. Eräiden tietojen mukaan tuore lohi sisältäisi 70–100 grammaa kohti noin 900 mg omega-3-rasvahappoja, joista noin 380 mg EPAa ja 550 mg DHA:ta. Tonnikalaa pitäisi syödä jo 210 grammaa, jotta saisi samat määrät näitä rasvahappoja. Kuivemmat kalat (hauki, kuha, ahven, kampela, turska eli seiti) antavat huomattavasti vähemmän kalan terveellisiä rasvoja. Turskassa ja kampelassa on vain noin 1/10 osa lohen rasvasta. Valitettavasti omega-3-rasvahapot tuhoutuvat kalaa paistettaessa.

Nykyisten ruokatapojemme suurimpia virheitä on liian vähäinen omega-3-rasvojen saanti suhteessa muihin rasvoihin, erityisesti omega-6:een (lue raportti). Kolesteroli- ja sydänlääkkeitä ei tarvittaisi läheskään nykyisessä määrin, jos ihmiset söisivät riittävästi kalan omega-3-rasvoja; se nostaisi omega-3-indeksin aivan toiselle tasolle (8 % kuin nykyisin (4-6 %). Omega-3-indeksi on uusi tapa arvioida sydän- ja verisuonitautien vaaraa ja etenemistä.

Harvardin yliopistossa havaittiin vuonna 2002, että omega-3-rasvahapoista syntyy elimistössä resolviineja, dokosatrieenejä ja protektiineja. Nämä yhdisteet suojaavat kaikkia solujamme tulehdukselta ja vaurioilta (lue lisää). EPAsta syntyy resolviineja E1 ja E2. Niiden vaikutus perustuu paljolti mitokondrioiden rakenteiden ja toimintojen parantamiseen. Kalaöljyn omega-3:t ovat biologisesti paljon tehokkaampia kuin esim. rypsi- tai pellavansiemenöljyn omega-3:n (ALAn) (lue lisää ravinnon rasvoista)

Sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisin kuolinsyy

Suomessa ja Ruotsissa yleisin kuolinsyy on sydän- tai verisuonitauti (mukaan lukien aivohalvaus). Lähes puolet kaikista kuolemista johtuu niistä. Odottamattoman äkkikuoleman syy on tavallisesti sydänperäinen. Vuosittain äkkikuolema kohtaa noin 7 000–8 000 suomalaista. Äkkikuolema määritellään usein kuolemaan johtaneeksi tapahtumasarjaksi, jossa oireiden kesto on alle kaksi tuntia. Näillä kriteereillä äkkikuoleman arvioidaan aiheuttavan 12 % kaikista kuolemista, ja näistä tapauksista 90 % johtuu puolestaan sydänperäisistä syistä.

Sydänperäinen äkkikuolema iskee useammin miehiin kuin naisiin, ja tämän eron selittäjänä on sepelvaltimotauti, joka on tärkein sydänperäisten äkkikuolemien syy. Mekanismina on useimmiten jokin rytmihäiriö. E-EPA, E-EPA + E-DHA, karnosiini ja magnesium ehkäisevät kuolemaan johtavia rytmihäiriöitä.

Lääkärit kiinnittävät aivan liikaa huomiota kolesteroliin ja vähänkin viitearvoja korkeampien lukemien alentamiseen kalliilla synteettisillä lääkkeillä. Tosiasiassa puolella sydäninfarktiin kuolleista potilaista on normaali kolesteroliarvo. Vika on useimmiten aivan muualla kuin kolesterolissa, nimittäin liian korkeassa insuliinin ja homokysteiinin määrässä, mutta siihen ei ole osattu kiinnittää huomiota ennaltaehkäisyssä eikä hoidossa. Vasta nyt edistyksellisimmät sydänlääkärit suosittelevat potilailleen foolihappoa, lykopeenia ja EPAa. Tutkimus osoittaa, että kolestrolilääkkeet huonontavat veren rasvahappojen suhteita, jolloin tarvitaan lisäsuojaa EPAsta.

Omega-3:n vakituinen käyttö (1,5 g/vrk) alentaa pulssia keskimäärin 2,1 lyöntiä minuutissa ja vähentää äkkikuoleman vaaraa (American Journal of Clinical Nutrition 2005) ja (1 g/vrk) korjaa EKG:ssä ("sydänfilmissä") ilmenevää ST-segmentin laskua, joka viittaavat sydänlihaksen hapenpuutteeseen (BMC Cardiovascular Disordorders 2004; 4:1). Omega-3 siis parantaa hapen hyväksikäyttöä. EPA-rasvahappo ehkäisee valtimon kovetuksen muuttumista palautumattomaksi (lue lisää). Se suojaa mitokondrioiden sisä- ja ulkokalvoja 

Norjalainen tutkimus osoittaa, että omega-3-rasvappojen syönti kapseleina lisää L-arginiinin pitoisuutta seerumissa. Arginiini auttaa pitämään valtimoita joustavina, mikä parantaa verenkiertoa ja ehkäisee verenpaineen nousua.

