Konjugoitu linolihappo, CLA

Konjugoitu linolihappo eli CLA on tiettävästi ainut terveellinen transrasvahappo. CLA:ta käytetään kaikkialla maailmassa yleisesti laihdutusvalmisteena. CLA:lla on monia muitakin hyviä terveysvaikutuksia: se ehkäisee rasvan synteesiä ja lisää adiponektiini-hormonin tuotantoa rasvasoluissa ja vähentää tulehdussytokiinien määrää veressä ja muissa kudoksissa.

CLA osallistuu astman, allergioiden, diabeteksen lisätautien, sydän- ja verisuonitautien, reuman ja syövän ehkäisyyn ja hillintään. Näin sikis, että CLA hillitsee tulehdussytokiinejä, joiden liika tuotanto liittyy lihavuuteen ja kaikkiin kroonisiin tauteihin. Uusien tutkimusten mukaan CLA ja EPA estävät mm. rinta- ja paksusuolisyöpien kasvua ja leviämistä.

Maitotuotteissa ja lihassa luonnostaan oleva rasvahappo CLA (Conjugated Linoeic Acid) on osoittautunut aineeksi, jolla on monenlaisia edullisia terveysvaikutuksia. Ongelmana on se, että etenkään naiset – pyrkiessään pysymään hoikkina – eivät syö eivätkä juo riittävästi maitotuotteita, jolloin heidän CLA:n saantinsa ruoasta on niin vähäistä, että se lisää jopa rintasyövän vaaraa (kuten Kansanterveyslaitoksen tutkimus osoittaa, Nutr Cancer 2000;38(2):151-7). Suuri ruotsalaistutkimus osoittaa, että CLA ehkäisee paksusuolen syöpää. Toinen tutkimus on selvittänyt, millä mekanismilla CLA estää rintasyövän kasvua. Uutisen mukaan CLA:ta aletaan pian lisätä elintarvikkeisiin ainakin Iso-Britanniassa.

CLA laihduttaa, vähentää selluliittia, polttaa rasvaa, kiinteyttää ja vahvistaa lihaksia eli on anabolinen yhdiste, ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, vahvistaa luustoa, ehkäisee syöpää ja paljon muuta. Sitä verrataan monipuolisilta terveysvaikutuksiltaan kalaöljyn omega-3-rasvahappoihin. joiden kanssa sillä onkin monia yhteisiä vaikutusmekanismeja (lue lisää). Aivan kuten omega-3:t, myös CLA säätää geenien rakenteita ja toimintoja edulliseen suuntaan (lue raportti). CLA vaikuttaa edullisesti myös lihomista ja laihtumista säätäviin hormoneihin leptiiniin ja adiponektiiniin.

CLA laihduttaa oikeista paikoista: Vyötäröltä ja reisistä
Meta-analyysi: CLA laihduttaa (Am J Clinical Nutrition 2007)

Mikä on CLA?

CLA (18:2, n-9 cis; 11 trans) on yhteisnimitys linolihapon (omega-6) johdannaisille. Ravinnossa on yhdeksän erilaista CLA:ta. Sitä on eniten maitotuotteissa, naudan, lampaan ja siipikarjan lihassa ja kananmunissa sekä hyvin pieniä määriä kaloissa, katkaravuissa ja simpukoissa. Maito ja muut meijerituotteet sisältävät CLA:ta 3–9 mg/gramma rasvaa. Juustossa CLA:ta on 3,6–8 mg/g rasvaa - eniten blue-, brie-, punakuorisessa edam- ja tahko- eli Sveitsinjuustossa. Lehmänmaidossa CLA:ta on 3,4-6,4 mg/gramma rasvaa.

Ihminen ei kykene itse valmistamaan elimistössään CLA:ta, vaan sitä on saatava ravinnosta (tai ravintolisänä), kuten muitakin välttämättömiä rasvahappoja ja vitamiineja ja hivenaineita. Naiset saavat CLA:ta ruuastaan keskimäärin 150 mg ja miehet 200 mg päivässä. CLA:ta on pieniä määriä ihmisen veressä ja kudoksissa.

