Berberiinin esittely

Berberiini on maailman käytetyin, monipuolisin ja ehkä paras kansanlääke. Varhaisin  kirjallinen merkintä Berberis aristatan marjojen verta puhdistavasta vaikutuksesta on löydetty Assyyrian keisarin Ashurbanibalin ajan savitaulusta noin vuodelta 650 ennen ajanlaskumme alkua.  Berberiini on ollut suosittu jo yli 3000 vuotta Kiinassa, Koreassa, Intiassa ja Amerikan intiaanien keskuudessa. Berberiini on tehokas anti-ageing-yhdiste, joka parantaa veren sokeri- ja rasvatasapainoa, laajakirjoinen antibiootti joka estää influenssaviruksia (Yan ym. 2018), SARS-CoV-2- eli koronavirusta, herpesviruksiin kuuluvaa ihmisen sytomegalovirusta (Luganini ym. 2019)  Helicobacter pyloria (Hu ynm. 2020), Neisseria gonorrhoeae:ta (tippuribakteeria), ihmisen papillomavirusta (HPV) HIV:tä, Actinobacillus pleuropneumoniaeta, herpes simplex-virusta (HSV), C-hepatiittivirusta (Hung ym. 2019) Chikungunya-virusta,  Dengue- ja Zika -viruksia (Batista ym. 2019), enterovirusta  ja pseudomonas aeruginosa -bakteeria. Berberiini estää myös sairaalabakteeria (MRSA) (Zhang ym. 2020). Berberiini tehostaa antibioottien toimintaa myös lääkeresistenttejä bakteereita vastaan. Berberiini estää Candida albicans -hiivan kasvua ja tehostaa synergisesti sienilääke flukotsonalin vaikutusta. Berberiini lievittää haimatulehdusta ja suojaa aivoja kallovammoissa. Berberiini ehkäisee allergioihin liittyvää tulehdusta vaimentamalla allergia- eli syöttösoluja (Li ym. 2018). Berberiini lievittää psoriasista (psoriasis, psori) (Sun ym. 2019) ja vaimentaa nivelreumassa myllertäviä tulehdussytokiineja (Dinesh ja Rasool 2019). Berberiini lievittää ärtyvää paksusuolta ja suojaa vatsan ja suoliston limakalvoja tulehduskipulääkkeiden haitoilta (Chao ym. 2019) ja hoitaa ripulia annoksella 500 mg/vrk (Di Piero ym. 2020). Berberiini edistää hammasterveyttäkin (Xin ym. 2019) mm. ehkäisemällä ja vaimentamalla hammasytimen (dental pulp) tulehdusta (Song ym. 2019).

Tohtori Tolosen videohaastattelu berberiinistä (joulukuu 2019)

Happomarjakasvit (Berberidaceae) on putkilokasviheimo, johon kuuluu noin 570 lajia. Ne jaetaan neljääntoista sukuun, joista eniten lajeja kuuluu happomarjoihin. Happomarjakasveihin kuuluu sekä pensaita, pieniä puita että ruohovartisia kasveja.

Uusia artikkeleita: Berberiini torjuu koronavirusta (Warowicka ym. 2020).

Berberiinin antidiabeettinen vaikutus välittyy suolistobakteerien kautta

Berberiini parantaa mikrobiomia

Berberiini parantaa suolistobakteerien toimintoja ja tasapainottaa siten mm. verensokeria.

Berberiini on kemiallisesti 18, 5,6-dihydro-9,10-dimetoksibentso(g)-1,3-bentsodioksoli (5,6-a) kinolitsiumi.

Berberine chemical structure

Valtava määrä kasveja (ks taulukko) sisältää berberiiniä, jota uutetaan monilla eri menetelmillä lääkinnälliseen käyttöön mm. Alzheimerin taudin, diabeteksen, veren rasvahäiriöiden, sydän- ja verisuonitautien sekä maksa- ja munuaistautien hoitoon (katso kuva) (Neag ym. 2018). Berberiini on maailman suosituin kansanlääke, jolla on vuosituhantiset perinteet. Toin sen Suomeen kesällä 2009.

Suolisto-aivot

Berberiinin monet hyvät vaikutukset aivoissa välittyvät suolistoflooran kautta. Suolisto on "toiset aivot".

Berberiini on monivaikutteinen yhdiste (multi-target drug), josta käytetään myös nimitystä drug cloud (cCloud) -yhdiste. Se ehkäisee ja korjaa kaikkia aineenvaihdunnan häiriöitä ja niistä johtuvia pitkäaikaissairauksia (metabolism-related chronic diseases) (Kong ym. 2020), kuten sokerin aineenvaihdunnan häiriöitä ja lihomista (Ylyas ym. 2020, Xiong ym. 2020). Berberiini läpäisee hyvin veriaivoesteen ja pääsee siis vaikuttamaan myös aivoissa (Long ym. 2020). Berberiini on laajavaikutteinen antioksidantti (Dkhil ym. 2017, Ashrafizadeh ym. 2019), polyfarmaseuttinen yhdiste, joka ehkäisee ja vaimentaa kroonista matala-asteista tulehdusta (Tew ym. 2020), korjaa veren rasva- ja sokerihäiriöitä, alkoholista riippumatonta rasvamaksaa, ehkäisee ja hillitsee allergioita, valtimonkovetustautia,  lihomista, alkoholin aiheuttamaa muistin heikkenemistä, tupakoinnin aiheuttamaa keuhkoahtaumatautia, mahalaukun limakalvon ärtymistä, ärtynyttä paksusuolta ja suolitulehdusta, vuotavaa suolta  nivelrustojen kulumista, nivelrikkoa, nivelreumaa, luukatoa ja hermokipua (neuropatiaa) ja hermostoa rappeuttavia sairauksia, kuten diabeteksen ja sytostaattien (esim. dosetakselin) aiheuttamaa neuropatiaa, Alzheimerin ja Parkinsonin tauteja) sekä silmänpohjan (retinan) rappeutumista ja munuaisten vanhenemismuutoksia (Hou ym. 2019). Berberiini estää kaikkien tähän asti tutkittujen syöpäsolulinjojen kasvua ja leviämistä. Berberiinistä on hyötyä munasarjojen monirakkulataudin (PCOS) täydentävänä hoitona. Berberiini ehkäisee ja jarruttaa Alzheimerin tautia ja on lupaava aine haavaisen paksusuolen (colitis ulcerosan) hoitoon (Li ym. 2019). Berberiini ehkäisee lihomista ja siiehn liittyviä elintasosairauksia (Wang ym. 2019). Berberiini on suorastaan hengästyttävän laajakirjoinen ravintolisä (Thawabteh ym. 2019), vai mitä? Ja jotkut suomalaiset lääkärit kehtaavat väittää potilailleen, ettei berberiiniä muka ole tutkittu!

Berberiini vaikuttaa suotuisasti aivoissa ja muualla monipuolisesti elimistössä, koska se edistää tervettä suolistoflooraa (Habtamariam 2020). Ks. Kuva alla.

Berberiinin terapeuttinen vaikutus tapahtuu suolistoflooraa parantamalla

Kuvakaappaus artikkelista: Habtamariam 2020. Ylöspäin osoittavat nuolet: berberiini lisää, alaspäin: berberiini vähentää. The gut microbiota = suolistofloora.

Tässä alla on toinen kuvio, joka kertoo berberiinin terveyttä edistävistä monipuolisista vaikutuksista.

Berberiini cardiometabolisissa taudeissa

Berberiinillä on keskeinen merkitys kardiometabolisten sairauksen ehkäisyssä ja hoidossa (lähde Feng ym. 2019).

Berberiini on laajavaikutteinen, hyvin tutkittu kansanlääke, jota on tutkittu ja tutkitaan edelleenkin valtavasti monissa eri sairauksissa (ks. Jin ym. 2016, Imenshahidi ja Hosseinzadeh 2016, 2019, Cicero ja Baggione 2016, Chang 2016, Wang ym. 2017, Mahmoud ym. 2017, Meng ym. 2018, Li ym. 2019, Fen ym. 2019, Hou ym. 2019, Tarsiuk ym. 2019).

Berberiinin vaikutuskohteet elimistössä

Berberiini vaikuttaa elimistössä valtavan moniin kohteisiin, jotka ovat keskeisiä diabeteksen, metabolisen oireyhtymän, rasvamaksan, sydän- ja verisuonitautien ja muiden elintasosairauksien ehkäisyssä ja hoidossa (kuvan lähde Feng ym. 2019).

Berberiini vaikuttaa ikääntymismuutoksia ehkäisevään sirtuiini 1:en (Zhu ym. 2017) ja AMPK:hon (Yu ym. 2018) ja edistää  autofagiaa  eli solujen kykyä eliminoida ja tuhota ("ahmia") haitallisia jätteitä, jolloin solun häiriintyneet toiminnat korjautuvat ja palautuvat ennalleen (Wang ym. 2016). Japanilainen solubiologi Yoshinori Oshumi sai vuoden 2016 fysiologian ja lääketieteen Nobel-palkinnon autofagitutkimuksistaan. Autofagia selittää monia berberiinin erinomaisia vaikutuksia mm. syöpätautien ja neurologisten sairauksien hoidossa. Berberiinin farmakologisia ja biologisia vaikutusmekanismeja tutkitaan kaiken aikaa vilkkaasti. Kiinalaisen Dalian university of technologyn tutkimus paljasti, että berberiini vaikuttaa 20 eri entsyymiin, ja voi siten olla hyödyksi monien sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa (Duan ym. 2018). Mitä vielä löydetäänkään?

Berberiini vähentää eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua

Berberiinillä on valtavan monia hyviä terveysvaikutuksia, kuten alla levasta kuvasta käy ilmi (Lähde: Neag ym. 2018).Berberiinin vaikutuksia

Berberiini tehostaa synergisesti flukonatsoli-nimisen hiivalääkkeen vaikutusta, ilmenee useista tutkimuksista (Shi ym. 2017). Flukonatsoli tehoaa hyvin pinnallisiin ja syviin Candida albicans -infektioihin ja ihon dermatofyytteihin, mutta teho home- ja hiivasieni-infektioihin on huono. Tästä syystä berberiini on tervetullut lisä tehostamaan lääkkeen vaikutusta. Shi ym. tutkimuksessa berberiini paransi flukonatsolin tehoa Candida tropicalis –sieni-infektiossa. C. tropicalis on yleisin non-albicans Candida (NACA). Berberiini ehkäisee parasetamolin ja ferrosulfaatin aiheuttamia maksamuutoksia.