Sydänlääkärit suosittavat kalaöljyjä

Kalarasvojen terveellisyys tuli yleiseen tietoisuuteen 1970-luvun lopulla, jolloin tanskalaiset tutkijat osoittivat, ettei eskimoilla esiinny juuri lainkaan sydän- ja verisuonitauteja, vaikka he syövät runsaasti rasvaa. Heidän syömänsä rasva vain on erilaista kuin se, mitä me länsimaissa yleensä syömme. Eskimot syövät omega-3-rasvahappoja sisältävää rasvaa noin seitsemän grammaa päivässä eli 10 kertaa enemmän kuin tanskalaiset. Eskimoiden veren triglyseridi-rasvat ovat huomattavasti matalammalla tasolla kuin tanskalaisten. Siitä pääteltiin, että kalaöljyt suojaavat sydäntä, koska ne alentavat triglyseridejä.

Monet myöhemmät tutkimukset ovat vahvistaneet, että runsas kalan ja kalaöljyjen käyttö vähentää sairastuvuutta sydän- ja verisuonitauteihin. Uudet tutkimukset korostavat kalaöljyn tärkeyttä ikääntyvien ihmisen sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa (Harris 2003, Lemaitre ym. 2003). Sekä rasvaisen että laihan kalan runsas syönti näyttää tuottavan samanlaisen suojavaikutuksen. Siitä on päätelty, että kalassa on ilmeisesti muitakin aineita (kuin omega-3-rasvoja), jotka suojaavat sydäntä ja verisuonia. Kalassa on runsaasti sinkkiä ja aminohappoa nimeltään L-arginiini, josta elimistö tekee sinkin avulla typpioksidia (NO). (Typpioksidi on hyödyksi myös monella muulla tavalla. Se on välttämätöntä erektion käynnistämiseen ja ylläpitoon).

Saksalaiset Marburgin yliopistoklinikan sydänlääkärit suosittivat jo vuonna 2004 Herz-lehdessä (2004;29(7):673-685) ottamaan päivittäin 840 mg etyyliesteröityjä omega-3-rasvahappoja (E-EPA + E-DHA). Kardiologien mukaan riittävää määrää omega-3:a voi mitenkään saada edes päivittäin syödystä kala-ateriasta. Lisäksi he korostavat etyyliesteröityjen omega-3-rasvahappojen etuja: Ne imeytyvät elimistöön hitaasti noin 24 tunnin kuluessa nauttimisesta (päinvastoin kuin tavalliset triglyseridipitoiset valmisteet). Yksi gramma hyvin puhdistettua etyyliesteröityä kalaöljyä nostaa seerumin ja solujen omega-3-pitoisuutta yli 100 %. Valmisteen käytön jälkeen pitoisuus kuitenkin alenee lähtötasolleen kymmenessä päivässä. Kasviöljyllä veren EPA-pitoisuus nousee vain hiukan, DHA tuskin lainkaan (vaikka kasviöljyt sisältävätkin ALA-nimistä omega-3:a).

Gebauer SK, Psota TL, Harris WS, Kris-Etherton PM. n–3 Fatty acid dietary recommendations and food sources to achieve essentiality and cardiovascular benefits Am J Clin Nutr 2006 83: 1526S-1535S. [Abstract]
DeFilippis AP, Sperling LS. Understanding omega-3's. Am Heart J. 2006;151(3):564-70 [Abstract] [Free Full Text]

Saantisuositukset kehnoja ja ristiriitaisia

Yhdysvaltain Sydänliitto (American Heart Association) antoi äskettäin suosituksen, jonka mukaan aikuisten tulisi ottaa vähintäin 1 g/vrk omega-3:a sydän- ja verisuonitautien ehkäisemiseksi. Käytännössä liitto suosittaa kaikille ihmisille kalaöljyä lisäravinteena, koska ei ole realistista odottaa ihmisten lisäävän kalansyöntiään yli 10-kertaiseksi nykyisestä.

Kanadassa*, Isossa-Britanniassa† ja Australiassa‡ suositellaan 1–2 g omega-3:a päivittäin, toisin sanoen 10–20 kertaa nykyistä keskisaantia enemmän. Vuonna 1999 Yhdysvaltain Terveysviraston [National Institutes of Health (Bethesda, Maryland, USA)] työryhmä (workshop) arvioi aikuisten ja lasten omega-6- ja omega-3-rasvahappojen saantia ja tarvetta. Työryhmä suositteli 2 000 kcal/vrk dieettiä noudattaville aikuisille omega-3:a 650 mg/vrk, ja piti vähimmäismääränä 220 mg/vrk. Suositeltu saanti on yli 6,5-kertainen (ja minimisaanti yli 2-kertainen aktuaaliseen saantiin nähden). Lastenruokavalmisteisin työryhmä suositteli 2 % omega-3.