Linolihapon kaksoissidokset (yläkuva) ja eri CLA-molekyylien "konjugoidut" kaksoissidokset, jotka tekevät siitä terveellisen "transrasvahapon". [lue lisää englanniksi].

Ruuasta saadun CLA:n määrä on valitettavasti vähenemässä sitä mukaa, kun ihmiset syövät kevyemmin ja välttävät eläinrasvoja sisältäviä maitotaloustuotteita ja kolesterolia sisältäviä kananmunia. Onneksi on saatavana hyviä CLA-valmisteita, joilla ravintoa voi täydentää. Kapseleiden CLA:n määrä on moninkertainen ruokaan verrattuna. Lisäksi uudenaikaisissa kapseleissa on kahdenlaisia tehokkaita isomeereja (ks. jäljempänä).

Professori Michael W. Parizan tutkimusryhmä (Wisconsin-Madison yliopisto, USA) löysi CLA:n sattumalta vuonna 1987 tutkiessaan muutoksia, joita lihassa tapahtuu ruuanlaiton yhteydessä. Tutkimusryhmä osoitti, että CLA ehkäisee eläimillä syöpää ja sydän- ja verisuonitauteja. Vuonna 1990 samat tutkijat raportoivat, että CLA estää rasvan kertymistä soluihin ja että se lisää rasvan palamista, vähentää kehon rasvaprosenttia ja lisää luuston tiheyttä. Parizan työt loivat pohjan vilkkaalle tutkimustoiminnalle ja CLA-tuotteiden kehittämiselle laihduttajien avuksi.

"CLA:ta on runsaasti synnyttäneiden lehmien ja muiden imettäväisten eläinten maidossa ja vastasyntyneiden vasikoiden veressä, joten CLA:n täytyy olla mitä terveellisintä ravintoa", sanoo professori Pariza. Hän vertaa CLA:ta C-vitamiiniin ja terveellisiin kalaöljyn rasvahappoihin. Niitäkin tutkittiin vuosikymmeniä ennenkuin niiden terveysvaikutukset tulivat lääke- ja ravitsemustieteissä yleisesti hyväksytyiksi ja suuren yleisön tietoisuuteen. Näin on myös CLA:n laita. Nyt sen terveysvaikutuksia tutkitaan kaikkialla ja ne tunnustetaan yleisesti.

CLA:n tärkeät isomeerit

CLA ei ole yksi ainoa yhdiste, vaan kokoelma erilaisia isomeerejä, mikä tarkoittaa sitä, että kahden kaksoissidoksen sijainnissa on eroja. Eri isomeerit vaikuttavat elimistössä eri tavoin. Osa isomeereistä polttaa rasvaa ja laihduttaa, osa taas ehkäisee syöpää. Tietyt isomeerit ovat terveydelle edullisia, toisilla taas voi olla epäedullisiakin vaikutuksia elimistössä, muun muassa insuliinin herkkyyteen.


Kuva. CLA:n kaksi yleisintä isomeeriä.

Upsalan yliopiston tutkimusten mukaan kaupalliset CLA-tuotteet kiihdyttävät kudosten rasvojen härskiintymistä eli lipidiperoksidaatiota (Lipids. 2003;38(2):133-7). Näiden haittavaikutusten ehkäisemiseksi CLA:n kanssa on syytä ottaa antioksidantteja, jotka ovat härskiintymisen, glykaation ja AGE-tuotteiden estäjiä. Uuden polven tuotteisiin onkin jo lisätty tällaisia suoja-aineita, kuten kalsiumpyruvaattia. Toinen tehokas glykaation ja AGE:n estäjä on karnosiini, jota suositellaan myös kaikille ylipainoisille. Eräissä valmisteissa antioksidanttina on vihreäteeuute.

