Berberiini ja diabetes

Berberiini on tehokas ja turvallinen ravintolisä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden ehkäisyyn ja hoitoon, masentuneisuuteen sekä painonhallintaan. Berberiini parantaa insuliiniherkkyyttä, alentaa kohonnutta veren sokeria, sokerihemoglobiinia (HbA1c) ja rasvoja (kokonaiskolesteroli, LDL-kolesteroli, triglyseridit ja apo B). Berberiini alentaa suurentunutta verensokeripitoisuutta jopa yhtä tehokkaasti kuin lääkkeet (metformiini ja rosiglitatsoni). Vaikutusmekanismikin on osittain samanlainen, AMPK:n aktivointi, joka tapahtuu ainakin osittain suolistoflooran kautta (Li ym. 2017). Berberiini sopii erinomaisesti täydentämään tai korvaamaan lääkkeitä (kanagliflotsiini, metformiini, tiatsolidinit, sulfonyyliureat, insuliinit, statiinit, ym.). Berberiini tehostaa niiden vaikutusta, jolloin lääkkeiden tarve ja sivuvaikutusten riski pienenee. Berberiinin turvallinen ja vaikuttava päiväannos on 1–1,5 grammaa vuorokaudessa. Kirjallisuusluettelosta näet, että berberiinitutkimus on erittäin vilkasta. Aniharva suomalainen lääkäri – ravitsemustieteilijöistä puhumattakaan – on perehtynyt näihin uusiin tutkimuksiin.

Berberiinillä on samanlainen biokemiallinen/farmakologinen vaikutus kohonneeseen verensokeriin kuin  tyypin 2 diabeteksen hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä (Onglyza, saksagliptiini). Saksagliptiini kuuluu dipeptidyyli-peptidaasi-4 (DPP-4) -estäjien lääkeluokkaan. Se parantaa kehon kykyä laskea koholla olevaa veren glukoosipitoisuutta vaikuttamalla luonnollisiin hormoneihin, ns. inkretiineihin. Berberiinillä voidaan siis saada aikaan samankaltainen vaikutus, kirjoittavat italialaiset ja australialaiset tutkijat yhteisessä kirjallisuuskatsauksessaan (Al-Badri ym. 2018). Berberiini ehkäisee ja hillitsee diabeteksen aiheuttamia hermovaurioita (diabeettista neuropatiaa) (Zhou ym. 2019) ja parantaa veren rasvaprofiilia ja insuliinin toimintaa (Chandirasegaran ym. 2019, El-Zeftawy ym. 2019, Baska ym. 2020). Berberiini aktivoi AMPK:ta, mikä tekee hyvää metabolisessa oireyhtymässä ja tyyypin 2 diabeteksessa (DiNicolantonio ym. 2019). Berberiini parantaa raskaana olevien naisten insuliiniresistenssiä ja ehkäisee siten raskausdiabetesta (Wang ym. 2019).

Rhizoma coptidis_antrihyperglycemia

Rhitzoma coptidis -kasvista saatavat yhdisteet ehkäisevät verensokeripitoisuuden nousua. Kuva esittää mm. millä mekanimseilla berberiini vaikuttaa suolistohormoneihin, insuliiniresistenssiin, insuliinin eritykseen ja suoliston bakteeriflooraan (lähde Ma ym. 2019). Perinteiset kiinalaiset lääkeyrtit vaikuttavat suolistoflooran kautta (Feng ym. 2019).

Tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytetään yhä enemmän berberiinin ja metformiinin yhdistelmää. Metformiiini ja berberiini normaalistavat maksan glykogeenin rakennetta ja alentavat kohonnutta verensokeria ja parantavat sokeritasapainoa (Liu ym. 2020). Italiassa on kin jo käytössä berberiiniä sisältävä metformiinilääke..

Berberiinin ja metforminin yhteisvaikutus
Nielaistun berberiinitabletin keltainen berberiiniyhdiste imeytyy suolistoon, sieltä vereen, josta se kulkeutuu maksaan ja sieltä edelleen munuaisiin, joita se suojaa diabeettiselta nefropatialta (munuaisvauriolta). Loput berberiinistä postuu  virtsan (urine) mukana. Berberiini ja metformiini sopivat hyvin yhteen ja tehostavat toistensa vaikutusta. Lähde: Shi ym. 2018.

Berberiinilla on monia farmakologisia vaikutustapoja

Berberiini voi korvata kolesterolia alentavat lääkkeet, statiinit etenkin ikääntyvillä ihmisillä, jotka saavat lääkkeistä sivuvaikutuksia (Marrazzi ym. 2011, Pisciotta ym. 2012, Di Perro ym. 2015). Berberiini parantaa veren rasvaprofiilia ja siten samalla mahdollisen sydäntaudin ennustetta (Wan ym. 2013, Dong ym. 2013, Dong ym. 2014, Liu ym. 2015, Cicero ym. 2015, Trimarco ym. 2015, Pagliaro ym. 2015, Pirillo ja Catapano 2015). Tyypin 2 diabeetikoilla ilmenevä insuliiniresistenssi johtuu 1,2-diasyyli-sn-glyserolin (DAG) kertymisestä soluihin; berberiini ehkäisee DAG:n kertymistä (Chang ym. 2016). Diasyyliglyseroli on lipidi (rasva), jossa glyseroliin on esteröitynyt kaksi rasvahappoa. Tämä havainto selittää uudella tavalla, kuinka berberiini ehkäisee insuliiniresistenssiä.

Berberiini korjaa monella tapaa häiriintynyttä sokeri- ja rasvatasapainoa, aktivoi AMPK:ta (Francini ym. 2018, Joshi ym. 2019, Yang ym. 2019) ja parantaa insuliinin eritystä (Dong ym. 2016, Chen ym. 2017, Li ym. 2018), hillitsee sirtuitiini 3:ta (SIRT3) (Zhang ym. 2018) ja korjaa insuliiniresistenssiä (Zhou ym. 2017, Chen ym. 2017, Wu ym. 2017, Li ym. 2018, Zhang ym. 2018, Wang ym. 2018, Yue ym. 2018, Tu ym. 2018), Mahomoodally ym. 2020 sekä  ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa kroonista matala-asteista tulehdusta (Chandirasegaran ym. 2017, 2018). Samalla berberiini aktivoi entsyymejä, jota hajottavat rasvaa rasvasoluista (adiposyyteistä). Näin berberiini auttaa myös painonhallinnassa(Jiang ym. 2016).

Berberiini estää ja hillitsee "aamunkoittoilmiötä" eli sitä, että diabeetikon verensokeri on aamula kohonnut, vaikkei hän ole syönyt yöllä mitään. Kysessä on glugoneogeneesi eli sokerin uudistuotanto maksassa, jota berberiini estää (Zhong ym. 2020).

Lisäksi berberiini ehkäisee sekä hillitsee diabeteksen aiheuttamia kroonisia munuaismuutoksia (Rajani ym. 2017, Wu ym. 2017, Ren ym. 2017, Ni ym. 2019, Qin ym. 2019). Berberiini estää metformiinin aiheuttamaa vaarallista haittavaikutusta, maitohappoasidoosia (MALA) (Almani ym. 2017). Suomessa Fimean haittavaikutusrekisteriin ilmoitetaan vuosittain keskimäärin kuusi metformiinin käytön yhteydessä syntynyttä maitohappoasidoosia. Ne voitaisiin ehkäistä käyttämällä berberiiniä merformiinin kanssa. Sitä paisti niillä on hyvä yhteisvaikutus verensokerin tasapainotuksessa, joten mertformiinin annosta voidaan todennäköisesti pienentää.

Berberiini palauttaa alentuneen glukagoninkaltaisen peptidi-1:n (GLP-1) pitoisuuden elimistössä ennalleen, jolloin veren kohonnut sokeripitoisuus alenee ja mitokondrioiden stressi vaimenee (Sun ym. 2018). Muutokset ovat eduksi diabeteksessa, kuten alla olevasta kuvastä käy ilmi.

GLP-1 ja diabetes

Kuva. Berberiini alentavat veren sokeria samalla tavalla kuin GLP-1:tä stimuloivat synteettiset läääkkeet, mutta ei aiheuta mitään niille ominaisia sivuvaikutuksia. GLP-1 stimuloi insuliinin eritystä ja ehköisee glukaginin vapautumista maksasta. Berberiinin on vallan erinomainen ravintolisä kaikile diabeetikoille.

Alla oleva kuva kerotoo lisää berberiinin vaikutusmekanismeista diabeteksessa, metabolisessa oireyhtymässä, sydäntaudeissa ja muissa aineenvaihduntahäiriöissä

Berberiini ja metabolinen oireyhtymä

Berberiini suojaa metaboliselta oireyhtymältä (diabetes, veren rasvahäiriö, kohonnut verenpaine, lihavuus ja sydän- ja verisuonitaudit). Lähde: Almani ym. 2017). Seuraava kuva kertoo yksityiskohtaisesti, kuinka berberiini vaikuttaa sokeriaineenvaihdunnan häiriöissä.

Berberiini ja diabetes

Berberiini (BBR) suojaa laaja-alaisesti diabeetikon elimistöä, kuten tämä kaavakuva osoittaa. Erityisen tärkeää on munuaisten suojaaminen vaurioiilta (kuvan lähde: Qiu ym. 2017).

Berberiini on erinomainen ravintolisä tyypin 2 diabeteksen hoitoon (Ma ym. 2018, Li ym. 2018, Zhang ym. 2018, Wang ym. 2018, Zhang ym. 2020). Alla oleva kuva voi olla maallikolle vaikeaselkoinen, mutta lääkäreille, farmakologeille, biologeile ja muille asiantuntijoille se on tarpeen esittää, jotta he ymmärtäisivät berberiinin hyödyt diabeteksen ja sydäntautien lisähoitona.

berberiinin biokemiallisia vaikutuksia

Kuten kaavakuvasta näemme, on berberiinillä valtavasti hyviä biokemiallisia vaikutuksia, jotka ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat sekä hapetusstressiä (ROS) että kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammation). Ne ovat "rikoskumppaneita" diabetkessa ja muissa pitkäaikaisissa sairauksissa. Lähde Ma ym. 2018.

Amerikkalainen molekyylibiologian professori Jianping Ye (Pennigton Biomedical Research Center, USA) suosittelee diabeetikoille berberiiniä tiatsolidiinien sijaan, koska berberiini on yhtä tehokasta eikä sillä ole synteettisille lääkkeille ominaisia sivuvaikutuksia, esim. hypoglykemiaa (Ye 2011). Berberiini ja (yleisesti tyypin 2 diabetekseen määrätty lääke) metformiini parantavat sokeriaineenvaihduntaa samalla tavalla stimuloimalla sokerin palamista eli glykolyysiä (Cicero ym. 2015). Sekä berberiini että metformiini aktivoivat AMPK:ta, mutta ne tasapainottavat verensokeria myös siitä riippumatta (Xu ym. 2014). Berberiini tehostaa muutoinkin metformiinin antidiabeetttista vaikutusta (Kwon ym. 2014, Lyu ym. 2019). Metformiini tosin voi pahentaa kilpirauhasen vajaatoimintaa (mitä berberiini ei tee).  Berberiini ja metformiini vaikuttavat samalla tavalla suolistobakteereihin (Gao ym. 2017, Zhang ym. 2017), mm. Akkermansia spp:hen, eritoten sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan, jolloin mm. valtimonkovetustaudin (ateroskleroosin) riski pienenee (Zhu ym. 2018). Suolistossamme on triljoona bakteeria, jotka kuuluvat satoihin eri lajeihin. Niillä on tärkeä merkitys ruoansulatuksessa, immuunijärjestelmän toiminnassa ja kroonisten sairauksien, kuten insuliiniresistenssin, tyypin 2 diabeteksen ja ateroskleroosin ehkäisyssä ja hoidossa. Diabeetikoilla on dysbioosi eli suolistoflooran häiriö, jota metformiini ja berberiini korjaavat. Berberiini ehkäisee myös diabetekseen liittyvää muistin heikkenemistä ja muuta henkisen tason laskua (Chen ym. 2017).

Bebreriini alentaa kohonnutta verensokeriaBerberiini (BBR) alentaa jo viikossa diabeettisten rottien (punainen käyrä, DM) nerkittävästi (vihreä käyrä, BBR 300 mg/kg), ilmenee uudesta tutkimuksesta. Sen vaikutusjakso oli 12 viikkoa. Berberiini vaikuttaa geenien kautta ja suojaa samalla sekä maksaa että munuaisia (Wu ym. 2016).

Kuusi satunnaistettua lumekontrolloitua tutkimusta, joihin oli osallistunut 501 potilasta, osoitti berberiinin korjaavan alkoholista riippumatonta rasvamaksaa. Potilaiden maksa- , sokeri- ja rasva-arvot kohenivat berberiinillä (Wei ym. 2016). Tutkimus vahvistaa, että berberiini ehkäisee rasvan kertymistä maksaan in vitro ("koeputkessa") ja in vivo. ("elävässä elämässä") (He ym. 2016). Diabetes ja lihavuus ovat yleisimmät rasvamaksan syyt.

Vasta diagnosoiduilla tyypin 2 diabeetikoilla HbA1c ("pitkä sokeri") aleni kolmessa kuukaudessa berberiinihoidolla noin 9,5 prosentista noin 7,5 prosenttiin eli lähes normaaliksi. Paastoverensokeri aleni 10,6:sta 7 mmoliin/l ja aterianjälkeinen verensokeri 20:sta 11 mmoliin/l. Triglyseridit alenivat 1,13:sta 0,9 mmoliin/l (kuva alla). Tutkimus osoitti, että berberiini tasapainottaa tehokkaasti verensokeri- ja rasvatasapainoa (Yin ym. 2008). Tämä havainto käynnisti vilkkaan berberiinitutkimuksen diabeteksen hoidossa. Kanadassakin tutkijat suosittelevat nyt berberiinä tyypin 2 diabeetikoille (Chang ym. 2014).