*Nutrition Recommendations.In S.R.Committee, Ed.; Minister of National Health and Welfare:Ottawa, 1990 ;pp.H49.
† Unsaturated fatty acids-nutritional and physiological significance: the report of the British Nutrition Foundation's Task Force. In C.A.Hall,Ed.;The British Nutrition Foundation:London,1992 .
‡ Report of the NHMRC working party:the role of polyunsaturated fats in the Australian diet.1992.

Deckelbaum RJ, Akabas SR n–3 Fatty acids and cardiovascular disease: navigating toward recommendations Am J Clin Nutr 2006 84: 1-2. [Full Text] [PDF]

Väestötutkimuksia

1. JELES-tutkimus
Japanissa on tehty tähän mennessä maailman suurin kalaöljytutkimus, jossa seurattiin 5 vuotta yli 18 000 kolesterolilääkkeitä syövää ihmistä. Puolet heistä sai lääkityksen lisänä etyyli-EPAa (E-EPAa) 1800 mg/vrk. Tulokset olivat erittäin vakuuttavat, kuten kuvasta näkyy ja voit lisäksi todeta klikkaamalla tutkimuksen otsikkoon.

Kuva 1. Viiden vuoden seurannassa E-EPAa saaneiden keskuudessa sattui merkittävästi (19 %) vähemmän vakavia sydänkohtauksia kuin pelkkiä statiineja saaneilla. Tulosten perusteella jokaisen statiineja syövän kannattaisi ottaa myös E-EPAa.

2. GISSI-tutkimus
Italiassa käynnistettiin 1990-luvulla suuri satunnaistettu sydänpotilaiden seurantatutkimus, GISSI. Siihen valittiin 11 324 miestä, jotka olivat kaikki sairastaneet hiljattain sydäninfarktin. Heidät jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toinen otti päivittäin gramman etyyliesteröityjä kalaöljyä ja toinen vastaavaa plaseboa 3,5 vuotta..

Seurannan aikana rekisteröitiin 1031 kuolemaa. Kalaöljyä saaneiden keskuudessa sydänperäisiä kuolemia tuli 15-20 % vähemmän ja äkillisiä sydänkuolemia 45 % vähemmän kuin vertailuryhmässä. Kalaöljyn suojavaikutus alkoi näkyä jo kolmen kuukauden kuluessa. Tutkimus vahvistaa kaikkien aikaisempien koe-eläin- ja ihmistutkimusten tuloksia. GISSI-tutkimus julkaistiin Yhdysvaltain Sydäntautiliiton pääjulkaisussa (Circulation), joka laati siitä myös pääkirjoituksen.

GISSI-raportti osoitti, että sydänkuolemat vähenevät jo 3 kk:ssa kalaöljyllä (Richter 2003). Jokaista 175 sydänpotilasta kohti pelastuu yksi ihminen. Kalaöljy on sydämen suojana tehokkaampaa kuin kallis kolesterolilääke pravastatiini ja yhtä tehokasta kuin simvastatiini ja aspiriini. Vain beetasalpaajat näyttävät olevan kalaöljyä tehokkaampia. Tutkijat huomauttavat vielä, että ruoan lisänä otettu etyyliesteröity kalaöljy parantaa myös beetasalpaajia käyttävien potilaiden ennustetta (lue raportti).

Kuvat A–D. Ylempi käyrä kuvaa omega-3-ryhmän, alempi verokkien eloonjäämistä. Omega-3:a saaneiden kokonais- ja sydänkuolleisus olivat selvästi väheisempiä kuin verrokkien.

GISSI-tutkimuksen hämmästyttävän hyviä tuloksia on selitetty viime aikoina sillä, että elimistö tekee EPAsta resolviini E1:tä. Sen tuotanto lisääntyy entisestään, jos samalla otetaan pieni päiväannos aspiriinia, kuten monet GISSI-tutkimukseen osallistuneet olivat tehneet

GISSIn hyvien tulosten perustella tehdyssä 5 maan jatkotutkimuksessa väkevöidyt omega-3-valmisteet osoittautuivat parhaiksi myös kustannustehokkuudeltaan (Pharmacoeconomics 2006).GISSIN jatkotutkimuksessa ilmeni, että EEPAn ja E-DHAn yhdistelmä – yksi ainoa kapseli päivässä – ehkäisi puolet sepelvaltimotaudeista. Kardiologit pitävät kalaöljyn tehoa niin hyvin todistettuna, että ne tulisi ottaa mukaan hoitosuosituksiin.

