EPAn etyyliesteri (Etyyli-EPA)

EPA-rasvahapon etyyliesteriä kutsutaan biologiassa ja lääketieteessä lyhyesti nimellä E-EPA (Japanissa EPA-E). Sitä on tutkittu paljon idässä ja lännessä, ja se on tullut suosituksi etenkin mielen- ja sydänterveyden edistäjänä sekä sydänpotilaiden ja diabeetikkojen ravintolisänä. Suuri kliininen kalaöljytutkimus JELIS tehtiin Japanissa E-EPAlla, ja se mullisti kardiologien (sydänlääkäreiden) käsitykset kalaöljyn merkityksestä sydän- ja verisuoniterveydelle. Marraskuussa 2018 valmistunut REDUCE-IT-tutkimus osoitti, että E-EPA (4 g/vrk) vähentää 26 % kolesterolilääkkeitä syövien potilaiden sydänkohtauksia ja aivohalvauksia sekä 20 % sydänkuolemia verrattuna nykyiseen käypään hoitoon. Tulokset esitettiin 10.11.2018 Yhdysvaltain Sydänliiton (AHA) kongressissa Chicagossa (klikkaa alla oleviin linkkeihin).

Dr. Deepak Bhatt Discusses the REDUCE-IT trial, Live from AHA 2018

Dr. Peter Block interviews presenter Dr. Deepak Bhatt regarding Results of the REDUCE-IT Trial

E-EPA käytetään ja tutkitaan paljon myös neurologiassa, psykiatriassa ja onkologiassa (syövän hoidossa). Suomalaiset ravitsemusterapeutit suosittivat E-EPAa muistihäiriöiden ja dementian ehkäisyyn ja hoitoon Ravitsemushoito-oppaassa (Duodecim. 2009). Kardiologien ammattilehdissä on julkaistu suuria kliinisiä statiineja syövien potilaiden  E-EPA-tutkimuksia (ANCHOR ja MARINE), joissa E-EPA on parantanut merkittävästi veren häiriintynyttä rasvaprofiilia. Niinpä Yhdysvaltain lääkevirasto FDA hyväksyi heinäkuussa 2012 E-EPAlle lääkestatuksen, käyttötarkoituksena seerumin kohonneiden triglyseridien alentaminen. Yhdysvalloissa ja Japanissa E-EPA on reseptilääke, mutta EU:ssa se on ravintolisä. Amerikkalaiset kardiologit suosittelevat E-EPAa sydän- ja valtimotautien ehkäisyyn ja hoitoon (Nelson ym. 2017).  E-EPA on paras kalaöljy myös diabeetikoille, metabolista oireyhtymää poteville sekä mielenterveyspotilaille!

Kalaparvi

E-EPAa valmistetaan Tyynen meren puhtaista vesistä pyydettyjen sardillien ja sillinsukuisen manhadenin luurankolihaksista, ei maksasta.

E-EPAn tislaus

Kalaöljyn tislaustulokset. Vasemmalla (nro 1) raakaa kalaöljyä, joka tislataan vaiheittain puhtaaksi E-EPAksi. Lopputuote (nro 6) on kirkasta, puhdasta ja lähes väritöntä E-EPAa. Tässä on käytetty superkriittistä tislaus- ja kromatografiamenetelmää. E-EPAa valmistetaan myös tislaamalla kalaöljy tyhjiössä.

Kemiallisesti EPA-rasvahappo merkitään 20:5, n-3. Se tarkoittaa, että 20 hiiliatomin ketjussa on 5 kaksoissidosta, joiden ensimmäinen kaksoissidos sijaitsee kolmannessa hiiliattomissa rasvahappoketjun loppupäästä lukien. Tämä ainutlaatuinen kemiallinen rakenne antaa EPAlle tärkeitä biologisia vaikutuksia, joista kerron trässä katsauksessa. Suomessa myytävä E-EPA on 70 taio 90-prosenttiseksi puhdistettua, väkevöityä etyyliesteröityä EPAa, johon on lisätty D3-vitamiinia. Etyyliesteröinti puhdistaa kalaöljyn paremmin epäpuhtauksista kuin muut valmistusmenetelmät.

E-EPA kehitettiin Japanissa, jossa se on ollut saatavilla jo 1980-luvulla ja kliinisessä käytössä vuodesta 1999, siis 20 vuotta. Japanin terveysministeriön suosittelema päiväannos on yleensä 1800 mg. Yhdysvalloissa E-EPAa on annettu kliinisissä tutkimuksissa sydänpotilaille triglyseridien alentamiseen 2000 ja 4000 mg:n päiväannoksina hyvällä menestyksellä. Psykiatrit määräävät E-EPAA potilailleen yleensä 2 000 mg päivässä. E-EPAsta on julkaistu 183 tutkimusta, jotka ovat vapaasti luettavissa Yhdysvaltain terveysviraston PubMed-tietokannassa.

E-EPAssa käytetty öljy valmistetaan Euroopan farmakopean monografian Omega-3-Acid Ethyl Esters 60 mukaisista kalalajeista. Ne ovat Perun ja Chilen rannikolta pyydettyjä sardelleja, piikkimakrilleja, sillejä, kuoreita, lohta ja makrilleja. Valmistuksessa ei käytetä uhanalaisia kalalajeja. E-EPAn puhtaus on tutkittu perusteellisesti ja sitä seurataan jokaisessa valmistuserässä. Valmistuksessa noudatetaan Good Manufacturig Practivces -standardeja. E-EPA on maailman puhtainta kalaöljyä.

GMP

E-EPA-analyysi1

Kuva: E-EPAn peroksidi- (PV) ja anisidiini-arvot (AV) noudattavat Euroopan farmaopean säädöksiä.

E-EPA-analysi 2

Kuva: E-EPAn raskasmetalli-,PCB-, furaani-, PAH- ym. epäpuhtaudet ovat minimaalisen vähäisiä ja ne ovat Euroopan farmakopean ja GOED:n antamien rajojen sisällä. Niinpä E-EPA sopii hyvin myös raskaana oleville naisille ja pikkulapsille.

Peruskalaöljy ja E-EPA

Kuva. Peruskalaöljyssä on vain 30 % omega-3-rasvahappoja (EPA + DHA), loput 70 % ovat muita (turhia ja jopa haitallisia) rasvahappoja. E-EPAa saa Suomessa 90-prosenttiseksi väkevöityinä kapseleina, joihin on lisätty D3-vitamiinia. E-EPA antaa hyvän hoitovasteen pienellä päiväannoksella. Masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa E-EPA on aivan omaa luokkaansa, sillä EPA on ainoa antidepressivinen omega-3-rasvahappo.

E-EPAn imeytyminen suolesta vereen

Suun kautta nautittu EPA-rasvahappo imeytyy vereen, josta se jakaantuu elimistön soluihin, tarkemmin sanoen niiden solukalvojen fosfolipideihin (ks kuva alempana). E-EPA imeytyy parhaiten suolesta vereen muiden ravintorasvojen kera. E-EPA näet tarvitsee imeytyäkseen hyvin tiettyä entsyymiä, karboksyyliesterilipaasia. Maksa valmistaa sitä ja sitä erittyy suoleen sappinesteessä. Eniten tätä lipaasia syntyy ja erittyy kun syödään rasvaista ruokaa (tai otetaan vaikka lusikallinen oliiviöljyä (Maki 2018)). Jos haluaa E-EPAsta parhaan mahdollisen tehon, kapselia ei siis kannattaisi nielaista tyhjään vatsaan eikä vähärasvaisen ruuan kanssa.


Maki KC. Long-Chain Omega-3 Fatty Acid Bioavailability: Implications for Understanding the Effects of Supplementation on Heart Disease Risk. Journal of Nutrition. 2018 Nov 1;148(11):1701-1703. doi: 10.1093/jn/nxy205.

Punasolujen kalvojen EPA-pitoisuus kuvastaa muidenkin solujen EPA-pitoisuutta, joten punasolujen rasvahappojen (omega-3-indeksin) tutkiminen antaa hyvän käsityksen myös E-EPAn imeytymisestä ja kulkeutumisesta elimistön soluihin. Indeksin tulee olla vähintään 8 %, joka antaa hyvän suojan mm. sydän- ja valtimotauteja vastaan.

E-EPAn imeytymistä tutkittiin farmakokineettisesti 48 vapaaehtoisella terveellä, normaalipainoisella, tupakoimattomalla henkilöllä (Braeckman ym. 2014). Heidät arvottiin neljään ryhmään, jotka söivät kuukauden ajan aamiaisella päivittäin joko 2 tai 4 grammaa E-EPAa kapseleina; näitä annoksia annettiin mm. MARINE- ja ANCHOR-tutkimuksissa. Osa koehenkilöistä otti E-EPAt kahtena ei kertana päivässä)Verikoe otettiin neljänä aamuna ennen E-EPAn nauttimista päivinä 1, 14, 26 ja 28 sekä 18 päivää vaikutusjakson jälkeen. EPAn pitoisuus analysoitiin plasmasta ja punasoluista nestekromatografisesti ja massaspektrometrisesti.

EPAn pitoisuus plasmassa suureni 5–6 tunnin kuluessa 4 g:n päiväannoksella 19 mikrogrammasta millilitraa kohti (µg/ml) keskimäärin 366 µg:aan/ml. Punasolun EPA-pitoisuus suureni vastaavasti 8–24 tunnissa 12 -> 89 µg:aan/ml. Pitoisuuden puoliintumisaika (E-EPAn nauttimisen loputtua) oli plasmassa 70–89 ja punasoluissa 47 tuntia. Pitoisuuden lisääntyminen plasmassa vakiintui (steady state saavutettiin) 28. päivänä, mutta punasolun EPA-pitoisuus jatkoi suurentumistaan vielä senkin jälkeen. Kerran tai kaksi päivässä nautittuna saavutettiin samanlaiset tulokset. Tulosten valossa E-EPA imeytyy hyvin sekä plasmaan että punasoluihin.

