Isoprenoidit

Isoprenoidit ovat kemiallisia yhdisteitä, joissa on hyvin pieniä isopreeniyksikköjä. Niissä puolestaan on viisi hiiliatomia ja kaksoissidos. Luonnossa on luultavasti satojatuhansia isoprenoidiyhdisteitä. Niihin kuuluvat mm. fytoli, kinoni, skvaleeni, A- ja E-vitamiinit, koentsyymi Q10 eli ubikinoni, beetakaroteeni, lykopeeni ja muut karotenoidit sekä flavonoidit.

Pelkistä isopreeneista muodostuneita molekyylejä, kuten skvaleenia, sanotaan puhtaiksi isoprenoideiksi. Sekaisoprenoideja (mixed isoprenoids) taas ovat sellaiset molekyylit, joissa yksi tai useampi isopreeniyksikkö on kiinnittynyt äitimolekyyliin - kuten Q10 ja E-vitamiini. Monet, mutta eivät kaikki, isoprenoidit ovat tehokkaita antioksidantteja.

Isopreeniyksikkö kemiallisesti

Kinoni oli ilmeisesti ensimmäinen isoprenoidi, joka NASA:n tutkimusten mukaan tuli maapallolle noin neljä miljardia vuotta sitten meteoriittien pommittaessa tätä planeettaa. Kinoni on erittäin tehokas antioksidantti, joka kykenee neutraloimaan UV-säteilystä syntyviä vapaita radikaaleja ja on yhdessä muiden isoprenoidien kanssa suojannut ensimmäisiä alkeellisia bakteereita, joista kaikki elämä maapallolla on saanut alkunsa.

Statiinit estävät isoprenoidien muodostusta maksassa

Isoprenylaatio

tarkoittaa yhden tai kahden isoprenoidin (farnesyliidifosfaatin ja/tai geranyylidifosfaatin) kiinnittymistä solukalvoilla oleviin proteiineihin ja niiden tästä kiinnittymisestä seuraavaa muuntumista. Isoprenylaatio säätää solujen kasvua ja lisäntymistä (proliferaatota). Ilman isoprenylaatiota solukalvot eivät kykenisi kiinnittämään itseensä valkuaisaineita, jotka ovat välttämättömiä solujen kasvulle ja lisääntymiselle.

Isoprenoidimetabolia

tarkoittaa kemiallista prosessia, joka syntetisoi kolme sekundaarista isoprenoidia: geranyylin, farnesyylin ja skvaleenin.