Berberiini tehostaa hiivalääkkeen vaikutusta

Berberiini auttaa hallitsemaan kohonnutta verensokeria, hapettunutta ox-LDL-kolesterolia, triglyseridejä ja muita haitallisia veren rasvoja. Berberiini vaikuttaa non-coding RNA-molekyylien (ncRNA) kautta, mikä selittää sen antidiabeettista vaikutusta (Chang 2016). Berberiinistä voi olla siten hyötyä monien sairauksien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa: diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, alkoholista riippumaton rasvamaksa, maksakirroosi (maksafibroosi), hiivatulehdus (mm. Candida alcibans, C. glabrata), masennus, suolistotulehdus (colitis), syöpä sekä nivelrikko, nivelreuma ja muut autoimmuunitaudit. Berberiini sopii hyvin yhteen lähes kaikkien lääkkeiden kanssa, eikä se aiheuta lääkkeille ominaisia sivuvaikutuksia. Berberiini tehostaa erityisesti diabetes-, kolesteroli- ja sienilääkkeiden vaikutusta, jolloin niiden tarve ja sivuvaikutusten riski pienenevät. Berberiini vaimentaa ruoka-aineallergioissa lisääntynyttä IgE:n tuotantoa. Kaiken lisäksi berberiini auttaa vatsavaivoissa (Chen ym. 2014), laihtumisessa ja painonhallinnassa (Zhang ym. 2014 b, Jang ym. 2017). Lisäksi berberiini ehkäisee alkoholin aiheuttamaa maksavauriota ja rasvamaksaa (Zhang ym. 2014 a). Berberiini voi auttaa myös essentiaalissa vapinassa (Vaziri ym. 2015). Berberiini on erinomainen ravintolisä naisille vaihdevuosien jälkeen (Caliceti ym. 2015).

Berberiiniä vaihdevuosivaivoihin

Suuri joukko kasveja – myös suomalainen kuusi – sisältää berberiiniä. Berberis aristata -kasvia käytetään laajasti intialaisessa Ayurveda-lääketieteessä nimellä "Daruharidra" (Srivastava ja Rawak 2013). Berberiini on yleisin kasvirohto myös perinteisessä kiinalaisessa ja persialaisessa lääketieteessä, jossa sitä käytetään torjumaan virus-, bakteeri- ja hiiva- ja sienitauteja (mm. Candida albicans) (Li ym. 2013, Sun ym. 2014, Dhamgaye ym. 2014, Shi ym. 2017) sekä hoitamaan ripulia (Wang ym. 2014). Berberiini estää mm. "yskänrokkoa" aiheuttavaa herpes simplex -virusta (Chin ym. 2010, Song ym. 2014). Berberiinin "uusia vaikutuksia" sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöissä on tutkittu ja sen teho on osoitettu myös länsimaissa pätevissä tieteellisissä tutkimuksissa (Wang. ym. 2014). Berberiini suojaa mahalaukun limakalvoa alkoholin aiheuttamalta ärsytykseltä (Wang ym. 2015) ja paksusuolen tulehdukselta (Kawano ym. 2015). Berberiinillä on monipuolisia hyviä farmakologisia vaikutuksia (Jin ym. 2016), mm. kroonisen matala-asteisen tulehduksen ehkäisy, vaimennus ja sammuttaminen (Devi ym. 2017).

Berberiinin vaikutusmekanismeja

Kuva esittää berberiinin kolme vaikutusmekanismia: Bakteereiden esto, tulehduksen esto ja syövän esto. Lisäksi berberiini tasapainottaa veren sokeria ja rasvoja. Tillhon ym. 2012.

Kemiallisesti berberiini on alkoloidi*. Englanninkielinen nimitys berberine tuli käyttöön vuonna 1830, jolloin Buchner ja Herberger valmistivat ruostehappomarjasta puhdistettua keltaista uutetta. Ensimmäinen aineen tunnettu nimi lienee ollut hydrastine, jota nimitystä Yhdysvalloissa edelleen usein käytetään. Berberiinin sukulaisaineet ovat Yhdysvalloissa erittäin suosittuja ravintolisiä (viiden eniten myydyn joukossa). Niiden alkaloidikoostumuksessa on kuitenkin eroja kiinalaiseen berberiiniin verrattuna, eivätkä kiinalaiset tiedemiehet pidä amerikkalaisia valmisteita yhtä tehokkaina kuin omiaan (Kamath ym. 2009). Isokinoliinialkaloidien rakenteelliset erot vaikuttavat siihen, kuinka hyvin ne suojaavat DNA:ta (Bhadra ym. 2009). Berberiiniä käytetään myös ylähengitystieinfektioissa tulehdusta hillitsevänä ja limaa irrottavana aineena (Lee ym. 2003). Berberiini lisää yhtäältä adiponektiiinin tuotantoa ja toisaalta ehkäisee ja vaimentaa tulehdusta välittäviä sytokiineja ja geenejä (Choi ym. 2009, Spatuzza ym. 2014), mikä selittää tämän luonnonaineen monipuolisia myönteisiä vaikutuksia aineenvaihduntasairauksissa (ylipaino, lihavuus, diabetes, valtimotaudit, syöpä, mielenterveysongelmat, aivohalvaus). Raportin mukaan berberiini ehkäisee ja vaimentaa solukalvoston stressiä, mikä selittää berberiinin antidiabeettista vaikutusta. Suun kautta nautittu berberiini imeytyy koko suoliston aluella (Tan ym. 2010) ja sen aiheenvaihdunnan lopputuotteet erittyvät virtsaan (Yang et al. 2010). Peräti 84 % berberiinistä ja sen metaboliiteistä erittyy ulosteeseen (Ma ym. 2013). Berberiinin monet hyvät terveysvaikutukset selittyvät sillä, että berberiini säätää geenien ilmentymistä vaikuttamalla suoraan DNA:han ja mRNA:han (Yuan ym. 2015). Berberiinin laajat farmakologiset vaikutukset perustuvat suurelta osin myös siitä elimistössä syntyviin aineenvaihduntatuotteisiin (metaboliitteihin), kirjoittavat kiinalaiset farmakologit katsatuksessaan (Wang, Feng, ym. 2017). Berberiinistä syntyy metaboliitteja, kun se demetyloituu, demetylinoituu, pelkistyy, hydroksyloituu, ja kun nämä konjugoituvat elimistössä.

* Alkaloidi on molekyyli, jossa typpi on sitoutunut vähintään kahteen hiiliatomiin. Alkaloidit ovat proteiinien, peptidien ja nukleenihappojen ohella puiden ja muiden kasvien tärkeitä typpiyhdisteitä. Ne toimivat typpivarastona, suojaavat kasveja eläimiltä ja pieneliöiltä, säätelevät kasvua sekä ovat mineraalien (esim. kalsium ja kalium) korvikkeina. Berberiiniä on muun muassa havupuissa.

Berberiinin imeytyminen ihmisen veriplasmaan

Berberiinin pitoisuus plasmassa suurenee tabletin nauttimisen jälkeen 4 tunnissa 0,11 ng:aan/ml, ja alkaa 8 tunnin kuluttua aleta, kuten kuvasta näkyy. Vielä 24 tunnin kuluttuakin pitoisuus on suurempi kuin ennen berberiinin nauttimista (Barrios ym. 2016).

Uusia tutkimuksia julkaistaan kiihtyvällä vauhdilla

Maailman Terveysjärjestö (WHO) rohkaisee tutkimaan ja käyttämään perinteisiä luonnonlääkkeitä (Vuddanda ym. 2010). Berberiini kuuluu niihin perinteisiin yhdisteisiin, joita on tutkittu tieteellisesti eri puolilla maailmaa. PubMed-tietokannassa on jo yli 5 550 tieteellistä tutkimusraporttia (hakusanaksi berberine). Berberiini on laajojen terapeuttisten ominaisuuksiensa vuoksi suuren kiinnostuksen kohteena farmakologiassa (Bhadra ja Kumar 2010, Vuddanda ym. 2010, Singh ja Mahajan 2012, Abd El-Wahab ym. 2013). Yhdysvaltain terveysviraston täydentävän ja vaihtoehtoisen lääketieteen laitos NCCAM rahoittaa parhaillaan uusia hankkeita, joissa selvitetään berberiinin vaikutuksia

Yhdysvaltain terveysviraston Clinical Trials -rekisterissä on 44 vireillä olevaa berberiinitutkimusta (joulukuussa 2019). Sydäntaudeissa (kardiologissa) berberiiniä on tutkittu ja käytetty jo 1980-luvun alusta alkaen (ks. Marin-Neto 1988). Berberiini suojaa sydänlihasta hapenpuutteelta elii iskemialta (Zhang ym. 2014, Chen ym. 2014) ja voi parantaa mm. pallolaajennukseen menevien potilaiden ennustetta (Meng ym. 2012). Berberiini estää hapettuneen ox-LDL-kolesterolin aiheuttamaa tulehdusta valtimoissa (Fan ym. 2015). PubMedissä on tällä hetkellä jo yli 215 dokumenttia hakusanoilla "berberine AND heart".

Berberiinin verensokeria tasapainottava vaikutus on ollut Kiinassa tiedossa jo ainakin tuhat vuotta, vuotta se tuli tietoon länsimaissa vasta 1995, jolloin kiinalainen lääkäri Ni Yanxi työtovereineen kirjoitti englanniksi hoitaneensa hyvällä menestyksellä berberiinillä diabetesta sairastavia ripulipotilaita. Lähes kaikkien potilaiden kohonnut verensokeri aleni. Diabeteksen oireet lievenivät sitä mukaa, kun veren sokeripitoisuus normalisoitui. Lisäselvitysten mukaan berberiini vähentää sokerin imeytymistä suolesta vereen ja tehostaa insuliinin tuotantoa ja tehoa. Berberiini on yhtä tehokasta kuin aikuisdiabeteksen peruslääke metformiini. Sokerihemoglobiini eli ”pitkä sokeri” (HbA1c) alenee niillä keskimäärin 2 prosenttiyksikköä. Berberiini aktivoi sokerinkuljettajia (GLUT1 ja GLUT4), jotka siirtävät sokeria verestä lihaksiin poltettavaksi energiaksi.

Berberiini on tehokas ja turvallinen aine hoidettaessa tyypin 2 diabetesta, johon liittyy veren rasvahäiriö (dyslipidemia)”, Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (2008). "Berberiini on tyypin 2 diabeteksen hoitoon ihanteellinen aine, jolla on erilainen vaikutusmekanismi kuin metformiinilla ja rosiglitatsonilla", Metabolism-lehti (2009). Suomen Diabetesliiton lehti (Diabetes 5/2010) kirjoitti toukokuussa, että berberiinistä on julkaistu kiinnostavia tutkimuksia ja tätä ainetta kannattaa tutkia lisää. Uusia julkaisuja ilmestyykin jatkuvasti mm. yliopistoklinikoista (ks. esim. Derosa ym. 2012 ja Cicero ym. 2012)

Kohonnut kolesteroli alenee berberiinillä kolmessa kuukaudessa keskimäärin 29 %, LDL-kolesteroli 25 % ja triglyseridit 35 %, kirjoittaa laatulehti Nature Medicine. Useat muut raportit vahvistavat nämä havainnot (Hu ym. 2012). Berberiini on yhtä tehokas kuin kolesterolia alentavat statiinit, mutta ilman niille ominaisten sivuvaikutusten riskiä, sanovat professori Felix C. Tannerin johtamat Zürichin yliopiston tutkijat. Berberiini suojaa monin tavoin sydäntä ja verisuonia, mikä on erityisen tärkeää ylipainoisille diabeetikoille.

