Eikosanoidit - ystäviä ja vihollisia

Ihmisen 60 triljoonaan solua tuottavat eikosanoideja, jotka kuuluvat oksilipiineihin. Ne ovat hormonien kaltaisia yhdisteitä (paikallishoprmoneja), joita kudoksissa syntyy ravinnon rasvoista. Eikosanoidit voivat olla "hyviä", "pahoja" tai neutraaleja. "Pahat" aiheuttavat, mutta "hyvät" ehkäisevät tulehdusta, joka on mukana kaikissa kroonisissa sairauksissa, syöpiä myöten. Ravinnon rasvahappotasapainon kallistuminen liikaa omega-6-puolelle (omega-3:n kustannuksella) on yhtenä merkittävänä syynä lihomisen, insuliiniresistenssin, metabolisen oireyhtymän, diabeteksen, masennuksen, sydän- ja syöpätautien ja muiden elintapasairauksien yleistymiseen. Niitä voidaan ehkäistä ja hillitä väkevöideyillä etyyliesteröidyillä kalaöljyillä.

Eikosanoidi-nimitys tulee kreikan sanasta eicosa, joka merkitsee kaksikymmentä, sillä eikosanoidien molekyyleissä on 20 hiiliatomia. Eikosanoidit kuuluvat suuurempaan oksipiinien ryhmään. Oksilipiinit löydettiin Harvardin yliopistossa vuonna 2009, ja ne selittävät uudella tavalla mm. etyyliesteröityjen kalaöljyjen laajoja terveysvaikutuksia.

oksilipiinit

Kuva. Monityydyttymättömistä rasvahapoista (EPA. DHA. AA) syntyy elimistössä oksilipiinejä, jotka kiertävät veresssä. North Carolinan yliopiston tutkimuksessa niitä analysoitiin ihmisten palsmasta peräti 131 erilaista. EPA ja DHA ovat omega-3-rasvahappoja, AA (arakidonihappo) on omega-6-rasvahappo, jota on paljon kasvinsiemenöljyissä (rypsi-, maissi-, auringonkukka-, sofloriöljyissä). Omega-3:sta syntyvät oksilipiinit ehkäisevät ja omega-6-rasvahapoista syntyvät oksilipiinit lisäävät kroonista matala-asteista tulehdusta.

Eikosanoidit on yhteisnimitys suurelle ryhmälle hormonien kaltaisia yhdisteitä, jotka vaikuttavat hyvin lyhytaikaisesti paikallisesti kaikissa ihmisen elimissä: sydämessä, lihaksissa, maksassa, munuaisissa, haimassa, keuhoissa, ihossa, luustossa ja ennen muuta aivoissa. Eikosanoideilla on ratkaisevan tärkeä merkitys solujen hyvinvoinnille ja koko ihmisen terveydelle (Ostermann ja Schebb 2017, Schmöcker ym. 2018). Eikosanoidit säätävät aivoissa jopa tunteita. Ennen puhuttiin päasiassa "hyvistä ja "pahoista" prostaglandiineista, mutta nyttemmin on ilmennyt, että prostaglandiinit ovat vain yksi eikosanoideihin kuuluva aineryhmä. Alla oleva kuva havainnostaa omega-6- ja omega-3-rasvahappojen aineenvaihduntaa elimistössä (Davinelli ym. 2018).

omega-6- ja omega-3-rasvahappojen aineenvaihduntaa

Eikosanoideihin kuuluvat

 • prostanoidit (prostaglaniidit, prostasykliinit ja tromboksaanit)
 • leukotrieenit
 • hydroksihapot
 • lipoksiinit
 • hydroksyloituneet rasvahapot
 • isoprostaanit (isoprostanoidit; kuuluvat lipoksiineihin)
 • epoksieikosatrieeniset hapot
 • epoksieikosanoidihapot (EET)
 • endokannabinoidit
 • epilipoksiinit
 • syklopentenoonit (A3/J3)

[Dokosaheksaeenihaposta (DHA) muodostuu vastaavasti dokosanoideja, dokosatrieenejä ja neuroprotektiineja sekä vapaiden radikaalien vaikutuksesta hapettumalla syntyviä myrkyllisiä isoprostaaneja, joilla on osuutta neurodegenerativissa sairauksisssa, kuten Alzheimerin taudissa. Emme kuitenkaan puutu niihin tässä katsauksessa.]

