Downin oireyhtymän ravitsemushoito

Downin oireyhtymä on tila, jossa voi olla hyötyä tietyistä ravintolisistä. Tässä katsauksessa on kaikille kiinnostuneille uusinta yleistä tietoutta ja käytännön hoito-ohjeita.

Tohtori William Mobey, Kalifornian Stanford-yliopistosta on paikantanut Down-potilaiden geenivirheen, joka on syynä oppimis- ja muistihäiriöihin. Koska geenivirheisiin voidaan vaikuttaa ravintoaineilla ja lääkkeillä, Mobey uskoo, että Downin syndroomaa potevien muistia ja oppimiskykyä voidaan parantaa. Mobeyn tutkimus julkaistiin Chemistry & Industry -lehdessä. Lontoon King´s Collegessa on löydetty molekyyli, joka aiheuttaa Down-potilaille Alzheimerin tautia (lue raportti).

Noin 40 %:lla Down-potilaista on sydänvika, johon tietyt ravintolisät, kuten karnosiini ja kalaöljy ovat hyväksi. Tehokkain ja puhtain kalaöljy on tyhjiössä tislattu etyyli-EPA. Uusi amerikkalainen julkaisu suosittaa kaikille Down-potilaille karnosiinia, foolihappoa, B6-, C- ja E-vitamiineja, seleeniä, sinkkiä ja alfalipoiinihappoa, koska ne ehkäisevät aivojen hapetusstressiä ja voivat siten hidastaa henkisen kyvyn laskua. Karnosiini on erityisen tärkeä, koska se ehkäisee glykaatiota (sokereiden ja proteiinien patologisia reaktioita, joista syntyy vanhentavia ja erityisesti aivoille ja silmille myrkyllisiä AGE-tuotteita sekä glyoksaalia ja metyyliglyoksaalia) (Medical Hypotheses. 2005;64(3):524-532). Ravintolisät voivat vähentää myös potilaiden kuulohäiriöiden ja leukemian riskiä.

Sydänlääkärit: Karnosiini vahvistaa sydäntä

Ubikinoni hidastaa Downin oireyhtymään liittyvää hermoston rappeumaa (Zaki ym. 2016

Epileptiset kohtaukset

Downin oireyhtymää potevilla on tavallista suurempi taipumus saada epileptisiä kohtauksia. Niitä voidaan ehkäistä ja hillitä suojaravinteilla, kirjoittivat amerikkalaiset tutkijat tammikuussa 2004 Medical Hypothesis -lehdessä.

Downin syndroomaan sekä epilepsiaan liittyy usein puutetta seuraavista ravintoaineista: A-, B1-, B12- ja C-vitamiinit, magnesium, mangaani, seleeni, sinkki, karnitiini, karnosiini, ubikinoni, koliini ja mahdollisesti seriini. Toisaalta Down-potilailla on usein veressään liikaa kuparia, kysteiiniä, fenyylialaniinia ja superoksididismutaasia.

Oikeanlainen ravitsemushoito saattaa lievittää sekä Downin oireita että epilepsiaa.

Aivojen hapetusstressi

Down-potilaan aivoissa vallitsee voimakas hapetusstressi, joka johtuu vapaiden happiradikaalien tavanomaista suuremmasta tuotannosta ja antioksidanttipuolustuksen heikkoudesta. Hapetusstressi vahingoittaa soluja. Tästä syystä jokaiselle Down-potilaalle kehittyy Alzheimerin tauti, jos hän vain elää kyllin kauan. Monilla tauti alkaa jo toisella tai kolmannella vuosikymmenellä. Yli 35-vuotiaista Down-potilaista noin puolet kärsii jonkin asteisesta dementiasta.

Down-lasten silmät ovat alttiita vapaiden radikaalien vaikutuksille, ja siksi heille voi kehittyä harmaakaihi, katarakta. Sitä voidaan ehkäistä antioksidanttien - esimerkiksi karnosiinin - avulla.

Down-potilaat ovat muita alttiimpia sairastumaan masennuksen eri muotoihin kuin muu väestö, mutta heillä näyttää esiintyvän muita ihmisiä vähemmän tiettyjä psykiatrisia häiriöitä, kuten persoonallisuushäiriöitä, ahdistusta ja skitsofreniaa. Viime vuosikymmenelle asti luultiin, ettei Downin syndroomaan liity maanis-depressiivistä (bipolaarista) mielisairautta, mutta viime vuosina on julkaistu useita tällaisia tapauksia, etenkin miehillä.