Berberiini on tehokkaampi kuin metformiini

Kuva: Berberiini alentaa tehokkaammin kuin metformiini seuraavia muuttujia:  "pitkä sokeri" (HbA1c), paastoverensokeri (FPG), aterianjälkeinen verensokeri (PPG) ja plasman paastoinsuliini (FPI). Tiedot artikkelista Yin ym. Metabolism 2008;57(5):712–717. Berberiini sopii hyvin täydentämään metformiinia, jota voidaan tarvita vähemmän. Berberiini voi olla jopa tehokkaampaa kuin metformiini.

Berberiini diabeetikon seerumissa

Berberiinipitoisuus on diabeetikon (sininen käyrä) veressä suurempi kuin terveillä verrokeilla (punainen käyrä). Tulokset ovat rottakokeesta, jossa diabeettiset ja verrokkirotat saivat saman määrän berberiiniä suun kautta (Jia ym. 2017).

Kiinan entisessä pääkaupungissa Xi´anissa on käynnissä maailman ensimäinen kliininen kaksoissokkokoe, jossa vasta diagfnisoiduille tyypin 2 diabeetikoille annetaan berberiiniä yhdessä bifidobakteerien kanssa. Vaikutusjakso on 16 viikkoa. Koehenkilöitä on 300, jotka arvotaan 4 eri ryhmään: lume, pelkkä berberiini, pelkkä bifidobakteeri, berberiini+bifidobakteeri. Primaari päätetapahtuma on paastoverensokerin pitoisuus, sekundaarisina 2 tunnin sokerirasituksen ja suolistoflooran tutkimustulokset (Ming ym. 2018). Uusi kiinalainen kaksoissokkotutkimus vahvistaa, että berberiini parantaa diabeettista munuaisvauriota (Li ym. 2018).

Suomessa on puoli miljoonaa diabeetikkoa, joista puolet ei ole vielä saanut diagnoosia (eli he ovat vielä ns. esidiabeetikkoja). Uusia tapauksia ilmaantuu 5–7 % vuosivauhtia. Perinteiset keinot taudin ehkäisyssä ja sen lisätautien ehkäisyssä ovat epäonnistuneet. Uusia tehokkaita ja turvallisia keinoja kaivataan niin ehkäisyyn kuin hoitoon (Chang ym. 2014).

Diabetes eli sokeritauti on tila, jossa veren sokeripitoisuus nousee liian korkeaksi sekä levossa että etenkin aterioiden jälkeen. Liian suuri sokeripitoisuus on myrkkyä tietyille soluille. Diabetes vaurioittaa helposti juuri näitä kudoksia, jolloin puhutaan diabeteksen lisätaudeista. Niitä ovat sairaalloiset muutokset silmissä, hermoissa, valtimoissa ja munuaisissa sekä muistihäiriöt, masennus ja dementia. Sydänkohtauksen suurin riskiryhmä ovat juuri diabeetikot (ja erityisesti naisdiabeetikot): kolme neljästä diabeetikosta sairastuu ja kuolee sydän- ja verisuonitauteihin. Diabeetikko on altis sairastumaan myös hiivasienitulehduksiin. Tutkimuksen mukaan berberiini tehoaa niihinkin ja lisäksi se tehostaa synergisesti hiivalääkkeen vaikutusta. Hiivalääkkeet menettävät usein tehoaan jatkuvassa käytössä.
Uutisvideo (noin 2 minuuttia)

Tyypin 2 diabeteksessa vallitsee suhteellinen tai absoluuttinen insuliinin puute. ”Vaikka diabeteksen hoitoon on käytettävissä lukuisia lääkkeitä insuliinia myöten, millään niistä ei ole pystytty oleellisesti muuttamaan taudinkulkua”, myöntää lääkäriseura Duodecim Käypä hoito -ohjeissaan. Lääkäreiden yleisesti antamat hoidot eivät siis ehkäise ja jarruta riittävästi lisätauteja. Tarvitaan uusia keinoja. Niitä tarjoavat tietyt ravintolisät, joista tehokkaimpia ja tieteellisesti parhaiten dokumentoituja ovat berberiini, D-vitamiini, karnosiini, kromipikolinaatti, alfalipoiinihappo ja ubikinoni. Suomessa on saatavana myös berberiinin ja kromipikolinaatin yhdistelmävalmiste.

Berberiini ehkäisee ja hoitaa insuliiniresistenssiä

Kuva. Berberiini ehkäisee rasvasolujen sodekudoistumista (fibroosia), aktivoi AMPK:ta ja vaimentaa TGF beta 1:tä, jolloin insuliiniresistenssi estyy ja jopa paranee (Wang ym. 2018). Vaaleat pallukat ovat adiposyyttejä eli rasvasoluja.

Diabeteslääkkeet eivät vaimenna tulehdusta (inflammaatiota)

Uutta apua diabetekseen berberiinistä

Berberiiniä on käytetty Kiinassa diabeteksen hoitoon ainakin 1400 vuotta (Zhou ym. 2009) tai kenties yli 2000 vuotta (Wang ym. 2014, Deng ym. 2014. Liu ym. 2015, Zhang ym. 2015, Wei ym. 2016, Chang 2016, Yang ym. 2017, Ren ym. 2017). Uudet pätevät tieteelliset tutkimukset vahvistavat, että se todella alentaa in vivo veren suurentunutta sokeripitoisuutta jopa yhtä hyvin kuin metformiini (Chatuphonprasert ym. 2012). Berberiini ehkäisee myös neoglukogeneesiä eli sokerin uudelleentuottoa maksassa (Zhang ym. 2012). Berberiini parantaa sokeri- ja rasvatasapainoa (Chang ym. 2015), vaimentaa tulehdussytokiineja ja alentaa kohonnutta verenpainetta (Sun ym. 2015, Guo ym. 2015, Wang ym. 2015, Chang 2016). Berberiini vähentää sokerin imeytymistä ohutsuolesta vereen (Wei ym. 2014). Berberiini ehkäisee diabeteksen aiheuttamaa sidekudoksen muodostumista sydämessä ja parantaa sydämen normaalia toimintaa; toisin sanoen berberiini suojaa diabeetikon sydäntä tälläkin tavalla (Shen ym. 2014). Berberiini auttaa painonhallinnassa mm. siksi, että se estää rasvan kertymistä (adipogeneesiä) adiposyyteissä (rasvasoluissa) aktivoimalla AMPK:ta. Näin berbriiniä kannattaa käyttää apuna etenkin diabeetikkojen painonhallinnassa (Yang ym. 2019).

Berberiini suojaa diabeteksen aiheuttamilta munuaisvauriolta (Zhao ym. 2014, Sun ym. 2015, Ni ym. 2015, Jin ym. 2016. Qiu ym. 2017, Yang ym. 2017, Rajani ym. 2017, Ren ym. 2017) sekä hermostovaurioilta eli diabeettiselta neuropatialta (Zan ym. 2017, Yao ym. 2017). Berberiini ehkäisee ja hillitsee myös diabeteksen aiheuttamaa Alzheimerin taudin riskiä (Wang ym. 2018). Berberiiinillä on merkittävä parantava hoitovaikutus myös diabeettisessa munuaisvaurioissa, koska berberiini alentaa kohonnutta verensokeria, korjaa veren rasvaprofiilia, parantaa munuaisten verenkirtoa (hemodynamiikkaa) ja vaimentaa sekä yleis- että paikallista kroonista tulehdusta eli inflammaatiota (Ren ym. 2017). Havainto on tärkeä, sillä munuaisvauriot invalidisoivat ajan oloon monia diabeetikkoja.

Berberiini pitää munuaisten podosyyttisoluja elossa ja toiminnassa; ne estävät valkuaisaineiden ja verisuoljen vuotamista alkuvirtsaan munuaiskeräsessä (Jin ym. 2016, Yang ym. 2017). Berberiini vaikuttaa non-coding RNA-molekyylien kautta ja säätää siten insuliiniresistenssiä ja verensokeria tyypin 2 diabeteksessa ja metabolisessa oireyhtymässä (Chang 2017).

Insuliiniresistenteille (IR) rotille annettuna 50 mg/kg berberiiniä parantaa kahdessa viikossa insuliniresistenssiä, rasvaprofiilia, antioksidanttientsyymien aktiivisuuttaja vähentää tulesdussytokiinejä sekä lisää interferoni gammaa (IFN-γ). Alentunut IFN-γ-pitoisuus on omiaan altistamaan erilaisille infektioille (Mahmoud ym. 2016).

Berberiini vaikuttaa suoliston valtimoihin parantaen niiden nitergisiä ja adrenergisiä toimintoja ja ehkäisten siten diabeteksen aiheuttamaa perifeerista neuropatiaa, osoittaa kiinalainen rottakoe (Zhao ym. 2019). Ks. kuvakaappaus alla.

Berberiini sääätää suoliston valtimoiden toimintoja

Berberiini vaikuttaa suoliston valtimoihin parantaen niiden toimintaa ja ehkäisten perifeerista neuropatiaa. Kuvakkappaus (Zhao ym. 2019.

Berberiinin lisääminen kanagliflotsiiniihoitoon tehostaa lääkkeen antidiabeettista vaikutusta, osoittaa uusi kiinalainen hiiritutkimus. Yhdistelmä tehostaa AMPK:n aktiivisuutta ja alentaa munuaisten tuumorinekroositekijä alfan ((TNFα)) pitoisuutta paremmin kuin kumpikaan aine yksinään. Tutkimus puoltaa berberiinin käyttöä diabeteksen täydentävänä hoitona, ja asiaa kannattaa tutkia lisää, päättelevät Tsinghua Universityn tutkijat (Tian ym. 2016).

Berberiini on tehokas ja turvallinen aine hoidettaessa tyypin 2 diabetesta, johon liittyy veren rasvahäiriö (dyslipidemia)”, kirjoitti Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (2008). "Berberiinin vaikutus on yhtä hyvä kuin metformiinin", kirjoitti Metabolism-lehti (2008). "Berberiini on tyypin 2 diabetekseen ihanteellinen aine, joka vaikuttaa eri tavalla kuin metformiini ja rosiglitatsoni", kirjoitti Metabolism (2009). Uudemmat kliiniset tutkimukset mm. Iranista vahvistavat nämä lausunnot (Shidfar ym. 2012). Italialais-meksikolainen endokrinologin, kardiologin ja sisätautilääkerin ryhmä suosittelee berberiiniä (sekä alfalipoiinihappoa, L-karnitiinia ja omega-3-rasvahappoja) tyypin 2 diabeteksen hoitoon (Derosa ym. 2014).

Berberiini suojaa diabeetikon sydäntä ja munuaisia kohonneen sokeripitoisuuden aiheuttamilta vaurioilta. Eräässä tutkimuksessa berberiiniä annettiin diabeetikoille metformiinin lisänä. Berberiini vähentää diabeetikon riskiä sairastua munuaismuutoksiin (Huang ym. 2012). Berberiini suojaa aivotursojen synapseja diabeteksen aiehuttamilta vaurioilta, ja auttaa siten säilyttämään muistia, oppimiskykyä ja muita kognitiivisia taitoja (Maghaddam ym 2012).

Berberiini ehkäisee kokeellista tyypin 1 diabetesta ja siirtää sen alkamista myöhemmäksi. Cui ym. (2009) selostavat yksityiskohtaisesti, kuinka berberiini vaikuttaa edullisesti tyypin 1 diabeteksessa. Berberiini suojaa metabolista oireyhtymää vastaan aktivoimalla mitokondrioiden sirtuiini T3:a (SirR3) (Teodoro ym. 2013).

Berberiini on useista kasveista (mm. Berberis vulgaris, Berberis aristata) saatava alkaloidi, joka on käytetty kaukoidässä ja Amerikan intiaanien keskuudessa kansanlääkinnässä pari tuhatta vuotta pääasiassa infektioiden ja ripulin hoitoon. Kiinalaiset lääkärit raportoivat 1980-luvulla, että berberiinihoitoa saavien diabeetikkojen verensokeri alenee merkitsevästi. Raportti ilmestyi englanniksi vuonna 1995 (Ni ym. 1995). Sen seurauksena diabetestutkijat kiinnostuivat asiasta muuallakin, ja lisätutkimukset ovat vahvistaneet kiinalaislääkäreiden havainnot sekä selvittäneet berberiinin biokemiallisia vaikutusmekanismeja sokeriaineenvaihdunnan häiriöissä. Berberiini vaimentaa sekä hapetusstressiä että matala-asteista koonista tulehdusta, jotka myllertävät diabeetikon elimistössä ja aiheuttavat lisätauteja (Li ym. 2014. Liu ym. 2015)

Berberiini on ainutlaatuinen, poikkeuksellisen hyvin pätevissä tiedelehdissä dokumentoitu ravintolisä, joka auttaa hallitsemaan insuliiniresistenssiä, tyypin 2 diabetesta ja metabolista oireyhtymää ja niiden aiheuttamia lisätauteja. Lisäksi berberiini ehkäisee masennusta ja syöpää, kuten erillisistä katsauksista käy ilmi (esim. Schor 2012). Berberiini on erinomainen anti-inflammatorinen (tulehdusta ehkäisevä, vaimentava ja sammuttava) kasviperäinen ravintolisä (Journal of Agricultural and Food Chemistry 2010). Tämä on tärkeä tieto kaikille diabeetikoille, sillä diabetes on koko elimistön matala-asteinen, krooninen tulehdustila (inflammaatio).