3. Lääkäreiden terveystutkimus
Yhdysvalloissa on ollut jo lähes 20 vuotta käynnissä lääkäreiden terveystutkimus (Physicians´ Health Study), johon osallistuu yli 22 000 mieslääkäriä, iältään 40–84 vuotta. Tässäkin tutkimuksessa runsas kalan ja kalaöljyvalmisteiden käyttö antoi peräti 81 %:n suojan äkillisiä sydänkuolemia vastaan. Sydäninfarktiin kuolleiden miesten veren ja solujen kalaöljypitoisuus oli useimmiten erittäin pieni. Tutkijoiden mukaan kalaöljyn suojavaikutus perustuu suureksi osaksi rytmihäiriöiden ehkäisyyn (Albert ym. 2002).

4. Sairaanhoitajien sydäntutkimus
Yhdysvalloissa on ollut vuodesta 1980 alkaen käynnissä naispuolisten sairaanhoitajien terveystutkimus (Nurses´s Health Study), johon osallistuu lähes 85 000 naista, iältään 34–59 vuotta. Tutkimuksen alkaessa kenelläkään heistä ei ollut todettua sepelvaltimotautia eikä syöpää.

16 vuoden seurannan kuluessa 1513 naista sairastui sepelvaltimotautiin ja 484 heistä kuoli sydäninfarktiin ja 1029 sairasti kliinisen (ei kuolemaan johtaneen) sydäninfarktin. Tutkimuksessa ilmeni, että sydänkuolemia oli 45 % vähemmän runsaasti omega-3-rasvahappoja syöneillä (kuin naisilla, joiden keskuudessa näiden rasvahappojen saanti oli vähäisintä). Tutkimus raportoitiin huhtikuussa 2002 Amerikan Lääkärilehdessä JAMA:ssa (Hu ym. 2002).
Alkuperäinen abstrakti

5. Kalaöljy pitää sepelvaltimot auki pallolaajennuksen jälkeen
Italialainen 257 potilaan tutkimus osoitti, että sepelvaltimot pysyvät auki paremmin kala- kuin oliiviöljyllä. Kalaöljyä kannattaa alkaa ottaa vähintään kuukautta ennen pallolaajennusta, ja hoitoa kannattaa jatkaa toimenpiteen jälkeen. Se säästää monia uusilta sydänkirurgisilta toimilta.

6. Puhdistettu omega-3 stabilisoi verisuonteh seinämiin kertyneitä ateromaplakkeja.
Plakit luokitelaan nykyisin stabiileihin ja epästabiileihin. Epästabiilit plakit hajoavat herkästi, jolloin niistä lähtee irtopalasia verenkiertoon. Palaset voivat tukkia pienen valtimon tai hiussuonen esimerkiksi sydämessä tai aivoissa, jolloin seurauksena on infarkti.
Lue raportti

7. Kalaöljy ehkäisee 2/3 ohitusleikkauksen jälkeisistä rytmihäiriöistä
Lue raportti

8. Kalaöljy hidastaa pulssia niin että se vastaa noin 5 % vähennystä sydän kuolemanriskissä todetaan uudessa meta-analyysissa (Circulation 2005;112:1945-1952).

Yllä esiteltyjä tutkimuksia käsitellään Harvardin yliopiston uudessa katsauksessa (Lee ym. 2006).

Miten kalaöljyt vaikuttavat sydämessä ja valtimoissa?

Tutkijat ovat löytäneet useita biokemiallisia mekanismeja, jotka selittävät kalarasvojen terveysvaikutuksia erityisesti sydämessä ja valtimoissa (Haglund 1993; 2002). Valtaosa hyvistä vaikutuksista perustuu tulehdusta ehkäisevien eikosanoidien tuotantoon kaikissa soluissamme, sillä hidas piilevä tulehdus on verisuonitautien perussyy

- omega-3-indeksin parantaminen
- vaikutukset haitallisiin veren rasvoihin (erityisesti triglyserideihin ja RPL-kolesteroliin)
- rytmihäiriöiden ehkäisy
- verenpaineen normalisointi
- verihiukkasten kokkaroitumisen (veritulpan) ehkäisy
- valtimoiden seinämien plakkien stabilointi
- valtimon endoteelin rakenteen ja toiminnan paraneminen
- typpioksidin lisääntyvä tuotanto

Kalaöljyn rasvahapot EPA ja DHA pitävät valtimoiden seinämät kimmoisina. Kalaöljyllä on monia samanlaisia terveysvaikutuksia kuin eräillä kasviperäisillä öljyillä, kuten rypsi-, oliivi- ja helokkiöljyillä. Kalaöljyllä on kuitenkin aivan omia ominaisia vaikutuksia, joiden vuoksi sitä ei voida korvata millään muulla öljy- eikä muulla ravintoaineella. Kalaöljyn suotuisat terveysvaikutukset saattavat pääosin perustua tulehdusta (inflammaatiota) estävien yhdisteiden tuotantoon kudoissamme. Kuten tietänet, sydän- ja verisuonitaudit ovat pohjimmiltan tulehdustilja.