EPAn metaboliitteja ja niiden vaikutuksia

Kuvassa on EPAn metabolomi, joka syntyy omega-3-hapetuksen kautta. Sydäntä suojaava 18-HEPE, yleinen E-sarjan resolviniinien esiaste, syntyy EPAsta aspirini-asetyloidun COX2:n avulla. RvE1 ja RvE2 syntyvät 5-LOX:n avulla ja  RvE3 12/15-LOX:n avulla.Useat CYP-entsyymit katalysoivat omega-3:n kaksoissidoksen epoksigenaation avulla ja tuottavat 17,18-EpETE:ä ja sen sekundaarista tuotetta, 12-OH-17,18-EpETE:ä. joka niinikään on anti-inflammatorinen yhdiste. Lähde: Ishihara ym. 2019.
Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International Immunology. 2019 Feb 17. pii: dxz001. doi: 10.1093/intimm/dxz001.

Omega-3-rasvahappojen terveysvaikutukset välittyvät osittain bioaktiivisten epoksidien kautta (joita syntyy rasvahapoista elimistön aineenvaihdunnassa). Ne ehkäisevät vaimentavat ja sammuttavat kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota), laajentavat (ahtautuneita) valtimoita ja estävät verihiutaleiden kokkaroitumista eli veritulppia. Näiden ominaisuuksiensa ansiosta omage-3-rasvahapot ehkäisevät neuroinflammaatiota ja aivosairauksia, kuten aivohalvausta (McDougle ym. 2017).

Davinelli S, Corbi G, Righetti S, Sears B, Olarte HH, Grassi D, Scapagnini G. Cardioprotection by Cocoa Polyphenols and ω-3 Fatty Acids: A Disease-Prevention Perspective on Aging-Associated Cardiovascular Risk. Journal of Medicinal Food. 2018 May 3. doi: 10.1089/jmf.2018.0002. Free Full Text
McDougle DR, Watson JE, Abdeen AA, et al. Anti-inflammatory ω-3 endocannabinoid epoxides. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) 2017 Jul 7. pii: 201610325. doi: 10.1073/pnas.1610325114.

Oksilipiinit – kalaöljyn uusi salainen ase

Ostermann AI, Schebb NH. Effects of omega-3 fatty acid supplementation on the pattern of oxylipins: a short review about the modulation of hydroxy-, dihydroxy-, and epoxy-fatty acids. Review. Food and Function. 2017 Jul 6. doi: 10.1039/c7fo00403f.

Isoprostanoidit ovat tärkeitä lipidivälittäjiä biologisissa prosesseissa, kuten kudosvaurioiden korjaamisessa, verne hyytymisessä, verisuonten seinämien läpäisevyydessä, tulehduksessa ja immuunijrjestelmän toiminnassa. Isoprostanoideja syntyy elimistössä EPA-, DHA- ja ALA-rasvahapoista (lue lisää englanniksi).

Muita merkittäviä ryhmiä ovat leukotrieenit, isoprostaanit ja isofuraanit. Ensimmäiset leukotrieenit löydettiin jo yli 30 vuotta sitten. "Leuko" viittaa valkoisiin verisoluihin, jotka erittävät leukotrieeniejä ja "trieenit" viittaa kolmeen konjugoituun kaksoissidokseen. Leukotrieenit ovat ryhmä aineenvaihdunnassa arakidonihaposta (AA) 5-lipoxygenaasitietä (5-LOX) syntyviä yhdisteitä. EPA antagonisoi arakidonihappoa ja vaimentaa 5-LOXia, ja ehkäisee siten tulehdusta aiheuttavien leukotrieenin tuotantoa valkosoluista (Cipollina ym. 2014).
Mechanisms of Disease: Leukotrienes NEJM (1.11.2007)

Nyt tunnetaan jo yli 100 eikosanoidia ja uusia eikosanoideja löydetään lähes kuukausittain. Vuonna 2002 löytyi resolviini E1, jota syntyy EPA-rasvahaposta. EET-rasvahapot on myös erityisen tärkeitä sydämen ja verisuonten suojaajina. Niitä hajottaa kuitenkin geeni nimeltään K55R, jota 15v % valkoihoisista kantaa. K55R altistaa sepelvaltimotaudille (lue lisää). Kaikkien eikosanoidien vaikutuksia ei vielä tunneta. Yleisperiaate kuitenkin on, että hyvät eikosanoidit toimivat pahojen leukotrieenien vastavaikuttajina, ja ne hillitsevät tulehdustiloja kudoksissa. Tämä on erittäin tärkeää, sillä kaikki krooniset sairaudet ovat luonteeltaan tulehdustauteja, joissa tulehdussytokiinit ovat koholla.