Berberiini ehkäisee ja hoitaa myös sydämen vajaatoimintaa ja lisää potilaiden fyysistä suorituskykyä. Berberiini ehkäisee ja hoitaa myös alkoholista riippumatonta rasvamaksaa (Chang ym. 2016, He ym. 2016), joka on yleinen diabeetikoilla ja lihavilla ihmisillä. Berberiini auttaa myös laihtumisessa ja painonhallinnassa (Pham ym. 2011, Xu ym. 2017, Wang ym. 2018). Berberiini vähentää verenkiertohäiriöiden aiheuttamia vaurioita aivoissa (Zhang ym. 2012). Berberiini ehkäisee ja parantaa monia hernostovaurioita (Zhang ym. 2018).

Berberiini suojaa aivoja verenkiertohäiriöiden haitoilta (Kim ym. 2014) sekä ehkäisee ja lievittää masennusta (Wang ym. 2014). Berberiini vaikuttaa hermosolujen sigmareseptoreihin samalla tavalla kuin masennuslääkkeet, mutta ei aiheuta lääkkeille ominaisia sivuvaikutuksia. Berberiini pitää yllä hermoliitosten (synapsien) plastisuutta ja suojaa siten muistia (Pey-Yan ym. 2013).

Syöpätutkijoiden mukaan berberiini estää kaikkien yleisten syöpätyyppien solujen kasvua. Berberiini on siis sytostaattinen, ei sytotoksinen aine, joka sopii mainiosti syöpäpotilaalle täydentäväksi hoidoksi (Ortiz ym. 2014). Se suojaa muun muassa sädehoidon haitoilta. Berberiinin syöpää estävä vaikutus perustuu angiogeneesin estoon (Oncology Research 2009) ja AMPK:n aktivointiin (Chen ym. 2014).

Berberiini tasapainottaa sokeri-, rasva- ja energia-aineenvaihduntaa aktivoimalla aineenvaihdunnan "pääkatkaisijaa", AMPK:ta (Liu ym. 2013). Samalla berberiini ehkäisee ja hoitaa alkoholista riippumatonta rasvamaksaa (Yuan ym. 2015), joka lisääntyy kaiken aikaa diabeteksen yleistyessä ja ihmisten lihoessa. Lisäksi berberiini vaimentaa hapetusstressiä ja tulehdussytokiineja ja sitoutuu hermosolujen sigmareseptoreihin, kuten muissa alla olevissa katsauksissa ilmenee.

Amerikkalaiset Central Michigan Univeristyn tutkijat ovat osoittaneet, että berberiini vaimentaa monia tulehdussytokiineja ja aktivoi AMPK-α:a, sirtuiini-1:ä (SIRT-1) ja PPAR-γ koaktivaattori 1-α:a (PGC-1α:a ja vähentää mm NF-kB:tä. Nämäkin havainnot selittävät berberiinin monipuolisia positiivisia vaikutuksia mm. lihavuudessa ja aineenvaihdunta- eli elintasosairauksissa mm. metabolisessa oireyhtymässä (Poudel ym. 2019).

Berberiini edistää uudisluun muodostusta ja ehkäisee ja jarruttaa siten luukatoa (osteoporoosia). Vaikutus perustuu siihen, että berberiini aktivoi AMPK:ta (Lee ym. 2010). Berberiini vaimentaa väärin toimivaa immuunijärjestelmää ja lievittää siten mm. kokeellista ääreishermoston autoimmuunitautia (Guillan-Barrén oireyhtymää) (Li ym. 2013). Berberiini voi olla avuksi ruoka-aineallergioissa, sillä berberiini vaimentaa immuunoglobuliini E:tä (IgE) (Yang ym. 2014).

Berberiini lievittää traumaattisen aivovaurion aiheuttamaa tulehdusta ja turvotusta ja nopeuttaa siten parantumista (Chen ym. 2014, Huang ym. 2018). Berberiinin hyvät vaikutukset perustivat sen antioksidatiivisiin ja anti-inflammatorisiin ominaisuuksiin, kirjoittavat amerikkalaiset ja kiinalaiset neurotieteilijät.  Berberiiniä kannattaa siis käyttää kallovammojen hoitoon. Berberiini ehkäisee ja lievittää ääreishermoston kipuja, neuropatiaa (Yang ym. 2018).

Berberiirin monipuoliset terveysvaikutukset selittyvät osittain sillä, että se kulkeutuu helposti soluihin ja niiden tumiin, joissa se vuorovaikuttaa DNA:n ja geenien kanssa (Wang ym. 2011 ). Berberiini on tehokas tulehdusta (inflammaatiota) ehkäisevä, vaimentava ja sammuttava yhdiste (Choi ym. 2009, Remppis ym. 2010, Wang ym. 2012). Hiljainen krooninen tulehdus on kaikkien kroonisten sairauksien (myös luukadon) syytekijä ja ylläpitäjä. Siksi sen ehkäisy ja vaimennus on välttämätöntä tautien hillitsemisessä. Korealainen tutkimus vahvistaa, että berberiini vaimentaa tulehdussytokiineja mm. suolistotulehduksessa (Lee ym. 2010). Berberiini ehkäisee myös epileptisiä kohtauksia. Berberiini voi olla hyödyksi myös MS-tautia poteville, koska se vaimentaa hermostossa myllertävää tulehdusta (Ma ym. 2010). Berberiini ehkäisee mm. keuhkosyöpää (James ym. 2010). Berberiini on tehokas fosfolipaasi A(2) -entsyymin (PLA2) estäjä (Biochimica et biophysica acta 2011). Se selittää sitä, että berberiini voi ehkäistä masennusta ja nopeuttaa sen paranemista. Berberiini auttaa myös painonhallinnassa, osoittavat ihmis- ja eläinkokeet (Hu ym. 2012, Zhang ym. 2014).

Berberiinin monet terveysvaikutukset välittyvät myös sitä kautta, että se parantaa suoliston bakteerifloraa (Zhang X, ym. 2012). Berberiini voi auttaa myös närästykseen eli refluksitautiin (Choo ja Roh 2013). Lisäksi berberiini aktivoi maksasolujen mitokondrioiden sirtuiini T3:a (Sirt3), jolla on laaja-alaisia terveysvaikutuksia. Se vaimentaa syöpäsolujen aktiivisuutta (Teodoro ym. 2013). Berberiinin laajakirjoinen antimikrobinen teho selittyy ainakin osittain sillä, että berberiini estää FtsZ:tä, joka on bakteerien jakaantumiselle tärkeä valkuaisaine soluissa (Sun ym. 2014). FtsZ=Filamenting temperature-sensitive mutant Z protein. Berberiini vaimentaa myös ei-bakteeriperäistä eturauhasen tulehdusta eli nonbakteriellia prostatiittia (Sun ym. 2015). Berberiini ehkäisee nivelrustojen kulumista ja korjaa nivelrikossa syntyneitä vaurioita (Zhou ym. 2015). Berberiini ehkäisee metotreksaatin toksisia vaikutuksia maksassa (Mahmoud ym. 2017). Berberiiniä kannattaa siis käyttää aina maksan suojana, kun potilaalle määrätään metotreksaattia.

Suolisto-aivot

Suoliston ja aivojen välillä on molempin suuntiin toimiva yhteys, joka edistää terveyttä.

Berberiini ehkäisee luukatoa
Berberiini ehkäisee neuroinflammaatiota
Berberiini ja vuotava suoli -oireyhtymä
Berberiini suojaa maksaa
Berberiini voi auttaa närästykseen
Berberiini suojaa nivelrustoja
Berberiini tehostaa synergisesti hiivalääkkeen vaikutusta

Berberiinin vaikuttava ja turvallinen päiväannos on 1–1,5 grammaa. Lue lisää berberiinin vaikutuksista eri sairauksissa alla olevista linkeistä. Berberiini sopii mainiosti yhteen lähes kaikkien lääkehoitojen kanssa (edellyttäen, ettei berberiini inhiboi kyseistä lääkettä metaboloivaa maksaentsyymiä, katso alempana). Berberiini vähentää lääkkeiden (kuten metformiinin ja statiinien) tarvetta ja sivuvaikutusten riskejä. Berberiini vaimentaa kroonista matala_asteista tulehdusta, mikä näkyy mm. CRP:n alenemisena keskimäärin 0,64 mg:na/l (Beba ym. 2019). Tämä on erityisen tärkeää diabeetikoille ja sydänpotilaille.

Berberiinin aineenvaihduntaa (metaboliaa)
Suun kautta nautitun berberiinin pitoisuus veressä on hyvin pieni, eikä se selitä berberiinin monipuolisia terveysvaikutuksia. Uusi kiinalainen rottatutkimus osoittaa, että berberiini hajoaa nopeasti bioaktiivisiksi aineenvaihduntatuotteiksi (metaboliiteiksi), joiden pitoisuus eri kudoksissa ja elimissä on suurempi kuin veressä. Pitoisuus on varsin vakaa maksassa, munuaisissa, lihaksissa, keuhkoissa, aivoissa, haimassa ja rasvakudoksessa (tässä alenevassa järjestyksessä. Tan ym. 2013, kuva 2). Maksan berberiinipitoisuus on 10-kertainen veriplasman pitoisuuteen nähden. Raportin johdannossa käydään läpi berberiinin tärkeimmät terveysvaikutukset (sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan tasapainottaminen, sydämen, valtimoiden, munuaisten, aivojen ja muun hermoston suojelu jne.).

Berberiinillä on toistakymmentä metaboliittia (Guo ym. 2011), niistä maksassa neljä (M1-M4). Sytokromit P450 (CYP) CYP1A2, CYP2D6 ja CYP3A4 ovat avainentsyymejä, jotka metaboloivat berberiiniä (ja monia lääkkeitä sekä mm. kofeiinia). Tämä inhibitio ei kuitenkaan lisää merkitsevästi farmakologisia interaktioita, sillä suurin osa lääkkeistä ei metaboloidu näiden entsyymien avulla, sanoo asiaa tutkinut italialainen kliininen farmakologi Arrigo Cicero (2012). Berberiinin jatkuva käyttö, 300 mg kolmasti päivässä suun kautta, voi mahdollisesti vaimentaa CYP2D6, 2C9 ja CYP3A4 -aktiviteettia, mikä on syytä ottaa huomioon käytettäessä lääkkeitä (esim. syklosporiinia [Colombo ym. 2014]), joita nämä entsyymit metaboloivat (Guo ym. 2011). Metaboliitit M1–M4 tehostavat aktiivisesti insuliinireseptoreja (InsR), M1 ja M2 stimuloivat LDL-reseptoreja (LDLR) ja M1 ja M2 aineenvaihdunnan "pääkatkaisijaa" AMPK:ta. Berberiini itse, alkuperäisessä muodossaan, on kuitenkin metaboliitteja tehokkaampi energia-aineenvaihdunnan säätäjä. Psyykelääkkeitä käyttävien on syytä varmistaa apteekista, sopiiko berberiini yhteen niiden kanssa. Berberiini ei haittaa sisplatinahoitoa (solumyrkky), sillä CYP3A4-isoentsyymi ei metaboloi sisplatinaa (Patil ym. 2013). Päin vastoin, berberiini suojaa sisplatinan haittavaikutuksilta mm. munuaisia. Berberiiniä ei suositella henkilöille, joilla on synnynnäinen tai hankittu (harvinainen) pitkä QT-oireyhtymä.