Berberiinin antidiabeettinen vaikutus tuli tietoon länsimaissa vasta 1990-luvun puolivälissä

Kiinalainen lääkäri Ni Yanx työtovereineen raportoi hoitaneensa 1983–1987 berberiinillä diabetesta sairastavia ripulipotilaita. Lääkärit totesivat, että lähes kaikkien potilaiden verensokeri aleni. Sen jälkeen he testasivat potilaillaan berberiiniä suun kautta erilaisina annoksina – 300, 400 tai 500 mg kolme kertaa päivässä 1–3 kuukauden ajan – myös sellaisilla diabeetikoilla, joiden verensokeri ei ollut laskenut ripulin hoidon aikana. Isoimmilla päiväannoksilla (1–1,5 g) veren sokeripitoisuus väheni heilläkin. Samalla väheni myös potilaiden janon tunne ja lisääntynyt juomisen ja virtsaamisen tarve, kohonnut verenpaine aleni ja yleiskunto koheni. Oireet lievenivät sitä mukaa kun veren sokeripitoisuus normalisoitui. Lisäselvitysten mukaan berberiini yhtäältä vähensi sokerin imeytymistä suolesta vereen ja toisaalta tehosti insuliinin tuotantoa ja sen tehoa. Mitään sivuvaikutuksia ei havaittu edes 2 gramman päiväannoksella. Lääkärit julkaisivat havaintonsa kiinaksi vuonna 1988, jonka jälkeen berberiinin käyttö diabeteksen hoidossa alkoi yleistyä Kiinassa. Raportti julkaistiin englanniksi vuonna 1995, jonka jälkeen myös länsimaissa kiinnostuttiin berberiinistä diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa.

Näin berberiini säätää sokeriaineenvaihduntaa

Berberiini alentaa kohonnutta verensokeria yhtä tehokkaasti kuin aikuisdiabeteksen peruslääke metformiini ja sen vaikutustapakin on osittain sama eli insuliiniherkkyyden lisääminen AMPK:ta aktivoimalla (Hardie 2011). AMPK:n aktivoituminen estää maksaa tuottamasta liikaa kolesterolia ja triglyseridejä (Yin ym.). Tämä selittää osittain sitä, että berberiini auttaa hallitsemaan sekä veren sokeria että rasvoja, jotka ovat yleensä koholla diabeetikolla (Jiang ym. 2015, Wang ym. 2017). Alla oleva kuva kertoo graafisesti berberiinin monipuolisista biokemiallisista vaikutuksista sokeri- ja rasvatasapainoon (Xia ja Weng 2010).

Berberine effects

Figure 1. Schematic model of the actions of berberine (BBR) in controlling energy metabolism. BBR stimulates fatty acid oxidation by activating AMP-activated protein kinase (AMPK) and p38 and increasing peroxisome proliferator-activated receptor (PPAR) α, uncoupling protein (UCP)-2, and PPARγ coactivator-1 (PGC-1) in peripheral tissues. It also inhibits adipogenesis by suppressing PPARγ, and increases glucagon-like peptide (GLP)-1 secretion and decreases insulin secretion. TG, triglycerides; TC, total cholesterol; NAFLD, non-alcoholic fatty liver disease; LDLR, low-density lipoprotein receptor; MAPK, mitogen-activated protein kinase; FA, fatty acid.

Tutkimuksen mukaan berberiini vahvistaa synergisesti metformiinin ja tiatsolodinedionin (rosiglitatsoni ja pioglitatsoni) verensokeria alentavaa vaikutusta. Berberiinin käyttö voi siten osittain korvata lääkkeitä ja vähentää niiden tarvetta, jolloin myös sivuvaikutusten riski pienenee. Tämä on tärkeää, sillä metformiini voi lisätä Alzheimerin taudin riskiä, etenkin iäkkäillä henkilöillä (Chen ym. 2009).

Suun kautta nautittu berberiini alkaa vaikuttaa jo heti suoliston limakalvolla, ennen kuin sitä (berberiiniä) alkaa imeytyä vereen. Limakalvolla berberiini vähentää sokerin imeytymistä vereen (Zhang ym. 2014). Lisäksi berberiini voi tasapainottaa sokeriaineenvaihduntaa vaikuttamalla suotuisasti suoliston bakteeriflooraan (Han ym. 2011, Wang ym. 2017). Aikaisemmin mm. Turun yliopistossa on osoitettu, että maitohappobakteerien anto raskaana oleville naisille ehkäisee raskausajan diabetesta. Samalla tavalla berberiini vaikuttaa edullisesti paikallisesti suoliston bakteerikantoihin. Lääkärit pitävät berberiiniä hyvänä ja turvallisena terapeuttisena aineena diabeetikoille ja metabolista oireyhtymää poteville (Pérez-Rubio ym. 2013, Rios ym. 2015, Caliceti ym. 2016).

Berberiini suojaa diabeetikon muistia

Kuva. Berberiini (BBR) ehkäisee ja korjaa insuliiniresistenssiä, joka aiheuttaa aivoissa muutoksia, mm. Alzheimerin taudille tyypillisten amyloidipaakkujen muodostusta sekä kognitivisia häiriöitä. Alzheimerin tautia kutsutaankin tyypin 3 diabetekseksi. Kuvan lähde: Chen ym. 2017.

Berberiini parantaa sokeritasapainoa ja suojaa diabeetikon sydäntä ja aivoja monella tavalla (Deng ym. 2014, Gong ym. 2017, Chen ym. 2017): Berberiini

 • ehkäisee solukalvoston stressiä (Wang ym. 2010)
 • suojaa sydänsoluja hapenpuuteelta (Chen ym. 2014)
 • aktivoi PPAR-gammaa (Gao ym. 2010, Yang ym. 2012)
 • säätää geenejä LXR-alfaPPAR-alfa ja SREBPs (Liu ym. 2010)
 • vähentää elimistössä vapaiden rasvahappojen määrää; nämä rasvahapot aiheuttavat mm. insuliiniresistenssiä ja inflammaatiota (Gu et al. 2010)
 • parantaa sokerin ottoa insuliiniresistentteihin soluihin (Liu et al 2009)
 • parantaa sokerinottoa verestä lihassoluihin (myotuubeihin) (Yang ym. 2014)
 • suojaa haiman beetasoluja (Gao ym. 2010, Chueh ym. 2011)
 • ehkäisee Foxo1:n fosforylointia (Sun et al. 2009), mikä ehkäisee ja korjaa insuliiniresistenssiä (Chen ym. 2009, Yang ym. 2012) (kuvia).
 • lisää solujen kalvoilla sijaitsevien insuliinireseptorien ilmentymistä ja parantaa niiden toimintoja (Zhang ym. 2010).
 • aktioi inkretiineihin kuuluvia, suolen erittämiä glukagoninkaltaisia peptidejä 1 ja 2 (GLP-1 ja GLP-2), jotka hillitsevät ylensyömistä ja parantavat verensokerin hallintaa (Cicero ja Tartagni 2012, Shan ym. 2013, Yu ym. 2015).
 • alentaa kohonnutta verensokeria estämällä DPP-entsyymiä samalla tavalla kuin monet uudet synteettiset lääkkeet (dipeptidyylipeptidaasi-4:n estäjät). Tämän lääkeryhmän kehittämistä ja vaikutustapoja selostetaan tarkemmin tässä linkissä.
 • estää humaania tyrosiinifosfataasi B1:tä ( (h-PTP 1B), mikä myös estää veren sokeripitoisuuden lisääntymistä. Berberiini lisää insuliinireseptoreja
 • vähentää sokerin imeytymistä suolesta vereen (Gong ym. 2017) ja aktivoi sokerinkuljettajia (Glut 1 ja GLUT4), jotka siirtävät veressä olevaa sokeria luurankolihaksiin, jossa se poltetaan energiaksi (Cok ym. 2011). Berberiini edistää sokerin hajoamista palorypälehapoksi (glykolyysiä). Berberiinin käyttö ravintolisänä tasapainottaa veren paasto- ja aterianjälkeistä sokeripitoisuutta, jolloin myös sokerihemoglobiini eli ”pitkä sokeri” (HbA1c) pysyy paremmin kurissa. HbA1c-lukema osoittaa veren sokeritasapainoa koetta edeltävien 2–3 kuukauden aikana ja ennustaa diabeteksen lisätautien riskiä.
 • säätää useita insuliinin eritykseen ja sen tehoon vaikuttavia geenejä (Shen ym. 2012), mm. maksan HNF4a (hepatic nuclear factor 4 alpha). Tämä geeni lisää haiman insuliinin eritystä silloin, kun veren sokeripitoisuus nousee, osoittaa kiinalainen tutkimus.
 • aktivoi AMPK:ta, jonka toimintaa kohonnut verensokeri heikentää (Chen ym. 2014, Jiang ym. 2015)
 • säätää Atk:ta (Akt signaling pathway), joka puolestaan aktivoi AMPK:ta
 • suojaa valtimoita vähentämällä endoteliaalisia mikrohiukkasia ja vähentää hapetusstressiä (Cheng ym. 2012)
 • parantaa suoliston bakteeriflooraa
 • tehostaa antioksidanttientsyymien (GPx ja SOD) aktiivisuutta hapetusstressiä vastaan (La-Ong ym. 2012)
 • ehkäisee ja parantaa alkoholista riippumatonta rasvamaksaa (Liu ym. 2013, Yang ym. 2015, Yan ym. 2015) joka on yleinen diabeetikoilla ja lihavilla ihmisillä
 • ehkäisee fibronektiinin kertymistä munuaiskeräsiin ja suojaa siten diabeetikon munuaisia (Xie ym. 2013, Lan ym. 2014)
 • suojaa diabeettiselta retinopatialta (Tian ym. 2013).
 • berberiini aktivoi myös mitokondrioiden proteiinia nimeltään Uncoupling protein-2 (UCP2), jolla on tärkeä merkitys glukoosialtistuksen aiheuttamassa insuliinin erityksessä ja verensokerin tasaamisessa (Liu ym. 2014). Berberiini huoltaa mitokondrioita (samalla tavalla kuin metformiini), mikä on tärkeää diabeteksessa, joka on mitokondriotauti (Hou ym. 2017)
 • ehkäisee glukoneogeneesiä eli sokerin uudismuodostusta maksassa (Jian ym. 2015). Glukoneogeneesi on usein syynä siihen, että veren sokeripitoisuus suurenee aamuyöstä
 • ehkäisee ja korjaa vuotavaa suolta (Gong ym. 2017)
 • parantaa suolistoflooraa ja ehkäisee siten insuliiniresistenssiä ja veren sokerihäiriöitä (Li ym. 2017).

AMPK eli adenosiinimonofosfaattiriippuvainen proteiinikinaasi on sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa säätävä ”pääkatkaisija”, joka tunnustelee ja pitää yllä elimistön tasapainoa. Sen ratkaisevan tärkeä merkitys diabeteksessa ja muissa aineenvaihduntasairauksissa on alkanut selvitä vasta viime vuosina (Yeong ym. 2009, Liu ym. 2013). Berberiinin aikaansaama AMPK:n aktivointi (Zhao ym. 2014, Bai ym. 2018) johtuu mitokondrioiden AMP/ATP-suhteen suurentumisesta (Teodoro ym. 2013). AMPK:n aktivointi vaimentaa samalla makrofagien (syöjäsolujen) tulehdussytokiineja (TNF-alfa, IL-1beeta, IL-6 ym.) ja vähentää glukoosin hapettumista (Bai ym. 2018). Näin berberiini parantaa sokeritasapainoaja, suojaa diabeetikon munuaisia ja auttaa niitä toipumaan vaurioistaan. Berberiini vaimentaa myös tulehdukseen ja syöpään liittyvää NFkappaB:tä (Xie ym. 2013).

Berberiini hillitsee sokerin tuotantoa eli glukoneogeneesiä maksassa (Li ym. 2018, Zhang ym. 2018). Berberiini estää sirtuitiini 3:a (SIRT3) (Zhang ym. 2018). Hiirikokeessa berberiini esti (inhiboi) sekä in vitro että in vivo deasetylaasi SIRT3:a ja samalla se aktivoi AMPK:ta, jolloin sokerin sisäänotto verestä soluihin lisääntyi. Berberiini vaikutti myös glukoneogeneesin avainentsyymiin fosfoenolipyruvaattikarboksikinaasi 1:een (PEPCK1), riippumatta AMPK:N aktivaatiosta. Tämä selittää berberiinin antidiabeettisia ominaisuuksia uudella tavalla, päättelevät tutkijat.

Tulehduksen ehkäisy on berberiinin merkittävä etu diabeteslääkkeisiin nähden, jotka eivät hoida kroonista matala-asteista tulehdusta, eivätkä siten ehkäise diabeteksen lisätauteja ja muistin heikkenemistä kuten berberiini.

Berberiini sopii hyvin yhteen kolesterolia alentavien statiinilääkkeiden kanssa ja tehostaa niiden vaikutuksia (Chi ym. 2014).

Berberiini suojaa diabeetikon munuaisia

Berberiini ehkäisee munuaisten patologisia (ikääntymis)muutoksia vaikuttamalla geeneihin (Tang ym. 2012, 2013, 2015), ehkäisemällä hapetusstressiä ja sokeristumista (glykaatiota), jolloin nefriinin ja podosiinin tuotanto lisääntyvät (Wu ym. 2012). Nefriini on munuaisen toiminnallisen osan, nefronin, alkupään hiussuonikeräsen suodatuskalvon läpäisevyyttä säätelevä tärkeä proteiini. Sen määrä vähenee munuaisvaurion edetessä. Podosiini on podosyyttisolujen rakenneproteiini. Podosyytti on monihaarainen solutyyppi munuaisen glomeruluksen hiussuonten pinnalla ja keräsenkotelon sisäpinnalla. Podosyytit toimivat suodatusesteenä hiussuonen seinämässä. Podosyyttien moitteeton toiminta estää valkuaisen vuotamista virtsaan. Berberiinin munuaisia suojaavia vaikutusmekanismeja on selvitetty monissa hiiri- ja rottakokeissa monissa yliopistoissa (Zhang ym. 2016, Li ja Zhang 2017, Zhu ym. 2018, El-Horany ym. 2018).