15-epilipoksiini on tosi vahva tulehdusta estävä eikosanoidi, jota elimistö tekee EPA-rasvahaposta. EPAsta syntyy myös muita hyviä prostaglandiineja ja leukotrieenejä, jotka ehkäisevät tulehdusta ja syöpää. Näitä ovat E3-sarjan prostaglandiini-3 ( PGE3) sekä "hyvä" leukotrieenä LTB5. Ne vastustavat arakidonihaposta syntyvää "pahaa" leukotrieeniä, LTB4:ä. Ottamalla ruuan lisänä farmaseuttista kalaöljyä, E-EPAa, voimme tehokkaasti ehkäistä ja hillitä elimistössä vallitsevaa tulehdustilaa (jota riehuu sydän- ja verisuonitaudeissa, stressissä, kaikissa psyykkisissä häiriöissä, reumassa, MS-taudissa ja muissa autoimmuunitaudeissa sekä sydän- ja verisuonitaudeissa, syövässä ym.). Tätä eivät perinteistä lääke-, ravitsemus- ja elintarviketiedettä edustavat henkilöt yleensä ymmärrä, vaan he uskovat "tavallisen ruoan riittävyyteen". Havainnollisena esimerkkinä E-EPAn tulehdusta estävästä tehosta on tämä tutkimus.

Aspiriinin, kortisonin ja muiden tulehdus- ja särkylääkkeiden (kuten COX1- ja COX2-estäjien) vaikutus perustuu pahojen eikosanoidien (lähinnä PGE2:n) synteesin estoon (Lands 2015). Valitettavasti synteettiset lääkkeet eivät erota hyviä eikosanoideja huonoista, vaan ne estävät sejkä huonojen että hyvien eikosanoidien tuotannon soluissa. Niiden pitkäaikainen käyttö ei ole terveyden kannalta hyväksi, koska tarvitsemme hyviä eikosanoideja. Pelkästään aspiriinin käyttö tappaa yli 10 000 ihmistä vuosittain (syynä mahaverenvuoto). Monet nivelvaivoihin tarkoitetut lääkkeet lievittävät kylläkin kipua, mutta pitkällä tähtäimellä ne ohentavat nivelrustoja, ja tauti vain pahenee. Kaiken lisäksi COX-2-estäjät salpaavat tärkeän resolviinin vaikutuksen, mikä voi johtaa valtimoiden tulehtumiseen, kovettumiseen ja sydänkuolemiin (lue lisää). Siksi suosittelen mieluummin käyttämään vaikka vihersimpukkaa ja farmaseuttista kalaöljyä.

Aspiriini ja EPA estävät verihiutaleitten aktivoitumista, siksi ne ehkäisevät veritulppia.
Aktivoituneet verihiutaleet tuottavat tromboksaani A2:ta (kuva)

Eikosanoidien synteesi ja esto

Nykyään tunnetaan useita eikosanoideja syntetisoivia entsyymejä. COX-entsyymit tuottavat prostaglandiineja ja tromboksaanea, 5-LOX-entsyymit lipoksiineja ja 12- ja 15-LOX-entsyymit tuottavat leukotrieenejä ja hydroksiloituneita rasvahappoja. Harvardin yliopiston neurologien mukaan 12/15-LOX liittyy muun muassa Alzheimerin tautiin. E-EPA ja vihersimpukkauute estävät kaikkia kroonisia sairauksia, kuten astmaa, vaikuttamalla juuri LOX-entsyymeihin ja myös syöpäsolujen kasvua ja leviämistä stimuloimalla PGE3:a (lue lisää). [DHA-rasvahapon lipoksigenaasiderivaatteja kutsutaan nimellä docosanoidit.]