Kuva: Berberiinin vaikutukset maksassa.

Berberiini säätää rasva-aineenvaihduntaa jopa paremmin kuin eräät lääkkeet (esim.statiinit, jotka eivät alenna triglyseridejä ja apolipoproteiineja). Statiinit metabolisoituvat pääasiassa CYP3A4:n vaikutuksesta, siis eri mekanismilla kuin berberiini. Havainto puoltaa berberiinin käyttöä statiinien lisänä (tai sijasta, jos nyt joku vielä haluaa alentaa kolesteroliaan). AMPK:n aktivointi puolestaan auttaa tasapainottamaan sokeriaineenvaihduntaa. AMPK:n aktivointi berberiinillä hillitsee myös niveltern rustokudoksen katoa (Zhou ym. 2015). Berberiini on metformiinia tehokkaampaa munasarjojen monirakkulaoireyhtymässä (PCOS) (Wei ym. 2011).

Berberiini sopii nautittavaksi yhtaikaa simvastatiinin ja fenofbraatin kanssa, osoittaa uusi kliininen kiinalainen tutkimus (Li ym. 2018)

Berberiini saattaa yhteisvaikuttaa warfariinin (Marevan) kanssa. Niitä yhtaikaa käytettäessä on syytä seurata veren hyytymistutkimusta (P-INR), jonka viitearvot ovat terveillä 0,7–1,2 ja veritulpan ehkäisyssä 2,0–3,0.

Berberiini voi korvata statiinit (kolesterolilääkkeet) etenkin ikääntyvillä ihmisillä, jotka saavat näistä lääkkeistä sivuvaikutuksia (Marazzi ym. 2011, 2015). Simvastatiinin voi lopettaa turvallisesti siten, että alkaa nauttia berberiiniä ja reilusti D-vitamiinia, jotka suojaavat valtimoiden seinämän sisäpintaa, endoteelia (lue lisää).

Berberiini suojaa lihaksia ja niveliä kivuilta ja kulumavioilta, osoittaa uusi malesialainen kirjallisuuskatsaus (Wong ym. 2019). Katso alla oleva kuva, joka havainollistaa asiaa:

berberiini suojaa lihaksia ja niveliä

Berberiini ehkäisee ja jarruttaa luukatoa, nivelkulumia, nivelreumaa sekä osteosarkoomaa, kirjoittavat malesialaiset tutkijat uudessa artikkeleissaan, He esittävät my.s millä biokemiallisilla mekanismeilla suojaus tapahtuu (Wong ym. 2019).

Turvallisuus: Berberis aristata -kasvista eristetty berberiini on turvallista jatkuvassakin käytössä, vaikka kuinka kauan (Ho ym. 2014, Sing ja Sharma 2018). Sen LD50 on yli 5 000 mg/kg eli 5 grammaa painokiloa kohti (Joshi ym. 2010).  Taulukko osoittaa berberiinin LD50-lukemia eri jyrsijöillä. Berberiini ei "rasita" maksaa, vaan päin vastoin suojaa sitä myrkyiltä (Domitrović ym. 2010, Li J. ym. 2014, Othman ym. 2014). Berberiiniä ei suositella kuitenkaan henkilöille, joilla on autonomisen hermoston häiriötila vagotonia ja siitä johtuen erittäin harva syke, alle 50 lyöntiä minuutissa (Cannillo ym. 2013). Toistaiseksi en suosittele berberiiniä raskaana oleville ja imettäville naisille tai lapsille, koska tutkimustietoa ei ole riittävästi. En suosittele nauttimaan berberiiniä yhtaikaa makrolidien ryhmään kuuluvien lääkeaineiden kanssa, koska rottakokeen mukaan niillä saattaa olla haitallisia yhteisvaikutuksia (Zhi ym. 2015).

Lisäksi paroksetiini (Seroxat) kuuluu lääkkeisiin, jotka pilkkoutuvat maksassa. Berberiini voi vaikuttaa lääkkeen hajoamiseen, jolloin lääke voi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Jos aiot käyttää berberiiniä yhtaikaa paroksetiinin kanssa, kysy neuvoa lääkäriltäsi. Makrolidejä ovat:

Jos joku väittää sinulle, ettei berberiiniä ole tutkittu, pyydä häntä perehtymään alla oleviin tieteellisiin tutkimuksiin. Yhdysvaltain terveysviraston PubMed-tietokannassa on lähes 5700 tieteellistä tutkimusta berberiinistä, tässä listassa vain osa niistä:

Uusi tutkimus: Berberiini torjuu viruksen aiheuttamaa keuhkokuumetta (Liu ym. 2020). Tulos puoltaa berberiinin käyttöä ravintolisänä COVID19-tartunnan hillitsemiseksi.

Berberine, Compound summary.  National Library of Medicine 2020 (Katso taulukko 7.1. Sinä 26 vireillä olevaa  berberiinitutkimusta.

Warowicka A, Nawrot R, Goździcka-Józefiak A. Antiviral activity of berberine [published online ahead of print, 2020 Jun 28]. Archives of Virology. 2020;1-11. doi:10.1007/s00705-020-04706-3 Free Access

Xiong P, Niu L, Talaei S, et al. The effect of berberine supplementation on obesity indices: A dose- response meta-analysis and systematic review of randomized controlled trials. Complementary Therapies in Clinical Practice. 2020;39:101113. doi:10.1016/j.ctcp.2020.101113

Ilyas Z, Perna S, Al-Thawadi S, et al. The effect of Berberine on weight loss in order to prevent obesity: A systematic review [published online ahead of print, 2020 Apr 27]. Biomedicine and Pharmacother.apr 2020;127:110137. doi:10.1016/j.biopha.2020.110137. Free Access
Di Pierro F, Bertuccioli A, Giuberti R, Saponara M, Ivaldi L. Role of a berberine-based nutritional supplement in reducing diarrhea in subjects with functional gastrointestinal disorders. Minerva Gastroenterologica e Dietologica. 2020;66(1):29–34. doi:10.23736/S1121-421X.19.02649-7 Free Access (muista kirjoittaa safety code, niin koko artikkeli avautuu).
Long Y, Yang Q, Xiang Y, et al. Nose to brain drug delivery - a promising strategy for active components from herbal medicine for treating cerebral ischemia reperfusion [published online ahead of print, 2020 Apr 8]. Pharmacological Research. 2020;104795. doi:10.1016/j.phrs.2020.104795
Liu H, You L, Wu J et al. Berberine Suppresses Influenza Virus-Triggered NLRP3 Inflammasome Activation in Macrophages by Inducing Mitophagy and Decreasing Mitochondrial ROS. Journal of Leukocyte Biology. 2020 Apr 9[Online ahead of print]
Hu Q, Peng Z, Li L, et al. The Efficacy of Berberine-Containing Quadruple Therapy on Helicobacter Pylori Eradication in China: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Frontiers on Pharmacology. 2020;10:1694. Published 2020 Feb 4. doi:10.3389/fphar.2019.01694 Free Access
Habtemariam S. Berberine Pharmacology and the Gut Microbiota: A Hidden Therapeutic Link [published online ahead of print, 2020 Feb 24]. Pharmacological Research. 2020;104722. doi:10.1016/j.phrs.2020.104722
Kong WJ, Vernierib C, Foiani M, Jiang JD. Berberine in the treatment of metabolism-related chronic diseases: A drug cloud (dCloud) effect to target multifactorial disorders [published online ahead of print, 2020 Jan 27]. Pharmacology and Therapeutics. 2020;107496. doi:10.1016/j.pharmthera.2020.107496
Tew XN, Xin Lau NJ, Chellappan DK, et al. Immunological axis of berberine in managing inflammation underlying chronic respiratory inflammatory diseases [published online ahead of print, 2020 Jan 19]. Chemico-Biological Interactions. 2020;108947. doi:10.1016/j.cbi.2020.108947
Song J, Wu Q, Jiang J, et al. Berberine reduces inflammation of human dental pulp fibroblast via miR-21/KBTBD7 axis [published online ahead of print, 2019 Dec 4]. Archives of Oral Biology. 2019;110:104630. doi:10.1016/j.archoralbio.2019.104630
Hou Q, He WJ, Wu YS, Hao HJ, Xie XY, Fu XB. Berberine: A Traditional Natural Product With Novel Biological Activities [published online ahead of print, 2019 Oct 1]. Alternative Therapies in Health and Medicine. 2019;AT5700. Abstract
Thawabteh A, Juma S, Bader M, et al. The Biological Activity of Natural Alkaloids against Herbivores, Cancerous Cells and Pathogens. Review. Toxins (Basel). 2019 Nov 11;11(11). pii: E656. doi: 10.3390/toxins11110656. Free Article
Tarasiuk A, Pawlik L, Fichna J. Berberine as a potential therapeutic agent in the treatment of acute pancreatitis
Postepy Biochemii. 2019 Oct 1;65(3):224-230. doi: 10.18388/pb.2019_278.
Hou Q, He WJ, Wu YS, Hao HJ, Xie XY, Fu XB. Berberine: A Traditional Natural Product With Novel Biological Activities. Alternative Therapies in Health and Medicine. 2019 Dec. pii: AT5700. VOL. 25, NO. 12
Ashrafizadeh M, Fekri HS, Ahmadi Z, et al. Therapeutic and biological activities of berberine: The involvement of Nrf2 signaling pathway. Journal of Cellular Biochemistry 2019 Oct 14. doi: 10.1002/jcb.29392.
Xin BC, Wu QS, Jin S, Luo AH, Sun DG, Wang F. Berberine Promotes Osteogenic Differentiation of Human Dental Pulp Stem Cells Through Activating EGFR-MAPK-Runx2 Pathways.Patholology Oncology Research. 2019 Oct 9. doi: 10.1007/s12253-019-00746-6.
Wang C, Wang Y, Ma SR, et al. Berberine inhibits adipocyte differentiation, proliferation and adiposity through down-regulating galectin-3. Scientific Reports. 2019 Sep 16;9(1):13415. doi: 10.1038/s41598-019-50103-5. Free Full Text
Beba M, Djafarian K, Shab-Bidar S. Effect of Berberine on C-reactive protein: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complementary Therapies in Medicine. 2019 Oct;46:81-86. doi: 10.1016/j.ctim.2019.08.002.