Rasvanpolton ja valtimoiden kovettumisen ehkäisyn kannalta tärkein on 10-trans, 12-cis-isomeeri (10-t, 12c tai t10c12), jonka tiedetään stimuloivan lipolyysiä ja alentavan leptiiniä. Syövän ehkäisyssä taas 9-cis, 11-trans-isomeeri (9-c, 11t tai c9t11) on tehokkain. Maidossa on pääasiassa (73-93 % kokonais-CLA:sta) jälkimmäistä isomeeriä. Ihmisen rasvakudoksesta mitatusta CLA:sta suurin osa on tätä samaa isomeeria 9-c, 11t).

Brittitutkimus osoittaa, että kun CLA-valmisteessa on näitä kahta isomeeriä suhteessa 50:50, tuote parantaa elimistön rasva-aineenvaihduntaa ja suojaa siten sydän- ja verisuoniterveyttä (British Journal of Nutrition 2002 PubMed).

CLA:n kaikki isomeerit vaimentavat tulehdusta aiheuttavia sytokiineja, (IL-1beta, IL-6, ja TNF-alfa ((lue tutkimus). Koska tulehdussytokiinit ovat mukana lihavuudessa ja kaikissa kroonisissa sairauksissa masennuksesta syöpään, sytokiinien esto selittää osittain CLA:n monipuolisia positiivisia vaikutuksia terveyteen.
Isomeerien rakennekaavat

Tieteellinen näyttö vakuuttaa

CLA:ta tutkitaan vilkkaasti kaikkialla maailmassa, myös Helsingin yliopistossa, Maatalouden tutkimuskeskuksessa ja VTT:ssä sekä Kansanterveyslaitoksessa. Tutkimusprofessori Antti Aron johtamat suomalaiset tutkijat ovat osoittaneet, että suomalaisten naisten niukka CLA:n saanti ravinnosta lisää riskiä sairastua rintasyöpään. Muiden tutkimusten mukaan CLA on erinomainen kemoterapeuttinen aine syövän täydentävään hoitoon. Selostan rintasyöpätutkimusta tarkemmin tuonnempana.

CLA:lla on osoitettu tieteellisissä tutkimuksissa seuraavia vaikutuksia

 • estää rasvan kertymistä soluihin
 • nopeuttaa rasvan palamista energiaksi
 • vähentää rasvan varastoitumista kudoksiin
 • lisää adiponektiinin synteesiä
 • lisää energian muodostusta
 • kasvattaa lihasmassaa
 • lisää kestävyyttä
 • vähentää ruokahalua
 • ehkäisee verenpaineen nousua
 • alentaa kohonnutta kolesterolia
 • suojaa sydäntä ja verisuonia
 • ehkäisee luukatoa
 • parantaa immuunijärjestelmä toimintaa
 • ehkäisee syövän syntyä, kasvua ja leviämistä
 • jouduttaa syöpäsolujen itsemurhaa eli apoptoosia [Medline]
 • ehkäisee angiogeneesiä eli verisuonten uudiskasvua syöpätaudeissa [Medline].

CLA:n biologiset vaikutukset ovat hyvin monessa suhteessa samanlaisia kuin kalsiumpyruvaatin.

Miten CLA polttaa rasvaa?

Eläinkokeiden perusteella tutkijat päättelevät, että CLA lisää lipolyysiä eli rasvan hajoamista sekä rasvahappojen beetaoksidaatiota (palamista), jolloin rasvakudos vähenee.

CLA vähentää ilmeisesti kehon rasvaa estämällä lipaasientsyymiä, jolloin ravinnon rasvat eivät imeydy kokonaan, vaan osa poistuu sellaisenaan ulosteen mukana. CLA:n isomeeri 10t, 12-c alentaa lihavuushormoni leptiiniä veressä (eräässä rottakokessa leptiini aleni peräti 40 %). Ylipainoisten ihmisten (lasten ja aikuisten) leptiinipitoisuus on moninkertainen normaalipainoisiin verrattuna. Kun ylipainoinen ihminen näkee ruokaa, vilkastuttaa veressä kiertävä leptiini aivojen hypotalamuksen (nälkäkeskuksen) verenkiertoa niin, että hänelle tulee vastustamaton ruokahalu. Normaalipainoisen aivoverenkierrossa ei tapahdu tällaista muutosta ruuan näkemisestä. Kun CLA alentaa leptiinin määrää, vähenee myös sairaalloisen syömisen hinku.