Berberiini estää kohonneen verensokerin aiheuttamia munuaisvaurioita monilla biokemiallisilla mekanismeilla, joita kiinalaiset diabetologit esittävät uudessa artikkelissaan (Zheng ym. 2019). Lisäksi berberiini ehkäisee kohonneen sokeripitoisuuden haittavaikutuksia munuaisissa vaimentamalla tulehdusta ja vähentämällä fibronektiinin ja kollageenin kertymistä munuaiskeräsiin (Xie ym. 2013).

Berberiini alentaa myös kohonneita veren rasvoja, kokonais- ja LDL-kolesteroleja, triglyseridejä sekä apolipoproteiineja (apo B), jolloin valtimotautien riski vähenee ja jo sairastuneen henkilön ennuste paranee (Cao ym. 2013). Vaikutus perustuu osittain AMPK:n aktivointiin (Kim ym. 2009) ja osittain berberiinin vaikutuksiin maksan LDL-reseptoreissa. Katso kuva 2 TÄSSÄ ARTIKKELISSA. Berberiini on vallan erinomainen aine metabolisen oireyhtymän hoitoon (Yao ym. 2014).

Berberiinin etuja on myös sokeristumisen lopputuotteiden (engl. Advanced Glycation Endproducts, AGEs) haittojen ehkäisy. AGE:tä syntyy sokerin palaessa "väärää tietä", polyolipolkua (eli heksosaminireittiä) – kun normaali (ei-diabeetikon) reitti on pentoosifosfaattireitti. Polyolipolulla tarkoitetaan metabolista reittiä, jossa aldoosireduktaasi (ALR2) aktivoituu ja pelkistää glukoosin sorbitoliksi, jonka puolestaan sorbitolidehydrogenaasi muuntaa fruktoosiksi. Polyolipolku lisää sorbitolin kertymistä soluihin, mikä lisää AGE:n ja vapaiden radikaalien tuotantoa. AGE:t ovat pääasiallisia syytekijöitä diabeetisten silmä-,  hermo-, munuais- ja valtimomuutosten synnyssä. Berberiini ehkäisee aldoosireduktaasia ja estää AGE:n haittojen syntyä lisäämällä esRAGE-reseptorien määrää soluissa.* Berberiini stimuloi myös muskariinireseptoreja ja vaimentaa hapetusstressiä, mikä ehkäisee diabeteksen aiheuttamaa muistin heikkenemistä (Bhutada ym. 2011).

*AGE-tuotteiden vastaanotin (reseptori eli RAGE) on 45 kDa (kiloDalton) proteiini, solun kalvomolekyylien immunoglobuliinien superperheen jäsen. Sitä esiintyy yksitumaisissa fagosyyteissä (syöjäsoluissa), endoteelisoluissa, verisuonten sileässä lihaksessa ja keskushermoston soluissa. RAGE on monisitojareseptori (multi-ligand receptor). AGE:n kiinnittyminen RAGEen johtaa patologisiin reaktioihin, jotka häiritsevät solujen normaaleja toimintoja. Äskettäin on löydetty RAGEn uusi variantti, endogeeninen eritysreseptori (endogenous secretory receptor, esRAGE), joka voi kaapata AGE:tä ja neutralisoida sen haittavaikutuksia soluissa. esRAGE kiertää veressä ja solujen ulkopuolisissa nesteissä.

Berberiini vähentää aterianjälkeistä liiallista ja liian pitkäkestoista verensokerin nousua (hyperglykemiaa), joka se on suurin syy diabeteksen lisätauteihin.

Berberiini ei lihota, kuten insuliinipistokset ja suun kautta otettavat synteettiset diabeteslääkkeet. Päinvastoin, berberiini laihduttaa ylipainoisia ihmisiä (Hu ym. 2012, 2018, Pérez-Rubio ym. 2013) ja ylipainoisia rottia, hiiriä ja marsuja.
Berberiini voi auttaa painonhallinnassa

Berberiini hoitaa metabolista oireyhtymää

Berberiini ehkäisee alkoholista riippumatonta rasvamaksaa

Berberiini ehkäisee ja korjaa alkoholista riippumatonta rasvamaksaa (Liu ym. 2013, Yuan ym. 2015, Yan ym. 2015, Zhu ym. 2016, Shi ym. 2018). Berberiini vaikuttaa suotuisasti geeneihin, jotka säätävät muun muassa kolesterolin ja muiden yhdisteiden aineenvaihduntaa (Journal of Lipid Research 2010). Parhaillaan tutkitaan berberiinin ja pioglitatsonin yhteisvaikutusta diabeetikkojen ja muiden ihmisten alkoholista riippumattoman rasvamaksan hoidossa. Rasvamaksa heikentää insuliinin tehoa. Lihavuus on rasvamaksan yleisin syy.

Berberiini vahvistaa luustoa (Hu ym. 2012), eikä heikennä sitä, kuten tekee tauti ja sen hoitoon käytetyt suun kautta otettavat TZD-diabeteslääkkeet pioglitatsoni ja rosiglitatsoni (MedScape 2010, Rahigude ym. 2012).

Berberiini ehkäisee diabeettista neuropatiaa (HSU ym. 2013) ja sen aiheuttamia kipuja, allodyniaa (Kim ja Kim 2013). Berberiini suojaa aivoja diabeteksen aiheuttamilta muutoksilta (muistihäiriöt, dementia) suojaamalla tähtisoluja hapetusstessiä vastaan (Moghaddam ym 2013). Lisäksi berberiini edistää ääreishermoston vaurioiden paranemista (Han ym. 2012). Samoin berberiini ehkäisee sisäelinvaurioiden aiheuttamia (viskeraalisia) kipuja. Nämäkin tutkimukset puoltavat berberiinin käyttöä diabeteksen lisähoitona, joka voi vähentää ja hillitä komplikaatioita (lisätauteja).

Masennus

Diabetekseen liittyy usein masennusta, jota berberiini ja kromipikolinaatti ehkäisevät. Tutkimuksen puoltavat niiden kummankin nauttimista diabeteksessa. Kromin, sinkin, magnesiumin ja kalkin antidepressiivisestä vaikutuksesta voi lukea uudesta katsauksesta, jossa on hyvät selventävät grafiikat (Młyniec ym. 2014). Berberiinin ja kromipikolinaatin yhdistelmätabeltti on saatavissa terveyskaupoista.

Berberiinin annostelusta

Berberiinin vaikuttava päiväannos on 1–1,5 grammaa. Se ei aiheuta sivuvaikutuksia. Berberiini sopii hyvin täydentämään ja tehostamaan tavanomaista diabeteslääkitystä (metformiini, sulfonyyliureat, tiatsolidiinit ja insuliinit) sekä kolesterolilääkkeitä (statiineja) ja sydän-, syöpä- ym. lääkkeitä. Berberis aristata -kasvista eristetty berberiini on hyvin turvallista käyttää. Sen LD50 on yli 5000 mg/kg. Kromipikolinaatti tehostaa berberiinin hyviä vaikutuksia verensokerin tasapainotuksessa. Suomessa on saatavana tällainen yhdistelmävalmiste.

[Berberiiniä ei suositella henkilöille, joilla on autonomisen hermoston häiriötila vagotonia ja siitä johtuva bradykardia eli erittäin harva syke, levossa alle 50 lyöntiä minuutissa (Cannillo ym. 2013).]

Kirjallisuusviitteitä uusiin berberiinitutkimuksiin, jotka ovat relevantteja insuliiniresistenssin, metabolisen oireyhtymän sekä diabeteksen ja sen lisätautien ehkäisyssä ja hoidossa:

Jos joku lääkäri tai muu ´henkilö väittää sinulle, ettei berberiiniä ole tutkittu, pyydä häntä perehtymään alla oleviin tieteellisiin tutkimuksiin:

Mahomoodally MF, Lobine D, Picot-Allain MCN, et al. Conventional and non-conventional targets of natural products in the management of diabetes mellitus and associated complications. Current Medicinal Chemistry. 2020 Nov 2. doi: 10.2174/0929867327666201102120120. Epub ahead of print. PMID: 33138749.


Baska A, Leis K, Gałązka P. Berberine in the treatment of diabetes mellitus: a review. Endocrine, Metabolic and Immune Disorders Drug Targets. 2020 Oct 22. doi: 10.2174/1568026620

Zhang Y, Gu Y, Ren H, et al. Gut microbiome-related effects of berberine and probiotics on type 2 diabetes (the PREMOTE study). Nature Communications. 2020 Oct 6;11(1):5015. doi: 10.1038/s41467-020-18414-8. Free Full Text

Liu X, Wang K, Zhou J, et al. Metformin and Berberine suppress glycogenolysis by inhibiting glycogen phosphorylase and stabilizing the molecular structure of glycogen in db/db mice. Carbohydrate Polymers. 2020;243:116435. doi:10.1016/j.carbpol.2020.116435
Zhong Y, Jin J, Liu P, et al. Berberine Attenuates Hyperglycemia by Inhibiting the Hepatic Glucagon Pathway in Diabetic Mice. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2020;2020:6210526. Published 2020 Jan 3. doi:10.1155/2020/6210526 Free Access 
Qin X, Jiang M, Zhao Y, et al. Berberine protects against diabetic kidney disease via promoting PGC-1α-regulated mitochondrial energy homeostasis. British Journal of Pharmacology. 2019 Nov 16. doi: 10.1111/bph.14935.
Yang Y, Liu F, Lu R, Jia J. Berberine Inhibits Adipogenesis in Porcine Adipocytes via AMP-Activated Protein Kinase-Dependent and -Independent Mechanisms. Lipids. 2019 Nov 6. doi: 10.1002/lipd.12200.
Wang Y, Gong W, Lv S et al. Berberine improves insulin resistance in adipocyte models by regulating the methylation of hypoxia-inducible factor-3α. Bioscience Reports. 2019 Oct 30;39(10). pii: BSR20192059. doi: 10.1042/BSR20192059. Free Article
DiNicolantonio JJ, McCarty M, OKeefe J. Astaxanthin plus berberine: a nutraceutical strategy for replicating the benefits of a metformin/fibrate regimen in metabolic syndrome. Open Heart. 2019 Aug 5;6(2):e000977. doi: 10.1136/openhrt-2018-000977. eCollection 2019 Free Full Text
El-Zeftawy M, Ghareeb D, ElBealy ER, et al. Berberine chloride ameliorated PI3K/Akt-p/SIRT-1/PTEN signaling pathway in insulin resistance syndrome induced in rats. Journal of Food Biochemistry. 2019 Sep 11:e13049. doi: 10.1111/jfbc.13049.
Zhao L, Liu S, Wang M, et al. Berberine restored nitrergic and adrenergic function in mesenteric and iliac arteries from streptozotocin-induced diabetic rats. Journal of Ethnopharmacology. 2019 Aug 7:112140. doi: 10.1016/j.jep.2019.112140.
Chandirasegaran G, Elanchezhiyan C, Ghosh K. Modulatory Effects of Berberine Chloride on Lipid Profile, Oxidant Status and Insulin Signaling Molecules in Streptozotocin Induced Diabetic Rats. Indian Journal of Clinical Biochemistry. 2019 Jul;34(3):254-262. doi: 10.1007/s12291-018-0754-x.

Zhou G, Yan M, Guo G, Tong N. Ameliorative Effect of Berberine on Neonatally Induced Type 2 Diabetic Neuropathy via Modulation of BDNF, IGF-1, PPAR-γ, and AMPK Expressions. Dose Response. 2019 Jul 16;17(3):1559325819862449. doi: 10.1177/1559325819862449. eCollection 2019 Jul-Sep. Free Full Text

Ni WJ, Zhou H, Ding HH, Tang LQ. Berberine ameliorates renal impairment and inhibits podocyte dysfunction by targeting the PI3K/Akt pathway in diabetic rat. Journal of Diabetes Investigations. 2019 Jul 23. doi: 10.1111/jdi.13119. Free Full Text (proof)