Chao G, Ye F, Zhang S. Berberine ameliorates NSAIDs-induced intestinal injury by the repair of enteric nervous system.Fundamental and Clinical Pharmacology. 2019 Sep 13. doi: 10.1111/fcp.12509.
Dinesh P, Rasool M. Berberine mitigates IL-21/IL-21R mediated autophagic influx in fibroblast-like synoviocytes and regulates Th17/Treg imbalance in rheumatoid arthritis. Apoptosis. 2019 May 20. doi: 10.1007/s10495-019-01548-6.
Feng X, Sureda A, Jafari S, et al. Berberine in Cardiovascular and Metabolic Diseases: From Mechanisms to Therapeutics. Review. Theranostics. 2019 Mar 16;9(7):1923-1951. doi: 10.7150/thno.30787. eCollection 2019. Free Full Text
Poudel A, Zhou J, Mekala N, Welchko R, Rosca M, Li L. Berberine protects against cytokine-induced inflammation through multiple pathways in undifferentiated C2C12 myoblast cells. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology. 2019 Apr 26. doi: 10.1139/cjpp-2018-0653.
Wong SK, Chin KY, Ima-Nirwana S. Berberine and musculoskeletal disorders: The therapeutic potential and underlying molecular mechanisms. Review. Phytomedicine. 2019 Mar 13:152892. doi: 10.1016/j.phymed.2019.152892.
Sun S, Zhang X, Xu M, et al. Berberine downregulates CDC6 and inhibits proliferation via targeting JAK-STAT3 signaling in keratinocytes. Cell Death and Disease. 2019 Mar 20;10(4):274. doi: 10.1038/s41419-019-1510-8. Free Full Text

Li YH, Sun W, Zhou BJ, et al. iTRAQ-based pharmacoproteomics reveals potential targets of berberine, a promising therapy for ulcerative colitis. European Journal of Pharmacology. 2019 Feb 13. pii: S0014-2999(19)30114-1. doi: 10.1016/j.ejphar.2019.02.021.

Luganini A, Mercorelli B, Messa L,  et al. The isoquinoline alkaloid berberine inhibits human cytomegalovirus replication by interfering with the viral Immediate Early-2 (IE2) protein transactivating activity. Antiviral Res. 2019 Feb 7. pii: S0166-3542(18)30597-7. doi: 10.1016/j.antiviral.2019.02.006.

Imenshahidi M, Hosseinzadeh H. Berberine and barberry (Berberis vulgaris): A clinical review. Phytotherapy Research. 2019 Jan 13. doi: 10.1002/ptr.6252.

Li CL, Tan LH, Wang YF,  et al. Comparison of anti-inflammatory effects of berberine, and its natural oxidative and reduced derivatives from Rhizoma Coptidis in vitro and in vivo. Phytomedicine. 2019 Jan;52:272-283. doi: 10.1016/j.phymed.2018.09.228.
Li G, Zhao M, Qiu F, Sun Y, Zhao L. Pharmacokinetic interactions and tolerability of berberine chloride with simvastatin and fenofibrate: an open-label, randomized, parallel study in healthy Chinese subjects. Drug Design, Development and Therapy. 2018 Dec 20;13:129-139. doi: 10.2147/DDDT.S185487. eCollection 2019. Free Full Text
Li W, Yin N, Tao W, Wang Q, Fan H, Wang Z. Berberine suppresses IL-33-induced inflammatory responses in mast cells by inactivating NF-κB and p38 signaling. International Immunopharmacology. 2018 Nov 13;66:82-90. doi: 10.1016/j.intimp.2018.11.009  Free Full Text.
Yan YQ, Fu YJ, Wu S, et al. Anti-influenza activity of berberine improves prognosis by reducing viral replication in mice. Phytotherapy Research. 2018 Oct 11. doi: 10.1002/ptr.6196.
Dkhil MA, Metwaly MS, Al-Quraishy S. Berberine improves the intestinal antioxidant status of laboratory mice, Mus musculus. Saudi Journal of Biological Sciences. 2017 Nov;24(7):1567-1573. doi: 10.1016/j.sjbs.2015.10.012. Free Full Text pdf
Zhang HN, Sun YJ, He HQ, Li HY, Xue QL, Liu ZM, Xu GM, Dong LH. Berberine promotes nerve regeneration through IGFR‑mediated JNK‑AKT signal pathway. Molecular Medicine Reports. 2018 Sep 24. doi: 10.3892/mmr.2018.9508.
Neag MA, Mocan A, Echeverría J, Pop RM, Bocsan CI, Crişan G, Buzoianu AD. Berberine: Botanical Occurrence, Traditional Uses, Extraction Methods, and Relevance in Cardiovascular, Metabolic, Hepatic, and Renal Disorders. Review. Frontiers in Pharmacology. 2018 Aug 21;9:557. doi: 10.3389/fphar.2018.00557. eCollection 2018. Free Full Text
Yang S, Yu Z, Sun W, et al. The antiviral alkaloid berberine ameliorates neuropathic pain in rats with peripheral nerve injury. Acta Neurologica Belgica. 2018 Aug 30. doi: 10.1007/s13760-018-1006-9.
El-Horany HE, Gaballah HH, Helal DS. Berberine ameliorates renal injury in a rat model of D-galactose-induced aging through a PTEN/Akt-dependent mechanism. Archives of Physiol0gu and Biochemistry. The Journal of Metabolic Diseases 2018 Aug 25:1-9. doi: 10.1080/13813455.2018.1499117.
Duan Y, Liu T, Zhou Y, Dou T, Yang Q. Glycoside hydrolase family 18 and 20 enzymes are novel targets of the traditional medicine berberine. Journal of Biological Chemistry. 2018 Aug 22. pii: jbc.RA118.004351. doi: 10.1074/jbc.RA118.004351.
Chu M, Chen X, Wang J,  Polypharmacology of Berberine Based on Multi-Target Binding Motifs. Frontiers in Pharmacology. 2018 Jul 24;9:801. doi: 10.3389/fphar.2018.00801. eCollection 2018.
Huang SX, Qiu G, Cheng FR, et al. Berberine Protects Secondary Injury in Mice with Traumatic Brain Injury Through Anti-oxidative and Anti-inflammatory Modulation. Neurochemical Research. 2018 Jul 19. doi: 10.1007/s11064-018-2597-5.
Gholampour F, Keikha S. Berberine protects the liver and kidney against functional disorders and histological damages induced by ferrous sulfate. Iranian Journal of Basic Medical Sciences. 2018 May;21(5):476-482. doi: 10.22038/IJBMS.2018.25199.6241.
Shi Z, Li XB, Peng ZC, et al. Berberine Protects against NEFA-Induced Impairment of Mitochondrial Respiratory Chain Function and Insulin Signaling in Bovine Hepatocytes. International Journal of Molecular Sciences. 2018 Jun 6;19(6). pii: E1691. doi: 10.3390/ijms19061691. Free Full Text
Zhu X, Bian B, Gao X. The Potential Mechanisms of Berberine in the Treatment of Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Molecules 2016, 21(10), 1336 Free Full Text pdf
Wang L, Ye X, Hua Y, Song Y. Berberine alleviates adipose tissue fibrosis by inducing AMP-activated kinase signaling in high-fat diet-induced obese mice. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2018 May 28;105:121-129. doi: 10.1016/j.biopha.2018.05.110
Yu Y, Zhao Y, Teng F, Li J, Guan Y, Xu J, Lv X, Guan F, Zhang M, Chen L. Berberine Improves Cognitive Deficiency and Muscular Dysfunction via Activation of the AMPK/SIRT1/PGC-1a Pathway in Skeletal Muscle from Naturally Aging Rats. Journal of Nutrition, Health and Aging. 2018;22(6):710-717. doi: 10.1007/s12603-018-1015-7
Singh N, Sharma B. Toxicological Effects of Berberine and Sanguinarine. Review. Frontiers in Molecular Bioscience. 2018 Mar 19;5:21. doi: 10.3389/fmolb.2018.00021. eCollection 2018. Free Full Text
Meng FC, Wu ZF, Yin ZQ, Lin LG, Wang R, Zhang QW. Coptidis rhizoma and its main bioactive components: recent advances in chemical investigation, quality evaluation and pharmacological activity.Chinese Medicine. 2018 Mar 7;13:13. doi: 10.1186/s13020-018-0171-3. eCollection 2018. Review. Free Full Text pdf
Wang J, Zhang Y. Neuroprotective effect of berberine agonist against impairment of learning and memory skills in severe traumatic brain injury via Sirt1/p38 MAPK expression. Molecular Medicine Reports. 2018 Mar 5. doi: 10.3892/mmr.2018.8674. Abstract
Molecula Medicine Reports. 2018 Mar 5. doi: 10.3892/mmr.2018.8674Xu Z, Feng W, Shen Q, et al. Rhizoma Coptidis and Berberine as a Natural Drug to Combat Aging and Aging-Related Diseases via Anti-Oxidation and AMPK Activation. Review. Aging and Disease. 2017 Dec 1;8(6):760-777. doi: 10.14336/AD.2016.0620. eCollection. Free Full Text pdf .
Yang Z, Wang Q, Ma K, Shi P, Liu W, Huang Z. Fluconazole inhibits the cellular ergosterol synthesis to confer synergism to berberine against yeast cells. Journal of Global Antimicrobial Resistance. 2017 Dec 26. pii: S2213-7165(17)30241-2. doi: 10.1016/j.jgar.2017.12.011.
Zan Y, Kuai CX, Qiu ZX, Huang F. Berberine Ameliorates Diabetic Neuropathy: TRPV1 Modulation by PKC Pathway.
American Journal of Chinese Medicine. 2017 Nov 9:1-15. doi: 10.1142/S0192415X17500926.

He XF, Zhang L, Zhang CH, et al. Berberine alleviates oxidative stress in rats with osteoporosis through receptor activator of nuclear factor κ B/receptor activator of nuclear factor kappa-B ligand/osteoprotegerin (RANK/RANKL/OPG) pathway. Bosnian Journal of Basic Medical Sciences. 2017 Oct 22. doi: 10.17305/bjbms.2017.2596.
Zhang D, Ke L, Ni Z, Chen Y, Zhang LH, Zhu SH, Li CJ, Shang L, Liang J, Shi YQ. Berberine containing quadruple therapy for initial Helicobacter pylori eradication: An open-label randomized phase IV trial. Medicine (Baltimore). 2017 Aug;96(32):e7697. doi: 10.1097/MD.0000000000007697. Free Full Text
Choi SB, Bae GS, Jo IJ, et al. Effects of Berberine on Acute Necrotizing Pancreatitis and Associated Lung Injury.
Pancreas. 2017 Sep;46(8):1046-1055. doi: 10.1097/MPA.0000000000000877.
Mahmoud AM, Hozayen WG, Ramadan SM. Berberine ameliorates methotrexate-induced liver injury by activating Nrf2/HO-1 pathway and PPARγ, and suppressing oxidative stress and apoptosis in rats. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2017 Jul 29;94:280-291. doi: 10.1016/j.biopha.2017.07.101
Zhu X, Yue H, Guo X, Yang J, Liu J, Liu J, Wang R, Zhu W. The Preconditioning of Berberine Suppresses Hydrogen Peroxide-Induced Premature Senescence via Regulation of Sirtuin 1. Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2017;2017:2391820. doi: 10.1155/2017/2391820.
Shi G, Shao J, Wang T, Wu D, Wang C. Mechanism of berberine-mediated fluconazole-susceptibility enhancement in clinical fluconazole-resistant Candida tropicalis isolates. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2017 Jul 9;93:709-712. doi: 10.1016/j.biopha.2017.06.106