Mielenterveyshäiriöiden tunnistaminen Down-potilaalla on kuitenkin tavallista vaikeampaa henkisen jälkeenjääneisyyden ja puhevaikeuksien vuoksi. Lisäksi oireet voivat olla epätyypillisiä, ja ne voidaan helposti sekoittaa dementiaan tai kilpirauhasen vajaatoimintaan. Down-potilaan aivojen magneettikuvien (MRI) oikea tulkintakin voi olla tavallista vaikeampaa (lue lisää tästä aiheesta Lancetista 5.7.2003)

Suosittelen täydentämään Down-potilaan ruokavaliota antioksidanteilla ja rasvahapoilla, jotka ehkäisevät ja hillitsevät hapetusstressiä sekä vähentävät masennuksen, dementian ja muiden mielenterveyshäiriöiden riskiä. Suositeltavia antioksidantteja ovat E-vitamiini, seleeni ja sinkki sekä ennen muuta karnosiini, joka on endogeeninen eli elimistön oma sisäinen suojatekijä. Kaikki mainitut toimivat elimistössä yhteistyössä aktivoiden toinen toistaan ja parantaen siten niiden yhteisvaikutusta. Karnosiini toimii aivoissa välittäjäaineena ja suojaa toista tärkeää välittäjäainetta, GABAa. Lisäksi karnosiini suojaa aivoissa proteasomia, joka ehkäisee Alzheimerin tautia. Karnosiini ehkäisee ja hillitsee myös harmaakaihin syntymekanismia, glykaatiota, jossa sokerit ja proteiinit reagoivat poikkeavasti keskenään.

Karnosiinilla on saatu hyviä hoitotuloksia autistisilla ja muuten neurologisesti poikkeavilla lapsilla, mutta Downin oireyhtymässä sitä ei ole tietääkseni vielä tutkittu tieteellisesti. Karnosiinin käyttöä voidaan kuitenkin jo nyt suositella, koska se on aivoja ja silmiä yleisesti suojaava proteiini.

Välttämättömät rasvahapot

Kala- ja helokkiöljyjen rasvahapoilla on lapsen aivojen kehityksessä ratkaiseva merkitys. Tällaisia rasvahappoja ovat omega-3-perheen EPA, DHA ja omega-6-perheen GLA. Suosittelen Down-lapselle sellaista yhdistelmää, jossa ovat mukana nämä kummatkin rasvahappoperheet, omega-3 ja omega-6. Niitä saa nykyään samaan kapseliin yhdistettyinä. Toinen vaihtoehto on käyttää vahvaa EPAa, jota yleensä tarvitaan vain yksi kapseli päivässä. Se on erityisen tehokas ehkäisemään ja hoitamaan stressiä, masennusta ja kroonista väsymystä.

Lue lisää välttämättömistä rasvahaposta

Fosfoseriini ja B-vitamiinit

Fosfoseriini on aivosolujen toiminnassa välttämätön yhdiste, jota meissä kaikissa on syntymästä asti. Lisäravinteena nautittu fosfoseriini aktivoi aivoja ja ehkäisee lähimuistin heikkenemistä (mikä on Downin syndroomassa tavallista). Myös foolihappo ja muut B-vitamiinit ehkäisevät dementiaa (lue lisää).

Yhdistelmähoito

Tehokas ravitsemushoito edellyttää useiden vuorovaikuttavien yhdisteiden samanaikaista käyttöä. Karnosiinin, EPAn, fosfoseriinin, B-, C- ja E-vitamiinien sekä magnesiumin, sinkin ja seleenin yhdistelmän avulla voidaan turvata lapsen aivojen ja silmien mahdollisimman normaalia kehitystä ja ehkäistä häntä myöhemmin uhkaavaa dementiaa. Pidän niiden laiminlyöntiä suorastaan taitovirheenä. Edellä mainittuja lisäravinteita voi ja tulisikin ottaa päivittäin jatkuvasti, ilman taukoja. Oikein annosteltuina niistä ei ole mitään haittaa, päinvastoin. Annostelussa tulee ottaa huomioon potilaan ikä ja paino.

Lue lisää Downin ja Alzheimerin yhteydestä
Perinteistä tietoutta Downin oireyhtymästä

 

Kirjallisuutta ja linkkejä


1. Roizen NJ, Patterson D. Down's syndrome. Lancet 2003; 361: 1281-89 [PubMed]
2. Strydom A. Down's syndrome. Lancet 2003;362, 9377 05, July 2003
3. Zaki ME, El-Bassyouni HT, Tosson AM, Youness E, Hussein J. Coenzyme Q10 and pro-inflammatory markers in children with Down syndrome: clinical and biochemical aspects. Jornal de Pediatria (Rio J). 2016 Oct 19. pii: S0021-7557(16)30174-7. doi: 10.1016/j.jped.2016.04.012. Free Full Text