Suurehko E-EPA-annos (1800 mg/vrk) lisää "hyvän" HDL-kolesterolin anti-inflammatorisia (tulehdusta ehkäiseviä) vaikutuksia potilailla, joilla on veren rasvahäiriö. Tällöin HDL muuntuu sellaiseen muotoon (rHDL), että se poistaa hapettunutta LDL-kolesterolia makrofageista eli syöjäsoluista, eivätkä ne muodosta vaahtosoluja valtimoiden seinämissä (Tanaka ym. 2014, Tanaka ym. 2017). Kuten tiedämme, on valtimonkovetustauti matala-asteinen tulehdustila; E-EPA siis ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa tulehdusta ja korjaa valtimon sisäseinämän eli endoteelin vaurioita (Nelson ym. 2017).

EPA pysäyttää solukalvon härskiintymisen (lipidiperoksidaation)

EPA-rasvahappo kulkeutuu verestä kaikkien solukalvojen rakenteisiin, joita se stabilisoi ja niissä ehkäisee vapaiden radikaalien syntyä. Näin EPA pysäyttää hapetusstressin aiheuttaman solukalvon lipidiperoksidaation eli härskiintymisen. Solukalvo tervehtyy ja nuortuu (Mason ja Jabob 2015). EPA ehkäisee hapetusstressin aiheuttamia vaurioita ihmisen valtimoiden seinämän endoteelikerroksessa osoittaa myös uusi korealainen tutkimus (Lee ym. 2015).
Braeckman RA, Stirtan WG, Soni PN. Pharmacokinetics of Eicosapentaenoic Acid in Plasma and Red Blood Cells After Multiple Oral Dosing With Icosapent Ethyl in Healthy Subjects. Clinical Pharmacology Drug Development. 2014 Mar;3(2):101-108. Free Full Text

Käyttäjäpalaute syyskuussa 2014

"Tervehdys,
Viime toukokuussa elämäni muuttui konkreettisesti, kun vaimo taivutteli minut syömään E-EPA kalaöljykapseleita (500mg). Reilut kymmenen vuotta säännöllisestä alakuloisuudesta ja myös muutamasta keskivaikeasta masennusvaiheesta kärsineenä kaikki alakulot katosivat kahdessa viikossa ja ovat pysyneet poissa nyt neljä kuukautta. Oli kuin 20 kilon paino olisi poistettu aivojen päältä. Lisäksi keskimäärin 6-8 flunssaa vuodessa sairastavana en ole ollut kertaakaan sairaana kalaöljykuurin aloittamisen jälkeen. Kiitokset tästä hienosta tuotteesta ja mahdollisuudesta normaaliin elämään! N.N!"

Mitä E-EPA oikein on?

E-EPA on EPA-rasvahapon etyyliesteri, kemialliselta nimeltään (all-Z)-5,8,11,14,17-eikosapentaeenihapon etyyliesteri. Sen molekyylikaava on C22H34O2 ja ominaispaino 330,5. Suun kautta nautittu E-EPA imeytyy hyvin vereen, jossa sen pitoisuus on suurimmillaan noin 5 tunnin kuluttua. Imeytynyt E-EPA de-esteröityy (esterisidos purkautuu), jolloin veressä kiertää ja kudoksiin kulkeutuu "tavallista" EPA-rasvahappoa. E-EPA on hyvin siedettyä eikä sillä ole havaittu farmakokineettisissä tutkimuksissa haitallisia yhteisvaikutuksia varfariinin (Marevan), atorvastatiinin, rosiglitatsonin tai omepratsolin kanssa. E-EPAn biologisista vaikutuksista sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa voi lukea maksutta erinomaiset kirjallisuuskatsaukset TÄSTÄ (Borow ym. 2015) tai TÄSTÄ linkistä (Brinton ja Mason 2017).

Nutrigenomiikka on tuonut täysin uudenlaista tietoa omega-3-rasvahappojen vaikutuksista terveyteen. E-EPA ja muut omega-3:t säätävät omega-6/omega-3-suhdetta oikeaan suuntaan ja vaimentavat siten kroonisiin sairauksiin ja vanhenemismuutoksiin liittyviä geenejä (Simopuolos 2010). E-EPA on erityisen hyödyllinen kalaöljy diabeetikoille ja kaikille muillekin, joiden seerumin triglyseridit ovat koholla (Kim ja McCormack 2014, Hassan ym. 2014, Braeckman ym. 2015); E-EPA vähentää siten mm. sydän- ja verisuonitautien riskiä (Pishva ym. 2012, Bays ym. 2013, Tatsuno 2014). E-EPA alentaa myös koholla olevaa verensokeria ja verenpainetta, edellyttäen että päivittäinen annos on riittävä (omega-3-indeksi nousee yli 8 %:n). EPA-rasvahapon tulehdusta (inflammaatiota) ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat ominaisuudet perustuvat EPA:n epoksidaatioon, jolloin elimistössä syntyy 17,18-epoksieicosatetraeenihappoa (17,18-EpETE), kirjoittavat japanilaiset tutkijat (Isobe ym. 2018).

E-EPAn vaikutusta on tutkittu jo vuosia laajasti etenkin psykiatriassa ja kardiologiassa niin yksittäisillä potilailla kuin lumekontrolloiduissa kokeissa muun muassa Hollanissa, Japanissa, Yhdysvalloissa, Englannissa, Israelissa, Etelä-Afrikassa, Australiassa, Intiassa ja Uudessa Seelannissa. Tulokset ovat erinomaisia, ja ne on julkaistu laatulehdissä. Suomessa lääkäriseura Duodecim julkaisi vuonna 2004 aiheesta pääkirjoituksen (psykiatrit Antti Tanskanen ja Jari Tiihonen) ja myös Suomen Lääkärilehti ja lääkelaitoksen TABU kertovat E-EPAsta. Duodecim selosti maaliskuussa 2009 E-EPAlla tehtyä JELIS-tutkimusta, joka on kautta aikain maailman suurin kalaöljyprojekti. Sen mukaan E-EPA on tehokkaimmillaan silloin, kun henkilöllä on ylipainoa ja samalla sekä sokerin että rasvojen toimintahäiriö, metabolinen oireyhtymä. Uusi amerikkalainen tutkimus vahvistaa tämän käsityksen (Bays ym. 2015).

Väkevöity ja puhdistettu E-EPA ehkäisee tulehdusta aortassa ja samalla se ehkäisee aortan kalkkiutumista jä vähentää aortan repeämisen (aortaruptuuran) riskiä (Wang ym. 2014). E-EPA vaimentaa myös pienten valtimoiden tulehdusta (Hirahashi ym. 2014). Etyyliesteröity kalaöljy parantaa sydämen vajaatoimintaa (Yamanushi ym. 2014).

E-EPA korjaa veren rasvahäiriöitä paremmin kuin E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmä, ilmenee neljästä vertailevasta kliinisestä tutkimuksesta. Potilaat saivat aluksi tavanomaista reseptillä määrättyä etyyliesteröityä kalaöljyä (Omacor, Lovaza), joka sisältää E-EPAa ja E-DHA:ta. Sen jälkeen potilaille vaihdettiin yksinomaan E-EPAa kahdeksi kuukaudeksi. Veren rasva-arvot (triglyseridit, kokonais-, LDL- ja non-HDL-kolesterolit) alenivat merkitsevästi. HDL-kolesterolissa ei havaittu muutoksia (Scherer ja Nicholls 2015). E-EPA vähentää veressä kiertäviä aterogeenisia eli valtimoita kovettavia rasvoja (Ballantyne ym. 2015). E-EPA vähentää haitallisten pienten tiheiden sd-LDL-kolesterolihiukkausten määrrä veressä (Tatsuno ym. 2015).

Puolalainen kardiologian professori Gajos Grzegorz (Department of Coronary Disease and Heart Failure, Faculty of Medicine, Jagiellonian University Medical College, John Paul II Hospital, Prądnicka 80, Kraków) on laatinut alla olevan VITAL- ja REDUCE-IT -tutkimusten vertailutaulukon (2019). E-EPA (4 g/vrk) osoittautui verrattomasti paremmaksi, kuin EPA+ DHA-yhdistelmä (840 mg/vrk).

VITAL vs REDUCE-IT

Grzegorz G. Omega-3 polyunsaturated fatty acids: is their future VITALized or REDUCEd? Cardiovascular Research. 2019 May 1;115(6):e58-e60. doi: 10.1093/cvr/cvz081. Free Full Text

Kliininen tapausselostus osoittaa E-EPAn ylivoimaisuuden E-EPA+E-DHA-yhdistelmään nähden myös rosuvastatiinia ja niasiinia saavalla 55-vuotiaalla ylipainoisella naispotilaalla. Häntö oli lääkitty 14 vuotta ennen E-EPA-hoitoa (Crandell 2016). Ks. kuva alla.

E-EPA korjaa veren rasvoja

Grafiikka: Naispotilaan veren rasva-arvot korjaantuivat merkitsevästi 1 (siniset pylväät) ja 2 vuodessa(vihreät pylväät) sen jälkeen kun E-EPA+E-DHA vaihdettiin pelkkään E-EPAan (4 g/vrk). Huomaa, että "hyvä" HDL-kolesteroli lisääntyi, muut kolesterolit ja triglyseridit vähenivät (Crandell 2016). TGs=triglyseridit, TC=kokonaiskolesteroli.