CLA:ta käytettäessä elimistön rasva vähenee ja lihasmassa kasvaa, joten paino ei aina välttämättä laske kovin paljon, mutta vartalo kiinteytyy ja tulee solakammaksi. Rasvakudoksen väheneminen sinänsä edistää terveyttä monin tavoin. Laihduttajan on syytä vähentää ruuan ja juoman kalorimäärää ja lisätä säännöllistä kuntoliikuntaa. Silloin myös CLA tehoaa parhaiten. Lihasmassan kasvu (lean body mass) näkyy mm. Ruotsissa Lundin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jota selostetaan tuonnempana (taulukko).

CLA vähentää myös reisissä ja pakaroissa näkyvää selluliittia (lue tutkimus)

Kuinka pian vaikutus näkyy vartalossa?

CLA alkaa vaikuttaa edullisesti aineenvaihdunnassa välittömästi, mutta vartalon rasvan väheneminen alkaa yleensä näkyä selvästi vasta 6–8 viikon kuluttua CLA:n käytön alettua. Tutkimuksissa on saatu nopeampiakin tuloksia, mutta silloin annos on ollut 12 kapselia päivässä. Laihduttaminen on hidasta puuhaa, pysyvään tulokseen johtava oikea nopeus on 500 g –1 kg viikossa. Sen perusteella voit laskea, kuinka monta viikkoa tarvitset päästäksesi tavoitepainoon.

Kuva. 30 ylipainoisen koiran (beaglen) painon kehitys 12 viikossa erilaisilla dieeteillä ja CLA:lla. Eniten laihtuivat koirat, joiden dieetti sisälsi paljon proteiinia ja joiden dieetin glykeeminen kuorma (GK) oli pieni riippumatta siitä annettiinko CLA:ta vai ei (oikeanpuoleiset pylväät). Koirat jaettiin 4 ryhmään (vasemmalta lukien): Verrokit n=10 (CON), suuri GK + CLA n=10 (CLA), pieni GK + CLA (n = 10], paljon proteiinia, suuri GK, n=9 (HP), paljon proteiinia, pieni GK+CLA n=10 (HPCLA). Pelkkä CLA laihdutti kuitenkin koiria, jotka saivat suuren GK:n lisäksi CLA:ta (toinen pylväs vasemmalta). Lähde: Journal of Nutrition 2004; 134:2087S-2089S

Kliinisiä tutkimuksia rasvanpoltosta

CLA:sta on julkaistu satoja tutkimuksia erilaisilla koe-eläimillä, kuten kirjallisuusluettelosta ilmenee (katso linkki lopussa). Meitä kuitenkin kiinnostavat enemmän ihmistutkimukset, joiden määrä kasvaa kaiken aikaa. Seuraavassa muutamia huolellisesti tehtyjä ja arvovaltaisissa tiedelehdissä julkaistuja tutkimuksia:

- Norjassa tehty vuoden mittainen 180 ylipainoisen koehenkilön satunnaistettu seurantatutkimus osoitti, että CLA polttaa rasvaa, vaikka koehenkilöt söivät vapaasti (ad libitum).

- Toisen norjalaisen 120 lihavan koehenkilön tutkimuksen mukaan vuoden mittainen pelkän CLA:n (3,4 g/vrk) syönti ei ehkäissyt painon nousua uudelleen laihdutuksen jälkeen (lue tutkimus). Siksi hyvä CLA-tuote sisältää myös kalsiumpyruvaattia, joka tehostaa CLA:n vaikutusta.