Aspiriini estää syklo-oksigenaasientsyymejä (pääasiassa COX-1:tä ja jonkin verran myös COX2:a) väliaikaisesti solujen prostaglandiinien (mutta ei leukotrieenien) tuotannon, kunnes solun toiminta elpyy ja se pystyy jälleen valmistamaan aspiriinin tuhoaman tilalle. Muutkin tulehduslääkkeet estävät COX-entsyymejä (jota on kahta eri muotoa, COX1- ja COX2), mutta eivät LOX-entsyymiä. Aspiriinin kaltaiset perinteiset kipulääkkeet eivät erota näitä COX-entsyymeijä toisistaan, vaan estävät kummankin toimintaa. Aspiriinin syöpää ehkäisevä poistava vaikutus perustuu ilmeisesti COX2:n estoon, mutta sen sydäntä suojaava ja samalla mahaverenvuotoa aiheuttava vaikutus taas COX1:n estoon. COX2:a estävät lääkkeet eivät suojaa sydäntä, vaan päinvastoin lisäävät sydäninfakrtin riskiä.

Lääketeollisuus kehittää uusia tuylehdys- ja kipulääkkeitä, joiden avulla vaikutetaan spesifisesti näihin entsyymeihin, erityisesti sellaisia, jotka estäisivät arakidonihapon (AA) synteesiä (Lands 2015). Kaikilla synteettisillä lääkkeillä on kuitenkin haitallisia sivuvaikutuksia etenkin pitkäaikaisessa käytössä. Kalaöljyn EPAa ja vihersimpukkauutetta sitä vastoin voidaan käyttää tehokkaasti ja turvallisesti ohjaamaan eikosanoidien aineenvaihduntaa edulliseen suuntaan.

Rasvahapoista syntyy eikosanoideja ja muita nanomolekyylejä

Eikosanoideja muodostuu elimistön aineenvaihdunnassa ravinnon rasvahapoista (DGLA (dihomogammalinoleenihappo), AA (arakidonihappo), EPA (eikosapentaeenihappo), DHA (dokosaheksaeenihappo), ETA (eikosatetraeenihappo).
Rasvojen lähteitä ravinnossa ja aineenvaihduntaa - kaavakuva

omega-6 ja omega-3

Soluissa syntyy on pahoja eikosanoideja kasviöljyjen arakidonihaposta ja kevytlevitteiden transrasvahapoista. Hyviä taas syntyy kalaöljyn omega-3-rasvahpoista. hyviä (kuten kalaöljystä syntyvät). DGLA:sta voi syntyä sekä hyviä että huonoja (jos esimerkiksi helokkiöljyä otetaan liikaa suhteessa EPAan).

Näistä esiasteista ja niiden keskinäisistä suhteista kudoksessa riippuu, minkä rasvahapposarjan (omega-6/n-6- vai omega-3/n-3) eikosanoideja solukalvoilla muodostuu. Ravinnon rasvahappokoostumus ja ruuan lisänä nautitut rasvahappovalmisteet (helokkiöljy, kalaöljyt, vihersimpukkauute) vaikuttavat solukalvojen rasvahappojen koostumukseen ja samalla siihen, syntyykö niistä (fosfolipaasi-entsyymien [PLA2] aktiviteetin vuoksi) irtoavista rasvahapoista edullisia, neutraaleja vaiko haitallisia eikosanoideja. Entsyymiä syntyy kromosomissa 8, jossa sijaitsee myös masennusta ja skistofreniaa aiheuttava geenimutaatio.

Harvardin yliopistossa havaittiin vuonna 2002, että omega-3-rasvahapoista syntyy elimistössä tulehdusta ehkäiseviä ja vaimentavia nanomolekyylejä, resolviineja, dokosatrieenejä ja protektiinejä. Ne tarjoavat aivan uudenlaisen selityksen omega-3-rasvahappojen monenlaisille terveysvaikutuksille (lue lisää). EPA vähentää veren ja kudosten "pahojen" prostaglandiinien (PGE2) määrää, todetaan Aberdeenin yliopiston tutkimuksessa (Am JClin Nutr 2006).

Solukalvo

Kuva 1. Solukalvo muodostuu kahdesta vastakkain olevasta fosfolipidikerroksesta. Sinisen pallon pää on vettä sitova ja häntäpää vettä hylkivä. Kun entsyymit irrottavat rasvahappoja, niistä muodostuu eikosanoideja. Omega-3-rasvahapot estävät "pahojen" syntyä.
omega-3-rasvappojen metaboliaaKuva: EPAsta ja DHA:sta syntyy elimistössä suuri määrä tulehdusta vaimentavia ja sammuttavia yhdisteitä.