Vielä tärkeämpää oli ehkä se, että potilaan pieni tiheä LDL-kolesteroli (sdLDL) aleni merkitsevästi. sdLDL on hanakka takertumaan valtimoiden seinämään, jossa se muodostaa plakkia (ei tavallinen hapettumaton LDL). Ks. kuva alla.E-EPA_sd-LDL

Crandell JR. Switching from EPA + DHA (Omega-3-acid Ethyl Esters) to High-Purity EPA (Icosapent Ethyl) in a Statin-Treated Patient with Persistent Dyslipidemia and High Cardiovascular Risk: A Case Study. Clin Med Insights Cardiol. 2016 Jul 21;10:123-8. doi: 10.4137/CMC.S38123. eCollection 2016. Free Full Text

E-EPA on parempi kalaöljy dyslipidemian (veren rasvahäiriön) hoitoon kuin EPA:n ja DHA:n yhdistelmä, kirjoittaa myös tohtori Castaldo Postgraduate Medicine -lehdessä (2014). Lisäksi japanilainen tutkimus osoittaa E-EPA paremmaksi kuin EPA:n ja DHA:n yhdistelmä (Tatsuno 2014). E-EPA ei suurenna veren LDL-kolesterolin pitoisuutta, kuten DHA-pitoiset kalaöljyt (Fares ym. 2014, Doggrell 2019), vaan päin vastoin, vähentää sitä (Crandell 2016). Tämä on hyvä tietää, sillä Suomenkin käypä hoito -suosituksissa neuvotaan nauttimaan kalaöljyä veren rasvahäiriöiden (dyslipidemioiden) hoitoon, mutta ohjeissa ei puhuta mitään kalaöljyen laatueroista. Alla oleva kuva kertoo, kuinka tehokkaasti E-EPA (2 ja 4 g päivässä) alentaa kohonneita triglyseridejä. Vaikutus tehostaa vielä yhdessä statiinien kanssa (vihreä pylväs). Tästä syystä E-EPAa on alettu suositella Yhdysvalloissa statiinien syöjille.E-EPA korjaa veren rasvahäiriötä

KUVA MARINE-tutkimuksen tuloksista. E-EPA (2 ja 4 g/vrk) alensi merkitsevästi triglyseridejä (TG), VLDL- ja LDL-kolesterolia. E-EPAn nauttiminen on tehokkain ja nopein tapa korjata veren rasvahäiriöitä. E-EPA tehostaa statiinien vaikutusta, kuten kuvasta käy ilmi.

FDA

E-EPAa markkinoiva amerikkalainen yhtiö Amarin Pharma voitti 7.8.2015 FDA:n oikeudessa ja sai luvan antaa lääkäreille totuudenmukaista tietoa E-EPAlla tehdyistä kliinisistä tutkimuksista. Niiden perusteella E-EPAa saa suositella mm. statiineja syöville potilaille.
E-EPAn valmistajalle voitto Yhdysvaltain Lääkevirastosta
.
E-EPAsta tietoa amerikkalaisille lääkäreille.

E-EPA (4 g/vrk) on turvallista ja hyvin siedettyä myös yhdessä atorvastatiinin (Lipitor, Atorvastatin) ja rosiglitatsonin) (Avandia) kanssa, jolloin se tehostaa veren rasva- ja sokerihäiriön hoitoa ja toimii antioksidanttina, joka ehkäisee mm. "pahan" LDL-kolesterolin hapettumista (Brackman ym. 2014, 2015, Mason ja Jacob 2015). E-EPA (4 g(vrk) alentaa hienosti naisten kohonneita triglyseridejä, osoittaa uusi analyysi Marine- ja Anchor-tutkimuksista (Mosca ym. 2016). E-EPA on paras kalaöljy sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn ja hoitoon. Se ei suurenna veren kolesterolipitoisuutta, kuten DHA:ta sisältävät valmisteet tekevät (Brinton ja Mason 2017).

E-EPA neurologiassa ja psykiatriassa

Duodecim julkaisi maaliskuussa 2012 kirjoitukseni Nuorten ensipysikoosi ja kalaöljy, jossa kerron E-EPAlla tehdyistä tutkimuksista psykiatriassa.  Kansainvälinen psykiatriryhmä vahvistaa uudessa katsauksessaan, että kalaöljy, eritoten E-EPA, on suositeltava hoito psykoosiriskissä oleville ja psykoosiin sairastuneille nuorille (Schlögelhofer ym. 2014). Norjalaistutkimus puoltaa E-EPAn (2 g/vrk), E-vitamiinin (364 mg/vrk) ja C-vitamiinin (1000 mg/vrk) yhdistelmän antoa skitsofreenikoille (Bentsen ym. 2013). Wienin ja Melbournen yliopistojen psykiatrian klinikoiden yhteistutkimus osoittaa, että E-EPA voi ehkäistä ja viivästyttää merkittävästi psykoosin puhkeamista myös pitkäaikaisesti (7 vuoden seurannassa).

EPA on tärkein vaikuttava omega-3-rasvahappo masennuksen hoidossa, kirjoittaa psykiatrian professori Basant K. Purin työryhmä Molecular Psychiatry -lehdessä (2012). Puri antaa omille potilailleen aluksi 2 grammaa E-EPAa päivässä, kunnes masennus on parantunut, ja sen jälkeen pysyvästi 1 gramman päivässä, jottei tauti uusiutuisi. Australialaiset psykiatrit Bronwyn Hegarty ja professori Gordon Parker kirjoittivat katsauksessaan (2012), että EPA-painotteiset kalaöljyvalmisteet ovat parhaita mielenterveydelle. Mielenterveyspotilaille annetun kalaöljyn tulee sisältää yli 60 % EPAa. Tavallisissa kalaöljyissä on vain 18 % EPAa ja 12 % DHA:ta, joka on tehotonta sydäntaudeissa (sanovat japanilaiset kardiologit). DHA voi suurentaa veren LDL-kolesterolin pitoisuutta, mutta vain harmittomien suurten LDL-molekyylien määrää.

E-EPA voi auttaa Huntingtonin taudissa (2019)

FDA hyväksyi E-EPAlle lääkeindikaation (2012)
E-EPA tehokasta masennuksen hoidossa: Meta-analyysi (2011)
E-EPA tehostaa masennuslääkitystä

E-EPA tehoaa vakavan masennuksen hoidossa

E-EPA ehkäisee ja jarruttaa valtimotauteja
E-EPA parantaa insuliinin toimintaa
E-EPAn vaikutusta kohonneisiin triglyserideihin tutkitaan parhaillaan
81 tutkimuslaitoksessa USAssa.
Kardiologit suosittelevat: E-EPAa valtimotautien ehkäisyyn ja hoitoon


E-EPAlla on monia vaikutustapoja

Suun kautta nautittu E-EPA pehmittää ja hoitaa kuivunutta ihoa. E-EPAa voi sis hyvin käyttää kuivan ihon ja ihottumien hoitoon. Lisäksi E-EPA suojaa ihoa auringon polttavilta UVB-säteiltä. EPAsta syntyvä resolviini E1 on ihon tulehdusta ehkäisevä yhdiste. Uusi japanilainen hiritutkimus osoittaa, että suun kautta nautittu E-EPA lievittää ja parantaa allergia (atoopppista) ihottumaa. Koko tutkimuksen voi lukea maksutta alla olevasta linkistä (Fujii ym. 2018).

Fujii M, Ohyanagi C, Kawaguchi N, et al. Eicosapentaenoic acid ethyl ester ameliorates atopic dermatitis-like symptoms in special diet-fed hairless mice, partly by restoring covalently bound ceramides in the stratum corneum. Experimental Dermatology. 2018 Feb 2. doi: 10.1111/exd.13507. Free Full Text pdf

Suun kautta nautittu E-EPA imeytyy ohutsuolesta hyvin vereen, jossa se de-esteröityy aktiiviseksi EPAksi (omega-3-rasvahapoksi). Se metaboloituu päasiassa beeta-oksidaatiossa, eikä se vaikuta P450-entsyymin metaboloimiin yhdisteisiin (esim. moniin lääkkeisiin). Myös COX- ja LOX- ja CYP-entsyymit (mukaan luettuna CYP2C9) metaboloivat EPAa (Braeckman ym. 2014). E-EPA imeytyy parhaiten kun sen nauttii rasvaa sisältävän aterian yhteydessä.

EPA-rasvahappo ehkäisee sarkopeniaan (vanhus-raihnaisuus-oireyhtymään) kuuluvia haitallisia biokemiallisia muutoksia (lipotoksisuutta ja sytotoksisuutta) soluissa (Saini ym. 2016). Nämä havainnot puoltavat E-EPAn käyttöä ikääntyvien ihmisten kunnon ylläpidossa ja rappeutumisen ehkäisyssä.

Saini A, Sharples AP, Al-Shanti N, Stewart CE. Omega-3 fatty acid EPA improves regenerative capacity of mouse skeletal muscle cells exposed to saturated fat and inflammation. Biogerontology. 2016 Nov 18. [Epub ahead of print]

E-EPA suurentaa veressä merkittävästi monohydroksi-eikosapentaenoihappoja (HEPEs), mukaan luettuna e-sarjan resolviinin (RvE) esiaste 18-HEPE.  Vastaavaa vaikutusta ei ole esim. DPA-rasvahapolla. Niinpä eri omega-3-rasvahapoilla on elimistössä erilaisia vaikutustapoja, jotka eivät ole päällekkäisiä (Markworth ym. 2016). Resolviinit puolestaan ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota), joka myllertää syöpä- ja muissa taudeissa (Moro ym. 2016). EPA-rasvahappo ja siitä elimistössä syntyvä 5-HEPE stimuloivat immuunijärjestelmää sääteleviä ja tulehdusta ja syöpää ehkäiseviä T-valkosoluja (regulatory T cells eliTregs), mikä selittää E-EPAn monia hyviä terveysvaikutuksia (Onodera ym. 2017). EPA:sta syntyy elimistössä monia tulehdusta (imflammaatiota) vaimentavia nanomolekyylejä, kuten alla oleva kaavakuva kertoo.

EPAn metaboliitteja ja niiden vaikutuksia

Kuvassa on EPAn metabolomi, joka syntyy omega-3-hapetuksen kautta. Sydäntä suojaava 18-HEPE, yleinen E-sarjan resolviniinien esiaste, syntyy EPAsta aspirini-asetyloidun COX2:n avulla. RvE1 ja RvE2 syntyvät 5-LOX:n avulla ja  RvE3 12/15-LOX:n avulla.Useat CYP-entsyymit katalysoivat omega-3:n kaksoissidoksen epoksigenaation avulla ja tuottavat 17,18-EpETE:ä ja sen sekundaarista tuotetta, 12-OH-17,18-EpETE:ä. joka niinikän on anti-inflammatorinen yhdiste. Lähde: Ishihara ym. 2019.