Veren haitalliset rasvat

Kalaöljyn rasvahapot alentavat tehokkaasti veren triglyseridejä ja nostavat hyvää HDL-kolesterolia. Näillä rasvoilla on suuri merkitys valtimonkovetustaudin ehkäisyssä tai kehittymisessä. Veren triglyseridien pitoisuus kohoaa pian ruokailun jälkeen, jolloin ravinnon rasvat ovat imeytyneet vereen. Silloin valtimoiden seinämiin kertyy rasvapaakkuja, jotka jäykistävät ja ahtauttavat suonia. Jos veressä on runsaasti omega-3-rasvoja (erityisesti EPAa), paakkujen muodostus estyy ja suonet säilyvät vapaina. Kalarasvat ehkäisevät myös kokonais- ja LDL-kolesterolin lisääntymistä, mutta vaikutus kokonaiskolesteroliin on melko vaatimaton.

Sitäkin tärkeämpi on kalaöljyjen vaikutus pieniin haitallisiin LDL-partikkeleihin, joita ne muuttavat suuremmiksi ja vähemmän haitallisiksi valtimoiden kannalta. Isot LDL-hiukkaset eivät kiinnity valtimoiden seinämään yhtä hanakasti kuin pienet, jotka hapettuvat herkästi ja aiheuttavat siten valtimonkovetustautia. Näin käy varsinkin, kun samanaikaisesti veren homokysteiini on koholla. Kalaöljy lisää hyvän HDL-kolesterolin määrää, usein 10 %:lla (Haglund 2002).

RLP-lipoproteiinit - erillinen riskitekijä

Kalaöljyn rasvahapot vähentävät verestä tiettyjä kolesterolihiukkasia, joista käytetään nimitystä RLP-kolesteroli (remnant-like cholesterol). Se heijastaa veressä kiertävien kylomikronien ja VLDL-kolesterolihiukkasten määrää. Nämä parikkelit lisäävät kaikkein eniten valtimoita ahtauttavia plakkeja (lue lisää englanniksi). RLP-kolesteroli on erillinen (tavallisesta kolesterolista riippumaton) sydäntautien riskitekijä, jonka merkitys on erityisen suuri nimenomaan naisten sydäntaudeissa (Lue lisää Framinghamin tukimuksesta). Diabeetikoilla on erityisen runsaasti RLP-kolesterolia, mikä selittää osaltaa heidän keskuudessaan ilmenevää ylisairastuvuutta ja -kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin.

Lisäksi omega-3-rasvahapot vaikuttavat solujen sisällä oleviin ns. PPAR-a-reseptoreihin. Niiden stimulointi tehostaa rasvahappojen palamista ja triglyseridiä sisältävien rasvapartikkeleiden (kylomikronien ja VLDL-hiukkasten) pilkkoutumista, HDL-partikkeleiden apolipoproteiinien (apo A1:n ja apo A 2:n) lisääntymistä.

Viime vuosina on kiinnitetty lisääntyvää huomiota kasviöljyistä syntyviin transrasvahappoihin, joita on kevytlevitteissä ja lähes kaikissa muissakin rasvaisissa elintarvikkeissa. Transrasvat jäykistävät ja tulehduttavat valtimoita vähintään yhtä lailla kuin maaeläinrasvat.

Rytmihäiriöiden ehkäisy

Jo 1980-luvulla osoitettiin, että kalaöljyn rasvahapot ehkäisevät sydämen vakavia rytmihäiriöitä (Burr ym. 1989). Tähän ns. DART-tutkimukseen osallistui yli 2000 sydäninfarktin sairastanutta henkilöä, joista puolet alkoi syödä rasvaista kalaa (200-400 g/viikko) tai kalaöljyvalmistetta. Toinen puoli koehenkilöistä jatkoi entisiä ruokailutottumuksiaan. Kalaöljyryhmän päivittäin saamaksi EPAn määräksi arvioitiin 0,3 grammaa ja verrokkien ruuassaan saamaksi päiväannokseksi 0,1 g. Näin jatkettiin kahden vuoden ajan. Kalaa ja kalaöljyä syöneiden keskuudessa ilmeni 29 % vähemmän sydänkuolemia kuin vertailuryhmässä. Eron uskotaan johtuvan siitä, että kalaöljy ehkäisee kuolemaan johtavia rytmihäiriöitä.