Fosfolipaasi on siis tärkeä entsyymi eikosanoidien tuotannon kannalta. Psykoosipotilaiden fosfolipaasi [PLA2] kuitenkin toimii yliaktiivisesti ja hajottaa liikaa aivosolujen rasvahappoja, jopa siinä määrin, että aivot surkastuvat. Muutos näkyy magneeettikuvissa. E-EPA hilllitse entsyymin aktiviteettia.

Kalaöljyn EPA-rasvahappo vaikuttaa paitsi PLA-entsyymien myös suoraan niitätä säätävienn geenien rakenteisiin ja toimintaan (lue lisää). Geenitutkimusten ansiosta ravitsemushoito nähdään nyt aivan uudessa valossa. Ravitsemustekijöiden ja geenien vuorovaikutusta tutkivaa tieteenalaa kutsutaan nimellä nutrigenomiikka.

Ravinnon vaikutus geeneihin
Nutrigenomikka
Bioactive lipids -katsaus

Amerikkalainen psykiatri Joseph Hibbeln on tutkinut – myös yhteistyössä Kuopion (nykyisin Itä-Suomen) yliopiston psykiatrien kanssa – paljon kalaöljyjen merkitystä neurologisissa ja psykiatrisissa taudeissa. Hänen mukaansa omega-3-rasvahapot – erityisesti EPA – tuottavat sellaisia eikosanoideja, jotka ehkäisevät siten stressiä, masennusta, kroonista väsymystä ja muita aivojen poikkeavasta neurokemiasta johtuvia häiriöitä. Kalaöljy vähentää jopa itsemurhan riskiä, sanoo Hibbeln. Muiden tutkijoiden mukaan EPA tuottaa  dopamiinia, joka parantaa toiminta- ja keskittymiskykyä. Masennuksessa ilmenee serotoniinin ja Parkinsonin taudissa dopamiinin puutetta. Kummassakin taudissa on hyötyä E-EPA:sta. E-EPAn imeytymistä ja vaikutusta omega-6/omega-3-tasapainoon on tutkittu Jyväskylän yliopistossa (lue lisää).

Omega-3-rasvahapot psykiatriassa

Shearer GC, Harris WS, Pedersen TL, Newman JW. Detection of omega-3 oxylipins in human plasma and response to treatment with omega-3 acid ethyl esters. J Lipid Res. 2009 sept  Free Full Text pdf

Hibbeln JR, Nieminen LRG, Blasbalg TL. Healthy intakes of n–3 and n–6 fatty acids: estimations considering worldwide diversity. Am J Clin Nutr 2006 83: 1483S-1493S. [Abstract] [Free Full Text]

Hibbeln JR, Ferguson TA, Blasbalg TL.
Omega-3 fatty acid deficiencies in neurodevelopment, aggression and autonomic dysregulation: opportunities for intervention. Int Rev Psychiatry. 2006;18(2):107-18 [PubMed][Free Full Text]

Ravinnon rasvoista

Meitä on peloteltu vuosikausia rasvoilla, etenkin tyydytetyillä maa-eläinrasvoilla. Nyt käsitys on muuttunut: maaeläinrasva ei olekaan vaarallista valtimoille, sydämelle eikä terveydelle ylipäätään. Ihmisen veriplasmassa on noin 600 erilaista rasva-ainetta lipidiä, joita voidaan analysoida lipidomics-menetelmällä (Quehenberger ja Dennis 2011). Kun osa näistä rasvoista muuttuu epänormaaleiksi, ne tuottavat tulehdusta synnyttäviä "pahoja" eikosanoideja, jotka lisäävät insuliiniresistenssin. tyypin 2 diabeteksen, metabolisen oireyhtymän ja sydän- ja verisuonitautien riskiä ja pahentavat niiden kulkua.
Karnosiini korjaa laaja-alaisesti lihavien ihmisten rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä

Myös tyydyttymättömissä rasvoissa on suuria eroja terveyden kannalta. Länsimaisessa ravinnossa omega-6- (n-6) ja omega-3 (n-3) -rasvahappojen saanti ravinnossa on terveydelle epäedullinen, keskimäärin 5:1, ja monilla ihmisillä jopa 10:1 tai ääritapauksissa 20:1. Tällöin solukalvojen arakidonihapon (AA) pitoisuus on jatkuvasti koholla, jolloin siitä syntyy pääasiassa pahoja prostaglandiini-2-sarjan (PG2) ja leukotrieeni-4-sarjan (LT4) eikosanoideja. Ne aiheuttavat ja ylläpitävät tulehdusreaktioita kudoksissa., mikä ilmenee kipuina ja särkyinä. Vaivoja voidaan hoitaa hyviä eikosanoideja tuottavien kalaöljyn rasvahappojen avulla. Virallisen ravitsemuslääketieteen "pallo on hukassa".
Ravinnon rasvojen imeytymistä ja aineenvaihdunnasta
Tyrmäysisku vähärasvaiselle ruokavaliolle