Joshi T, Singh AK, Haratipour P, et al. Targeting AMPK signaling pathway by natural products for treatment of diabetes mellitus and its complications. Review. Journal of Cellular Physiology. 2019 Mar 27. doi: 10.1002/jcp.28528.
Zhang X, Guan T, Yang B, Chi Z, Wan Q, Gu HF. Protective effect of berberine on high glucose and hypoxia-induced apoptosis via the modulation of HIF-1α in renal tubular epithelial cells.American Journal of Translational Research. 2019 Feb 15;11(2):669-682. eCollection 2019. Free Full Text
Ma H, He K, Zhu J, Li X, Ye X. The anti-hyperglycemia effects of Rhizoma Coptidis alkaloids: A systematic review of modern pharmacological studies of the traditional herbal medicine. Review. Fitoterapia. 2019 Mar 2. pii: S0367-326X(19)30104-2. doi: 10.1016/j.fitote.2019.03.003.
Feng W, Ao H, Peng C, Yan D. Gut microbiota, a new frontier to understand traditional Chinese medicines. Review. Pharmacological Research. 2019 Feb 25;142:176-191. doi: 10.1016/j.phrs.2019.02.024.
Hu X, Zhang Y, Xue Y, Zhang Z, Wang J. Berberine is a potential therapeutic agent for metabolic syndrome via brown adipose tissue activation and metabolism regulation. Review. American Journal of Translational Research. 2018 Nov 15;10(11):3322-3329. eCollection 2018. Free Full Text pdf
Li ZY, Liu B, Zhuang XJ, Shen YD, Tian HR, Ji Y, Li LX, Liu F. Effects of berberine on the serum cystatin C levels and urine albumin/creatinen ratio in patients with type 2 diabetes mellitus. Zhonghua Yi Xue Za Zhi. 2018 Dec 11;98(46):3756-3761. doi: 10.3760/cma.j.issn.0376-2491.2018.46.007.
Francini F, Schinella GR, Ríos JL. Activation of AMPK by Medicinal Plants and Natural Products: Its Role in Type 2 Diabetes Mellitus. Mini Reviews in Medical Chemistry. 2018 Nov 28. doi: 10.2174/1389557519666181128120726.
Tu J, Zhu SL, Zhou XM. [Differentiated hypoglycemic effects of baicalin, berberine and puerarin on insulin-resistance HepG2 cells]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2018 Oct;43(20):4097-4103. doi: 10.19540/j.cnki.cjcmm.20180516.001. Chinese.
Shi R, Xu Z, Xu X, Jin J, Zhao Y, Wang T, Li Y, Ma Y. Organic cation transporter and multidrug and toxin extrusion 1 co-mediated interaction between metformin and berberine. European Journal of Pharmaceutical Sciences. 2018 Nov 11. pii: S0928-0987(18)30501-3. doi: 10.1016/j.ejps.2018.11.010.
Yue SJ, Liu J, Wang AT, et al. Berberine alleviates insulin resistance by reducing peripheral branched-chain amino acids. American Journal of Physiology, Endocrinolpgy and Metabolism. 2018 Nov 13. doi: 10.1152/ajpendo.00256.2018.
Sun Y, Jin C, Zhang X, Jia W, Le J, Ye J. Restoration of GLP-1 secretion by Berberine is associated with protection of colon enterocytes from mitochondrial overheating in diet-induced obese mice. Nutrition & Diabetes. 2018 Sep 24;8(1):53. doi: 10.1038/s41387-018-0061-x. Free Full Text
Wang S, He B, Hang W, et al. Berberine Alleviates Tau Hyperphosphorylation and Axonopathy-Associated with Diabetic Encephalopathy via Restoring PI3K/Akt/GSK3β Pathway. Journal of Alzheimers Disease. 2018 Aug 28. doi: 10.3233/JAD-180497.
El-Horany HE, Gaballah HH, Helal DS. Berberine ameliorates renal injury in a rat model of D-galactose-induced aging through a PTEN/Akt-dependent mechanism. Archives of Physiol0gu and Biochemistry. The Journal of Metabolic Diseases 2018 Aug 25:1-9. doi: 10.1080/13813455.2018.1499117.
Zhang B, Pan Y, Xu L, Berberine promotes glucose uptake and inhibits gluconeogenesis by inhibiting deacetylase SIRT3. Endocrine. 2018 Aug 16. doi: 10.1007/s12020-018-1689-y.
Li A, Liu Q, Li Q, Liu B, Yang Y, Zhang N. Berberine Reduces Pyruvate-driven Hepatic Glucose Production by Limiting Mitochondrial Import of Pyruvate through Mitochondrial Pyruvate Carrier 1. EBioMedicine. 2018 Aug 6. pii: S2352-3964(18)30285-8. doi: 10.1016/j.ebiom.2018.07.039.
Ma X, Chen Z, Wang L, et al. The Pathogenesis of Diabetes Mellitus by Oxidative Stress and Inflammation: Its Inhibition by Berberine. Review. Frontiers in Pharmacology. 2018 Jul 27;9:782. doi: 10.3389/fphar.2018.00782. eCollection 2018. Free Full Text
Shi Z, Li XB, Peng ZC, et al. Berberine Protects against NEFA-Induced Impairment of Mitochondrial Respiratory Chain Function and Insulin Signaling in Bovine Hepatocytes. International Journal of Molecular Sciences. 2018 Jun 6;19(6). pii: E1691. doi: 10.3390/ijms19061691. Free Full Text
Zhu X, Bian B, Gao X. The Potential Mechanisms of Berberine in the Treatment of Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Molecules 2016, 21(10), 1336 Free Full Text pdf
Zhu L, Han J, Yuan R, Xue L, Pang W. Berberine ameliorates diabetic nephropathy by inhibiting TLR4/NF-κB pathway.Biological Research. 2018 Mar 31;51(1):9. doi: 10.1186/s40659-018-0157-8. Full Free Text
Bai M, Liu Y, Zhou F,  et al. Berberine inhibits glucose oxidation and insulin secretion in rat islets. Endocrine Journal. 2018 Feb 22. doi: 10.1507/endocrj.EJ17-0543.
Al-Badri G, Leggio GM, Musumeci G, Marzagalli R, Drago F, Castorina A. Tackling dipeptidyl peptidase IV in neurological disorders. Review. Neural Regeneration Research. 2018 Jan;13(1):26-34. doi: 10.4103/1673-5374.224365 Free Full text pdf
Ming J, Xu S, Liu C, Liu X, Jia A, Ji Q. Effectiveness and safety of bifidobacteria and berberine in people with hyperglycemia: study protocol for a randomized controlled trial. Trials. 2018 Jan 26;19(1):72. doi: 10.1186/s13063-018-2438-5.
Tutkimussuunnitelma: Effectiveness and Safety of Berberine Hydrochloride and Bifidobacterium in People With Abnormal Glucose Level
Chandirasegaran G, Elanchezhiyan C, Ghosh K. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2018 Jan 12;99:227-236. doi: 10.1016/j.biopha.2018.01.007.
Zhu L, Zhang D, Zhu H, et al. Berberine treatment increases Akkermansia in the gut and improves high-fat diet-induced atherosclerosis in Apoe−/− mice. Atherosclerosis. 2018 Jan;268:117-126. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2017.11.023. Free Full Text

Gao Z, Li Q, Wu X, et al. New Insights into the Mechanisms of Chinese Herbal Products on Diabetes: A Focus on the "Bacteria-Mucosal Immunity-Inflammation-Diabetes" Axis. Journal of Immunology Research. 2017;2017:1813086. doi: 10.1155/2017/1813086. Free Full Text
Yerra VG, Kalvala AK, Sherkhane B, et al. Adenosine monophosphate activated protein kinase modulation by berberine attenuates mitochondrial deficits and redox imbalance in experimental diabetic neuropathy. Neuropharmacology. 2017 Dec 19. pii: S0028-3908(17)30626-3. doi: 10.1016/j.neuropharm.2017.12.029.
Hou WL, Yin J, Alimujiang M, et al. Inhibition of mitochondrial complex I improves glucose metabolism independently of AMPK activation. J Cell Mol Med. 2017 Nov 6. doi: 10.1111/jcmm.13432. Free Full Text

Zan Y, Kuai CX, Qiu ZX, Huang F. Berberine Ameliorates Diabetic Neuropathy: TRPV1 Modulation by PKC Pathway. American Journal of Chinese Medicine. 2017 Nov 9:1-15. doi: 10.1142/S0192415X17500926.
Li Z, Zhang W. Protective effect of berberine on renal fibrosis caused by diabetic nephropathy.
Molecular Medicine Reports. 2017 Aug;16(2):1055-1062. doi: 10.3892/mmr.2017.6707. Free Full Text
Ren YL, Wang DK, Dong H, Lu FE. [Research progress of berberine in treatment of diabetic kidney disease].Review. Chinese.Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2017 Feb;42(3):438-442. doi: 10.19540/j.cnki.cjcmm.20161222.061.
Wu W, Yang JJ, Wan YG, et al. Pathogenesis and treatment of insulin resistance in chronic kidney disease and interventional effects of Chinese herbal medicine. Review. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2017 Jan;42(1):49-55. doi: 10.19540/j.cnki.cjcmm.20161222.054.
Chandirasegaran G, Elanchezhiyan C, Ghosh K, Sethupathy S.Berberine chloride ameliorates oxidative stress, inflammation and apoptosis in the pancreas of Streptozotocin induced diabetic rats. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2017 Aug 23;95:175-185. doi: 10.1016/j.biopha.2017.08.040.

Li C, He JZ, Zhou XD, Xu X. [Berberine regulates type 2 diabetes mellitus related with insulin resistance]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2017 Jun;42(12):2254-2260. doi: 10.19540/j.cnki.cjcmm.20170307.014. Review. Chinese.
Almani SA, Memon IA, Shaikh TZ, et al. Berberine protects against metformin-associated lactic acidosis in induced diabetes mellitus. Iran J Basic Med Sci. 2017 May;20(5):511-515. doi: 10.22038/IJBMS.2017.8675.
Chen Q, Mo R, Wu N, et al. Berberine Ameliorates Diabetes-Associated Cognitive Decline through Modulation of Aberrant Inflammation Response and Insulin Signaling Pathway in DM Rats. Frontiers in Pharmacology. 2017 Jun 6;8:334. doi: 10.3389/fphar.2017.00334. eCollection 2017
Chang W. Non-coding RNAs and Berberine: A new mechanism of its anti-diabetic activities. European Jpurnal of Pharmacology. 2017;795:8-12. doi: 10.1016/j.ejphar.2016.11.055.
Jia Y, Xu B, Xu J. Effects of type 2 diabetes mellitus on the pharmacokinetics of berberine in rats. Pharmaceutical Biology. 2017 Dec;55(1):510-515. Free Full Text
Rajani R, Pastor-Soler NM, Hallows KR. Role of AMP-activated protein kinase in kidney tubular transport, metabolism, and disease. Current Opinion Nephrology and Hypertension. 2017 Jun 12. doi: 10.1097/MNH.0000000000000349.
Chen DL, Yang KY. Berberine alleviates oxidative stress in islets of diabetic mice by inhibiting miR-106b expression and up-regulating SIRT1. Journal of Cellular Biochemistry. 2017 Apr 24. doi: 10.1002/jcb.26089
Wang Y, Shou JW, Li XY, et al. Berberine-induced bioactive metabolites of the gut microbiota improve energy metabolism. Metabolism. 2017 May;70:72-84. doi: 10.1016/j.metabol.2017.02.003.
Yang G, Zhao Z, Zhang X, Wu A, Huang Y, Miao Y, Yang M. Effect of berberine on the renal tubular epithelial-to-mesenchymal transition by inhibition of the Notch/snail pathway in diabetic nephropathy model KKAy mice. Drug Design Development and Therapy. 2017 Mar 31;11:1065-1079. doi: 10.2147/DDDT.S124971.
Zhou H, Feng L, Xu F, Sun Y, et al. Berberine inhibits palmitate-induced NLRP3 inflammasome activation by triggering autophagy in macrophages: A new mechanism linking berberine to insulin resistance improvement.
Biomedicine and Pharmacotherapy. 2017 Mar 6;89:864-874. doi: 10.1016/j.biopha.2017.03.003.
Gong J, Hu M, Huang Z, ert al. Berberine Attenuates Intestinal Mucosal Barrier Dysfunction in Type 2 Diabetic Rats. Frontiers in Pharmacology. 2017 Feb 3;8:42. doi: 10.3389/fphar.2017.00042.
Qiu YY, Tang LQ, Wei W. Berberine exerts renoprotective effects by regulating the AGEs-RAGE signaling pathway in mesangial cells during diabetic nephropathy. Molecular Cellular Endocrinology. 2017 Jan 10. pii: S0303-7207(17)30013-8. doi: 10.1016/j.mce.2017.01.009.
Jiang D, Wang D, Zhuang X, et al. Berberine increases adipose triglyceride lipase in 3T3-L1 adipocytes through the AMPK pathway. Lipids in Health and Disease. 2016 Dec 9;15(1):214. Free Full Text
Jin Y, Liu S, Ma Q, Xiao D, Chen L. Berberine enhances the AMPK activation and autophagy and mitigates high glucose-induced apoptosis of mouse podocytes. European Journal of Pharmacology. 2016 Nov 22;794:106-114. doi: 10.1016/j.ejphar.2016.11.037.
Wu YS, Chen YT, Bao YT, Li ZM, Zhou XJ, He JN, Dai SJ, Li CY. Identification and Verification of Potential Therapeutic Target Genes in Berberine-Treated Zucker Diabetic Fatty Rats through Bioinformatics Analysis. PLoS One. 2016 Nov 15;11(11):e0166378. doi: 10.1371/journal.pone.0166378. Free Full Text
He Q, Mei D, Sha S, et al. ERK-dependent mTOR pathway is involved in berberine induced autophagy in hepatic steatosis. Journal of Molecular Endocrinology. 2016 Sep 22. pii: JME-16-0139.