- Ruotsissa Lundin yliopistossa tehtiin apulaisprofessori Jan Wadsteinin johdolla perusteellinen tutkimus, jossa 60 ylipainoista koehenkilöä jaettiin viiteen ryhmään. He saivat päivittäin erilaisia annoksia CLA:ta. Tulosten mukaan 3,4–6,8 gramman päiväannos pienensi koehenkilöiden rasvaprosenttia merkittävästi. Heidän painonsa ei kuitenkaan vähentynyt, sillä lihasmassa kasvoi vastaavasti. Rasva siis muuttui lihaksiksi ja voimaksi. Koska koehenkilöt lisäsivät liikuntaa, tutkijat eivät osaa sanoa, johtuiko lihasmassa kasvu yksinomaan CLA:sta vai liikunnasta vaiko kummastakin. CLA alensi myös koehenkilöiden kolesterolia.

- Ruotsissa Upsalan yliopistossa CLA:n käyttö (4,2 g/vrk) vähensi kuukaudessa merkitsevästi metabolista oireyhtymää sairastavien miesten vyötärön ympärysmittaa.

- Norjassa tehdyssä tutkimuksessa CLA vähensi normaalipainoisten kuntoilijoiden kehon rasvaprosenttia. Kolmen kuukauden kokeeseen osallistui 20 tervettä aikuista, jotka tekivät kuntosalilla 90 minuutin vakioidun kuntoharjoituksen kolme kertaa viikossa vähintään 3 kuukauden ajan. Puolet sai CLA:ta, puolet plaseboa. Kehon rasvaprosentti väheni merkitsevästi enemmän CLA- kuin plaseboryhmässä. Painossa ei kuitenkaan ilmennyt eroja ryhmien välillä. "Tulosten mukaan CLA vähentää kehon rasvaa, mutta ei välttämättä vähennä elopainoa", kirjoittavat tutkijat sisätautilääkäreiden ammattilehdessä (J Int Med Res 2001;29(5):392-6).

- Kreikassa miesten ihonalainen rasva väheni 8 viikon mittaisessa tutkimuksessa, jossa ensin annettiin 4 viikon ajan 0,7 g ja seuraavat 4 viikkoa 1,4 g CLA:ta päivässä. Laihduttava tulos parani merkittävästi, kun siirryttiin isompaan päiväannokseen.
- CLA supplementation reduced body fat in Greek men

CLA ja syöpätaudit

Vuodesta 1987 on tiedetty, että CLA ehkäisee syöpää ja valtimonkovetustautia ja lisää yleistä vastustuskykyä. Tutkimusten mukaan CLA vähentää ainakin rinta-, eturauhas-, paksusuoli,- keuhko-, maksa-, aivo- (glioblastoma), iho- ja mahasyöpien riskiä. MEDLINE-tietokannassa on valtavasti tieteellisiä tutkimuksia hakusanoillla "CLA; cancer".

Koe-eläimillä on osoitettu useissa tutkimuksissa, että CLA:n lisääminen ruokavalioon vähentää hiiriin istutetun rintasyövän kasvua ja ehkäisee etäpesäkkeiden leviämistä (lue raportti). Uusien tutkimusten mukaan CLA:n rintasyöpää ehkäisevä vaikutus saattaa välittyä adiponektiinin kautta (Clin Cancer Res. 2003 Nov 15;9(15):5699-704).

Kansanterveyslaitoksen ja Kuopion yliopiston ja yliopistollisen sairaalan tutkimuksen mukaan CLA näyttää vähentävän rintasyövän vaaraa vaihdevuosien jälkeen. Professori Antti Aron johtama tutkijaryhmä mittasi 237 suomalaisen rintasyöpäpotilaan ja 262 terveen samanikäisen verrokkinaisen seerumin CLA-pitoisuudet. Myös ravinnon CLA-pitoisuudet mitattiin kyselytutkimuksen perusteella. Rintasyöpäpotilaiden veren CLA-pitoisuudet olivat merkitsevästi pienemmät kuin terveiden. Eron katsottiin johtuvan lähinnä erilaisesta juuston kulutuksesta (juustoissa on runsaasti CLA:ta). Tutkijat toivovat, että naisten CLA:n saantia lisättäisiin ravinnon koostumusta muuttamalla. Tutkimus julkaistiin syöpätutkijoiden lehdessä (Nutr Cancer 2000;38(2):151-7).