Eikosanoidit ovat keskeisiä terveyden säätäjiä

Jokainen ihmisen 60 triljoonasta solusta tuottaa eikosanoideja. Meillä ei siis ole mitään eikosanoidirauhasta, kuten muiden, pitempi-ikäisten hormonien tuotantoa varten. Eikosanoidit eivät kerry kudoksiin, sillä ne vaikuttavat vain hyvin lyhyen ajan, jonka jälkeen ne tuhoutuvat ja erittyvät pois virtsan mukana. Eikosanoidien puoliintumisaika on 1/2-1 minuuttia.

Eikosanoidit säätelevät ihmisen tärkeitä elintoimintoja, kuten verenpainetta, keuhkojen ja munuaisten toimintaa, lisääntymiskykyä, immuunivastetta ja tulehdusreaktioita. Kuten edellä jo mainitsin, niistä syntyy aivoissa välittäjäaineita, muun muassa serotoniinia, mikä ehkäisee masennusta ja väsymystä.

Kaikissa kroonisissa taudeissa ovat kudosten tulehdusta aiheuttavat eikosanoidit (sytokiinit), kuten IL8, jatkuvasti koholla. Tästä voidaan päätellä, että krooniset taudit joko johtuvat eikosanoidien aineenvaihdunnan häiriöistä tai että taudit aiheuttavat niitä. Diagnoosin tekohetkellä ihmisellä on jo ollut pitkään vääristynyt suhde huonojen ja hyvien eikosanoidien tuotannossaan. Syynä on usein vääränlainen ruoka.

Haitallisia eikosanoideja syntyy solukalvoilla mm. transrasvoista ja liiallisesta arakidonihaposta (AA) solukalvoilla, joissa vallitsee jatkuva ärsytystila. AA-happoa saamme erityisesti lihasta, mutta myös helokkiöljyn gammalinoleenihapon aineenvaihduntatuotteesta (DGHLA), josta osa muuttuu hyviksi eikosanoideiksi, mutta liika AA:ksi. Tilannetta voidaan auttaa nauttimalla ruuan lisänä hyvien eikosanoidien esiasteita, erityisesti kalaöljyn rasvahappoja, jolloin n-6/n-3 -suhde muuttuu terveellisemmäksi. Samalla elimistössä syntyy tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia nanomolekyylejä, hyviä eikosanoideja (Schmöcker ym. 2018). Kalaöljyn tärkein omega-3-rasvahappo on EPA, josta on saatavana "farmaseuttinen" puhdistettu ja väkevöity valmiste, E-EPA. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat vaikuttaa eikosanoideihin ja vähentää siten mm. eturauhassyövän aggressiivisuutta; kalaöljyn päiväannoksen on kuitenkin oltava 5 grammaa (Galet ym. 2013). Sellaista määrää on mahdoton saada ravinnosta. Nicolsonin ja Ashin (2013) ja Schmöcker ym:n katsaukset selvittävät perinpohjin rasvahappohoidon biologisia perusteita, joihin jokaisen lääkärin ja ravitsemusterapeutin tulisi perehtyä.

omega-3-hoito

Kuva kertoo kuinka väkevöity etyyliesteröity kalaöljy (E-EPA + E-DHA) – 840 ja 1680 mg:n päiväannoksella – alentaa plasman arakidonihappoa (AA) ja nostaa EPA- ja DHA-rasvahappoja 3 kuukaudessa. Lähde Schmöcker ym. 2018.