Yue M, Xia Y, Shi C, et al. Berberine ameliorates collagen-induced arthritis in rats by suppressing Th17 cell responses via inducing cortistatin in the gut. FEBS J. 2017 Jun 21. doi: 10.1111/febs.14147.
Zhang LC, Wang Y, Tong LC, et al. Berberine alleviates dextran sodium sulfate-induced colitis by improving intestinal barrier function and reducing inflammation and oxidative stress. Experimental and Therapeutic Medicine. 2017 Jun;13(6):3374-3382. doi: 10.3892/etm.2017.4402.
Jang J, Jung Y, Seo SJ, et al. Berberine activates AMPK to suppress proteolytic processing, nuclear translocation and target DNA binding of SREBP-1c in 3T3-L1 adipocytes. Molecular Medicine Reports. 2017 Apr 26. doi: 10.3892/mmr.2017.6513.
Xu JH, Liu XZ, Pan W, Zou DJ. Berberine protects against diet-induced obesity through regulating metabolic endotoxemia and gut hormone levels. Molecular Medicine Reports. 2017 Mar 14. doi: 10.3892/mmr.2017.6321.
Wang K, Feng X, Chai L, et al. The metabolism of berberine and its contribution to the pharmacological effects.
Drug Metabolism Reviews. 2017 Mar 14:1-54. doi: 10.1080/03602532.2017.1306544.
Wang X, He X, Zhang CF, Guo CR, Wang CZ, Yuan CS. Anti-arthritic effect of berberine on adjuvant-induced rheumatoid arthritis in rats. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2017 Mar 6;89:887-893. doi: 10.1016/j.biopha.2017.02.099.
Devi NS, Ramanan M, Paragi-Vedanthi P, Doble M. Phytochemicals as multi-target inhibitors of the inflammatory pathway- A modeling and experimental study. Biochemical and Biophysical Research Communivcations. 2017 Jan 11. pii: S0006-291X(17)30071-2. doi: 10.1016/j.bbrc.2017.01.046

Wang H, Li K, Ma L, et al. Berberine inhibits enterovirus 71 replication by downregulating the MEK/ERK signaling pathway and autophagy.
Virology Journal. 2017 Jan 11;14(1):2. doi: 10.1186/s12985-016-0674-4.

Barrios V, Escobar C, Cicero AF, Burke D, Fasching P, Banach M, Bruckert E. A nutraceutical approach (Armolipid Plus) to reduce total and LDL cholesterol in individuals with mild to moderate dyslipidemia: Review of the clinical evidence. Atherosclerosis. Supplements. 2016 Dec 17. pii: S1567-5688(16)30051-4. doi: 10.1016/j.atherosclerosissup.2016.10.003. Free Full Text
Chang W. Non-coding RNAs and Berberine: a new mechanism of its anti-diabetic activities. Review. European Journal of Pharmacology. 2016 Nov 30. pii: S0014-2999(16)30768-3. doi: 10.1016/j.ejphar.2016.11.055. Article in Press
Wang SF, Wu MY, Cai CZ, et al. Autophagy modulators from traditional Chinese medicine: mechanisms and therapeutic potentials for cancer and neurodegenerative diseases. Journal of Ethnopharmacology. 2016 Oct 25. pii: S0378-8741(16)31473-8. doi: 10.1016/j.jep.2016.10.069. [Epub ahead of print]


Cai Z, Wang C, Yang W. Role of berberine in Alzheimer's disease. Review. Neuropsychiatric Disease and Treatment. 2016 Oct 3;12:2509-2520. PubMed
Shao J, Shi G, Wang T, Wu D, Wang C. Antiproliferation of Berberine in Combination with Fluconazole from the Perspectives of Reactive Oxygen Species, Ergosterol and Drug Efflux in a Fluconazole-Resistant Candida tropicalis Isolate. Frontiers in Microbiology. 2016 Sep 23;7:1516. Free Full Text
Cicero AF, Baggioni A. Berberine and Its Role in Chronic Disease. Advanges in Experimental Medicine and Biology. 2016;928:27-45. Abstract


Habtemariam S. Berberine and inflammatory bowel disease: A concise review.  Pharmacological Research. 2016 Sep 30. pii: S1043-6618(16)30615-6. doi: 10.1016/j.phrs.2016.09.041.
Jin Y, Khadka DB, Cho WJ. Pharmacological effects of berberine and its derivatives: a patent update. Review. Expert Opinion Therepeutic Patents. 2016;26(2):229-43. doi: 10.1517/13543776.2016.1118060.
He Q, Mei D, Sha S, et al. ERK-dependent mTOR pathway is involved in berberine induced autophagy in hepatic steatosis.
Journal of Molecular Endocrinology. 2016 Sep 22. pii: JME-16-0139.
Chang X, Wang Z, Zhang J,  et al. Lipid profiling of the therapeutic effects of berberine in patients with nonalcoholic fatty liver disease.
Journal of Translational Medicine. 2016 Sep 15;14(1):266. PubMed

Imenshahidi M, Hosseinzadeh H. Berberis Vulgaris and Berberine: An Update Review. Phytotherapia Research. 2016 Aug 16. doi: 10.1002/ptr.5693.

Varghese FS, Thaa B, Amrun SN, ... Ahola T, et al. The antiviral alkaloid berberine reduces chikungunya virus-induced mitogen-activated protein kinase (MAPK) signaling. Journal of Virology. 2016 Aug 17. pii: JVI.01382-16. [Epub ahead of print]


Zhou Y, Tao H, Li Y, Deng M, He B, Xia S, Zhang C, Liu S. Berberine promotes proliferation of sodium nitroprusside-stimulated rat chondrocytes and osteoarthritic rat cartilage via Wnt/β-catenin pathway. European Jounal of Pharmacology. 2016 Jul 18. pii: S0014-2999(16)30467-8. doi: 10.1016/j.ejphar.2016.07.027.
Wei X, Wang C, Hao S, Song H, Yang L. The Therapeutic Effect of Berberine in the Treatment of Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Meta-Analysis. Evidence based Based Complementary and Alternatative Medicine. 2016;2016:3593951. doi: 10.1155/2016/3593951. Epub 2016 Jul 3.
Wang Y, Fu X, Xu J, Wang Q, Kuang H. Systems pharmacology to investigate the interaction of berberine and other drugs in treating polycystic ovary syndrome. Scientific Reports. 2016 Jun 16;6:28089. doi: 10.1038/srep28089.

Caliceti C, Franco P, Spinozzi S, Roda A, Cicero AF. Berberine: new insights from pharmacological aspects to clinical evidences in the management of metabolic disorders. Current Medicinal Chemistry. 2016 Apr 11. [Epub ahead of print] Free Full Text
Zarei A, Changizi-Ashtiyani S, Taheri S, Ramezani M. A quick overview on some aspects of endocrinological and therapeutic effects of Berberis vulgaris L. Avicenna Journal of Phytomedicine. 2015 Nov-Dec;5(6):485-97. MiniReview.

Li C, Xie J, Chen X, et al. Comparison of Helicobacter pylori Urease Inhibition by Rhizoma Coptidis, Cortex Phellodendri and Berberine: Mechanisms of Interaction with the Sulfhydryl Group. Planta Medica. 2015 Dec 15. Abstract

Yuan ZY, Lu X, Lei F, et al. TATA boxes in gene transcription and poly (A) tails in mRNA stability: New perspective on the effects of berberine. Scientific Reports. 2015 Dec 16;5:18326. doi: 10.1038/srep18326. Free Full Text
Marazzi G, Pelliccia F, Campolongo G, et al. Usefulness of Nutraceuticals (Armolipid Plus) Versus Ezetimibe and Combination in Statin-Intolerant Patients With Dyslipidemia With Coronary Heart Disease. American Journal of Cardiology. 2015 Dec 15;116(12):1798-801. doi: 10.1016/j.amjcard.2015.09.023.
Kawano M, Takagi R, Kaneko A, Matsushita S. Berberine is a dopamine D1- and D2-like receptor antagonist and ameliorates experimentally induced colitis by suppressing innate and adaptive immune responses. Journal of Neuroimmunology. 2015 Dec 15;289:43-55. doi: 10.1016/j.jneuroim.2015.10.001.
Srivastava S, Srivastava M, Misra A, et al. A review on biological and chemical diversity in Berberis (Berberidaceae). EXCLI Journal. 2015;14:247-67. doi: 10.17179/excli2014-399. eCollection 2015. Review. Free Full Texst pdf

Song D, Song J, Wang C, Li Y, Dunaief JL. Berberine protects against light-induced photoreceptor degeneration in the mouse retina. Experimental Eye Research. 2015 Oct 14. pii: S0014-4835(15)30043-9. doi: 10.1016/j.exer.2015.10.005.

Ahmed T, Gilani AU, Abdollahi M, et al. Berberine and neurodegeneration: A review of literature. Pharmacological Reports. 2015 Oct;67(5):970-979. doi: 10.1016/j.pharep.2015.03.002. Free Full Text
Chen C, Tao C, Liu Z, Lu M, Pan Q, Zheng L, Li Q, Song Z, Fichna J. A Randomized Clinical Trial of Berberine Hydrochloride in Patients with Diarrhea-Predominant Irritable Bowel Syndrome. Phytotherapia Research. 2015 Sep 24. doi: 10.1002/ptr.5475.

Liu SC, Lee HP, Hung CY, et al. Berberine attenuates CCN2-induced IL-1β expression and prevents cartilage degradation in a rat model of osteoarthritis. Toxicology and Applied Pharmacology. 2015 Sep 4. pii: S0041-008X(15)30072-7. doi: 10.1016/j.taap.2015.08.020.

Xu D, Wan C, Wang T, et al. Berberine attenuates cigarette smoke-induced airway inflammation and mucus hypersecretion in mice. International Journal of Clinical and Experimental Medicine. 2015 Jun 15;8(6):8641-7. eCollection 2015. Free Full Text

Wang XP, Lei F, Du F, et al. Protection of Gastrointestinal Mucosa from Acute Heavy Alcohol Consumption: The Effect of Berberine and Its Correlation with TLR2, 4/IL1β-TNFα Signaling. PLoS One. 2015 Jul 30;10(7):e0134044. doi: 10.1371/journal.pone.0134044. eCollection 2015. Free Full Text

Feng R, Shou JW, Zhao ZX, et al. Transforming berberine into its intestine-absorbable form by the gut microbiota. Scientific Reports. 2015 Jul 15;5:12155. doi: 10.1038/srep12155. Free Full Text

Zhou Y, Liu SQ, Yu L, et al. Berberine prevents nitric oxide-induced rat chondrocyte apoptosis and cartilage degeneration in a rat osteoarthritis model via AMPK and p38 MAPK signaling. Apoptosis. 2015 Jul 17. [Epub ahead of print]

Patil S, Tawari S, Mundhada D, Nadeem S. Protective effect of Berberine, an isoquinoline alkaloid ameliorates ethanol-induced oxidative stress and memory dysfunction in rats. Pharmacology, Biochemistry, and Behavior. 2015 Jul 6. pii: S0091-3057(15)30024-1. doi: 10.1016/j.pbb.2015.07.001.
Zhi D, Feng PF, Sun JL, Guo F, Zhang R, Zhao X, Li BX. The Enhancement of Cardiac Toxicity by Concomitant Administration of Berberine and Macrolides. European Journal of Pharmacological Sciences. 2015 May 11. pii: S0928-0987(15)00205-5. doi: 10.1016/j.ejps.2015.05.009.

