Mistä omega-3-rasvahapot ovat peräisin?

Omega-3-rasvahapot ovat nyt suuressa suosiossa itsehoidossa. Niiden käytön uskotaan lisääntyvän noin 25 % lähitulevaisuudessa. Lukijoita kiinnostanee tietää, mistä omega-3:t tulevat.

Kalaöljyt

Maailmassa tuotetaan vuosittain noin miljoona tonnia kalaöljyä. Siitä suurin osa on peräisin Etelä-Amerikasta ja Marokosta. Valtaosa öljystä menee eläinten ruuaksi ja vain 6–10 % kanavoituu ihmisten käyttöön, arvioi Global Organization for EPA and DHA (GOED). Toinen järjestö, International Fishmeal and Fish oil Organisation (IFFO) arvioi ihmiskäytön osuudeksi vain 3 %, josta puolestaan 0,6 % käytetään Euroopassa.

Suurin osa kalaöljystä jalostetaan Norjassa, Kanadassa, Isossa-Britanniassa ja Japanissa. Myös Etelä-Korea on lisännyt osuuttaan.
Frost & Sullivan arvioi vuonna 2007, että Yhdysvaltain kalaöljymarkkinat ovat 17 384 tonnia ja EU:n 13 340 tonnia.

Eräiden arvioiden mukaan maapallon kalakannat olisivat vähenemässä niin, että kalaöljyn tuotanto olisi uhattuna. Kyseessä on kuitenkin väärinkäsitys, sanoo Adam Ismail, GOED:n toimitusjohtaja. Hänen mukaansa kalaöljy tulee pääasiassa anjoviksesta, sillistä, makrillista ja sardiinista, joita kalastetaan vain vähän ihmisravinnoksi. Varsinainen uhka tulee merien saastumisesta, Ismail sanoo. El Niño -hirmumyrskyn aiheuttama vesien lämpeneminen on vähentänyt kalaöljyn DHA-rasvahapon pitoisuutta Etelä-Amerikan vesillä, hän lisää. Tämän johdosta on ollut entistä vaikeampaa löytää kalaöljyä, jossa on vakiosuhteessa 18 % EPAa ja 12 % DHA:ta. [HUOM! Tämä on halpojen peruskalaöljyjen omega-3-suhde). Niinpä raakakalaöljyn hinta nousi viime vuonna 50–75 %. Kalaöljyjen kuluttajahinnat eivät kuitenkaan nousseet, sillä jalostamot pitivät hintatason vakaana. Jalostamot myivät enimmäkseen peruskalaöljyjä, jossa on vain 30 % näitä rasvahappoja ja loput 70 % muita kuin omega-3:a. Yhä useammat kuluttajat haluavat uuden polven valmisteita, joissa on paremmat omega-3-pitoisuudet. Esimerkiksi E-EPA sisältää omega-3:a 70 % tai 90 % ja CardiOmega 90 %.

Kasvien siemenöljyn omega-3

Pellavansiemenöljy on maailman yleisin kasviperäisen omega-3:n lähde. Sen osuus koko maailman omega-3:markkinoista on noin 13 %, arvioi Frost & Sullivan. Pellavansiemenöljy sisältää 50–60 % alfalinoleenihappoa (ALA, omega-3). Sen tuotantoa uhkaa ympäristön saastuminen. Kanadalainen canola-öljy sisältää myös ALAa. Flax Council of Canada sanoo sen hinnan nousseen rajusti vuonna 2008. Canola-öljyn suurimpia markkinoijia ovat Pizzey’s Nutritionals (jonka Glanbia äskettäin osti), Bioriginal, Degussa, Biodroga, Barleans ja Arista Industries.

Teollisuus kehittää myös kasviperäisiä EPA/DHA-tuotteita, koska nämä rasvahapot ovat biologisesti tehokkaampia kuin ALA. Monsanto, Solae, BASF ja Dow AgroScience kehittävät parhaillaan pitkäketjuisia monityydyttymättömiä rasvahappoja muistakin kasveista, kuten soijasta, canolasta ja pellavansiemenöljystä. Ensimmäiset kokeilut ovat olleet onnistuneita, ja teollisuus arvelee ensimmäisten EPA/DHA-valmisteiden tulevan markkinoille 3–7 vuoden kuluessa.

Suomessa ja Ruotsissa väestö saa 80 % omega-3-rasvahapoistaan rypsiöljyn ALAsta, joka kuitenkin on biologisesti heikompitehoista kuin kalaöljyn omega-3:t.

Kalaöljy voi parantaa nopeasti useimpien opiskelijoiden masennuksen
Kaikkivoipaiset omega-3:t