Mahmoud MA, Ghareeb DA, Sahyoun HA, et al. In Vivo Interrelationship between Insulin Resistance and Interferon Gamma Production: Protective and Therapeutic Effect of Berberine. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2016;2016:2039897. doi: 10.1155/2016/2039897.
Zhang X, He H, Liang D, et al.  Protective Effects of Berberine on Renal Injury in Streptozotocin (STZ)-Induced Diabetic Mice. International Journal of Molecular Sciences. 2016 Aug 12;17(8). pii: E1327. doi: 10.3390/ijms17081327. Free Full Tex pdf
Tian CM, Jiang X, Ouyang XX, et al. Berberine enhances antidiabetic effects and attenuates untoward effects of canagliflozin in streptozotocin-induced diabetic mice. Chinese Journal of Natural Medicines. 2016 Jul;14(7):518-26. doi: 10.1016/S1875-5364(16)30061-9
Wei X, Wang C, Hao S, Song H, Yang L. The Therapeutic Effect of Berberine in the Treatment of Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Meta-Analysis. Evidence based Based Complementary and Alternatative Medicine. 2016;2016:3593951. doi: 10.1155/2016/3593951. Epub 2016 Jul 3.
Fu D, Yu JY, Connell AR, Yang S, et al. Beneficial Effects of Berberine on Oxidized LDL-Induced Cytotoxicity to Human Retinal Müller Cells. Investigative Ophthalmology and Visual Science. 2016 Jun 1;57(7):3369-3379. doi: 10.1167/iovs.16-19291.
Suman RK, Borde MK, Mohanty IR, et al. Myocardial Salvaging Effects of Berberine in Experimental Diabetes Co-Existing with Myocardial Infarction. Journal of Clinical and Diagnostic Resesrch. 2016 Mar;10(3):FF13-8. doi: 10.7860/JCDR/2016/15794.7459. Epub 2016 Mar 1. Free Full Text
Caliceti C, Franco P, Spinozzi S, Roda A, Cicero AF. Berberine: new insights from pharmacological aspects to clinical evidences in the management of metabolic disorders. Current Medicinal Chemistry. 2016 Apr 11. [Epub ahead of print] Free Full Text
Dong Y, Chen YT, Yang YX, et al. Metabolomics Study of Type 2 Diabetes Mellitus and the AntiDiabetic Effect of Berberine in Zucker Diabetic Fatty Rats Using Uplc-ESI-Hdms. Phytotherapy Research. 2016 Feb 16. doi: 10.1002/ptr.5587.
Tang LQ, Ni WJ, Cai M, et al. The renoprotective effects of berberine and its potential impact on the expression of β-arrestins and ICAM-1/VCAM-1 in streptozocin induced-diabetic nephropathy rats. Journal of Diabetes. 2015 Nov 3. doi: 10.1111/1753-0407.12349.
Chang W, Zhang M, Meng Z, et al. Berberine treatment prevents cardiac dysfunction and remodeling through activation of 5'-adenosine monophosphate-activated protein kinase in type 2 diabetic rats and in palmitate-induced hypertrophic H9c2 cells. European Journal of Pharmacology. 2015 Oct 29. pii: S0014-2999(15)30324-1. doi: 10.1016/j.ejphar.2015.10.043.
Pirillo A, Catapano AL. Berberine, a plant alkaloid with lipid- and glucose-lowering properties: From in vitro evidence to clinical studies. Review. Atherosclerosis. 2015 Sep 30;243(2):449-461. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2015.09.032.
Pagliaro B, Santolamazza C, Simonelli F, Rubattu S. Phytochemical Compounds and Protection from Cardiovascular Diseases: A State of the Art. Biomedical Research International. 2015;2015:918069. doi: 10.1155/2015/918069. Epub 2015 Oct 4. Review. Free Full Text

Zhang X, Zhao Y, Xu J, et al. Modulation of gut microbiota by berberine and metformin during the treatment of high-fat diet-induced obesity in rats. Scientific Reports. 2015 Sep 23;5:14405. doi: 10.1038/srep14405. Free Full Text
Yan HM, Xia MF, Wang Y, et al. Efficacy of Berberine in Patients with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. PLoS One. 2015 Aug 7;10(8):e0134172. doi: 10.1371/journal.pone.0134172. eCollection 2015.
Zhang Q, Li Y, Chen L. Effect of berberine in treating type 2 diabetes mellitus and complications and its relevant mechanisms. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2015 May;40(9):1660-5. Chinese. PubMed

Yu Y, Hao G, Zhang Q, et al. Berberine induces GLP-1 secretion through activation of bitter taste receptor pathways. Biochememical Pharmacology. 2015 Jul 20. pii: S0006-2952(15)00382-2. doi: 10.1016/j.bcp.2015.07.012.

Ni WJ, Ding HH, Zhou H, Qiu YY, Tang LQ. Renoprotective effects of berberine through regulation of the MMPs/TIMPs system in streptozocin-induced diabetic nephropathy in rats. European Journal of Pharmacology. 2015 Jul 17. pii: S0014-2999(15)30168-0. doi: 10.1016/j.ejphar.2015.07.040.

Jiang SJ, Dong H, Li JB, et al. Berberine inhibits hepatic gluconeogenesis via the LKB1-AMPK-TORC2 signaling pathway in streptozotocin-induced diabetic rats.
World Journal of Gastroenterology. 2015 Jul 7;21(25):7777-85. doi: 10.3748/wjg.v21.i25.7777. Free Full Text

Ríos JL, Francini F, Schinella GR. Natural Products for the Treatment of Type 2 Diabetes Mellitus. Planta Medica. 2015 Jul 1. [Epub ahead of print]
Ni WJ, Ding HH, Tang LQ. Berberine as a promising anti-diabetic nephropathy drug: An analysis of its effects and mechanisms. Review. European Journal of Pharmacology 2015 Apr 23. pii: S0014-2999(15)00350-7. doi: 10.1016/j.ejphar.2015.04.017.
Trimarco V, Izzo R, Stabile E, det al. Effects of a New Combination of Nutraceuticals with Morus alba on Lipid Profile, Insulin Sensitivity and Endotelial Function in Dyslipidemic Subjects. A Cross-Over, Randomized, Double-Blind Trial. High Blood Pressure and Cardiovascular Prevention. 2015 Apr 14. Abstract

Cicero AF, Rosticci M, Parini A, et al. Short-term effects of a combined nutraceutical of insulin-sensitivity, lipid level and indexes of liver steatosis: a double-blind, randomized, cross-over clinical trial. Nutrition Journal. 2015 Mar 28;14(1):30. Free Full Text
Sun SF, Zhao TT, Zhang HJ, et al. Renoprotective Effect of Berberine on Type 2 Diabetic Nephropathy in Rats. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology. 2015 Apr 13. doi: 10.1111/1440-1681.12402.

Guo Z, Sun H, Zhang H, Zhang Y. Anti-hypertensive and renoprotective effects of berberine in spontaneously hypertensive rats. Clinical and Experimental Hypertension. 2015 Apr 13:1-8. Abstract

Wang Z, Wu J, Zhou Q, et al. Berberine nanosuspension enhances hypoglycemic efficacy on streptozotocin induced diabetic C57BL/6 mice. Evidence Based Complementary and Alternative  Medicine. 2015;2015:239749. doi: 10.1155/2015/239749. Free Full Text
Pang B, Zhao LH, Zhou Q, et al. Application of Berberine on Treating Type 2 Diabetes Mellitus. Review. Intertnational Journal of Endocrinology. 2015;2015:905749. Free Full Text
Liu C, Wang Z, Song Y, et al. Effects of berberine on amelioration of hyperglycemia and oxidative stress in high glucose and high fat diet-induced diabetic hamsters in vivo.
Biomed Research International. 2015;2015:313808. doi: 10.1155/2015/313808.

Di Pierro F, Bellone I, Rapacioli G, Putignano P. Clinical role of a fixed combination of standardized Berberis aristata and Silybum marianum extracts in diabetic and hypercholesterolemic patients intolerant to statins. Diabetes Metababolic Syndrome and Obesity. 2015 Feb 4;8:89-96. eCollection 2015. PubMed

Yuan X, Wang J, Tang X, etr al. Berberine ameliorates nonalcoholic fatty liver disease by a global modulation of hepatic mRNA and lncRNA expression profiles. Journal of Translational Medicine. 2015 Jan 27;13(1):24. Free Full Text pdf
Chang W, Chen L, Hatch GM. Berberine as a therapy for type 2 diabetes and its complications: From mechanism of action to clinical studies. Biochemistry and Cell Biology. 2014 Dec 1:1-8.  Free Full Text
Dong B, Li H, Singh AB, et al.  Inhibition of PCSK9 Transcription by Berberine Involves Downregulation of Hepatic HNF1a Protein Expression through Ubiquitin-proteasome Degradation Pathway. Journal of Biological Chemistry. 2014 Dec 24. pii: jbc.M114.597229. Free Full Text

Zhao L, Sun LN, Nie HB, et al. Berberine Improves Kidney Function in Diabetic Mice via AMPK Activation. PLoS One. 2014 Nov 19;9(11):e113398. doi: 10.1371/journal.pone.0113398. eCollection 2014. Free Full Text

Kwon M, Choi YA, Choi MK, Song IS. Organic cation transporter-mediated drug-drug interaction potential between berberine and metformin. Archives of Pharmacal Research. 2014 Oct 31. [Epub ahead of print]

Shen N, Li X, Zhou T, et al. Shensong Yangxin capsule prevents diabetic myocardial fibrosis by inhibiting TGF-β1/Smad signaling. Journal of Ethnopharmacology. 2014 Sep 26. pii: S0378-8741(14)00690-4. doi: 10.1016/j.jep.2014.09.035.

Xu M, Xiao Y, Yin J, et al. Berberine Promotes Glucose Consumption Independently of AMP-Activated Protein Kinase Activation. PLoS One. 2014 Jul 29;9(7):e103702. doi: 10.1371/journal.pone.0103702. eCollection 2014. Free Full Text

Deng XW, Xie N. Progress of berberine for treatment of type 2 diabetes.
Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2014;39(8):1374-8. Chinese. PubMed

Młyniec K, Davies CL, de Agüero Sánchez IG,  et al. Essential elements in depression and anxiety. Part I. Review. Pharmacology Reports. 2014 Aug;66(4):534-544. doi: 10.1016/j.pharep.2014.03.001.
Zhang Q, Xiao X, Li M, et al. Berberine moderates glucose metabolism through the GnRH-GLP-1 and MAPK pathways in the intestine. BMC Complementary and Alternatively Medicine. 2014 Jun 9;14(1):188. PubMed

Derosa G, Limas CP, Macías PC, et al. Dietary and nutraceutical approach to type 2 diabetes. Archives of Medical Sciences. 2014 May 12;10(2):336-44. doi: 10.5114/aoms.2014.42587. Epub 2014 May 13.
Yao Z, Zhang L, Ji G. Efficacy of polyphenolic ingredients of Chinese herbs in treating dyslipidemia of metabolic syndromes. Review. Journal of Integrative Medicine 2014 May;12(3):135-146. doi: 10.1016/S2095-4964(14)60023-6.
Yang Y, Ni W, Cai M, Tang L, Wei W. The renoprotective effects of berberine via the EP4-Gαs-cAMP signaling pathway in different stages of diabetes in rats. Journal of Receptor and Signal Transduction Research. 2014 May 22:1-11. Abstract
Wang H, Mu W, Shang H, et a. The Antihyperglycemic Effects of Rhizoma Coptidis and Mechanism of Actions: A Review of Systematic Reviews and Pharmacological Research. Biomed Research International 2014;2014:798093. Epub 2014 Apr 10. Review. Free Full text
Chi L, Peng L, Hu X,  et al. Berberine combined with atorvastatin downregulates LOX-1 expression through the ET﷓1 receptor in monocyte/macrophages. International Journal of Molecular Medicine 2014 Apr 22. doi: 10.3892/ijmm.2014.1748.
Wei SC, Dong S, Xu LJ, Zhang CY. Intestinal absorption of berberine and 8-hydroxy dihydroberberine and their effects on sugar absorption in rat small intestine. J Huazhong Univ Sci Technolog Med Sci. 2014 Apr;34(2):186-189. Abstract
Li Z, Geng YN, Jiang JD, Kong WJ. Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities of Berberine in the Treatment of Diabetes Mellitus. Review. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine 2014;2014:289264. http://dx.doi.org/10.1155/2014/289264

Chen K, Li G, Geng F, et al.  Berberine reduces ischemia/reperfusion-induced myocardial apoptosis via activating AMPK and PI3K-Akt signaling in diabetic rats. Apoptosis. 2014 Mar 25 PubMed

Liu L, Liu J, Gao Y, et al. Uncoupling protein-2 mediates the protective action of berberine against oxidative stress in rat insulinoma INS-1E cells and in diabetic mouse islets. Brirish Journal of Pharmacology. 2014 Mar 4. doi: 10.1111/bph.12666.

Lan T, Wu T, Chen C, et al. Berberine attenuates high glucose-induced proliferation and extracellular matrix accumulation in mesangial cells: Involvement of suppression of cell cycle progression and NF-κB/AP-1 pathways. Molecular and Cellular Endocrinology. 2014 Feb 5. pii: S0303-7207(14)00035-5. doi: 10.1016/j.mce.2014.01.022

Tang LQ, Liu S, Zhang ST, et al. Berberine regulates the expression of E-prostanoid receptors in diabetic rats with nephropathy. Molecular Biology Reports. 2014 Feb 1. PubMed

Yang TC, Chao HF, Shi LS, et al. Alkaloids from Coptis chinensis Root Promote Glucose Uptake in C2C12 Myotubes. Fitoterapia. 2014 Jan 17. pii: S0367-326X(14)00014-8. doi: 10.1016/j.fitote.2014.01.008.

Shidfar F, Ebrahimi SS, Hosseini S, et al. The Effects of Berberis vulgaris Fruit Extract on Serum Lipoproteins, apoB, apoA-I, Homocysteine, Glycemic Control and Total Antioxidant Capacity in Type 2 Diabetic Patients. Iranian Journal of Pharmaceutical Research. 2012; 11(2):643-52 PubMed
Tian P, Ge H, Liu H, et al. Leukocytes from diabetic patients kill retinal endothelial cells: Effects of berberine. Molecular Vision. 2013 Oct 2;19:2092-105. PubMed
Moghaddam HK, Baluchnejadmojarad T, Roghani M, et al. Berberine Ameliorate Oxidative Stress and Astrogliosis in the Hippocampus of STZ-Induced Diabetic Rats. Molecular Neurobiology. 2013 Oct 10. PubMed
Teodoro JS, Duarte FV, Gomes AP, et al. Berberine reverts hepatic mitochondrial dysfunction in high-fat fed rats: a possible role for SirT3 activation. Mitochondrion. Available online 14 September 2013 doi:pii: S1567-7249(13)00246-8. 10.1016/j.mito.2013.09.002. / Free Full Text pdf
Hsu YY, Tseng YT, Lo YC.  Berberine, a natural antidiabetes drug, attenuates glucose neurotoxicity and promotes Nrf2-related neurite outgrowth. Toxicology and Applied Pharmacology. 2013 Aug 15. doi:pii: S0041-008X(13)00358-X. 10.1016/j.taap.2013.08.008

Cao S, Zhou Y, Xu P, et al. Berberine metabolites exhibit triglyceride-lowering effects via activation of AMP-activated protein kinase in Hep G2 Cells. Journal of Ethnopharmacology. 2013 Jul 27. doi:pii: S0378-8741(13)00524-2.
Xie X, Chang X, Chen L, et al. Berberine ameliorates experimental diabetes-induced renal inflammation and fibronectin by inhibiting the activation of RhoA/ROCK signaling. Molecular and Cellular Endocrinology. 2013 Jul 26. doi:pii: S0303-7207(13)00313-4. 10.1016/j.mce.2013.07.019.