Tukholman Karoliinisen instituutin jättitutkimuksen mukaan CLA ehkäisee paksusuolisyöpää (lue Reutersin uutinen). Helsingin yliopiston ravitsemustieteen laitoksella on käynnissä professori Marja Mutasen tutkimushanke, jossa niinikään selvitetään CLA.n merkitystä paksusuolisyövän ehkäisyssä (lue lisää).

Kuinka CLA estää syöpää?

CLA:n isomeeri c-9, t-11 estää syövän syntyä eri tavoilla. Se
- toimii antioksidanttina
- lisää adiponektiinin synteesiä adiposyyteissä
- estää haitallista B4-leukotrieeniä (LTB4) ja PGE2-prostaglandiinia
- estää syöpäsolujen kasvua (proliferointia) ja leviämistä muualle elimistöön eli metastasointia
- vaikuttaa solukalvon G-proteiineihin ja cAMP:hen
- auttaa "kuolemattomia" syöpäsoluja tekemään itsemurhan (apoptoosin)

CLA kuuluu luonnon kemoterapeuttisiin aineisiin, joita syöpäpotilaiden kannattaa käyttää ruuan lisänä.

CLA ja diabetes

CLA:n antaminen ruuan lisänä on lisännyt jonkin verran koe-eläinten insuliinin tuotantoa. Erään tutkimuksen mukaan CLA tehostaa adiponektiini-hormonin toimintaa. Se ja ehkäisee verenpaineen nousua. Eräissä ihmistutkimuksissa CLA:n nauttiminen ravintolisänä on normalisoinut glukoositoleranssin häiriöitä tyypin 2 diabeetikoilla (asian ovat osoittaneet tohtorit Martha Belury, Purdue University ja John Vandel Heuvel, Penn State University). Joidenkin tutkimusten mukaan CLA saattaa lisätä insuliiniresistenssiä.

Tohtori Houseknechtin tutkimusryhmän mukaan CLA ja troglitatsoni alensivat eläinkokeissa triglyseridiä ja leptiiniä sekä paransivat sokerin biologista hyväksikäyttöä. Koska CLA:lla on monia samoja edullisia vaikutuksia kuin aikuisdiabeteksessa käytetyllä lääkkeellä (tiatsolidinedionella), mutta sillä ei ole lainkaan sivuvaikutuksia (joita diabeteslääkkeillä, esim. metformiinilla usein on), monet tunnetut tutkijat, (mm. tohtorit Belury ja Vande Heuvel) päättelevät CLA:n olevan eduksi diabeetikoille. Itse en suosittelisi diabeetikoille kuitenkaan pelkkää CLA:ta, vaan valmistetta, jossa on mukana kalsiumpyruvaattia.

Tukholman Karoliinisen Instituutin tutkijat sanovat CLA:n ehkäisevän diabetesta (Diabetes 2001;50:1149-1157). Eräässä ihmistutkimuksessa, jossa 20-41-vuotiaat naiset nauttivat 94 päivän ajan 3 grammaa CLA:ta päivittäin, nousi veren insuliini jonkin verran – ei kuitenkaan tilastollisesti merkitsevästi – koejakson loppua kohti. Veren sokeritasapainossa ei havaittu muutoksia. Kyseessä oli ei-diabeetikkojen ryhmä (Lipids 2000;35:783-788). Tähän astisten tulosten valossa CLA ja kalsiumpyruvaatti sopivat hyvin diabeetikoille ja ovat heille suorastaan suositeltavia, sillä ne vähentävät diabeteksen lisätautien vaaraa. Kalsiumpyruvaatti ehkäisee lisäksi glykaatiota eli sitä biokemiallista prosessia, jossa kohonnut verensokeri kovettaa verisuonia. Diabeetikon leptiini on usein koholla, ja CLA alentaa sitä, joskus jopa dramaattisesti. Leptiini aiheuttaa insuliiniresistenssiä ja verisuonimuutoksia (mikä lisää mm. aivohalvauksen vaaraa).