Toisessa satunnaistetussa kokeessa kammioperäisistä rytmihäiriöistä kärsivät potilaat saivat joko kalaöljyä tai vastaavaa plaseboa (auringonkukkaöljyä). Rytmihäiriöt oli todettu ja niitä seurattiin sydänfilmin (EKG) avulla. Kammioperäiset rytmihäiriöt vähenivät 44 %:lla kalaöljyä saaneista ja 15 %:lla auringonkukkaöljyä nauttineista (Sellmayer ym. 1995).

Edellä selostetussa Gissi-tutkimuksessa kalaöljyn nauttiminen ruuan lisänä ehkäisi lähes puolet sydänkuolemista.

Eläinkokeiden perusteella tiedetään, että kaikki ravinnon n-3-sarjan rasvahapot – myös alfalinoleenihappo ALA– ehkäisevät sydämen rytmihäiriöitä, mutta kalaöljyn DHA on kaikkein tehokkain ja EPA toiseksi tehokkain. Niiden sydänkuolemia ehkäisevä vaikutus perustuu siihen, että ne parantavat sydänlihassolujen sähköistä vakautta (stabiliteettia), jolloin sydän pysyy ns. sinusrytmissä. EPA ja DHA vähentävät sydänsolujen ärsyyntymistä erilaisille muille ärsykkeille (kuin sinuksesta tuleville). Tämä tapahtuu parantamalla solujen natrium-, kalium- ja kalsiumkanavien toimintaa (Leaf ym. 2001).

Vastaavalla tavalla kalaöljyn rasvahapot stabiloivat aivosolujen toimintaa. Siihen perustuvat monet havainnot, joiden mukaan EPA-tiiviste hillitsee epileptisiä kohtauksia.

Tutkimus: Kalaöljy estää rytmihäiriöitä
Lue lisää englanniksi kalaöljyn EPAn vaikutuksista sydänlihassoluihin

Sydämen rytmin muutokset

Tässä ei tarkoiteta rytmihäiriöistä vaan sydämen kyvystä mukauttaa rytmi kudosten hapensaantia vastaavaksi (engl. Heart Rate Variability, HRV), jolla on tärkeä merkitys myös sydämen terveydelle. Jos HRV on pieni, se lisää sydänkuoleman riskiä. Omega-3-rasvahapot, erityisesti DHA, parantavat HRV:a, mikä tehostaa kalarasvojen edellä selostettuja antiarytmisiä ominaisuuksia (Chistensen ym 2001).

Sydämen kokonaissuojaus

Tässä katsauksessa keskitytään kalaöljyn sydäntä ja verisuonia suojaavaan vaikutukseen. Sydänpotilaan ja riskiryhmään kuuluvien on kuitenkin hyvä huomata, ettei kalaöljy (E-EPA tai E-EPA + E-DHA) suinkaan ole ainoa suojaava ravintoaine, vaan niitä on lukuisia, kuten

 • karnosiini
 • ubikinoni
 • soijan isoflavonoidit
 • helokkiöljyn GLA
 • magnesium
 • kromi
 • foolihappo
 • lykopeeni
 • vihreä tee
 • monet antioksidantit
 • maitohappobakteerit

Nämä suoja-aineet tehostavat toinen toistensa edullisia vaikutuksia synergisesti. Toisin sanoen niiden yhdistelmät ovat tehokkaampia kuin mikään niistä yksinään. Siksi niitä olisi hyvä ottaa samanaikaisesti useita. Lisäksi on hyvä tietää, että verisuonitaudit (kuten kaikki muutkin krooniset sairaudet) ovat tulehdustauteja, joita voidaan hillitä monilla ravintolisillä. Kalaöjy suojaa sydänlihasta infarktissa estämällä fibroosin syntyä. Fibroosi (sidekudoistuminen) johtaa usein rytmihäiriöihin ja vajaatoimintaan (Heydari ym. 2018).

Nykyajan ruokakulttuuri aiheuttaa sydäntauteja, allergioita, lasten oppimis- ja käytöshäiriöitä, masennusta ym.

Helsingin yliopiston patologian professori Hjelt julkaisi 1900-luvun alussa 1 000 miehelle tekemänsä ruumiinavauksen tulokset. Yhdelläkään heistä ei ollut sydäninfarktia. Sydäntaudit ovat tulleet suomalaiseen väestön vitsaukseksi viimeisten sadan vuoden kuluessa, erityisesti sotien jälkeen ja nykyään ne ovat yleisin kuolinsyy. Miksi näin on käynyt?