Liu Y, Zhang L, Song H, Ji G. Update on Berberine in Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2013;2013:308134. Epub 2013 Jun 17 Free Full Text

Pérez-Rubio KG, González-Ortiz M, Martínez-Abundis E, et al. Effect of Berberine Administration on Metabolic Syndrome, Insulin Sensitivity, and Insulin Secretion. Metabolic Syndrome and Related Disorders. 2013 Jun 28 PubMed

Shan C, Yang J, Kong Y, et al.  Alteration of the intestinal barrier and GLP2 secretion in Berberine treated Type 2 diabetic rats. Journal of Endocrinology. 2013 Jun 11. PubMed

Kim SO, Kim HJ. Berberine Ameliorates Cold and Mechanical Allodynia in a Rat Model of Diabetic Neuropathy. Journal of Medicinal Food. 2013 Jun 4. PubMed
Wan X, Chen X, Liu L, et al. Berberine Ameliorates Chronic Kidney Injury Caused by Atherosclerotic Renovascular Disease through the Suppression of NFκB Signaling Pathway in Rats. PLoS One. 2013;8(3):e59794. doi: 10.1371/journal.pone.0059794
Chang W, Zhang M, Li J, et al.  Berberine improves insulin resistance in cardiomyocytes via activation of 5'-adenosine monophosphate-activated protein kinase. Metabolism. 2013 Mar 25. doi:pii: S0026-0495(13)00054-1. 10.1016/j.metabol.2013.02.007
Dong H, Zhao Y, Zhao L, Lu F. The Effects of Berberine on Blood Lipids: A Systemic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Planta Medica. 2013 Mar 19. PubMed

Derosa G, D'Angelo A, Bonaventura A, et al. Effects of berberine on lipid profile in subjects with low cardiovascular risk. Expert Opinion on Biological Therapy. 2013 Feb 27 Abstract
Tang LQ, Wang FL, Zhu LN, et al. Berberine ameliorates renal injury by regulating G proteins-AC- cAMP signaling in diabetic rats with nephropathy. Molecular Biology Reports. 2012 Dec 25. Free Full Text

Schor J. Clinical Applications for Berberine. Potential therapeutic applications in metabolic syndrome, type 2 diabetes, and dyslipidemia. Natural Medicine Journal 2012, December 05. Free Full Text
Gu JJ, Gao FY, Zhao TY. A preliminary investigation of the mechanisms underlying the effect of berberine in preventing high-fat diet-induced insulin resistance in rats. Journal of Physiology and Pharmacolology. 2012;63(5):505-13. Abstract

Chen XW, Di YM, Zhang J, Zhou ZW, et al. Interaction of herbal compounds with biological targets: a case study with berberine. ScientificWorldJournal. 2012;2012:708292. doi: 10.1100/2012/708292. Epub 2012 Nov 13.
Dong H, Wang N, Zhao L, Lu F. Berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus: a systemic review and meta-analysis. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2012;2012:591654. Free Full Text pdf
Moghaddam HK, Baluchnejadmojarad T, Roghani M, et al. Hippocampal synaptic plasticity restoration and anti-apoptotic effect underlie berberine improvement of learning and memory in streptozotocin-diabetic rats. European Journal of Pharmacology. 2012 Oct 22. pii: S0014-2999(12)00866-7. doi: 10.1016/j.ejphar.2012.10.020.
Wang YX, Kong WJ, Li YH, et al. Synthesis and structure-activity relationship of berberine analogues in LDLR up-regulation and AMPK activation. Bioorganic and Medicinal Chemistry. 2012 Sep 24. pii: S0968-0896(12)00741-9. doi: 10.1016/j.bmc.2012.09.029.
Shen N, Huan Y, Shen ZF. Berberine inhibits mouse insulin gene promoter through activation of AMP activated protein kinase and may exert beneficial effect on pancreatic β-cell. European Journal of Pharmacology 2012 Aug 29. Epub ahead of print
Zhang M, Lv X, Li J,  et al. Sodium caprate augments the hypoglycemic effect of berberine via AMPK in inhibiting hepatic gluconeogenesis. Molecular and Cellular Endocrinology 2012 Aug 16. Epub ahead of print

Huang K, Liu W, Lan T, et al. Berberine Reduces Fibronectin Expression by Suppressing the S1P-S1P2 Receptor Pathway in Experimental Diabetic Nephropathy Models. PLoS One. 2012;7(8):e43874. Epub 2012 Aug 24. Free Full Text
Di Pierro F, Villanova N, Agostini F, et al. Pilot study on the additive effects of berberine and oral type 2 diabetes agents for patients with suboptimal glycemic control. Diabetes Metabolic Syndrome and Obesity. 2012;5:213-7. Free Full Text pdf

Rahigude AB, Kaulaskar SV, Bhutada PS. Possible therapeutic potential of berberine in diabetic osteopathy. Medical Hypotheses. 2012 Jul 26. Abstract
Cicero AF, Ferroni A, Ertek S. Tolerability and safety of commonly used dietary supplements and nutraceuticals with lipid-lowering effects. Expert Opinion on Drug Safety. 2012 Jul 13. PubMed

Derosa G, Maffioli P, Cicero AF. Berberine on metabolic and cardiovascular risk factors: an analysis from preclinical evidences to clinical trials. Expert Opinion on Biological Therapy. 2012 Aug;12(8):1113-24. Abstract
Lao-Ong T, Chatuphonprasert W, Nemoto N, Jarukamjorn K. Alteration of hepatic glutathione peroxidase and superoxide dismutase expression in streptozotocin-induced diabetic mice by berberine. Pharmacological Biology. 2012 Aug;50(8):1007-12. PubMed

Hu Y, Ehli EA, Kittelsrud J, et al. Lipid-lowering effect of berberine in human subjects and rats. Phytomedicine. 2012 Jun 25. Epub ahead of print

Cicero AF, Tartagni E. Antidiabetic properties of berberine: from cellular pharmacology to clinical effects. Hospital Practice (Minneapolis). 2012 Apr;40(2):56-63. Abstract
Wu D, Wen W, Qi CL, et al. Ameliorative effect of berberine on renal damage in rats with diabetes induced by high-fat diet and streptozotocin. Phytomedicine. 2012 Apr 4. [Abstract]
Yang J, Yin J, Gao H, et al. Berberine improves insulin sensitivity by inhibiting fat store and adjusting adipokines profile in human preadipocytes and metabolic syndrome patients. Evidence-based complementary and alternative medicine eCAM. 2012;2012:363845 PubMed

Cheng F, Wang Y, Li J, et al. Berberine improves endothelial function by reducing endothelial microparticles-mediated oxidative stress in humans. International Journal of Cardiology. 2012 Mar 30. Abstract
Affuso F, Mercurio V, Ruvolo A, Pirozzi C, Micillo F, Carlomagno G, Grieco F, Fazio S. A nutraceutical combination improves insulin sensitivity in patients with metabolic syndrome. World Journal of Cardiology. 2012 Mar 26;4(3):77-83. PubMed
Zhao HL, Sui Y, Qiao CF, et al. Sustained Antidiabetic Effects of a Berberine-Containing Chinese Herbal Medicine Through Regulation of Hepatic Gene Expression. Diabetes. 2012 Mar 6. Epub ahead of print
Chueh WH, Lin JY. Protective effect of berberine on serum glucose levels in non-obese diabetic mice. International Immunopharmacology. 2012 Mar;12(3):534-8. Abstrac
Chatuphonprasert W, Nemoto N, Sakuma T, Jarukamjorn K. Modulations of cytochrome P450 expression in diabetic mice by berberine. Chem Biol Interact. 2012 Feb 8. Epub ahead of print

Han AM, Heo H, Kwon YK. Berberine Promotes Axonal Regeneration in Injured Nerves of the Peripheral Nervous System. Journal of Medicinal Food. 2012 Feb 8. Abstract
Ye J.  Challences in Drug Discovery for Thiazolidinedione Substitute. Yao Xue Xue Bao. 2011 Oct 1;1(3):137-142. Pubmed
Chen Y, Wang Y, Zhang J, et al. Berberine improves glucose homeostasis in streptozotocin-induced diabetic rats in association with multiple factors of insulin resistance. ISRN Endocrinol. 2011;2011:519371. Free Full Text html/pdf
Marrazzi G, Cacciotti L, Pelliccia F, et al. Long-term effects of nutraceuticals (berberine, red yeast rice, policosanol) in elderly hypercholesterolemic patients. Advances in Therapy 2011 Nov. Free Full Text
Carlomagno G, Affuso F, Napoli R et al. A nutraceutical combination improves insulin sensitivity in patients with metabolic syndrome: Results of a randomized, double-blind placebo-controlled trial. Journal of American Collega of Cardiology 2011; 57:546.

Gomes AP, Duarte FV, Nunes P, et al. Berberine protects against high fat diet-induced dysfunction in muscle mitochondria by inducing SIRT1-dependent mitochondrial biogenesis. Biochim Biophys Acta. 2011 Oct 17. PubMed
Tolonen M. Berberin – stoffet fra berberisplanter har helbredende evner. Helsemagasinet VOF 5/2011 August. Published online before print. Free Full Text, pdf

Cok A, Plaisier C, Salie MJ et al. Berberine acutely activates the glucose transport activity of GLUT1. Biochimie. 2011 Jul;93(7):1187-92. Epub 2011 Apr 29.

Han J, Lin H, Huang W. Modulating gut microbiota as an anti-diabetic mechanism of berberine. Medical Science Monitor. 2011 Jul;17(7):RA164-167. PubMed

Xie X, Li W, Lan T, et al. Berberine ameliorates hyperglycemia in alloxan-induced diabetic C57BL/6 mice through activation of Akt signaling pathway. Endocrine Journal. 2011;58: 761-768. Free Full text pdf
Chueh WH, Lin JY. Berberine, an isoquinoline alkaloid in herbal plants, protects pancreatic islets and serum lipids in non-obese diabetic mice. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2011 Jun 22. Epub ahead of print
Ge Y, Zhang Y, Li R, et al. Berberine Regulated Gck, G6pc, Pck1 and Srebp-1c Expression and Activated AMP-activated Protein Kinase in Primary Rat Hepatocytes. International Journal of Biological Sciences. 2011; 7:673-684. Free Full Text, pdf
Li Y, Ren G, Wang YX, et al. Bioactivities of Berberine Metabolites After Transformation through CYP450 Isoenzymes. Journal of Translational Medicine. 2011 May 15;9(1):62. Free Full Text, pdf
Xia X, Weng J. Targeting metabolic syndrome: Candidate natural agents. Review article. Journal of Diabetes 2 (2010) 243–249 [Free Full Text, pdf]

Cok A, Plaisier C, Salie MJ, et al. Berberine acutely activates the glucose transport activity of GLUT1. Biochimie. 2011 Apr 29.  Epub ahead of print
Li G-S, Liu X-H, Zhu, H, et al. Berberine-improved visceral white adipose tissue insulin resistance associated with altered sterol regulatory element-binding proteins, liver x receptors, and peroxisome proliferator-activated receptors transcriptional programs in diabetic hamsters. Biol Pharm Bull. 2011;34(5):644-54. Free Full Text pdf
Li Y, Wang P, Zhuang Y, et al. Activation of AMPK by berberine promotes adiponectin multimerization in 3T3-L1 adipocytes. FEBS Lett. 2011 Apr 29. PubMed
Meskheli M, Antelava N, Bakuridze A, et al. Antidiabetic activity of berberin and extract, obtained from the bark of phellodendron lavalei, introduced in sub tropic regions of georgia, in streptozotocin induced diabetic rats. Georgian Medical News. 2011 Feb (191):53–60. PubMed
Dong SF, Hong Y, Liu M, et al. Berberine attenuates cardiac dysfunction in hyperglycemic and hypercholesterolemic rats. European Journal of Pharmacology 2011 Mar 30.
Xie W, Du L. Diabetes is an inflammatory disease: evidence from traditional Chinese medicines. Diabetes Obesity & Metabolism. 2011 Apr;13(4):289-301. Abstract

Hardie DG. Sensing of energy and nutrients by AMP-activated protein kinase. American Journal of Clinical Nutrition. 2011 Feb 16. Epub ahead of print

Xia X, Yan J, Shen Y, et al. Berberine improves glucose metabolism in diabetic rats by inhibition of hepatic gluconeogenesis. PLoS One. 2011 Feb 3;6(2):e16556.  Free Full Text
Bhutada P, Mundhada Y, Bansod K, et al. Protection of cholinergic and antioxidant system contributes to the effect of berberine ameliorating memory dysfunction in rat model of streptozotocin-induced diabetes. Behavioral Brain Research 2011 Jan 21 PubMed
Hao M, Li SY, Sun CK, et al. Amelioration effects of berberine on diabetic microendothelial injury model by the combination of high glucose and advanced glycation end products in vitro. European Journal of Pharmacology. 2011 Jan 13. Abstract
Affuso F, Mercurio V, Fazio V, Fazio S. Cardiovascular and metabolic effects of Berberine. World J Cardiol. 2010;2(4):71–77. Free Full Text (html)/ pdf

Lin WC, Lin JY. Five Bitter Compounds Display Different Anti-inflammatory Effects through Modulating Cytokine Secretion Using Mouse Primary Splenocytes in Vitro.
J Agric Food Chem. 2010 Dec 14. Epub ahead of print

Dvorak Z, Vrzal R. Berberine reduces insulin resistance: the roles for glucocorticoid receptor and aryl hydrocarbon receptor. Fertility and Sterility. 2010 Dec 2. Epub ahead of print No abstract available.
Zhang Q, Xiao X, Feng K, et al. Berberine Moderates Glucose and Lipid Metabolism through Multipathway Mechanism. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Volume 2011, Article ID 924851, 10 pages doi:10.1155/2011/924851 Free Full Text pdf

Zhou J, Zhou S. Berberine regulates peroxisome proliferator-activated receptors and positive transcription elongation factor b expression in diabetic adipocytes. Eur J Pharmacol. 2010 Sep 21. PubMed
Dai DZ, Dai Y. Role of endothelin receptor A and NADPH oxidase in vascular abnormalities.Vascular Health and Risk Management. 2010 Sep 7;6:787-94. Free Full Text pdf

Zhao L, Li W, Han F, Hou L, et al. Berberine reduces insulin resistance induced by dexamethasone in theca cells in vitro. Fertil Steril. 2010 Sep 13. Pub Med

Vuddanda PR, Chakraborty S, Singh S. Berberine: a potential phytochemical with multispectrum therapeutic activities. Expert Opinion on Investigational Drugs. 2010 Oct;19(10):1297-1307. Free Full Text pdf

Zhou JY, Zhou SW. Protective effect of berberine on antioxidant enzymes and positive transcription elongation factor b expression in diabetic rat liver. Fitoterapia. 2010 Sep 6. [Epub ahead of print]

Shang W, Liu J, Yu X, Zhao J. [Effects of berberine on serum levels of inflammatory factors and inflammatory signaling pathway in obese mice induced by high fat diet] Chinese. 2010;35(11):1474-7. PubMed

Liu X, Li G, Zhu H, et al. Beneficial effect of berberine on hepatic insulin resistance in diabetic hamsters possibly involves in SREBPs, LXRalpha and PPARalpha transcriptional programs. Endocrine Journal. 2010 Aug 17. PubMed

Yin J, et al. Effects of Berberine on Improvement of Glucose and Lipid Metabolism in Patients With Type 2 Diabetes. Clinical Trials NCT00425009. Tutkimus on päättynyt ja se odottaa julkaisemistaan.