E-EPA parantaa omega-3-indeksiä ja solukalvojen läpäisevyyttä. E-EPA ehkäisee ja hillitsee myös syövän kasvua ja parantaa syöpäpotilaiden yleiskuntoa ja vastustuskykyä. E-EPA toimii elimistössä antioksidanttina eli se ehkäisee ja vaimentaa hapetusstressiä (Berger ym. 2008, Wood ym. 2010). Tämä selittää osittain E-EPAn aivoja suojaavia vaikutuksia. EPA-rasvahaposta syntyy elimistössä tulehdusta ehkäiseviä resolviineja. Ne puolestaan ehkäisevät ja vaimentavat mm. valtimoiden sisäpinnalla vallitsevaa tulehdusta, joka on pääsyynä valtimomuutoksiin (Fredman ym. 2010). E-EPA alentaa tehokkaasti kohonneita veren triglyseridejä, osoittaa uusi irlantilainen tutkimus (2010). Japanilaiset kardiologit pitävät E-EPAa ainoana kalaöljyn tehokkaana rasvahappona valtimo- ja sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa. Samoin amerikkalaiset farmakologit Hilleman ja malesker (2014). He korostavat, ettei E-EPA suurenna seerumin LDL-kolesterolin pitoisuutta, kuten DHA:ta sisältävät kalaöljyt.

E-EPA sydämen suojana
E-EPA korjaa veren rasvahäiriötä

E-EPA ehkäisee verihiutaleitten kokkaroitumista (veritulpan riskiä) japanilaisilla, joiden EPA/AA-suhde on pieni (siis veressä on vähän EPAa ja paljon arakidonihappoa) (Takada ym. 2014). Yleensä japanilaisilla on hyvä EPA/AA-suhde, koska he syövät paljon kala- ja muuta meriruokaa. JELIS-tutkimuksessa EPA-E (1800 mg/vrk) suurensi EPA/AA-suhteen ihanteelliseksi 0,6 ->1,3. Suomalaisilla on yleensä liian pieni EPA/AA-suhde (ja siis liian suuri AA/EPA-suhde), jolloin E-EPAsta on hyötyä. E-EPA (1800 tai 2700 mg/vrk) ehkäisee verihiutaleiden kokkaroitumista potilailla, jotka ovat resistenttejä klopidogreelille (Hosogoe ym. 2017).

Japanilaisten kardiologien tutkimus (Combination Therapy of Eicosapentaenoic Acid and Pitavastatin for Coronary Plaque Regression Evaluated by Integrated Backscatter Intravascular Ultrasonography [CHERRY)] osoitti, että 1800 mg pelkkää E-EPAa päivässä vähentää statiineja syövien potilaiden sepelvaltimoiden paakkuja (plakkeja) (Watanabe ym. 2017).

Nakagawa I, Park HS, Yokoyama S, et al. Pretreatment with and ongoing use of omega-3 fatty acid ethyl esters reduce the slow-flow phenomenon and prevent in-stent restenosis in patients undergoing carotid artery stenting. Journal of Vascular Surgery. 2017 Mar 27. pii: S0741-5214(17)30229-X. doi: 10.1016/j.jvs.2016.12.132.

E-EPA ja muut etyyliesteröidyt kalaöljyt lisäävät veren omega-3-oksilipiinin pitoisuutta ja vähentävät omega-6-oksilipiinejä noin 20 % (Shrearer ym. 2010). Oksilipiinit ovat voimakkaita tulehduksen estoaineita. Havainto tarjoaa hyvän selityksen etyyliesteröityjen kalaöljyjen monille terveysvaikutuksille.

Hiiritutkimuksessa E-EPA vähensi maksan hapettuneita rasvoja (lipidiperokseja) ja lisäsi tärkeän antioksidanttientsyymin (superoksididismutaasin) aktiivisuutta. Amerikkalaisessa ihmistutkimuksessa E-EPA (1800 mg/vrk tai 2700 mg/vrk) ei kuitenkaan vaikuttanut alkoholista riippumattomaan rasvamaksaan, vaikka kohonneet triglyseridit alenivatkin (Sanyal ym. 2014). Rasvamaksa on yleinen lihavilla ihmisillä ja tyypin 2 diabeetikoilla. Suosittelen heille vhh-ruokavaliota.

Alla oleva kuva osoittaa selvästi, kuinka E-EPA ehkäisi aortan plakkeja hiirikokeessa, vaikutusjakso 13 viikkoa.

E-EPA ehkäisee valtimoplakkeja

Kuva: Aortan ateromatoottisia plakkeja verrokeilla (vasemmalla, control) ja E-EPAa saaneilla hyperkolesterolemisilla hiirillä (oikealla, EPA). Oikeanpuoleisen kuvan hiiret saivat E-EPAa 13 viikkoa, jolloin plakit hävisivät lähes kokonaan (lähde: Matsumoto ym. 2008).

E-EPA normalisoi lihomiseen liittyvää veren sokerihäiriötä ja vaimentaa tulehdusta (Nishitani ym. 2018). E-EPA vähentää myös diabeettiseen munuaisvaurioon liittyvää hapetusstressiä (vapaiden radikaalien ja lipidiperoksidaation lisääntymistä) ja mitokondrioiden apoptoosia (ohjelmoitua kuolemaa), osoittaa japanilainen hiiritutkimus. Se tukee entisestään käsitystä, jonka mukaan E-EPA on diabeetikoille hyödyllinen ravintolisä. Japanissa lääkärit määräävät sitä yleensä 1800 mg päivässä, mikä on Japanin terveysministeriön hyväksymä päiväannos (huolimatta siitä, että japanilaiset syövät runsaasti meriruokia). Tällaista EPA-lisäystä on mahdotonta saada aikaan pelkästään ruokavaliota muuttamalla. Havainto on tärkeä erityisesti meille suomalaisille, joiden keskuudessa tyypin 2 diabetes yleistyy kovaa vauhtia (5–7 % vuodessa).

EPA on kalaöljyn noin 50 rasvahaposta todennäköisesti ainoa antidepressiivinen ja antipsykoottinen aine. Toisella yleisellä kalaöljyn rasvahapolla, DHA:lla, ei ole näitä ominaisuuksia, joten kalaöljyvalmisteen rasvahappokoostumuksella on merkitystä etenkin mielenterveyden kannalta (lue lisää). Eräiden psykiatrien mielestä DHA voi suorastaan heikentää EPAn antidepressiivistä ja antipsykoottista vaikutusta. Tästä syystä psykiatrissa kalaöljyistä tutkitaan ja käytetään nyt pääasiassa E-EPAa. Yhdysvaltain Psykiatriliitto antoi joulukuussa 2006 suosituksen kalaöljyn käytöstä masennuksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön ehkäisyssä ja hoidossa.

NIH:n käynnissä olevia Omega-3-tutkimuksia
Lasten ja nuorten masennuksen hoito kalaöljyllä
Psykiatrian prof. McNamaran pääkirjoitus: masennus ja omega-3

E-EPAa on tutkittu paljon diabeteksessa, anoreksiassa, stressissä, masennuksessa, kroonisessa väsymyksessä, persoonallisuushäiriöissä, skitsofreniassa, Huntingtonin taudissa, haavaisessa paksusuolitulehduksessa ja sydän- ja verisuonitaudeissa. Tulosten mukaan EPAsta on merkittävää hyötyä muun muassa sydän- ja valtimotautien ehkäisyssä ja hoidossa (Upadhyay 2015). Erään tutkimuksen mukaan E-EPA  auttaa naisten keskivaikeassa persoonallisuushäiriöissä jopa monoterapiana (ainoana hoitona, siis ilman lääkkeiden tukea). Toisen raportin mukaan EPA nopeuttaa huomattavasti toipumista anoreksiasta. Lisäksi EPA lisää "hyvän" HDL-kolesterolin tuotantoa elimistössä, mikä tutkitusti ehkäisee dementiaa. E-EPA vähentää merkittävästi statiineja käyttävien ihmisen riskiä sairastua sepelvaltimotautiin ja sydäninfarktiin. Lisäksi se ehkäisee ja korjaa diabeetikkojen valtimoiden kovettumista. E-EPAn vaikutusmekanismeja ovat tulehduksen (inflammaation) ehkäisy) ja endoteliinin liikatuotannon ehkäisy valtimoiden seinämissä. Ruotsalaiset kardiologit korostavat, että uusien tutkimusten mukaan E-EPA ehkäisee sydäntapahtumia kolesterolista riippumatta, koska se vaimentaa tulehdusta (Bäck ja Hansson).

Bäck M, Hansson GK. Omega-3 fatty acids, cardiovascular risk, and the resolution of inflammation. FASEB Journal. 2019 Feb;33(2):1536-1539. doi: 10.1096/fj.201802445R.

E-EPA voi lievittää paniikkihäiriötä ja vähentää psyykelääkkeiden tarvetta ja hillitä epilepsiaa (joka usein liittyy mielenterveyshäiriöihin). Vaikutus tehostuu vielä, jos samanaikaisesti otetaan karnosiinia (400–1200 mg/vrk). Nämä ravintolisät eivät aiheuta sivuvaikutuksia, päinvastoin ne saattavat vähentää lääkkeiden haittoja, mm. lihomista ja tardiivia dyskinesiaa (jähmeäliikkeisyyttä). E-EPA tehostaa masennuslääkkeiden vaikutusta, jopa lääkeresistenteissä tapauksissa. E-EPA näet tasapainottaa hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakselin hormoneja, joihin myös antidepressantit vaikuttavat (lue raportti). Lisää tietoa alla olevissa linkeissä.
British Journal of Psychiatryn raportti 2006
Bioactive lipids in schizophrenia
USA:n Psykiatriliiton suositus 2006

Suun kautta nautittu E-EPA parantaa atooppista ihottumaa, osoittaa japanilainen hiiritutkimus. Vaikutus perustuu siihen, että E-EPA parantaa ihon ulkokerroksen, marraskeden (stratum corneum) soluja ja ehkäisee kutinaa, kirjoittavat tutkijat.

E-EPA vaikuttaa elimistössä muutoinkin suotuisasti. Se vaimentaa tulehdussytokiineja, kuten TNF-alfaa, parantaa insuliiniherkkyyttä ja edistää adiponektiini-nimisen hormonin tuotantoa elimistössä. Tämä hormoni parantaa niinikään insuliiniherkkyyttä, ehkäisee diabetesta ja suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta sekä lihomiselta. Kaikki aikuisdiabeetikot ovat insuliiniresistenttejä, mutta heikentynyttä insuliiniherkkyyttä esiintyy väestössä yleisesti muillakin. Siksi EPA on suositeltava ravinto diabeetikoille ja kaikille, joiden verensokeri on koholla. [Myös CLA, vihreä tee ja orgaaninen kromi parantavat insuliiniherkkyyttä.]