Syynä on aivan ilmeisesti teollistumisen mukanaan tuoma suuri muutos ruokatavoissa. Ihmisen elin- ja työympäristöt ja ruokatavat ovat muuttuneet valtavasti, mutta geeneiltämme olemme samanlaisia kuin esi-isämme 40 000 vuotta sitten eli kivikauden ihminen. Kivikaudella ihminen söi paljon kalaa ja muita veden antimia sekä hedelmiä ja kasviksia, jolloin hän sai ravinnossaan runsaasti kuituja ja yhtä paljon n-3 ja n-6 rasvahappoja (suhteessa 1:1) ja hyvin vähän tyydytettyjä rasvoja (liharuuista). Nyt suhde on 15–30:1 ja EU suosittaa suhdetta 4:1. Probioottisten bakteerien saanti oli ennen 100 000 kertaa suurempaa kuin nykyisin.

Sen lisäksi kivikauden ihminen oli koko ajan liikkeellä ja kulutti runsaasti energiaa. Liikalihavuus oli tuntematon ilmiö. Ihminen ei polttanut tupakkaa, ei ryypännyt viinaa, kuten nykyisin, ei kärsinyt stressistä eikä työuupumuksesta.

Rasvahappojen merkitys skitsofreniassa

Kalaöljy ehkäisee, lievittää ja joskus jopa parantaa astmaa ja muita allergioita mm. estämällä tulehdussytokiineja ja 5-LOX-entsyymiä

Kolesterolimyytti

Kolesterolin voisi unohtaa, jos ihmiset osaisivat tasapainottaa omega-6/omega-3-rasvahappojen tasapainon ruokavalion ja kalaöljkyvalmisteiden avulla, sanoo tunnettu amerikkalainen professori Artemis Simopoulos. Myytti kohonneesta kolesterolista sydän- ja verisuonitautien pääasiallisena tai ainoana riskitekijänä on virheellinen siitäkin syystä, sillä nykyisin tunnetaan koko joukko "uusia" riskitekijöitä, kuten erillisestä katsauksesta ilmenee.

Lääketeollisuus huolehtii käytännössä lääkärikunnan täydennyskoulutuksesta, vaikka se muodollisesti tapahtuukin Lääkäriliiton ja erilaisten lääkäriyhdistysten nimissä. Koulutus suuntautuu pääasiassa uusien, entistä kalliimpien lääkkeiden käyttöön sen sijaan, että suosittaisiin esimerkiksi foolihappoa ja tehokkaita kalaöljyjä. Myytin takana ovat voimakkaat kaupalliset intressit, joista Suomen kansa maksaa kalliisti muun muassa lisääntyvien sairausvakuutuskulujen muodossa.

Kalan ympäristöjäämät

Suositusten mukaan meidän tulisi syödä kalaa 2–3 kertaa viikossa, mutta Suomessa kalaruokaan liittyy ongelma: Sisävesiemme hauet sisältävät niin paljon elohopeaa, että niiden syönti lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa yhtä paljon kuin tupakointi. Elohopeaa kertyy elimistömme myös rokotteiden tiomersaalista ja amalgaamipaikoista.

Itämeren ja Pohjanmeren kaloissa on monenlaisia myrkkyjäämiä, mm. dioksiinia. Puhtaita ovat nykyään enää syvänmeren lohet. Mistä siis saisimme riittävästi kalarasvojen terveellisiä rasvahappoja? Ovatko kalaöljyvalmisteet ainoa vaihtoehto? Siltä näyttää, etenkin, jos haluamme saada niin paljon omega-3-kalaöljyjä, että niillä on sairauksia ehkäisevää ja hoitavaa vaikutusta.

Näin valitset itsellesi ihanteellisen kalaöljyn
Ruokavalio- ja laihdutusohjeita
Australialaistutkimus: Kalaöljy auttaa laihtumaan

Viitteitä:

Sydänpotilaiden E-EPA-tutkimus kardiologien ammattilehdessä

Kalaöljy ja sydänterveys uusien tutkimusten valossa
Heydari B, Harris WS, Kwong RY. Letters re: Effect of Omega-3 Acid Ethyl Esters on Left Ventricular Remodeling After Acute Myocardial Infarction: The OMEGA-REMODEL Randomized Clinical Trial Circulation. 2017 Jan 10; 135(2): e13–e14.Free Full Tex
Mori TA. Marine OMEGA-3 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. Revies. Fitoterapia. 2017 Sep 27. pii: S0367-326X(17)31303-5. doi: 10.1016/j.fitote.2017.09.015.
von Schacky C. Guidelines and EPA+DHA: Irreconcilable? 2017
Lee SE, Kim GD, Yang H, et al. Effects of eicosapentaenoic acid (EPA) on the cytoprotection via Nrf2-mediated heme oxygenase-1 in human endothelial cells. Journal of Cardiovascular Pharmacology. 2015 Mar 26. Abstract
Albert CM et al. Blood levels of long-chain n-3 fatty acids and the risk of sudden death. New Engl J Med 2002; 346: 113-118.
Billman GE et al. Prevention of sudden cardiac death by dietary w-3 polyunsaturated fatty acids in dogs. Circulation 1999; 99: 2452-2457.
Bucher HC et al. n-3 polyunsaturated fatty acids in coronary heart disease: A meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Med 2002; 112: 298-304.
Brouwer IA et al. Association between n-3 fatty acid status in blood and electocardiographic predictors of arrythmia risk in healthy volonteers. Am J Cardiol 2002; 89: 629-631.
Christensen JH et al. Marine n-3 fatty acids, wine intake, and heart rate variability in patients referred for coronary angiography. Circulation 2001; 103: 651-657.
Deckelbaum RJ, Akabas SR n–3 Fatty acids and cardiovascular disease: navigating toward recommendations Am J Clin Nutr 2006 84: 1-2[Free Full Text][PDF]