Zhang J, Tang H, Deng R, et al. Berberine Suppresses Adipocyte Differentiation via Decreasing CREB Transcriptional Activity. PLoS One. 2015 Apr 30;10(4):e0125667. doi: 10.1371/journal.pone.0125667. eCollection 2015. Free Full Text
Cicero AF, Rosticci M, Parini A, et al. Short-term effects of a combined nutraceutical of insulin-sensitivity, lipid level and indexes of liver steatosis: a double-blind, randomized, cross-over clinical trial. Nutrition Journal. 2015 Mar 28;14(1):30. Free Full Text
Fan X, Wang J, Hou J, et al. Berberine alleviates ox-LDL induced inflammatory factors by up-regulation of autophagy via AMPK/mTOR signaling pathway. Journal of Translational Medicine. 2015;13:450. doi: 10.1186/s12967-015-0450-z. Free Full Text

Caliceti C, Rizzo P, Cicero AF. Potential Benefits of Berberine in the Management of Perimenopausal Syndrome. Review. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2015;2015:723093. Free Full Text

Vaziri Z, Abbassian H, Sheibani V, et al. The therapeutic potential of Berberine chloride hydrate against harmaline-induced motor impairments in a rat model of tremor. Neuroscience Letters. 2015 Jan 30. pii: S0304-3940(15)00091-9. doi: 10.1016/j.neulet.2015.01.078.

Yuan X, Wang J, Tang X, etr al. Berberine ameliorates nonalcoholic fatty liver disease by a global modulation of hepatic mRNA and lncRNA expression profiles. Journal of Translational Medicine. 2015 Jan 27;13(1):24. Free Full Text pdf

Kang S, Li Z, Yin Z, et al. The antibacterial mechanism of berberine against Actinobacillus pleuropneumoniae. Natural Product Research. 2015 Jan 23:1-4. PubMed

Ho CE, Goh YL, Zhang C. From prejudice to evidence: the case of rhizoma coptidis in Singapore. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2014;2014:871720. doi: 10.1155/2014/871720. Epub 2014 Dec 25. Free Full Text pdf

Sun H, Wang H, Zhang A,  et al. Berberine Ameliorates Nonbacterial Prostatitis via Multi-Target Metabolic Network Regulation. OMICS. 2015 Jan 14. [Epub ahead of print]

Chen CC, Hung TH, Lee CY, et al. Berberine Protects against Neuronal Damage via Suppression of Glia-Mediated Inflammation in Traumatic Brain Injury. PLoS One. 2014 Dec 29;9(12):e115694. doi: 10.1371/journal.pone.0115694. eCollection 2014. Free Full Text

Zhang P, Ma D, Wang Y, et al. Berberine protects liver from ethanol-induced oxidative stress and steatosis in mice. Food and Chemical Toxicology. 2014 Oct 16;74C:225-232. doi: 10.1016/j.fct.2014.10.005.

Zhang Z, Zhang H, Li B, et al. Berberine activates thermogenesis in white and brown adipose tissue. Nature Communucations. 2014 Nov 25;5:5493. doi: 10.1038/ncomms6493.

Spatuzza C, Postiglione L, Covelli B, et al. Effects of berberine and red yeast on proinflammatory cytokines IL-6 and TNF-α in peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) of human subjects. Frontiers in Pharmacology. 2014 Oct 20;5:230. doi: 10.3389/fphar.2014.00230. eCollection 2014.

Kim M, Shin MSD, Lee JM et al. Inhibitory Effects of Isoquinoline Alkaloid Berberine on Ischemia-Induced Apoptosis via Activation of Phosphoinositide 3-Kinase/Protein Kinase B Signaling Pathway. International Neurouroly Journal , 2014 Sep;18(3):115-25. doi: 10.5213/inj.2014.18.3.115.
Chen C, Yu Z, Li Y, et al. Effects of Berberine in the Gastrointestinal Tract - A Review of Actions and Therapeutic Implications. American Journal of Chinese Medicine 2014 Sep 3:1-18. PubMed

Lin YH, Lin JH, Chou SC, et al. Berberine-loaded targeted nanoparticles as specific Helicobacter pylori eradication therapy: in vitro and in vivo study. Nanomedicine (Lond). 2014 Sep 1:1-15. Abstract

Yang N, Wang J, Liu C, et al. Berberine and limonin suppress IgE production by human B cells and peripheral blood mononuclear cells from food-allergic patients. Annals of Allergy, Asthma and Immunology. 2014 Aug 21. pii: S1081-1206(14)00509-2. doi: 10.1016/j.anai.2014.07.021.

Ortiz LM, Lombardi P, Tillhon M, Scovassi AI. Berberine, an Epiphany Against Cancer. Review. Molecules. 2014 Aug 15;19(8):12349-12367. Free Full Text pdf
Chen S, Zhu X, Lai X, et al. Combined Cancer Therapy with Non-Conventional Drugs: all Roads Lead to AMPK. Mini Reviews in Medical Chemistry. 2014 Aug 19. Epub ahead of print, Free Full Text
Dhamgaye S, Devaux F, Vandeputte P, et al. Molecular Mechanisms of Action of Herbal Antifungal Alkaloid Berberine, in Candida albicans. PLoS One. 2014 Aug 8;9(8):e104554. doi: 10.1371/journal.pone.0104554. eCollection 2014.

Liang RM, Yong XL, Duan YQ, et al. Potent in vitro synergism of fusidic acid (FA) and berberine chloride (BBR) against clinical isolates of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). World Journal of Microbiology and Biotechnology. 2014 Aug 10. [Epub ahead of print]

Wang C-M, Liang W, Yew DT. Comparison of Two Old Phytochemicals versus Two Newly Researched Plant-Derived Compounds: Potential for Brain and Other Relevant Ailments Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Review. 2014 Article ID 682717, 9 pages http://dx.doi.org/10.1155/2014/682717 Free Full Text
Song S, Qiu M, Chu Y, et al. Berberine down-regulates cellular JNK and NF-κB activation and this may result in an inhibition of HSV replication. Antimicrobial Agents and Chemotherapy. 2014 Jun 9. pii: AAC.02427-14.

Wojtyczka RD, Dziedzic A, Kępa M,  et al. Berberine Enhances the Antibacterial Activity of Selected Antibiotics against Coagulase-Negative Staphylococcus Strains in Vitro. Molecules. 2014 May 22;19(5):6583-6596. PubMed

Sun N, Chan FY, Lu YJ, et al. Rational Design of Berberine-Based FtsZ Inhibitors with Broad-Spectrum Antibacterial Activity. PLoS One. 2014 May 13;9(5):e97514. doi: 10.1371/journal.pone.0097514. eCollection 2014.

Othman MS, Safwat G, Aboulkhair M, Abdel Moneim AE. The Potential Effect of Berberine in Mercury-induced Hepatorenal Toxicity in Albino Rats. Food and Chemical Toxicology. 2014 Apr 18. pii: S0278-6915(14)00194-X. doi: 10.1016/j.fct.2014.04.012.
Kurtis Frank: Kirjallisuuskatsaus berberiiniin. Examine.com (Kanada) 12.2.2014.
Klikkaa kirjallisuusviitteisiin (n=288).
Zhu SL, Yan L, Zhang YX, et al. Berberine Inhibits Fluphenazine-Induced Up-Regulation of CDR1 in Candida albicans. Biological and Pharmacological Bulletin. 2014;37(2):268-73 PubMed

Li J, Pan Y, Kan M, et al. Hepatoprotective effects of berberine on liver fibrosis via activation of AMP-activated protein kinase. Life Sciences. 2014 Jan 8. pii: S0024-3205(14)00006-X. doi: 10.1016/j.lfs.2013.12.211.

Li H, Li XL, Zhang M, et al. Berberine Ameliorates Experimental Autoimmune Neuritis by Suppressing both Cellular and Humoral Immunity. Scandinavian Journal of Immunology. 2014 Jan;79(1):12-9. doi: 10.1111/sji.12123

Pei-Yan Z, Cai-Xia P, Lin-Hong Z. Berberine rescues D-galactose-induced synaptic/memory impairment by regulating the levels of Arc. Pharmacol Biochem Behav. 2013 Dec 13. pii: S0091-3057(13)00340-7. doi: 10.1016/j.pbb.2013.12.006
Zhao H, Zhang T, Xia C, wt al. Berberine ameliorates cartilage degeneration in interleukin-1β-stimulated rat chondrocytes and in a rat model of osteoarthritis via Akt signalling. Journal of Cellular and Molecular Medicine 2013 Nov 28. doi: 10.1111/jcmm.12186
Tan XS, Ma JY, Feng R,  et al. Tissue distribution of berberine and its metabolites after oral administration in rats. PLoS One. 2013 Oct 31;8(10):e77969. doi: 10.1371/journal.pone.0077969. Free Full Text

Yao J, Kong W, Jiang J. Learning from berberine: Treating chronic diseases through multiple targets. Science China, Life Sciences. 2013 Oct 30 PubMed

Choo BK, Roh SS. Berberine protects against esophageal mucosal damage in reflux esophagitis by suppressing proinflammatory cytokines. Experimental and Therapeutic Medicine. 2013 Sep;6(3):663-670. Abstract
Patil D, Gautam M, Gairola S, Jadhav S, Patwardhan B. Effect of Botanical Immunomodulators on Human CYP3A4 Inhibition: Implications for Concurrent Use as Adjuvants in Cancer Therapy. Integr Cancer Ther. 2013 Oct 7. Free Full Text pdf
Li DD, Xu Y, Zhang DZ, et asl. Fluconazole Assists Berberine to Kill Fluconazole-Resistant Candida albicans. Antimicrob Agents Chemother. 2013 Sep 23. PubMed

Teodoro JS, Duarte FV, Gomes AP, et al. Berberine reverts hepatic mitochondrial dysfunction in high-fat fed rats: a possible role for SirT3 activation. Mitochondrion. Available online 14 September 2013 doi:pii: S1567-7249(13)00246-8. 10.1016/j.mito.2013.09.002. / Free Full Text pdf
Abd El-Wahab AE, Ghareeb DA, Sarhan EE, et al. In vitro biological assessment of berberis vulgaris and its active constituent, berberine: antioxidants, anti-acetylcholinesterase, anti-diabetic and anticancer effects. BMC Complementary and Alternative Medicine. 2013 Sep 5;13(1):218 Free Full Text

Liu Y, Zhang L, Song H, Ji G. Update on Berberine in Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2013;2013:308134. Epub 2013 Jun 17 Free Full Text
Singh IP, Mahajan S. Berberine and its derivatives: a patent review (2009 - 2012).Expert Opininion Therapeutic Patents. 2012 Dec 12. Abstract