EPA-rasvahappo lisää hyvien maitohappobakteerien tehoa suolistossa; yhdessä ne vaimentavat tulehdusta paremmin kuin kumpikaan yksinään, osoittaa uusi tutkimus (Bentley.Herwitt ym. 2015). Se puoltaa E-EPAn ja probioottien samnaaikaista käyttöä.

E-EPA voi olla hyödyksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymässä (PCOS), osoittaa iranilainen tutkimus (Shahnazi ym. 2015).

E-EPA on hyvin siedettyä, ja ihmiset käyttävät sitä mielellään, raportoivat kaikki sitä tutkineet psykiatrit. E-EPAa voi käyttää joko monoterapiana (ainoana hoitoaineena) tai täydentämään perinteisiä lääkehoitoja. E-EPA vähentää monien psyykelääkkeiden sivuvaikutuksia.

E-EPAsta ja karnosiinista voi olla apua myös fibromyalgian itsehoidossa (lue "Fibron" kirje). Ne ovat suositeltavia ravintolisiä myös kroonisessa väsymysoireyhtymässä.

Japanilaisen tutkimuksen mukaan E-EPAn käyttö (1800 mg/vrk) alentaa kohonnutta verenpainetta ja vähentää miesten vatsan alueen sisäelinrasvaa. JELIS-tutkimuksen mukaan E-EPA ehkäisee sydänkohtausten ja aivohalvausten uusimista.

E-EPA ehkäisee ja lievittää niveltulehdusta

Syöpäpotilailla on EPAn puute
Näin kirjoittavat kiinalaiset syöpätutkijat, joilla on parhaillaan käynnissä EPA-hoitotutkimus maha- ja suolistosyöpää sairastavilla, kemoterapiaa saavilla potilailla Sun Yat-sen -yliopistosairaalassa. Tutkimussuunnitelma on vapaasti luettavissa Yhdysvaltain terveysviraston Clinical trials -sivustolta NCT01048463.

Tutkimusta perustellaan tutkimussuunnitelmassa muun muassa näin: "Kemoterapia on välttämätöntä pitkälle edennyttä mahalaukun ja paksusuolen syöpää sairastaville potilaille. Sytostaatit aiheuttavat kuitenkin jopa 60 prosentille potilaista mahavaivoja, huonoa ruokahalua, ruokahaluttomuutta, oksentelua ja malnutritiota (ravitsemustilan heikkenemistä). Sivuvaikutukset voivat estää kemoterapian jatkamisen, jolloin potilaan ennuste huononee entisestään. 20-40 % terminaalivaiheessa olevaa syöpää potevista potilaista kuolee malnutritioon (kakeksiaan).

Puhdas EPA-rasvahappo (kuten E-EPA) ehkäisee lihavuuteen liittyvää maksasyöpää (Inoue-Yamauchi  ym. 2017). Vaikutus oerustuu mm. IL-6:n estoon.

Inoue-Yamauchi A, Itagaki H, Oda H. Eicosapentaenoic acid attenuates obesity-related hepatocellular carcinogenesis.
Carcinogenesis. 2017 Oct 12. doi: 10.1093/carcin/bgx112.

"EPA (eikosapentaeenihappo) vaimentaa  tulehdussytokiineja (TNF-α, IL-1β, IL-6, IL-10, ja IFN-γ). EPA voi vaimentaa myös syövän aiheuttamaa lipolyysiä (rasvojen hajoamista). Syöpäpotilaalla on aina EPAn puute."

Miten etyyli-EPA eroaa perinteisistä kalaöljyistä?

Etyyli-EPA valmistetaan kalaöljystä (kalan lihan öljystä, ei maksasta) siten, että EPA-rasvahappoon lisätään etyyliryhmä. Se tapahtuu molekyylitislaamalla ja lisäksi tislaamalla öljy hyvin alhaisessa paineessa (tyhjiössä) tai superkriittisellä CO2-menetelmällä. Tällöin öljyn rasvahappokoostumu voidaan muuttaa halutunlaiseksi ja tarpeettomat rasvahapot voidaan poistaa. E-EPA ei ole mono-, di- eikä triglyseridimuodossa, kuten tavalliset kalaöljyt (joissa rasvahapot ovat sitoutuneet glyseroliin esterisidoksella), eikä siinä ole transrasvoja, kuten tavallisissa kalaöljyissä. Tyhjiötislauksen ansiosta E-EPAssa on vielä vähemmän ympäristömyrkkyjen jäämiä kuin pelkästään molekyylitislatuissa valmisteissa (joita tavalliset kalaöljyt ovat). E-EPA voidaan toki myös konvertoida haluttaessa takaisin triglyseridimuotoon.

E-EPA imeytyy hyvin vereen ja läpäisee aivo-veriesteen paremmin kuin tavallisen kalaöljyn rasvahapot. Tutkimusten mukaan E-EPA on huomattavasti tehokkaampaa kuin tavalliset kalaöljyvalmisteet ja EPA-tiivisteet. E-EPAn etuna on sen pieni annostelu suureen pitoisuuteensa ja tehoonsa nähden. Öljyn väri on vaalea, sen maku ja haju ovat miedot, eikä se aiheuta röyhtäyksiä, kuten tavalliset kalaöljyt.

Kuinka etyyli-EPA vaikuttaa aivoissa?

E-EPA läpäisee helposti aivoveriesteen ja se edistää aivoissa välittäjäaineiden, serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa, joten se antaa "virtaa" ja auttaa hallitsemaan stressiä. Se edistää neurogeneesiä ja auttaa hallitsemaan tunnetiloja ja parantaa keskittymis- ja työkykyjä ja ehkäisee ahdistusta, aggressiivisuutta, vihamielisyyttä ja itsemurha-ajatuksia.

E-EPA tuottaa elimistössä hyviä "paikallishormoneja", eikosanoideja ja isoprostaaneja. Tutkimusten mukaan EPA-rasvahappo toimii omega-6-sarjaan kuuluvan arakidonihapon (AA) vastavaikuttajana. EPA vähentää AA:n määrää ja siitä syntyvien "pahojen" eikosanoidien synteesiä aivoissa. Tämä on kuitenkin vain yksi monista vaikutusmekanismeista. Kalaöljyjä tutkineet psykiatrit ja neuroendokrinologit uskovat omega-3-rasvahappojen vaikuttavan aivoissa monella eri tavalla:

 • Ne parantavat solukalvojen joustavuutta ja nestemäisyyttä, jolloin ravintoaineet pääsevät paremmin solun sisään ja kuona-aineet ulos. Nestemäisyys on erityisen tärkeää synapsien kalvoilla, joissa hermovälittäjäaineet toimivat
 • Etyyli-EPA stimuloi uusien kantasolujen syntyä aivoissa. Tämä selittää sen magneeettikuvissa tehdyn havainnon, että EPA-hoito on korjannut aivojen surkastumaa niin masennuksessa kuin skitsofreniassa.
 • E-EPA hillitsee ylikierroksilla toimivan, aivosolujen rasvahappoja hajottavan entsyymin – fosfolipaasi A2:n (PLA2) – liiallista aktiviteettia.
 • EPA-molekyylejä siirtyy solukalvoille hajonneiden tilalle. E-EPAsta syntyy aivoissa myös DHA:ta, aivojen eniten tarvitsemaa omega-3-rasvahappoa, josta useimmilla mielenterveyspotilailla on puutetta.
 • E-EPA tuottaa aivoissa kahta tärkeää välittäjäainetta, serotoniinia ja dopamiinia. Silloin aivojen poikkeava neurokemia vähitellen normalisoituu ja oireet lievenevät. Dopamiini parantaa keskittymis- ja toimintakykyjä. Se antaa "virtaa" aivoille. Serotoniini puolestaan on mielialahormoni, joka antaa hyvänolontunteen ja ehkäisee stressaantumista. [Psykiatriset lääkkeet lisäävät vain jompaa kumpaa, eivät molempia välittäjäaineita.]
 • E-EPA vaikuttaa suotuisasti solujen serotoniinireseptoreihin
 • E-EPA ehkäisee stressiä suoraan myös hillitsemällä tulehdusta, sillä se estää haitallisia sytokiineja ja tuottaa hyviä eikosanoideja. Stressitilassa aivoissa näet riehuu tulehdustila.
 • E-EPA vaikuttaa hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisakselin (HPA-akselin) erittämiin hormoneihin, joiden välityksellä myös monet psyykenlääkkeetkin toimivat.
 • Omega-3-rasvahapot hillitsevät ahdistusta, pelkoa, vihaa ja väkivaltaisuutta aiheuttavaa kortikotropiinia vapauttavaa hormonia (lue tutkimusraportti).


Annostelusta

Kaksi kolme kala-ateriaa viikossa ei riitä alkuunkaan antamaan sairauksien hoidossa tarvittavia omega-3-annoksia; tarve on 10–20 kertaa suurempi.
Omega-3-rasvahappojen saanti ruoasta ja ihmisen tarve

Kuva 1. 1000 mg E-EPAa (Suomessa myytävää valmistetta, jossa on mukana myös D3-vitamiinia) ) nostaa seerumin EPA-pitoisuuden yli 2-kertaiseksi. Kuva on Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkimuksesta, jossa 12 miestä otti 45 vrk E-EPAa ja 12 miestä vastaavaa lumetta. 10-vuotiailla lapsilla 500 mg E-EPAa päivässä riitti nostamaan seerumin EPA-pitoisuuden vastaavalle "japanilaiselle" tasolle.

Psykiatrit tutkivat edelleen, mikä olisi sopivin etyyli-EPAn päiväannos erilaisissa häiriötiloissa. Tutkimusten mukaan se vaihtelee eri häiriöissä ja myös eri yksilöissä. USA:n Psykiatriliiton (APA) ja Sydänliiton (AHA) suosituksen mukaan terveiden ihmisten tulisi ottaa omega-3:a 1 gramma (1000 mg) päivässä ennalta ehkäisevässä mielessä. Erilaisten kliinisten sairauksien täydentävässä hoidossa annos voi olla suurempi.

1000 mg/vrk tarvitaan yleensä

 • aikuisen kliinisessä masennuksessa (unipolaarisessa ja kaksisuuntaisessa) sekä sydän- ja verisuonitaudeissa nostamaan omega-3-indeksiä.
 • Anoreksia nervosassa
 • Tarvittaessa annos voidaan nostaa 1500–4000 mg:aan/vrk.