DeFilippis AP, Sperling LS. Understanding omega-3's. Am Heart J. 2006 Mar;151(3):564-70 [Abstract] [Free Full Text]
Dewailly E, Blanchet C, Gingras S, Lemieux S, Holub BJ Cardiovascular disease risk factors and n-3 fatty acid status in the adult population of James Bay Cree Am J Clin Nutr 2002 76: 85-92. (Abstract)
GISSI-Prevenzione Investigators. Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Lancet 1999; 354: 447-455.
Harris WS. n-3 Long-chain polyunsaturated fatty acids reduce risk of coronary heart disease death: extending the evidence to the elderly Am J Clin Nutr 2003 77: 279-280
Hibbeln JR, Nieminen LRG, Blasbalg TL. Healthy intakes of n–3 and n–6 fatty acids: estimations considering worldwide diversity. Am J Clin Nutr 2006;83: 1483S-1493S [Free Full Text]
Hibbeln JR, Ferguson TA, Blasbalg TL. Omega-3 fatty acid deficiencies in neurodevelopment, aggression and autonomic dysregulation: opportunities for intervention. Int Rev Psychiatry. 2006;18(2):107-18 [Free Full Text]
Hu B et al. Fish and omega-3-fatty acid intake and risk of coronary heart disease in women. JAMA 2002; 287: 1815-1821 ( Abstract)
Jabbar R, Saldeen T. A new predictor if risk för cardiac sudden death. Upsala Journal Med Sci 2006;1112)169-78 [Free Full Text. pdf]
Kromann N et al. Epidemiological studies in the Upernavik district, Greenland. Acta Medica Scand 1980; 208: 401-406.
Lancet (Editorial): Eskimo diets and diseases. Lancet 1983; 1139-41 (May 21). Leaf A. The electrophysiological basis for the antiarrythmic actions of polyunsaturated fatty acids. Eur Heart J Supplements 2001; 3: D98-D105.
Leaf A. On the reanalysis of the GISSI-Prevenzione. Circulation 2002; 105: 1874-!875.

Lee S, Gura KM, Kim S. Current clinical applications of {omega}-6 and {omega}-3 Fatty acids. Nutrition in Clinical Practice 2006(4):323-41 [PubMed Plus] [Full Free Text, pdf]
Lemaitre RN, King IB, Mozaffarian D, et al. n-3 Polyunsaturated fatty acids, fatal ischemic heart disease, and nonfatal myocardial infarction in older adults: the Cardiovascular Health Study Am J Clin Nutr 2003 77: 319-325
McNamara RK. The emerging role of omega-3 fatty acids in psychiatry. Editorial. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006 Aug 22. [Full Free Text]
Marchioli R et al. Early protection against sudden death by n-3 polyunsaturated fatty acids after myocaardial infarction. Time-course analysis of the results of the Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravivenza nell´Infarto Miocardico (GISSI)-Prevenzione. Circulation 2002; 105: 1897-1903.
Nestel P, Shige H, Pomeroy S et al. The n-3 fatty acids eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid increase systemic arterial compliance in humans. Am J Clin Nutr 2002 76: 326-330.
Oh R. Practical Applications of Fish Oil (Ω-3 Fatty Acids) in Primary Care. The Journal of the American Board of Family Practice. 200518:28-36 [Free full text]
Rauch B, Schiele R, Schneider S, et al. for the OMEGA-Study Group. Highly Purified Omega-3 Fatty Acids for Secondary Prevention of Sudden Cardiac Death after Myocardial Infarction-Aims and Methods of the OMEGA-Study. Cardiovasc Drugs Ther. 2006 Nov 30; [Epub ahead of print]
Richter WO. Long-chain omega-3 fatty acids from fish reduce sudden cardiac death in patients with coronary heart disease. Eur J Med Res. 2003 Aug 20;8(8):332-6. Review.[PubMed]