CLA:n vaikutusta diabetekseen tutkitaan vilkkaasti eri puolilla maailmaa. Seuraamme tilannetta ja raportoimme uusista tuloksista näillä sivuilla.

Toward practical prevention of type 2 diabetes

Miksi CLA:ta kannattaa nauttia ravintolisänä?

Ravitsemustieteen edustajat ja monet lääkäritkin väittävät, että tavallinen ruoka riittää, ravintolisät ovat turhia. Viime vuosina on monen suojaravinteen kohdalla käynyt ilmi, etteivät suomalaiset käytännössä saakaan niitä riittävästi tavallisesta ruuasta. Esimerkkejä ovat D-vitamiini, foolihappo ja omega-3-rasvahapot, joiden saanti Suomessa on liian vähäistä. Sen myönsi Turun Lääketiedepäivillä 2005 Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jarmo Virtamokin. Samoin ruuasta on mahdotonta saada riittävästi CLA:ta, esimerkiksi rintasyövän ehkäisyyn. Tämän toteaa muun muassa professori Aron johtama Kansanterveyslaitoksen tutkijaryhmä. (Aro tunnetaan kiivaana ravintolisien vastustajana.) Kansanterveyslaitos kehottaa elintarviketeollisuutta muuttamaan ruuan koostumusta siten, että suomalaisten CLA:n saanti lisääntyisi. Toive tuskin toteutuu ainakaan kovin äkkiä. Naisten tulisi siis juoda punaista (rasvaista) maitoa tai ottaa CLA:ta kapseleina.

CLA:ta on ravinnossa vain rasvassa. Runsaasti rasvaa sisältävissä elintarvikkeissa (juustossa ja muissa meijerituotteissa) on noin 7 mg CLA:ta rasvagrammaa kohti. Saadaksesi yhtä paljon CLA:ta kuin on yhdessä kapselissa, sinun olisi syötävä 36 grammaa rasvaa. Saadaksesi suositellun päiväannoksen CLA:ta, sinun olisi syötävä 580 grammaa sellaista rasvaa, jossa on runsaasti CLA:ta. Koska rasva sisältää 9 kilokaloria grammassa (kcal/g), se tekisi yli 5200 kcal päivässä. Silloin lihoisit vääjäämättömästi, sillä tavallinen ihminen ei nykyään pysty kuluttamaan tällaista energiamäärää.

Nauttimalla CLA:ta kapseleina saat sitä runsaasti vähällä vaivalla ja samalla kehosi rasvaprosentin vähenemään. Samalla saat kaikki muutkin edulliset biologiset vaikutukset, joita CLA tarjoaa – ilman että sinun tarvitsee syödä kilokaupalla rasvaista juustoa.

Lue mitä Kansanterveyslaitos kirjoittaa CLA:sta
Lehdistötiedote: CLA ja rintasyöpä


Alkuperäisiä CLA-raportteja englanniksi

CLA melts fat and builds muscle
CLA reduced abdominal adipose tissue in obese men
CLA supplementation reduced body fat in Greek men
CLA reduces body fat in healthy exercising humans
CLA supplementation in humans--metabolic effects.
CLA effects on leptin concentrations and appetite
CLA reduces leptin in the adipocytes
CLA reduces adipose tissue by apoptosis
Importance of different CLA isomers
Biologically active isomers in CLA


Syöpätutkimuksia:


Dietary and serum CLA and risk of breast cancer
CLA inhibits growth of human mammary cancer cells
CLA inhibits growth of rat mammary cancer cells
Effect of cis-9, trans -11 CLA on gastric cancer
CLA in human colorectal and prostatic cancer
CLA may prevent colon cancer
Anticarcinogenic mechanism of CLA
CLA and oxidative behaviour in cancer cells.
CLA, body fat, and apoptosis
Toward practical prevention of type 2 diabetes

Perusteellinen katsaus englanniksi

Sneddon AA, Tsofliou F, Fyfe CL, et al. Effect of a Conjugated Linoleic Acid and omega-3 Fatty Acid Mixture on Body Composition and Adiponectin. Obesity (Silver Spring). 2008 Mar 6 [PubMed]