Li XY et al. The Efficacy and Safety of Berberine in the Treatment of Type 2 Diabetes With Dyslipidemia. Clinical Trials NCT00462046. Tutkimus on päättynyt ja se odottaa julkaisemistaan.

Gao X, et al. Role of Pioglitazone and Berberine in the Treatment of Non-alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) Patients With Impaired Glucose Regulation or Type 2 Diabetes Mellitus. Clinical Trials NCT00633282
Zhang H, Kong WJ, Shan YQ, et al. Protein kinase D activation stimulates the transscription of the insulin receptor gene. Molecular and Cellular Endocrinology. 2010 Jul 29. Epub ahead of print

Jiang Q, Liu P, Wu X, et al. Berberine attenuates lipopolysaccharide - induced extracelluar matrix accumulation and inflammation in rat mesangial cells: involvement of NF-kappaB signaling pathway. Mol Cell Endocrinol. 2010 Jul 29. Epub ahead of print

Remppis A, Bea F, Greten HJ, et al. Rhizoma Coptidis Inhibits LPS-Induced MCP-1/CCL2 Production in Murine Macrophages via an AP-1 and NFkappaB-Dependent Pathway. Mediators of Inflammation. 2010;2010:194896. Epub 2010 Jun 21 Pub Med
Chang X, Yan H, Fei J, et al. Berberine reduces the methylation of the MTTP promoter and alleviates fatty liver induced by a high-fat diet in rats. J Lipid Res. 2010 Jun 21. Free Full Text
Chen C, Zhang Y, Huang C. Berberine inhibits PTP1B activity and mimics insulin action. Biochem Biophys Res Commun. 2010 May 29. PubMed

Gao N, Zhao TY, Li X-J. The protective effect of berberine on beta-cell lipoapoptosis. J Endocrinol Invest. 2010 April 22. DOI: 10.3275/6998

Wang ZS, Lu FE, Xu LJ, Dong H. Berberine reduces endoplasmic reticulum stress and improves insulin signal transduction in Hep G2 cells. Acta Pharmacol Sin. 2010 Apr 12. PubMed

Wang Y, Campbell T, Perry B, et al. Hypoglycemic and insulin-sensitizing effects of berberine in high-fat diet- and streptozotocin-induced diabetic rats. Metabolism. 2010 Mar 19. Epub ahead of print

Gu Y, Zhang Y, Shi X, et al. Effect of traditional Chinese medicine berberine on type 2 diabetes based on comprehensive metabonomics. Talanta. 2010 May 15;81(3):766-772. Epub 2010 Jan 18.
Liu L, Yu YL, Yang JS, et al. Berberine suppresses intestinal disaccharidases with beneficial metabolic effects in diabetic states, evidences from in vivo and in vitro study. Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol. 2010 Mar 13. Epub ahead of print
Zhang H, Wei J, Xue R, et al. Berberine lowers blood glucose in type 2 diabetes mellitus patients through increasing insulin receptor expression. Metabolism. 2010 Feb;59(2):285-92. Abstract
Liu LZ, Cheung SC, Lan LL, et al. Berberine modulates insulin signaling transduction in insulin-resistant cells. Molecular and Cellular Endocrinology. 2009 Dec 24. Epub ahead of print
Yu Y, Liu L, Wang X, Liu X, Liu X, Xie L, Wang G. Modulation of glucagon-like peptide-1 release by berberine: in vivo and in vitro studies. Biochem Pharmacol. 2009 Nov 26. Epub ahead of print
Hu Y, Davies GE. Berberine inhibits adipogenesis in high-fat diet-induced obesity mice. Fitoterapia. 2009 Oct 25. [Epub ahead of print]
Xu J, Zou M-H. Molecular Insights and Therapeutic Targets for Diabetic Endothelial Dysfunction. Circulation, Sep 2009; 120: 1266 - 1286. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.108.835223

Gao L, Li W, Kuang HY. [Of berberine and puerarin on dexamethasone-induced insulin resistance in porcine ovarian thecal cells.] Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 2009 Jul;29(7):623-7. Chinese. PubMed
Wang YX, Wang YP, Zhang H, et al. Synthesis and biological evaluation of berberine analogues as novel up-regulators for both low-density-lipoprotein receptor and insulin receptor. Bioorg Med Chem Lett. 2009;19(21):6004-8. Abstract

Cicero AFG, Ertek S. Berberine: Metabolic and cardiovascular in preclinical and clinical trials. Nutrition and dietary supplements 2009 (September 10) Review Free Full Text pdf
Ye M, Fu S, Pi R, He F. Neuropharmacological and pharmacokinetic properties of berberine: a review of recent research. The Journal of pharmacy and pharmacology 2009; 61(7) 831-837 Abstract + 2 sivua
Chen Y, Li Y, Wang Y, et al. Berberine improves free-fatty-acid-induced insulin resistance in L6 myotubes through inhibiting peroxisome proliferator-activated receptor gamma and fatty acid transferase expressions. Metabolism. 2009 Sep 18. [Epub ahead of print]

Wang C, Li J, Lv X, et al. Ameliorative effect of berberine on endothelial dysfunction in diabetic rats induced by high fat diet and streptozotocin. Eur J Pharmacol. 2009 (Oct 12); 620;1–3;131–137. Epub ahead of print
Prabhakar PK, Doble M. Synergistic effect of phytochemicals in combination with hypoglycemic drugs on glucose uptake in myotubes. Phytomedicine. 2009 Aug 4. PubMed
Cui G, Qin X, Zhang Y, et al. Berberine differentially modulates the activities of Erk, p38 MAPK and JNK to suppress Th17 and Th1 T cell differentiation in type 1 diabetic mice. J Biol Chem. 2009 Oct 9;284(41):28420-9 Free Full Text
Ye M, Fu S, Pi R, He F. Neuropharmacological and pharmacokinetic properties of berberine: a review of recent research. J Pharm Pharmacol. 2009 Jul;61(7):831-7. PubMed
Al-Masri IM, Mohammad MK, Tahaa MO. Inhibition of dipeptidyl peptidase IV (DPP IV) is one of the mechanisms explaining the hypoglycemic effect of berberine. J Enzyme Inhib Med Chem. 2009 July PubMed
Wang S, Xu J, Song P, Viollet B, Zou MH. In Vivo Activation of AMP-activated Protein Kinase Attenuates Diabetes-enhanced Degradation of GTP Cyclohydrolase I. Diabetes. 2009 Jun 15. [Epub ahead of print] (HUOM! Tässä työssä ei tutkittu berberiiniä, mutta artikkeli auttaa ymmärtämään AMPK:n keskeistä merkitystä sokeriaineenvaihdunnassa.)
Singh J, Kakkar P. Antihyperglycemic and antioxidant effect of Berberis aristata root extract and its role in regulating carbohydrate metabolism in diabetic rats. J Ethnopharmacol. 2009 May 4;123(1):22-6. Epub 2009 Mar 5. Abstract
Lamontagne J, Pepin E, Peyot ML, et al. Pioglitazone acutely reduces insulin secretion and causes metabolic deceleration of the pancreatic {beta}-cell at submaximal glucose concentrations. Endocrinology. 2009 Apr 30. Abstract
Zhou J, Zhou S, Tang J, et al. Protective effect of berberine on beta cells in streptozotocin- and high-carbohydrate/high-fat diet-induced diabetic rats. Eur J Pharmacol. 2009;606(1-3):262-8. Abstract
Lu S-S, Yu YL, Zhu HJ, et al. Berberine promotes glucagon-like peptide-1 (7-36) amide secretion in streptozotocin-induced diabetic rats. J. Endocrinol. 2009; 200(2): 159 - 165. Abstract
Kong WJ, Zhang H, Song DQ, et al. Berberine reduces insulin resistance through protein kinase C-dependent up-regulation of insulin receptor expression. Metabolism. 2009;58(1):109-119. Abstract
Wang Y, Huang Y, Lam KS, et al. Berberine prevents hyperglycemia-induced endothelial injury and enhances vasodilatation via adenosine monophosphate-activated protein kinase and endothelial nitric oxide synthase. Cardiovasc Res. 2009 Jun 1;82(3):484-92. Abstract
Jeong HW, Hsu KC, Lee JW, et al. Berberine suppresses proinflammatory responses through AMPK activation in macrophages. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2009 Apr;296(4):E955-64. Epub 2009 Feb 10.
Kim WS, Lee YS, Cha SH, et al. Berberine improves lipid dysregulation in obesity by controlling central and peripheral AMPK activity. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2009;296(4):E812-9. Abstract
Liu W, Tang F, Deng Y, et al. Berberine reduces fibronectin and collagen accumulation in rat glomerular mesangial cells cultured under high glucose condition. Mol Cell Biochem. 2009;325(1-2):99-105. PubMed
Turner N, Li J-Y, Gosby A. et al. Berberine and Its More Biologically Available Derivative, Dihydroberberine, Inhibit Mitochondrial Respiratory Complex I. Diabetes 2008 57:1414-1418; doi:10.2337/db07-1552
Yin J, Zhang H, Ye J. Traditional chinese medicine in treatment of metabolic syndrome. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2008 Jun;8(2):99-111. Free Full Text
Zhang M, Lv XY, Li J, Xu ZG, Chen L. The characterization of high-fat diet and multiple low-dose streptozotocin induced type 2 diabetes rat model. Exp Diabetes Res. 2008;70:40–45. Free Full Text pdf
Wongbutdee J. Physiological Effects of Berberine. Review.
Thai Pharm Health Sci J 2008;4(1):78-83 Free Full Text pdf
Zhou L, Wang X, Shao L,, et al. Berberine Acutely Inhibits Insulin Secretion from β-Cells through 3',5'-Cyclic Adenosine 5'-Monophosphate Signaling PathwayEndocrinology. Endocrinology 2008;149:9 4510-4518 Free Full Text
Wang ZQ, Lu FE, Leng SH, et al. Facilitating effects of berberine on rat pancreatic islets through modulating hepatic nuclear factor 4 alpha expression and glucokinase activity. World J Gastroenterol. 2008;21;14 (39):6004-11. Free Full Text
Zhang W, Xu YC, Guo FJ, et al. Anti-diabetic effects of cinnamaldehyde and berberine and their impacts on retinol-binding protein 4 expression in rats with type 2 diabetes mellitus. Chin Med J (Engl). 2008 Nov 5;121(21):2124-8. Free Full Text
Liu WH, Hei ZQ, Nie H, et al. Berberine ameliorates renal injury in streptozotocin-induced diabetic rats by suppression of both oxidative stress and aldose reductase. Chin Med J (Engl). 2008 Apr 20;121(8):706-12.Free Full Text
Zhang Y, Li X, Zou D, et al. Treatment of type 2 diabetes and dyslipidemia with the natural plant alkaloid berberine. J Clin Endocrinol Metab. 2008;93(7):2559-65. Abstract
Yin J, Xing H, Ye J. Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus. Metabolism. 2008;57(5):712-7. Free Full Text
Yin J, Gao Z, Liu D, et al. Berberine improves glucose metabolism through induction of glycolysis. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2008 January; 294(1): E148–E156 Free Full Text
Lee YS, Kim WS, Kim KH, et al. Berberine, a natural plant product, activates AMP-Activated Protein Kinase with beneficial metabolic effects in diabetic and insulin-resistant states. Diabetes 2006;55:2256-64 Full Free Text

Yuan L, Tu D, Ye X, Wu J. Hypoglycemic and hypocholesterolemic effects of Coptis chinensis franch inflorescence. Plant Foods for Human Nutrition (Netherlands). 2006 Sep;61(3):139-44. PubMed
Ni Y, Liu A-Q, Gao Y-F, et al., Therapeutic effect of berberine on 60 patients with non-insulin dependent diabetes mellitus and experimental research. Chinese Journal of Integrated Traditional and Western Medicine 1995; 1(2); 91-95. Excerpt