2000 mg/vrk tarvitaan yleensä

 • akuuteissa psykooseissa
 • skitsofreniassa

4000 mg/vrk voidaan tarvita suuresti kohonneiden trilgyseridien alentamiseen

Syöpäpotilaat tarvitsevat päivittäin 2 g E-EPAa, mikä vastaa 10–15 annosta Atlantin lohta. Niin paljon EPAa on mahdotonta saada ruoasta. Omega-3-hoidon ennuste on paras nuorilla potilailla, joiden tauti ei ole ennättänyt surkastuttaa aivoja.

Yhdysvalloissa käytetään "farmaseuttista kalaöljyä" paljonkin suurempina päiväannoksina, jopa yli 10 g/vrk, etenkin ADHD:n, Alzheimerin ja Parkinsonin tautien ja muiden vaikeiden, toivottomien tilojen hoidossa (esim. Huntingtonin taudissa). Vaikutus on ollut usein dramaattisen hyvä, kirjoittaa tohtori Barry Sears kirjassaan Omega Zone (Otava 2003). Hoitovaikutus ilmenee vähitellen viikkojen ja kuukausien kuluessa. Etyyli-EPAlla ei ole haitallisia sivuvaikutuksia, ja sitä voi käyttää päivittäin jatkuvasti, ilman taukoja, yhtaikaa kaikkien välttämättömien lääkkeiden kanssa. E-EPAn säännöllinen käyttö voi vähentää psyykenlääkkeiden sivuvaikutusriskiä. Toinen suositeltava hermojen suoja-aine on karnosiini, joka lisää proteasomin aktiviteettia; se on alentunut näissä sairauksissa. Karnosiini ja EPA sopivat hyvin käytettäviksi yhtaikaa.


Monia muita terveysvaikutuksia

EPAlla on runsaasti muitakin terveyttä edistäviä vaikutuksia: Se ehkäisee sydämen rytmihäiriöitä, stabiloi verisuonten plakkeja, alentaa kohonnutta verenpainetta ja kohonneita veren rasvoja sekä hoitaa ihoa, kynsiä ja hiuksia.

EPA-rasvahappo ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa syöpäpotilaan elimistössä myllertävää kroonista matala-ateista tulehdusta ja ehkäisee kemotarapian aiheuttamia haittoja sekä sairaalloista laihtumista eli kakeksiaa (Pappalardo ym. 2015). Lisäksi EPA ehkäisee syöpäsolujen jakautumista ja jouduttaa niiden ohjelmoitua kuolemaa (apoptoosia). E-EPAa kannattaa siis käyttää hyväksi kaikkien tulehdustautien ja syövän täydentävänä hoitona. Tutkimuksen mukaan EPA ehkäisee auringon polttavien UVB-säteiden haitoilta.

Omega-3-rasvahapot syöpätaudeissa

EPAsta syntyy elimistössä hyviä anti-inflammatorisia aineenvaihduntatuotteita, eikosanoideja, jotka säätävät kaikkia elintoimintojamme (Kubota ym. 2013, Takenouchi ym. 2018). Ne ehkäisevät insuliiniresistenssiä ja lisäävät muun muassa kynsien ja hiusten tarvitseman proteiinin, keratiinin synteesiä. Siksi etyyli-EPA parantaa kynsien ja hiusten kasvua ja antavat niille kiiltoa. Huonot, lohkeilevat kynnet ja hauraat hiukset johtuvat usein liiallisesta huonojen eikosanoidien tuotannosta kudoksissa.

Naisilla, joiden seerumin EPA-pitoisuus on suuri on 82 % muita pienempi riski sairastua endometrioosiin (Hopeman ym. 2014). Tämäkin tutkimus puoltaa E-EPA käyttöä naisten ravintolisänä.


Kalan ja kalaöljyn vierasaineet

Tutkimusten mukaan Itämeren villilohi sisältää PCB:tä noin 0,2 mg/kg ja DDT:tä noin 0,15 mg/kg. Islannin sillin PCB- ja DDT-pitoisuudet ovat noin 10 kertaa pienemmät. Itämeren kaloissa on lisäksi dioksiinia ja sisävesiemme petokaloissa elohopeaa. Ympäristömyrkyt ovat rasvaliukoisia, joten niiden pitoisuudet ovat öljyssä korkeammat kuin koko kalassa. Näistä sysitä Elintarviketurvallisuuskeskus (EVIRA) suosittaa, että Itämeren kalaa syötäisi korkeintaan kaksi kertaa kuukaudessa.

Suomessa myytävää E-EPAa valmistetaan Tyynen valtameren puhtaista kaloista, etupäässä sardiineista. Molekyyli- ja tyhjiötislaukset poistavat siitä tehokkaasti kaikki vierasaineet. E-EPAa voi antaa turvallisesti myös raskaana oleville naisille ja pienille lapsille. Tarvittaessa kapselin voi puhkaista ja öljyä voi puristaa muutaman tipan suoraan lusikkaan, jossa on muuta ruokaa. Kalaöljyn makua voi tarvittaessa häivyttää parilla tipalla sitruunaa.


Yhteisvaikutus lääkkeiden kanssa

E-EPA ja Marevan? E-EPAn nauttiminen (jopa 4 g/vrk) ei yhteis- tai vuorovaikuta haitallisesti warfariinin (Marevanin) kanssa, osoittaa tuore ihmistutkimus (Breackman ym. 2014). Lääkelaitoksen tutkijat Sari Koski ja Anna-Liisa Enkovaara kirjoittivat jo 2005 TABU-lehdessä, ettei päivittäinen alle 3,5 gramman annos lisää Marevanin verta ohentavaa vaikutusta.

E-EPA ja promepratsoli? Uuden tutkimuksen mukaan 4 grammaa E-EPAa päivässä sopii hyvin yhteen 40 mg:n omepratsoliannoksen kanssa (Braeckman ym. 2014). Suomessa myydään seuraavia omepratsolivalmisteita:

Lääkkeen nimi

Vaikuttava aine

Valmistaja

ESOMEPRAZOL KRKA

Esomepratsoli.

KRKA Sverige AB

ESOMEPRAZOL ORION

Esomepratsoli.

Orion Pharma

ESOMEPRAZOL RATIOPHARM

Esomepratsoli.

ratiopharm Oy

ESOMEPRAZOL SANDOZ

Esomepratsoli.

Sandoz Oy Ab

LOSEC

Omepratsoli.

Bayer Oy, Consumer Care

LOSEC MUPS

Omepratsoli.

AstraZeneca Oy

NEXIUM

Esomepratsoli.

AstraZeneca Oy

OMEPRAZOL ACTAVIS

Omepratsoli.

Actavis Oy

OMEPRAZOL PENSA

Omepratsoli.

PENSA PHARMA AB

OMEPRAZOL RATIOPHARM

Omepratsoli

ratiopharm Oy

OMEPRAZOL SANDOZ

Omepratsoli.

Sandoz Oy Ab

OMESTAD

Omepratsoli.

Oy Stada Pharma Ab

VIMOVO

Naprokseeni ja esomepratsoli.

AstraZeneca Oy

E-EPAlla on käynnissä kolme uutta kliinistä tutkimusta:

1. Japanissa Randomized Trial for Evaluation in Secondary Prevention Efficacy of Combination Therapy-Statin and Eicosapentaenoic Acid (RESPECT-EPA). PrimaariT päätetapahtumat äkilliset sydänkuolemat, kliiniset sydäninfarktit, sepelvaltimoiden revaskularisaatio, sairaalaan joutuminen epästabiilin angina pectoriksen vuoksi, aivoverenkierron häiriöt, fataali ja ei-fataali aivohalvaus. 

2. Yhdysvalloissa REDUCE-IT, johon osallistui yli 8000 potilasta. Puolet heistä sai 4000 mg (4 g) E-EPAa päivässä 2011-2017. Tulokset julkaistiin 11.10.2018 Tulokset olivat aivan erinomaiset. Tukholman Karoliinisen Instituutin kardiologit selostavat niitä uudessa katsauksessaan (Bäck ja Hansson 2019).

3. Evaporate. Siinä selvitetään, kuinka E-EPA (4 grammaa/vrk) vaikuttaa pohjoisamerikkalaisilla henkilöillä, joilla on sepelvaltimotauti, kolesterolilääkitys ja joiden seerumin triglyseridien pitoisuus on 2,26–5,63 mmol/l ja LDL-kolesteroli 1,0–3,0 mmol/l. Tutkimusta rahoittavat Los Angeles Biomedical Research Institute ja Intermountain Research and Medical Foundation. Hanke aloitettiin syyskuussa 2016 ja sen odotetaan päättyvän syyskuussa 2019. Tutkimussuunnitelma on nähtävissä Clinical Trials -rekisterissä (NCT02926027).

Kirjallisuusviitteitä linkkeineen alkuperäisiin julkaisuihin

Doggrell SA. Clinical trials of eicosapentaenoic acid (EPA) prescription products for the treatment of hypertriglyceridemia. Review. Expert Opinions in Pharmacotherapy. 2019 Jul;20(10):1221-1225. doi: 10.1080/14656566.2019.1609942.
Morsy S, Khalil SM, Doheim MF,  et al, Efficacy of ethyl-EPA as a treatment for Huntington disease: A systematic review and meta-analysis. Acta Neuropsychiatrica. 2019 Mar 20:1-38. doi: 10.1017/neu.2019.11.
Bhatt DL, Steg G, Miler M et al. Effects of Icosapent Ethyl on Total Ischemic Events: From REDUCE-IT. Journal of the American College of Cardiology. Available online 18 March 2019 In Press, Accepted Manuscript https://doi.org/10.1016/j.jacc.2019.02.032
Bäck M, Hansson GK. Omega-3 fatty acids, cardiovascular risk, and the resolution of inflammation. FASEB Journal. 2019 Feb;33(2):1536-1539. doi: 10.1096/fj.201802445R.
Nishitani S, Fukuhara A, Jinno Y, Kawano H, Yano T, Otsuki M, Shimomura I. Metabolomic Analysis of Diet-Induced Obese Mice Supplemented with Eicosapentaenoic Acid. Experimental and Clinical Endocrinology and Diabetes. 2018 Dec 10. doi: 10.1055/a-0802-9064.