Schor J. Clinical Applications for Berberine. Potential therapeutic applications in metabolic syndrome, type 2 diabetes, and dyslipidemia. Natural Medicine Journal 2012, December 05. Free Full Text
Di Pierro F, Villanova N, Agostini F, et al. Pilot study on the additive effects of berberine and oral type 2 diabetes agents for patients with suboptimal glycemic control. Diabetes Metabolic Syndrome and Obesity. 2012;5:213-7. Free Full Text pdf

Zhang X, Zhao Y, Zhang M et al. Structural Changes of Gut Microbiota during Berberine-Mediated Prevention of Obesity and Insulin Resistance in High-Fat Diet-Fed Rats. PLosONE 2012 7(8): e42529. doi:10.1371/journal.pone.0042529 Free Full Text

Tillhon M, Guamán Ortiz, Lombardi P, Scovassi AI. Berberine: New perspectives for old remedies. Biochemical Pharmacology. Available online 25 July 2012

Cicero AF, Ferroni A, Ertek S. Tolerability and safety of commonly used dietary supplements and nutraceuticals with lipid-lowering effects. Expert Opinion on Drug Safety. 2012 Jul 13. PubMed

Derosa G, Maffioli P, Cicero AF. Berberine on metabolic and cardiovascular risk factors: an analysis from preclinical evidences to clinical trials. Expert Opinion on Biological Therapy. 2012 Aug;12(8):1113-24. Abstract
Hu Y, Ehli EA, Kittelsrud J, et al. Lipid-lowering effect of berberine in human subjects and rats. Phytomedicine. 2012 Jun 25. Epub ahead of print

Zhang X, Zhang X, Wang C, et al. Neuroprotection of early and short-time applying berberine in the acute phase of cerebral ischemia: Up-regulated pAkt, pGSK and pCREB, down-regulated NF-κB expression, ameliorated BBB permeability. Brain Research. 2012 Apr 4 Abstract
Affuso F, Mercurio V, Ruvolo A, et al. A nutraceutical combination improves insulin sensitivity in patients with metabolic syndrome. World Journal of Cardiology. 2012 Mar 26;4(3):77-83. PubMed
Wang Q, Qi J, Hu R, et al. Effect of Berberine on pro-inflammatory cytokine production by ARPE-19 cells following stimulation with TNF-α
Invest Ophthalmol Vis Sci. 2012 Mar 16. Epub ahead of print
Meng S, Wang LS, Huang ZQ, et al. Berberine ameliorates inflammation in patients with acute coronary syndrome following percutaneous coronary intervention. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology. 2012 Jan 3. Abstract
Marazzi G, Cacciotti L, Pelliccia F, et al. Long-term effects of nutraceuticals (berberine, red yeast rice, policosanol) in elderly hypercholesterolemic patients. Advances in Therapy 2011 Nov 21. PubMed
Zhang LJ, Zhang LJ, Quan W, et al. Berberine inhibits HEp-2 cell invasion induced by Chlamydophila pneumoniae infection. Journal of Microbiology. 2011 Oct;49(5):834-40. Epub 2011 Nov 9. Abstract
Wei W, Zhao H, Wang A, et al. A clinical study on the short term effect of berberine in comparison to metformin on the metabolic characteristics of women with polycystic ovary syndrome. European Journal of Endocrinology. 2011 Oct 21. Abstract

Wang Q, Zhang M, Liang B, et al. Activation of AMP-Activated Protein Kinase Is Required for Berberine-Induced Reduction of Atherosclerosis in Mice: The Role of Uncoupling Protein 2. PLoS One. 2011;6(9):e25436. Epub 2011 Sep 27. Free Full Text, pdf
Pham TP, Kwon J, Shin J. Berberine exerts anti-adipogenic activity through up-regulation of C/EBP inhibitors, CHOP and DEC2. Biochem Biophys Res Commun 2011 Aug 27. Abstract
Wang Y, Kheir MM, Chai Y, et al. Comprehensive Study in the Inhibitory Effect of Berberine on Gene Transcription, Including TATA Box. PLoS One. 2011;6(8):e23495. Epub 2011 Aug 22.

Guo Y, Chen Y, Tan ZR, et al. Repeated administration of berberine inhibits cytochromes P450 in humans. European Journal of Clinical Pharmacology. 2012;68 (2), 213-217 Abstract pub ahead of print
Guo Y, Li F, Ma XC, Cheng XG, Zhou HH, Klaassen CD. CYP2D plays a major role in berberine metabolism in liver of mice and humans. Xenobiotica. 2011 Jul 25. [Epub ahead of print] Free Full Text
Tolonen M. Berberin – stoffet fra berberisplanter har helbredende evner. Vitenskap & fornuft (VOF) 5/2011 August. E-published ahead of print. Free Full Text, pdf
Wang XH, Jiang SM, Sun QW. Effects of berberine on human rheumatoid arthritis fibroblast-like synoviocytes.Experimental biology and medicine (Maywood) 2011 Jun 15. Published ahead of print Abstract
Li Y, Ren G, Wang YX, et al. Bioactivities of Berberine Metabolites After Transformation through CYP450 Isoenzymes. Journal of Translational Medicine. 2011 May 15;9(1):62. Free Full Text, pdf

Mahata S, Bharti AC, Shukla S. et al. Berberine modulates AP-1 activity to suppress HPV transcription and downstream signaling to induce growth arrest and apoptosis in cervical cancer cells. Molecular Cancer 2011, 10:39 Provisional PDF Free Full Text
Kim BH, Kim M, Yin CH, et al. Inhibition of JAK3 alleviates inflammation in monoarthritic rats. British Journal of Pharmacology 2011 March 22. Abstract
Xie W, Du L. Diabetes is an inflammatory disease: evidence from traditional Chinese medicines. Diabetes Obesity & Metabolism. 2011 Apr;13(4):289-301. Abstract
Cybulska P, Thakur SD, Foster BC, et al. Extracts of Canadian First Nations Medicinal Plants, Used as Natural Products, Inhibit Neisseria gonorrhoeae Isolates With Different Antibiotic Resistance Profiles. Sexually Transmitted Diseases. 2011 Feb 4. [Epub ahead of print]

Domitrović R, Jakovac H, Blagojević G. Hepatoprotective activity of berberine is mediated by inhibition of TNF-α; COX-2; and iNOS expression in CCl(4)-intoxicated mice. Toxicology. 2010 Nov 20. PubMed

Hu PF, Chen WP, Tang JL, et al. Protective Effects of Berberine in an Experimental Rat Osteoarthritis Model. Phytotherapy Research 2010 Nov 24. PubMed

James MA, Fu H, Liu Y, et al. Dietary administration of berberine or Phellodendron amurense extract inhibits cell cycle progression and lung tumorigenesis. Molecular Carcinogenesis 2010 Nov 8. Abstract

Amasheh M, Fromm A, Krug SM, et al. TNF{alpha}-induced and berberine-antagonized tight junction barrier impairment via tyrosine kinase, Akt and NF{kappa}B signaling. Journl of Cell Science. 2010 Nov 9. Epub ahead of print
Ma X, Jiang Y, Wu A, et al. Berberine Attenuates Experimental Autoimmune Encephalomyelitis in C57 BL/6 Mice. PLoS One. 2010 Oct 19;5(10):e13489. Free Full Text

Zhang Q, Xiao X, Feng K, et al. Berberine Moderates Glucose and Lipid Metabolism through Multipathway Mechanism. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Volume 2011, Article ID 924851, 10 pages doi:10.1155/2011/924851 Free Full Text pdf
Vuddanda PR, Chakraborty S, Singh S. Berberine: a potential phytochemical with multispectrum therapeutic activities. Expert Opinion on Investigational Drugs. 2010 Oct;19(10):1297-1307. PubMed Free Full Text pdf

Lee IA, Hyun YJ, Kim DH. Berberine ameliorates TNBS-induced colitis by inhibiting lipid peroxidation, enterobacterial growth and NF-κB activation. Eur J Pharmacol. 2010 Sep 6. Epub ahead of print
Chang CH, Huang WY, Lai CH, et al. Development of Novel Nanoparticles Shelled with Heparin for Berberine Delivery to Treat Helicobacter pylori. Acta Biomater. 2010 Aug 30. Pub Med
Lee YS, Kim YS, Lee SY, et al. AMP kinase acts as a negative regulator of RANKL in the differentiation of osteoclasts. Bone. 2010 Aug 6. Epub ahead of print

Chin LW, Cheng YW, Lin SS et al. Anti-herpes simplex virus effects of berberine from Coptidis rhizoma, a major component of a Chinese herbal medicine, Ching-Wei-San. Archives of Virology 2010 Aug 5. Epub ahead of print

Remppis A, Bea F, Greten HJ, et al. Rhizoma Coptidis Inhibits LPS-Induced MCP-1/CCL2 Production in Murine Macrophages via an AP-1 and NFkappaB-Dependent Pathway. Mediators of Inflammation. 2010:2010:194896. Epub 2010 Jun 21 Pub Med
Liu Y, Hao H, Xie H, Lai L, Wang Q, Liu C, Wang G. Extensive Intestinal First-Pass Elimination and Predominant Hepatic Distribution of Berberine Explain Its Low Plasma Levels in Rats. Drug Metab Dispos. 2010 Jul 15. [Epub ahead of print] Free Full Text

Giri P, Kumar GS. Isoquinoline alkaloids and their binding with polyadenylic acid: potential basis of therapeutic action. Mini Rev Med Chem. 2010 Jun;10(7):568-77.
PubMed

Lu DY, Tang C-H, Chen Y-H, Wei I-H. Berberine suppresses neuroinflammatory responses through AMP-activated protein kinase activation in BV-2 microglia. Journal of Cellular Biochemistry 2010 Jun 1;110(3):697-705. PubMed

Ye M, Fu S, Pi R, He F. Neuropharmacological and pharmacokinetic properties of berberine: a review of recent research. The Journal of pharmacy and pharmacology 2009; 61(7) 831-837 Abstract + 2 sivua
Wongbutdee J. Physiological Effects of Berberine. Review. Thai Pharm Health Sci J 2008;4(1):78-83 Free Full Text pdf

Stermitz, FR, Lorenz P, Tawara JN, et al. Synergy in a medicinal plant: Antimicrobial action of berberine potentiated by 5′-methoxyhydnocarpin, a multidrug pump inhibitor. PNAS 2000:97(4)1433-1437 Abstract

Marin-Neto JA, Maciel BC, Secches AL, Gallo Júnior L. Cardiovascular effects of berberine in patients with severe congestive heart failure. Clinical Cardiology. 1988;11(4):253-60. Free Full Text

Choi B-H, Kim Y-H, Ahn I-S, Ha J-H. The inhibition of inflammatory molecule expression on 3T3-L1 adipocytes by berberine is not mediated by leptin signaling. Nutrition Research and Practice (2009), 3(2), 84-88. Free Full Text

Cicero AFG, Ertek S. Berberine: Metabolic and cardiovascular effects in preclinical and clinical trials. Nutrition and dietary supplements 2009 (September 10) Review Free Full Text pdf

Bhadra K, Kumar GS. Therapeutic potential of nucleic acid-binding isoquinoline alkaloids: Binding aspects and implications for drug design. Medicinal Research Reviews. 2010 Jan 14. PubMed