Omega-3-hoito

Kuva kertoo kuin paljon yksi ja kaksi kapselia väkevöityä etyyliesteröityä kalaöljyä (E-EPA+E-DHA) suurentavat plasman EPA:n ja DHA:n pitoisuutta kolmessa kuukaudessa. Lähde: Schmöcker ym. 2018.
Schmöcker C, Zhang IW, Kiesler S, et al. Effect of Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Oxylipins in a Routine Clinical Setting.
International Journal of Molecular Sciences. 2018 Jan 8;19(1). pii: E180. doi: 10.3390/ijms19010180.Free Full Text
Nicolson GL, Ash ME. Lipid Replacement Therapy: A natural medicine approach to replacing damaged lipids in cellular membranes and organelles and restoring function. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Biomembranes, Available online 21 November 2013. Free Full Text pdf
Galet C, Gollapudi K, Stepanian S, et al. Effect of a Low-fat Fish Oil Diet on Pro-inflammatory Eicosanoids and Cell Cycle Progression Score in Men Undergoing Radical Prostatectomy. Cancer Prevention Research, 29 October 2013. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-13-0261

Brooks JD, Milne GL, Yin H, Sanchez SC, Porter NA, Morrow JD. Formation of highly reactive cyclopentenone isoprostane compounds (A3/J3-isoprostanes) in vivo from eicosapentaenoic acid. J Biol Chem. 2008 Feb 10; [Full Free Text]

Calder PC. Polyunsaturated fatty acids and inflammation. Biochem Soc Trans. 2005;33(Pt 2):423-7 [PubMed]

Calder PC: n-3 Fatty Acids and Inflammation – New Twists in an Old Tale. PUFA Newsletter September 2004 [Full text]

Anonymous: Immune Function. Resolvin E1: Potent Anti-inflammatory Agent Derived from EPA. PUFA Newsletter March 2005 [Full text]

Lopuksi
Muistutan vielä mieliin, että aspiriini, buranat, kortisoni- ja muu kipulääkitys estävät kaikkien – niin hyvien kuin pahojenkin – eikosanoidien synteesiä. Suosittelen käyttämään mieluummin hyvien eikosanoidien esiasteita, välttämättömiä rasvahappoja, joista E-EPA on tehokkain. Se vaimentaa pahoja interleukiineja ja sitä kautta tulehdusta. Tutkimuksen mukaan myös karnosiini vaimentaa tehokkaasti IL8:a ja muita haitallisia eikosanoideja (Tatsuno ym. 2018), joten näitä kahta ravintolisää kannattaa käyttää kaikkien kroonisten sairauksien ennaltaehkäisyyn ja täydentävään hoitoon. Karnosiini ja E-EPA ovat yhdessä lyömätön pari itsehoidossa. Ne sopivat yhteen kaikkien lääke- ja muiden hoitojen kanssa. Lue alla oleva Barcelonan yliopiston tutkijoiden ajantasainen ja havainnollinen katsausartikkeli (Titos ja Clària 2013).

Eikosanodien nimiä ja rakennekaavoja
Isoprostanoidi ja isofuraaanit
Lue lisää välttämättömistä rasvahapoista
Kalaöljyvalmisteiden vertailutaulukko
Yhdysvaltain terveysviraston eikosanoidioppitunti

Tatsuno F, Lee SH, Oe T. Imidazole dipeptides can quench toxic 4-oxo-2(E)-nonenal: Molecular mechanism and mass spectrometric characterization of the reaction products. Journal of Peptide Science. 2018 Jul 3:e3097. doi: 10.1002/psc.3097.
Quehenberger O, Dennis EA. The human plasma lipidome.New England Journal of Meducune. 2011 Nov 10;365(19):1812-23. doi: 10.1056/NEJMra1104901. Free Full Text
Ostermann AI, Schebb NH. Effects of omega-3 fatty acid supplementation on the pattern of oxylipins: a short review about the modulation of hydroxy-, dihydroxy-, and epoxy-fatty acids. Review. Food and Function. 2017 Jul 6. doi: 10.1039/c7fo00403f.
Lands B. Omega-3 PUFAs Lower the Propensity for Arachidonic Acid Cascade Overreactions. Review Article. BioMed Research International. 2015 Article ID 285135, 8 pages Free Full Text

Grosso G, Galvano F, Marventano S,  et al. Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms. Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2014;2014:313570. Epub 2014 Mar 18. Review. Free Full Text
Cipollina C, Salvatore SR, Muldoon MF, et al. Generation and Dietary Modulation of Anti-Inflammatory Electrophilic Omega-3 Fatty Acid Derivatives. PLoS One. 2014 Apr 15;9(4):e94836. doi: 10.1371/journal.pone.0094836. eCollection 2014.
Titos E, Clària J. Omega-3-derived mediators counteract obesity-induced adipose tissue inflammation. Prostaglandins Other Lipid Mediat (2013), http://dx.doi.org/10.1016/j.prostaglandins.2013.05.003