Takenouchi Y, Ohtake K, Nobe K, Kasono K. Eicosapentaenoic acid ethyl ester improves endothelial dysfunction in type 2 diabetic mice. Lipids in Health and Disease. 2018 May 22;17(1):118. doi: 10.1186/s12944-018-0770-0. Free Full Text
Isobe Y, Itagaki M, Ito Y, Naoe S, Kojima K, Ikeguchi M, Arita M. Comprehensive analysis of the mouse cytochrome P450 family responsible for omega-3 epoxidation of eicosapentaenoic acid. Scientific Reports. 2018 May 21;8(1):7954. doi: 10.1038/s41598-018-26325-4.
Hosogoe N, Ishikawa S, Yokoyama N, Kozuma K, Isshiki T. Add-on Antiplatelet Effects of Eicosapentaenoic Acid With Tailored Dose Setting in Patients on Dual Antiplatelet Therapy. International Heart Journal. 2017 Jul 14. doi: 10.1536/ihj.16-430.
Onodera T, Fukuhara A, Shin J, Hayakawa T, Otsuki M, Shimomura I. Eicosapentaenoic acid and 5-HEPE enhance macrophage-mediated Treg induction in mice. Scientific Reports. 2017 Jul 4;7(1):4560. doi: 10.1038/s41598-017-04474-2.
Tanaka N, Irino Y, Shinohara M,  et al. Eicosapentaenoic Acid-Enriched High-Density Lipoproteins Exhibit Anti-Atherogenic Properties. Circulation Journal. 2017 Jun 23. doi: 10.1253/circj.CJ-17-0294.
Nelson JR, Wani O, May HT, Budoff M. Potential benefits of eicosapentaenoic acid on atherosclerotic plaques. Review. Vascular Pharmacology. 2017 Mar 2. pii: S1537-1891(16)30314-7. doi: 10.1016/j.vph.2017.02.004.
Brinton EA, Mason RP. Prescription omega-3 fatty acid products containing highly purified eicosapentaenoic acid (EPA). Review. Lipids in Health and Disease. 2017 Jan 31;16(1):23. doi: 10.1186/s12944-017-0415-8. Free Full Text
Mosca L, Ballantyne CM, Bays HE, et al. Usefulness of Icosapent Ethyl (Eicosapentaenoic Acid Ethyl Ester) in Women to Lower Triglyceride Levels (Results from the MARINE and ANCHOR Trials). American Journal of Cardiology. 2016 Nov 1. pii: S0002-9149(16)31738-6. doi: 10.1016/j.amjcard.2016.10.027.
Markworth JF, Kaur G, Miller EG, et al. Divergent shifts in lipid mediator profile following supplementation with n-3 docosapentaenoic acid and eicosapentaenoic acid. FASEB Journal. 2016 Jul 26. pii: fj.201600360R.
Moro K, Nagahashi M, Ramanathan R, et al. Resolvins and omega three polyunsaturated fatty acids: Clinical implications in inflammatory diseases and cancer. Review. World Journal of Clinical Cases. 2016 Jul 16;4(7):155-64. doi: 10.12998/wjcc.v4.i7.155.
Omega-3 could help support "friendly bacteria" in the gut. Nutraingredients.com 25.8.2015
Bentley-Hewitt KL, De Guzman CE, Ansell J, et al. How fish oils could support our friendly bacteria. Lipid technology 2015 Aug; 27 (8), 179–182. DOI: 10.1002/lite.201500035
Tatsuno I, Kudou K, Kagawa T. Effect of TAK-085 on Low-density Lipoprotein Particle Size in Patients with Hypertriglyceridemia: A Double-blind Randomized Clinical Study. Cardiovascular Therapeutics. 2015 Jul 29. doi: 10.1111/1755-5922.12146. [Epub ahead of print]

Borow KM, Nelson JR, Mason RP. Biologic plausibility, cellular effects, and molecular mechanisms of eicosapentaenoic acid (EPA) in atherosclerosis. Review. Atherosclerosis. 2015 Jul 22;242(1):357-366. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2015.07.035. Free Full Text
Braeckman RA, Stirtan WG, Soni PN. Effects of Icosapent Ethyl (Eicosapentaenoic Acid Ethyl Ester) on Pharmacokinetic Parameters of Rosiglitazone in Healthy Subjects. Clinical Pharmacology in Drug Development. 2015 Mar;4(2):143-148. Free Full Text

Ballantyne CM, Braeckman RA, Bays HE, et al. Effects of icosapent ethyl on lipoprotein particle concentration and size in statin-treated patients with persistent high triglycerides (the ANCHOR Study). Journal of Clinical Lipidology. 2015 May-Jun;9(3):377-83. doi: 10.1016/j.jacl.2014.11.009.
Upadhyay RK. Emerging risk biomarkers in cardiovascular diseases and disorders.
Journal of Lipids. Review. 2015;2015:971453. doi: 10.1155/2015/971453. Epub 2015 Apr 8. Free Full Text

Bays HE, Ballantyne CM, Braeckman RA, et al. Icosapent Ethyl (Eicosapentaenoic Acid Ethyl Ester): Effects Upon High-Sensitivity C-Reactive Protein and Lipid Parameters in Patients With Metabolic Syndrome. Metabolic Syndrome and Related Disorders. 2015 Apr 20. Abstract
Scherer DJ, Nicholls SJ. Lowering triglycerides to modify cardiovascular risk: will icosapent deliver? Vascular Health Risk Management. 2015 Mar 25;11:203-209. eCollection 2015. Review. Free Full text
Pappalardo G, Almeida A, Ravasco P. Eicosapentaenoic acid in cancer improves body composition and modulates metabolism. Nutrition. 2015 Apr;31(4):549-55. doi: 10.1016/j.nut.2014.12.002.
Lee SE, Kim GD, Yang H, et al. Effects of eicosapentaenoic acid (EPA) on the cytoprotection via Nrf2-mediated heme oxygenase-1 in human endothelial cells. Journal of Cardiovascular Pharmacology. 2015 Mar 26. Abstract
Mason RP, Jacob RF. Eicosapentaenoic acid inhibits glucose-induced membrane cholesterol crystalline domain formation through a potent antioxidant mechanism.
Biochimiva and Biophysica Acta. 2015 Feb;1848 (2) 502–509 doi: 10.1016/j.bbamem.2014.10.016. Free Full Text
Shahnazi V, Zaree M, Nouri M, et al. Influence of ω-3 fatty acid eicosapentaenoic acid on IGF-1 and COX-2 gene expression in granulosa cells of PCOS women. Iranian Journal of Reproductive Medicine. 2015 Feb;13(2):71-8. PubMed
Braeckman RA, Stirtan WG, Soni PN. Effect of Concomitant Icosapent Ethyl (Eicosapentaenoic Acid Ethyl Ester) on the Pharmacokinetics of Atorvastatin. Clinical Drug Investigation. 2015; 35:45–51DOI 10.1007/s40261-014-0252-8. Free Full Text pdf

Hopeman MM, Riley JK, Frolova AI, et al. Serum Polyunsaturated Fatty Acids and Endometriosis. Reproductive Sciences. 2014 Dec 23. pii: 1933719114565030.
Tanaka N, Ishida T, Nagao M, Mori T, Monguchi T, Sasaki M, et al. Administration of high dose eicosapentaenoic acid enhances anti-inflammatory properties of high-density lipoprotein in Japanese patients with dyslipidemia. Atherosclerosis 2014; 237:577–583. Abstract
Hassan A, Tajuddin N, Shaikh A. Retrospective Case Series of Patients with Diabetes or Prediabetes Who Were Switched from Omega-3-Acid Ethyl Esters to Icosapent Ethyl. Cardiology and Therapy. 2014 Dec 17. Full Free text
Kim ES, McCormack PL. Icosapent Ethyl: A Review of Its Use in Severe Hypertriglyceridemia. American Journal of Cardiovascular Drugs. 2014 Nov 27. PubMed
Tatsuno I. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and cardiovascular disease: an emphasis on omega-3-acid ethyl esters 90 for the treatment of hypertriglyceridemia. Expert Review on Cardiovascular Therapy. 2014 Oct 16:1-8. Abstract
Hirahashi J, Kawahata K, Arita M, et al. Immunomodulation with eicosapentaenoic acid supports the treatment of autoimmune small-vessel vasculitis. Scientific Reports. 2014 Sep 18;4:6406. doi: 10.1038/srep06406.

Fares H, Lavie CJ, DiNicolantonio JJ,et al. Icosapent ethyl for the treatment of severe hypertriglyceridemia. Therapeutics and Clinical Risk Management. 2014 Jun 24;10:485-92. doi: 10.2147/TCRM.S36983. eCollection 2014.
Braeckman RA, Stirtan WG, Soni PN. Effect of Icosapent Ethyl (Eicosapentaenoic Acid Ethyl Ester) on Omeprazole Plasma Pharmacokinetics in Healthy Adults. Drugs R&D. September 2014;14(3) 159-164 Free Full Text

Castaldo RS. A retrospective case series of the lipid effects of switching from omega-3 Fatty Acid ethyl esters to icosapent ethyl in hyperlipidemic patients. Postgraduate Medicine. 2014;126(3):268-73. doi: 10.3810/pgm.2014.05.2775.

Schlögelhofer M, Amminger GP, Schaefer MR, et al. Polyunsaturated fatty acids in emerging psychosis: a safer alternative? Early Intervention in Psychiatry. 2014 May 27. doi: 10.1111/eip.12151 (FullText, pdf)
Yamanushi TT, Kabuto H, Hirakawa E, et al. Oral administration of eicosapentaenoic acid or docosahexaenoic acid modifies cardiac function and ameliorates congestive heart failure in male rats. Journal of Nutrition 2014;144(4):467-74. doi: 10.3945/jn.113.175125.
Takada K, Ishikawa S, Yokoyama N, Hosogoe N, Isshiki T. Effects of Eicosapentaenoic Acid on Platelet Function in Patients Taking Long-Term Aspirin Following Coronary Stent Implantation. International Heart Journal. 2014 May 7. [Epub ahead of print] Free Full Text pdf

Sanyal AJ, Abdelmalek M, Suzuki A, et al. No Significant Effects of Ethyl-eicosapentanoic Acid on Histologic Features of Nonalcoholic Steatohepatitis in a Phase 2 Trial. Gastroenterology. 2014 May 9. pii: S0016-5085(14)00604-0. doi: 10.1053/j.gastro.2014.04.046.
Wang JH, Eguchi K, Matsumoto S, et al. The ω-3 Polyunsaturated Fatty Acid, Eicosapentaenoic Acid, Attenuates Abdominal Aortic Aneurysm Development via Suppression of Tissue Remodeling. PLoS One. 2014 May 5;9(5):e96286. doi: 10.1371/journal.pone.0096286. eCollection 2014.
Braeckman RA, Stirtan WG, Soni PN. Phase 1 Study of the Effect of Icosapent Ethyl on Warfarin Pharmacokinetic and Anticoagulation Parameters. Clinical Drug Investigation. 2014 Apr 24. Abstract / Look inside
Hilleman DE, Malesker MA. Potential benefits of icosapent ethyl on the lipid profile: case studies. Clinical Medical Insights in Cardiology. 2014 Feb 2;8:13-5. doi: 10.4137/CMC.S13571. eCollection 2014.
Bentsen H, Osnes K, Refsum H, et al. A randomized placebo-controlled trial of an omega-3 fatty acid and vitamins E+C in schizophrenia. Translational Psychiatry. 2013 Dec 17;3:e335. doi: 10.1038/tp.2013.110. Free Full Text

Kubota T, Arita M, Isobe Y, et al. Eicosapentaenoic acid is converted via ω-3 epoxygenation to the anti-inflammatory metabolite 12-hydroxy-17,18-epoxyeicosatetraenoic acid.  FASEB Journal. 2013 Oct 15. Abstract
Ohnishi H, Saito Y.  Eicosapentaenoic Acid (EPA) Reduces Cardiovascular Events: Relationship with the EPA/Arachidonic Acid Ratio. Journal of Atherosclerosis and Thrombosis. 2013 Sep 18. PubMed
Niomiya T, Doi Y, Kiyohara Y. Relationship Between the Ratio of Serum Eicosapentaenoic Acid to Arachidonic Acid and the Risk of Death: the Hisayama Study. Circulation 2011; 124: A8169 Meeting Abstract
Ito H. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Coronary Unstable Plaque. Circulation Journal. Editorial 2013 Jul 25.

Urabe Y, Yamamoto H, Kitagawa T, et al. Association between serum levels of n-3 polyunsaturated fatty acids and coronary plaques detected by coronary computed tomography angiography in patients receiving statin therapy. Circulation Journal 2013 July 18. doi:10.1253/circj.CJ-13-025
Pishva H, Amini M, Eshraghian MR, et al. Effects of EPA supplementation on plasma fatty acids composition in hypertriglyceridemic subjects with FABP2 and PPARalpha genotypes. Journal of Diabetes and Metabolic Disorders. 2012 Dec 10;11(1):25. doi:10.1186/2251-6581-11-25. Free Full Text

Bays HE, Ballantyne CM, Braeckman RA, et al. Icosapent Ethyl, a Pure Ethyl Ester of Eicosapentaenoic Acid: Effects on Circulating Markers of Inflammation from the MARINE and ANCHOR Studies. American Journal of Cardiovascular Drugs. 2013 Jan 17. Abstract

Ballantyne CM, Bays HE, Kastelein JJ, et al. Efficacy and Safety of Eicosapentaenoic Acid Ethyl Ester (AMR101) Therapy in Statin-Treated Patients With Persistent High Triglycerides (from the ANCHOR Study). American Journal of Cardiology 2012;110(7) 984-992. Abstract
Bays HE, Braeckman RA, Ballantyne CM, et al. Icosapent ethyl, a pure EPA omega-3 fatty acid: Effects on lipoprotein particle concentration and size in patients with very high triglyceride levels (the MARINE study). Journal of Clinical Lipidology 2012;6(6):565-72. doi: 10.1016/j.jacl.2012.07.001.
Martins JG, Bentsen H, Puri BK. Eicosapentaenoic acid appears to be the key omega-3 fatty acid component associated with efficacy in major depressive disorder: a critique of Bloch and Hannestad and updated meta-analysis. Molecular Psychiatry, 2012 April 10 | doi:10.1038/mp.2012.25
Sublette ME, Ellis SP, Geant AL, Mann JJ. Meta-analysis of the effects of eicosapentaenoic acid (EPA) in clinical trials in depression. Journal of Clinical Psychiatry. 2011 Sep 6. [Epub ahead of print] Abstract
Murphy RA, Mourtzakis M, Chu QSE, et al. Supplementation With Fish Oil Increases First-Line Chemotherapy Efficacy in Patients With Advanced Nonsmall Cell Lung Cancer. Cancer 2011 American Cancer Society. In print.  Free Full Text
Murphy RA, Mourtzakis M, Chu QSC, et al. Nutritional intervention with fish oil provides a benefit over standard of care for weight and skeletal muscle mass in patients with nonsmall cell lung cancer receiving chemotherapy. Cancer 2011. American Cancer Society / Free Full Text
Manda K, Kriesen S, Hildebrandt G, et al. Omega-3 Fatty Acid Supplementation in Cancer Therapy : Does Eicosapentanoic Acid Influence the Radiosensitivity of Tumor Cells? Strahlenterapie und Onkologie 2011 Jan 18 Abstract
Shearer GC, Harris WS, Pedersen TL, Newman JW. Detection of omega-3 oxylipins in human plasma and response to treatment with omega-3 acid ethyl esters. Journal of Lipid Research 2010;51, 2074–81. Abstract
Simopoulos AP. Genetic variants in the metabolism of omega-6 and omega-3 fatty acids: their role in the determination of nutritional requirements and chronic disease risk . Exp. Biol. Med. 2010;235(7): 785–795 Free Full Text
Wood SJ, Cocchi L, Proffitt TM, McConchie M, Jackson GD, Takahashi T, Pantelis C, McGorry PD, Berger GE. Neuroprotective effects of ethyl-eicosapentaenoic acid in first episode psychosis: a longitudinal T2 relaxometry pilot study. Psychiatry Res. 2010 May 30;182(2):180-2. Epub 2010 Apr 21. / Free Full Text (pdf)

Mischoulon D, Papakostas GI, Dording CM, et al. A double-blind, randomized controlled trial of ethyl-eicosapentaenoate for major depressive disorder. Journal of Clinical Psychiatry. 2009 December. Free Full Text pdf

Taepavarapruk P, Song C. Reductions of acetylcholine release and nerve growth factor expression are correlated with memory impairment induced by interleukin-1beta administrations: effects of omega-3 fatty acid EPA treatment. J Neurochem. 2009 Dec 3. Epub ahead of print
Song C, Zhang XY, Manku M. Increased phospholipase A2 activity and inflammatory response but decreased nerve growth factor expression in the olfactory bulbectomized rat model of depression: effects of chronic ethyl-eicosapentaenoate treatment. J Neurosci. 2009;29(1):14-22. Free Full Text

Castillero E, Martin AI, Lopez-Menduiña M, Villanua MA, Lopez-Calderon A. Eicosapentaenoic acid attenuates arthritis-induced muscle wasting acting on atrogin-1 and on myogenic regulatory factors. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2009 Sep 9. Free Full Text pdf

Berger GE, Proffit TM, McConchie M, et al. Ethyl-eicosapentaenoic acid in first-episode psychosis: a randomized, placebo-controlled trial. J Clin Psychiatry. 2007; 68 (12 ): 1867-75 [Abstract][Free Full Text]

Berger GE, Wood SJ, Wellard RM, et al. Ethyl-Eicosapentaenoic Acid in First-Episode Psychosis. A 1H-MRS Study. Neuropsychopharmacology. 2008 Jan 16; [Epub ahead of print]

Jazayeri S, Tehrani-Doost M, Keshavarz SA, Hosseini M, Djazayery A, Amini H, Jalali M, Peet M. Comparison of therapeutic effects of omega-3 fatty acid eicosapentaenoic acid and fluoxetine, separately and in combination, in major depressive disorder. Aust N Z J Psychiatry. 2008 Mar;42(3):192-8. [PubMed]

Berger GE, Smesny S, Amminger GP. Bioactive lipids in schizophrenia. Int Rev Psychiatry. 2006;18(2):85-98 [PubMed] [Free Full Text

King A. Does treatment with eicosapentaenoic acid prevent major coronary events in patients with hypercholesterolemia? Editorial. Commentary by William S. Harris Nat Clin Pract Cardiovasc Med . 2007 Aug 14; [Free Full Text, pdf]

Jacobson TA. Beyond lipids: the role of omega-3 Fatty acids from fish oil in the prevention of coronary heart disease. Curr Atheroscler Rep. 2007;9(2):145-53. [PubMed

Yokoyama M, Origasa H, Matzunaki M. et al. Effects of eicosapentaenoic acid on major coronary events in hypercholesterolaemic patients (JELIS): a randomized open-label, blinded endpoit analysis. The Lancet 2007;369:1090-8 [Abstract] [Artikkelin voi tilata maksutta Bio-Vitasta]

Lee S, Gura KM, Kim S. Current clinical applications of {omega}-6 and {omega}-3 Fatty acids. Nutrition in Clinical Practice 2006(4):323-41 [PubMed Plus] [Full Free Text, pdf]

Hibbeln JR, Nieminen LRG, Blasbalg TL. Healthy intakes of n–3 and n–6 fatty acids: estimations considering worldwide diversity. Am J Clin Nutr 2006 83: 1483S-1493S. [Free Full Text]

Hibbeln JR, Ferguson TA, Blasbalg TL. Omega-3 fatty acid deficiencies in neurodevelopment, aggression and autonomic dysregulation: opportunities for intervention. Int Rev Psychiatry. 2006;18(2):107-18 [Free Full Text]

DeFilippis AP, Sperling LS. Understanding omega-3's. Am Heart J. 2006 Mar;151(3):564-70 [Free Full Text]

Fritsche K. Fatty acids in immune modulation. Ann. Rev. Nutr 2006;46:45-73 [Free Full Text]

Muuta kirjallisuutta